Måndagsfrulle och en stor leverans

 
 
Ännu en frukost med min hemgjorda nötmusli! Alltså den är himmelskt god. Och inte ett spår av spannmål eller onödiga tillsatser. Full med nyttigheter och godsaker dessutom. Ett perfekt kokt ägg fick göra den sällskap i magen! Ännu en gång känner jag mig lyckligt lottad när ja kikar ut på våra glada och välmående hönor som ger så fina och goda ägg. Livet på landet är verkligen ett drömliv för mig!
 
Henry har pysslat och lekt för sig själv hela förmiddagen så jag har fått en lugn stund vid köksbordet. Så himla skönt! Jag sitter här och är sjukt förväntansfull inför eftermiddagen. En leverans är på väg till vår dörr och snart kan jag packa (läs: slita) upp omslaget och kika på innehållet. Jag lovar såklart att visa er inom kort!

En söndag i trädgården

 
Denna söndag började tidigt när solen sken in och värmde upp hela huset. En toppenstart på slutet av ännu en vecka!
 
 
 
Gårdagskvällen spenderades här hemma tillsammans med Linnea och Patrik. Vi åt god mat, pratade om allt och inget, skrattade till en hysterisk parodifilm och åt snask. Det blev inte så sent för vår del, så vi var pigga och redo för trädgårdjobb när vi vaknade!
 
 
 
Men först knäppte jag på mig dessa (och tog på mig ett par strumpbyxor) innan vi åkte till Martins päron för att hämta Lillskrutten som sovit över.
 
 
 
När vi kom hem svidade jag om till dessa snajdiga och sen gav vi oss ut i värmen.
 
 
 
Martins storebror och hans sambo hälsade på och hela eftermiddagen spenderades ute i trädgården! Vi åt en sjukt god sallad och spanade på hönsen som solbadade och mumsade på överbliven bulgur.
 

Vår största tupp hade stenkoll på varenda liten smula som trillat ner efter salladskalaset och lockade glatt på sina hönor.
 

Solen har nu glidit ner bakom trädtopparna och strax ska vi äta lite kvällsmat innan det blir en lugn kväll framför tv:n. Henry snarkar i Martins famn och hundarna är helt slut efter en utedag. Vilken toppensöndag! Jag hoppas att er har varit minst lika bra, solig och varm ♥


Moheda Toffeln


Skogarderoben ekade verkligen tom innan dessa skönheter anlände! Det var ett erbjudande om 3 för 2, så jag slog till på dessa och ett par svarta Betty! Dom ovan heter Estelle och har något högre klack. Jag har endast testpromenerat med dom inomhus men hittills känns dom kanon!
 
Jag ser fram emot att strosa omkring i dessa hela sommaren! Med sval klänning, strandväskan i högsta hugg och solglasögon vilandes på näsan. En toppensommar känns ännu lite mer toppen med fina och bekväma skor på fossingarna.

Tio saker jag är bra på och gillar med mig själv

Nu tycker jag att vi listar upp hela TIO bra saker med oss själva! Tio saker som gör oss till dem vi är. Tio saker vi är extra bra på och som vi ska vara stolta över! Vad gillar DU bäst med dig själv? Vad tycker DU att du är extra bra på? När livet rullar in i en gråzon kan det vara toppen att påminna sig själv om att jo, jag är ju för tusan megabra och hur fin som helst!

Jag utmanar alla som klickat sig hit och känner att de behöver extra pepp just nu ♥
 
 
 
Jag är svinbra på att göra lemoncurd! Jag är faktiskt en hejare på att baka överlag.
 
Jag lagar sjukt goda hamburgare med hembakat bröd, klyftpotatis och riktigt god coleslaw.
 
Jag gillar mina läppar. Dom är putiga och himla pussvänliga, har jag hört!

Jag är bra på att skriva och uttrycker mig oftast bättre (och kolkare) när jag kan sätta mig ner och skriva i lugn och ro.
 
 
 
Jag har fina ben. Jo för tusan, jag gillar verkligen mina ben! Bleka som snö och lite sticksiga emellanåt.
 
Jag ställer upp närhelst jag kan och tycker om att göra folk glada!
 
Lillskrutten. Jajamen, han räknas! Mitt livs bästa och stoltaste ögonblick var när vi fick se honom för första gången. Vårt alldeles underbara lilla barn som växer upp alldeles för snabbt, om ni frågar mig. Och tänk! Jag har för tusan fött barn. Vilka superkrafter man besitter!
 
Jag (okej... "VI") har gjort det himla fint och hemtrevligt här hemma. Om det är något jag är sjukt stolt över så är det vårt hem.
 
 

Jag är för det mesta bra på att säga ifrån. Jag tror dock att många andra, liksom jag själv (!), behöver träna lite på det! Ibland måste man bara sätta ner foten och säga nä, det här är inte okej! eller nej, jag har faktiskt ingen lust just nu., oavsett hur många som fnyser och tittar snett.
 
Jag är bra på att vara kreativ när det gäller det mesta! Jag tycker om att klura på lösningar och att både rita och pyssla.
 
 
 
Där var mina tio braiga saker som jag gillar med mig själv! Se så! Peppa dig själv och påminn dig själv om hur jäkla bra du är! Vardagliga saker, stora som små. Fundera på det åtminstone vetja ♥

Solen skiner men inte på insidan


Solen skiner ännu en fantastiskt fin vårdag och allt borde vara hur bra som helst. Men den senaste tiden har jag ärligt talat inte kunnat vara den starka person som jag annars verkligen vill och gör mitt bästa för att vara. Jag räcker inte riktigt till för tillfället. Jag stressar fastän det inte finns mycket att stressa kring och känner mig ängsligare än ängsligast. Just nu behöver jag en riktig slappa-hemma-utan-att-behöva-bry-sig-ett-skrutt-kväll. Se ett par kassa men hysteriskt roliga filmer, äta snask och prata strunt. Jag hoppas att ljuset och värmen motar bort dessa känslor bums och att det här blir en toppenvår med vår fina lilla familj och våra vänner ♥


Brunch med lax och supermusli - enkelt, snabbt och gott

 
En dag som denna behöver en fantastisk brunch. Lillskrutten behövde av illaluktande och kladdiga orsaker bada direkt på morgonen. Det blev lite stressigt att komma upp! Frukost äter jag ju sällan (en riktig slarver, jag vet!) men jag var för en gångs skull väldigt hungrig i morse när jag gick upp. Efter lunch ska jag dessutom iväg och jobba ett par timmar, så något stadiga att äta innan är ett måste!

Nu när jag har slängt ihop en superbrunch vill jag ju såklart dela med mig av receptet dessutom, så scrolla ner vetja!
 
 
 
Denna musli är fri från spannmål och är perfekt om man vill undvika allt för många kolhydrater i sin kost (fast våffeldagen är såklart ett undantag). Det är förresten både billigt, enkelt och gott att göra egen musli! Dessutom känns det skönt att veta vad som finns i den. Blandade naturella nötter, torkade gojibär, pumpakärmorm kokosflingor och solroskärmor innehåller den! Inga konstigheter alls.
 
Var förresten uppmärksam när du handlar ingredienser till din musli! Igår på affären letade jag efter naturella, torkade bär att ha i, men 99% av alla sorter inehöll sjuka mängder tillsatt sockrade! Nästan varenda sort i hyllan, sorgligt nog. Gojibären var dom enda jag hittade som faktiskt var naturella och naturligt söta. Fast det gör ingenting för dom är både goda och innehåller en himla massa nyttigheter.  
 
 
 
Till muslin har jag ätit en "smörgås"-bakelse fast utan bröd! Oj vad det låter dyrt och avancerat! Men det behöver det inte alls vara, jag lovar! Basen består av skivad gurka och skivat ägg. Sen har jag öst på med coctailtomater, dill och vårlök. Alltsammans toppades med keso och gravad lax. Hur gott och mättande som helst!

Gravad lax är väl inget man springer och köper varenda gång man handlar. Lite dyrt kan det allt kännas! Men den här gången var det ett kanonerbjudande (och från säkra bestånd/bra fiskat) så jag tänkte att jag kunde unna mig! Martin gillar det inte, så jag har dessutom alla godsaker helt för mig själv! Man kan förresten variera med skinka, skivad ost, tonfisk, avocado eller vad man nu föredrar. Himla gott är det i vilket fall! ♥

Nytt megafynd i köket

 
Här hänger dom ståtligt - våra nyfyndade hyllor i String-modell. Dom är inte äkta Stringhyllor (Designad av Strinning), utan kopior som dock också är från svunna tider. Himla tjusiga i vilket fall!
 
 
 
Åtta gavlar och tolv hyllplan fyndade vi för en riktigt bra peng här om veckan. Här blir tre gavlar och 6 hyllplan tillsammans en riktigt rymlig och stor prylhylla!
 
 
 
Många av plastburkarna är också nyfyndade för en super-peng! Brödrosten stod ju förut i kökets lilla stringhylla, men jag tycker allt att en passar in bättre här.
 
 
 
Dessa urtjusiga röda plastburkar från Nilsjohan heter Bella! Som gjorda för mig med andra ord! Fyra fina Bella-burkar skapar ett litet torn överst på ett hyllplan.
 
 
 
Tillsammans med vårt fabulösa teakskåp bildar alltsammans en hel enhet. Som en helt egen möbel! Dom passar alldeles utmärkt ihop om jag får säga det själv. Som gjorda för varandra! Nu är den gröna hyllan som satt där innan (och inte alls passade in) ett minne blott. Denna flotta hörna i vårt kök är nu en given favorit!

Våffeldagsvåfflor


Igår var det ju självaste Våffeldagen! Vi åt ungefär så här många våfflor denna tisdagskväll.
 
 

Självklart måste man ju dricka mjölk till våfflor! Jag dricker sällan mjölk annars men till nybakade bullar, pannkakor, våffor och plättar är det ett måste.
 
 

På Våffeldagen får man leka med maten. Så det så.
 
 

Snatta från varandra får man tydligen också göra...

♥ ♀

 
 
En liten tisdagshälsning till sådant som känns kasst just nu. Patriarkatet (as usual liksom), mensförrakt, stormvädret, bråk, bitterhet, huvudvärk, mass-dödsdomar, försvunna flygplan, brist på sylt till våfflorna, skuldsättning och känslan av att vara otillräcklig. Smått och gott, helt enkelt!

Det är som sagt tur att jag har finfina läsare här på bloggen ♥

Ni är så jäkla fina ♥


Allt fler hittar hit och det är så himla kul! Jag blir alltid lika glad när det ramlar in en kommentar från er fantastiska läsare. Så jäkla mycket pepp och fina ord så det är inte klokt! Även den allra gråaste dag blir så mycket bättre och mitt humör trappas upp tusen gånger om när jag ser att ni varit här och lämnat ett litet spår efter er. Ett litet minne som låter mig lära känna er ännu lite närmre. Åh va ni är bra ♥

Jag har förresten klurat lite på det här med ny design och header i bloggen! Jag hade en idé som ovan, fast jag går nog en annan väg. Tror jag. Kanske. Det var en snabb testbild i alla fall! Icke-minimalistisk, lite rörig, färgglad och ganska jag. Vi får se vad som händer (eller inte händer) med den och dom andra. Det ska såklart bli en header som speglar mig och vad min blogg handlar om, så att ni läsare vet var ni har hamnat när ni klickar er hit. Håll utkik vetja så dyker det nog upp något skoj inom en snar framtid!
 
 
EDIT: Jag klickade mig in på Underbaraclaras blogg och hon hade precis skrivit ett intressant kommentars-inlägg! Spana in det vetja. "För jag tror att just det där vänliga, vardagliga småpratet och bekräftandet av andra är både relationsbyggande och relationsvårdande. Något som det här samhället är i skriande behov av." Pepp och snälla ord regerar!, instämmer jag.

Snart!


Snart är det säsong för bara ben, solmogna äpplen och strandhäng. Om några månader kan vi sitta på en brygga och dingla med benen i vattnet, känna det varma gräset mellan tårna och äta färska jordgubbar tills fingrarna färgas röda. Min längtan bara växer och tills sommaren anländer försöker jag locka våren närmre med klänning, hallonröda läppar och färgglada ting! Jag kommer inte ihåg om jag har visat er denna fabulösa klänning tidigare, men det är en sextiotalare med urfin krage och coolt mönster. Jag lovar att visa er mer framöver!
 
Idag beställde jag förresten tre (!!) par Moheda Toffeln-sandaler. Nu när vi ändå har bestämt att sommaren är runt hörnet liksom. Det var nämligen ett erbjudande om 3 för 2, så jag tänkte att jag lika gärna kunde slå till. Jag har hört både bra och kassa saker om dom, men jag hoppas såklart på det bästa. Dessutom väntar jag ivrigt på vår finfina barnvagn som inom kort skickas till oss ända från Skåne! En tjusig retro sittvagn med stora fina hjul och röd-brun klädsel. Fantastiskt fin! Jag hoppas att Henry kommer trivas bra i den och att den är skön att köra.

Den näst sista måndagen i mars

 
 
Solen värmer riktigt skönt idag! För att inte tala om allt härligt ljus som letar sig in här hemma!
 
 
 
 
Ett hopplock av allt möjligt hamnade i fönstret lite hur som helst av misstag när jag och Henry grejade i vardagsrummet. Det blev ju riktigt tjusigt!
 
 
 
Snart kommer papput hem lite extra glad och lycklig! Något roligt har hänt och vi borde såklart fira på något sätt, typ bums!
 

Sneak peak


Vi behövde mer (snygg) förvaring och sprang på ett riktigt megakap här om dan. Vi kikar mer lite senare, tycker jag!

Nya hyllor i teak

 
 
Dessa två hyllor gratisfyndade mamma hemma hos en himla snäll arbetskompis. Dom hann knappt bäras in genom ytterdörren innan jag skruvade upp dom på väggen. 
 
 
 
Dom gör sig bra över soffan, tycker jag. Bland udda tavlor på dom vita råspontsväggarna.
 
 
 
Fina flarror och gamla skivor vilar på hyllplanen av teak. Ett gäng fina gamla böcker och annat fint fick också plats! Som den lilla väckarklockan som man nästan aldrig får tyst på. Tick tack. Tick tack.
 
 
 
Flera barnböcker och "flickböcker" från sent 30-tal och framåt står och ser dekorativa ut.
 
 

Nu ser det inte lika tomt och naket ut på den lilla väggen! Minimalistiskt är väl förresten inget man beskriver vårt hem med, så nu ser det mer komplett ut! Vad tycker ni?

Fröken Utväxt en solig söndag

 
Plommonfärgade strumpbyxor och min svarta gamla H&M-klänning utgör söndagsuniformen denna soliga vårdag! Solglasögonen (som jag ääääälskar) köpte jag för en löjligt billig peng förra säsongen och skärpet är second hand.
 
 

Ni kan förresten kalla mig Fröken Utväxt för tillfället men jag måste nog ändå säga att jag är himla nöjd med min lila hårfärg som sakta men säkert har utvecklats till denna kalla, tjusiga nyans! Tidigare var den ju typ knallrosa, men nu är färgen alldeles lagom om ni frågar mig!

Hos svärisarna

 
Innan vi brummade hela vägen hem efter en fem timmar lång bilresa stannade vi till hemma hos svärisarna och släppte av Martins pappa.
 
 
 
Siri har väntat på sin husse i en hel vecka! Detta är förresten hennes exalterade min.
 
 
 
 
Blommor. Blommor. Blommor. En himla massa vackra blommor! Och denna fina kruka! Pastellgult är helt klart en av vårens finaste färger, tycker jag.
 
 
 
 
Ännu mer blomster! Här finns det alltid fina växter.
 
 
 
Den här hårtorks-lampan skulle gärna få bo hemma hos oss! Hur fin?!
 
 
 
 
Jag spanade på nejlikor idag men köpte inga. Istället köpte vi kryddor i stora krukor och mini-påskliljor!
 
 
 
En födelsedagsbukett stod ståtlig på matbordet. Lampan är väl förresten hur fin som helst? Man blir aldrig bländad men å andra sidan är det ingen läslampa i mörkret. Men tjusig är den!
 
 
 
I vitrinskåpet finns det alltid mycket fint! Svärmors alla fantastiska pressglasfat och skålar är jag himla avis på. För att inte tala om allt Rejmyre-glas som gömmer sig i skåp och hyllor.
 
 
 
Henry rotar gärna i varenda skåp och låda så man får skynda sig att fånga upp honom! Tur att farfar är snabb.
 
 

Vi begav oss till affären innan vi åkte hem, men vi kommer tillbaka redan imorgon!

Välkommen hem // blommor kan man väl inte få för mycket av?

 
Nu är vi tillbaka i Vårlandet igen! Vintern har vi lämnat bakom oss för denna säsong och det var otroligt skönt att känna solen värma när vi rullade in på gården. Krokusarna stod lika ståtliga som när vi åkte och påskliljorna har börjat kika upp i det vissna gräset. När vi kikade in genom fönstret såg vi att dessa vackra väntade på köksbordet! Svärmor Helena och min mamma har tagit hand om både höns och katt medan vi har susat ner för backarna och dessutom hade svärmor städat och gjort det fint här hemma. Till och med hönsen har fått det vårstädat hos sig. Guld värt! ♥
 
 

Och som om inte det vore nog så kom mamma förbi med finfina fynd ikväll när hon lämnade Mysan som fått bo hos dem hela veckan! Två tjusiga hyllor i teak och ett fantastiskt köksskåp från 50-/60-talet. Jag lovar att visa er framöver. Hyllorna har jag förresten redan satt upp i vardagsrummet... Oops!

Snart åker vi hem till våren

 
På lördag bär det av hemåt efter en hel vecka här uppe i vinterlandet. Vi har susat ner för backarna bland både fallande snö och skinande sol tusen gånger om. Jag blir bättre för varje åk och det går snabbare och snabbare. Fast dagar som denna då dimman ligger tät och regnet duggar från himlen vill jag bara hem till våren. Jag peppar med bilder av våriga tulpaner och minns hur solen värmer.
 
 

Vi kom förresten precis in efter en lekdag i snön utanför stugan. Vi har kanat nedför branta snövallar och haft snöbollskrig i dimman. Martin och jag blev som barn på nytt och jag blev så exalterad att jag i ren iver puttade ner honom från vad jag trodde var en lätt brant kulle. Fast i själva verket var det ett tre meter högt stup... Som tur var fanns det flera meter lös snö under så han landade mjukt! Förlåt...  ♥

I vinterlandet

 
Här håller vi till när vi inte susar nedför backarna eller dricker varm choklad i snön.
 
 
 
 
Snö finns det gott om!
 
 
 
Genom den här vackra dörren kliver man in i värmen.
 
 
 

Vi har till och med ett garage till pulkorna! Lyxigt.

Mer från pysselrummet

 
 
Vi kikar lite mer i pysselrummet, tycker jag! När vi ändå har börjat. Det kan hända att ni har sett det här skåpet tusen gånger förut... Men jag älskar det så! Ett perfekt pysselskåp i finaste teak med flotta handtag och lås.
 
 
 
I kartoteket och papplådorna finns allt från smink och värmeljus till limpistol och tygstuvar. Var sak har sin plats (men ingenting ligger där det ska för det...)! Gammelfarmor Annas nalle vaktar som vanligt bredvid den fina 50-talsjordgloben.
 
 

Väskor från 1960-talet. Den bruna har gammelfarmor haft en gång i tiden. Dom virkade med bambuhandtag har jag loppat under en solig sommardag i fjol. Bra gå-på-stranden-och-se-tjusig-ut-handväskor till sommaren, tänker jag.

Äntligen säsong för solbrillor

 

En fredagskväll med lasagne och förberedelser

  

Henry är lämnad hos sin farmor och farfar och Martin kommer snart hem efter att ha fixat bilen inför resan. Ja, vi åker ju på söndag! Tillbaka till snö och kyla. Och förhoppningsvis en gnutta sol när vi svischar ner för dom branta backarna. 
 
Ikväll ska det ätas lasagne, tvättas och städas. Listor ska skrivas och checkas av och väskor ska packas. Bilen ska helst hinna bli städad också under kvällen (läs: natten). Pjuh..! Men klart vi hinner... Det gör vi alltid. Martin har köpt med sig choklad och gottigheter så att vi överlever natten utan större och bestående men.  

Jag vill packa min väska och dra ut på äventyr

 
Vädergubbarna hotar med snö under morgondagen. NEJ!, säger jag. Våren är bannemej här för att stanna. Sommaren är ju runt hörnet (ja, nästan). 
 
 
Jag vill packa min väska och dra ut på äventyr. Jag längtar efter husvagnssemester, smultron vid vägkanten och varma grillkvällar.
 
 
 
Jag vill bada från solvärmda berg och utforska okända platser. Jag vill sitta och dingla med benen från en brygga, med ett metspö i handen och en fullpackad picknickkorg som väntar vid strandkanten.
 
 
 
Henry följer såklart med! Och Martin, förstås. Snart är sommaren här. Snart kan äventyret börja.
 

Ett rum att trivas i - fler bilder från pysselrummet

 
Jag gillar att skapa fåniga och spännande små stilleben i hemmet. Inget hörn går säker och överallt finns det högar med resväskor, klänningar, skor och annat kul!
 
 
 
En nybadad liten skrutt hjälper till att inreda och pyssla. Här kommer han krypandes med en sked som vi kan skapa ännu ett stilleben med någonstans.
 
 
 
Den gula industrilampan har fått en plats på bordet och passar bra till vår turkosa Husqvarna, tycker jag!

Trädgårdssysslor

 

Medan Henry har myst och sovit i sin vagn har jag räfsat, städat och röjt i trädgården. Det är ett ton kvar, men nu har jag kommit en bit på vägen i alla fall! Utemöblerna släpade jag ju ut igår så nu är det bannemej vår på riktigt.
 
 
 
Efter några svettiga timmar i solen var det dags för lunch! Himla lyxigt att kunna sitta ensam och blicka ut över trädgården med radion spelandes i bakgrunden! Stekta ägg är dessutom något av det godaste som finns i frukost- och lunchväg tycker jag!
 
 
 
Att dom dessutom kommer från dessa glada gör ju inte saken sämre!
 
 

Dom rufsiga med lockade fjädrar är mina favoriter!
 
 
 

Så himla festliga!
 
 

Precis som vi njöt dom så liven av dagens troligtvis sista strålar! Åh, va jag älskar livet på landet ♥
 
 
 
 
 

Vår i pysselrummet

 
 
Ännu en fantastiskt fin vårdag! Solen lyser upp pysselrummet och det kliar lite i fingrarna. Jag vill pyssla! Men med vad..? Efter fjällen-resan ska jag bannemej köpa papper och grejer så att jag kan rita och illustrera. Det var så himla länge sen!

Jag lovar att visa er mer av pysselrummet vid ett annat tillfälle! En hel del har ju förändrats sen sist! Vad tycker ni om mattan förresten? För en tid sen låg den ju i vardagsrummet, men den passade inte in där. Frågan är om den passar in här! Jag är fortfarande lite skeptisk men den får ligga kvar ett tag till.
 
Strax ska jag ut i solen, släppa ut hönsen och se om jag och Henry kan hitta på något. Kanske är det läge att rensa i boden! Köket ser ut som skrutt men det kan vi ta en annan dag...

En tisdag i solen

 
 
I förmiddags anlände Linnea till vår soliga lilla by! Jag fixade pannkakor och sen satte vi oss i solen och njöt tills långt efter lunch. Hönsen hallåade och det kändes alldeles idylliskt!
 
 
 
Pannkakor med sylt och grädde kan väl aldrig bli fel? Dom slank ner en efter en tills magen blev helt full.
 
 

Henry satt bredvid och såg skeptisk ut. Fast emellanåt skrattade han upp sig och försökte flörta till sig en bit pannkaka.
 

Väl inomhus var han dock glad trots sin elektiska möss-frilla.

En måndagsförmiddag

 
 
En måndagsomelett med broccoli, champinjoner och tomat. Vi hade visst slut på ägg idag men no problemo! En tur till hönshuset och sen var lunchen säkrad. Hur fantastiskt är inte det?!
 
 
 
Krokusarna har vaknat ur sin dvala och trängt upp genom det torra gräset. Våren är verkligen här!
 
 
 
Solen visade sig en kort stund. Nu är den gömd bland kyliga moln. Barbapappa-jackan har premiäranvänds under två dagar nu!
 
 

Trötta vovvar.
 
 
 
Hemmets vårigaste kruka - en pastellgul Gunilla från Uppsala Ekeby. Gamla flaskor med lite grönt i vet ni ju att jag gillar!

En Arabia-kopp för varm choklad

 

Martins farmor är en sådan farmor som alltid skickar med oss någonting hem efter ett besök. Gårdagen var inget undantag! En söt Arabia-kopp från 50-talet fick vi med oss hem. Martins pappa och hans syskon hade varsin kopp i olika färger när de var små och drack nog mer än gärna varm choklad ur dom!
 
 

Den ska få stå framme någonstans och se allmänt tjusig ut!

Kalasklädda i vårsolen // internationella kvinno(går)dagen

 
 
Dagen blev inte som planerat men det vankades i alla fall födelsedagsfika hemma hos Henrys gammelfarmor och gammelfarfar. Solen har värmt hela dagen och visst har det varit otroligt varmt! Jag tog på mig en av mina vårigaste klänningar och favoritstrumpbyxorna.
 
 
 
Henry och papput valde en kostymbody till Henry som han har rockat idag.
 
 

Han är så stor nu! Vår lilla skrutt... Snart reser han nog bara på sig och knallar iväg, när vi minst anar det!
 
 
Igår spenderade jag förresten större delen av dagen med bästa Lotta och hennes flickvän Evelina. Internationella kvinnodagen ska ju förstås uppmärksammas med både allvarligare och mer lättsamma aktiviteter, så det anordnades både demonstrationer och partaj under gårdagen. Vi tittade bland annat på ett urbra utdrag ur en feministisk pjäs/musikal och sen drog vi till Värmekyrkan och dansade vi hela natten lång på Pop Orange. Det blev en kväll full av intressanta diskussioner, peppig musik, dans och framför allt skratt och awesome människor ♥


Hur har er dag varit? Och hur har ni firat eller uppmärksammat internationella kvinnodagen?

En hall med vackra tavlor, apoteksflaskor och en mästerdetektiv

 
 
Hallen har länge känts naken länge... Men nu är det slut på det!
 
 
 
Ett gäng tavlor har bildat en tavelvägg över det lilla telefonbordet som fram tills nu har hängt här ensam.
 
 
 
 
Bland tavlorna hänger en finurligt maskerad mästerdetektiv.
 
 
 
Och en vacker roskvist med guldram (äkta, förstås)! Denna tavla är nog min favorit om jag måste välja.
 
 
 
Dom flesta har jag pysslat ihop av gamla tidningsutklipp och loppade, udda ramar. Någon enstaka tavla fick behålla sitt innehåll. Den gamla lampknappen blev väl förresten också lite fint inramad?
 
 
 
Några apoteksflaskor med lite grönt i gör också susen, tänkte jag! Varje rum har numera sin lilla grupp.

 

Köp en strapon och gå till motattack

 
"Bilden beskriver min flickvän jättebra. Men det betyder ju inte att jag behandlar henne sämre" - detta mina vänner är nog något av det mest sinnessjuka jag hört. Fast det är inte det värsta.
 
Att en närstående (ja, han var det i alla fall) idiot dessutom drar igår jordens diskussion hurvida detta är en "naturlig position" för kvinnan när jag kommenterar att jag inte ser det roliga med dessa sexistiska bilder som han delar dagligen, så får jag fan nog. Denna människa påstår bla. att det alltid har vart så att kvinnan stannat hemma och skött hushållet och barnen medan mannen arbetar, och att det minsann har funkar jättebra! För det är ju liksom naturligt att kvinnan servar mannen och fixar med såna hushållsgrejer (Jamen visst det finns ju såklart inbäddat i generna, tänker jag!). Dessutom har ju denna persons farmor och farfar levt så hela sina liv och inte lider ju dom för det. Inte ens när den ena (oftast mannen) går bort först och lämnar den andre (kvinnan) kvar med näst intill existensminimum att leva på eftersom att hon aldrig har fått chansen att arbeta?, tänker då jag.

Denna person har dessutom mage att påstå att kvinnor inte är offer. Inte för fem öre. Visst att 98 % av alla som anmäler våldtäkter är kvinnor och att 99 % av förövarna gällande våldtäkt mot tjejer under 15 är män, men vadå? Det är ju inte kvinnorna som är offren i denna situation enligt den mycket påläste grabben som argumenterar så fint. För män kan ju faktiskt också bli våldtagna! Denna person tror dessutom på fullaste allvar att denna våldtäktsstatistik, alltså ren fakta, kommer från att tjejer ljuger och påstår att de blivit våldtagna för att de ångrat sig efter sex. Det höga antalet våldtäkter mot kvinnor beror alltså på att kvinnor ljuger så förbannat. Men då så! PJUH! Då kan vi andas ut. Allt var ju bara på låtsas och egentligen finns det knappt några våldtäksmän.
 
Jag bjuds även in att pröva på hans jobb, så att jag har en chans att förtjäna respekt (och lika lön) så som män får när de lyfter tungt och jobbar med maskiner. Gärna, säger jag. Jag skulle äga på att svetsa och bygga saker. Vi tjejer tjänar ju dessutom tydligen mindre pengar eftersom att vi medvetet väljer sådana jobb! Så vi får helt enkelt skylla oss själva att vi inte jobbar hårdare, enligt denna högst intelligenta människa. Fast å andra sidan ska vi kvinnor hålla oss till dammsugning, tycker han. Liksom sådant vi kvinnor är bättre på rent naturligt.
 
Jag sa att han i framtiden kan tänka sig för när han lägger upp bilder på nakna kvinnor som särar på benen tillsammans med någon kränkande text om kvinnans "naturliga position", eller när han delar texter som den ovan, eftersom att han faktiskt har en dotter. Han kan ju föreställa sig att det lika gärna skulle kunna vara hon på bilderna i framtiden och att det är hon som förväntas "give him (någon) some head". Då är det plötsligt inte lika roligt längre. Fast vadå, tänkte han. Hon kan ju faktiskt välja själv när hon växer upp, hur hon vill bli behandlad. Hon kan ju välja ett bättre yrke och en utbildning som leder till en bra och rättvis lön!
 
Denna fantastiskt pålästa person tycker slutligen att "vi feminister" (som uppenbart hatar män och bara vill ha någonting att gnälla om) kan samlas i grupp och "gå till motattack" med strapon för att jämna ut oddsen. JAG är dessutom den i diskussionen som har skev mans- och kvinnosyn, tycker denne.

När jag sedan länge lämnat konversationen pågår fortfarande debatten. Ett gäng vänner (ja, dom är män) har uttryckt sina åsikter och numera diskuterar man på ett skrattar i grupp-och-dunkar-varandras-ryggar-broderligt-sätt bla. att kvinnor har ett eget ansvar när det gäller våldtäkter och andra våldsbrott. Feminister är fortfarande dumma i huvet och hittar på saker för att ha något att gnälla om, tydligen.

Så... Ja ni, vad ska man säga? Hur reagerar man på att en närstående uttalar sig så här? En närstående som både har en dotter, flera systrar och en mamma... Hur ska man reagera? Det absolut naturligaste (eftersom att jag är kvinna OCH feminist) vore väl att ringa och falskanmäla en våldtäkt som hämnd. Fast nja, det har jag inte tid med! Nu ska jag gå och dammsuga innan Lotta kommer.


Tack snälla blogg och fantastiska läsare för att jag har en plats där jag kan skriva av mig och dela mina tankar! ♀ ♥

En lång rad frågor och svar

Nu har jag helt skamlöst snattat en himla lång lista med frågor av Un vélo!
 
 

1. Hur gammal är du? 21år (Jag fyller faktiskt 22 i sommar, som man sa när man va liten)

 

2. Hur gammal känner du dig? Som en 21-åring skulle jag tro! Fast ibland känner jag mig riktigt gammal och trött.

 

3. Vad har du gjort i dag? Tagit sovmorgon och myst med Henry hela förmiddagen. Sen gick vi en promenad, åt lunch och lekte tills han började gnugga sig i ögonen.

 

4. Vilken film såg du senast? Igår såg vi en Star Wars-film som gick på tv.

 

5. Vem ringde du senast? Martin! Vi diskuterade morgondagen.

 

6. Är du besatt av någonting? Det händer att jag fastnar i saker och blir nästintill okontaktbar. Det kan vara när jag skriver, ritar eller pysslar med något.

 

7. Är du rädd för blod? Nej det vill jag inte påstå. (Jag har ju för tusan fött barn = typ orädd)

 

 

 
 

8. Beskriv platsen du befinner dig på just nu? Jag sitter på en pinnstol i pysselrummet vid vårt runda bord och spanar ut mot köket där Henry sitter och pysslar.

 

9. Kan du nämna fem statsministrar under 1900-talet i Sverige? Njaaaaa...

 

10. Googlade du för att få fram svaret på föregående fråga?  Nä det kändes fuskigt. Erkänner att jag suger på sånt istället.

 

11. Vilken färg är dominerande i din garderob? Typ svart!

 

12. När vaknade du i dag? Jag vaknade första gången vid 05:30 när Martins alarm ringde. Sen vaknade jag igen vid 07:00 typ och gick upp och matade Henry. Sen snoozade jag och Henry långt inpå förmiddagen.

 

13. Vilken är din favorithögtid? Det måste nog vara julen! På grund av all god mat och mysig stämning. Fast midsommarafton är rätt mysig också, för då kan man ha bara ben och krans i håret.

 

14. Vart i världen skulle du vilja befinna dig just nu? Någonstans där det är varmt... Typ Hawaii eller Florida!

 

15. Nämn en plats i världen du besökt som du aldrig vill återvända till? Jag kommer nog inte på någon plats som passar in här.

 

16. Hur vill du tillbringa din pension? Helst vill jag bli ihågkommen för något! Och så vill jag vara frisk och lycklig tillsammans med Martin, förstås.

 

17. Vad lyssnar du på just nu? P3 spelas på laptopen jag sitter vid. Och så står Martin och prasslar med posten i köket.

 

18. Har du någon gång brutit ett ben? Nej inte än i alla fall! Hoppas att jag slipper...

 

19. Vilka fem saker vill du inte vara utan i ditt skafferi/kyl? Grädde, ägg, ost, frukt och tomater.

 

 

 

 

20. Vem är din favoritkändis? Hmm... Marilyn Manson kanske! Han är kul och intressant att lyssna på. Eller så säger vi Gudrun Schyman för att peppa inför kommande lördag!

 

21. Vad är du på för humör just nu? Jag är seg och trött! Magen kurrar och vill ha mat.

 

22. Vilka världsdelar har du varit i? Europa (Typ Sverige, Finland och England... = världsvan!)

 

23. Snarkar du? Lite grann tydligen! Har väckt mig själv någon gång på bussen när jag gick i skolan haha

 

24. Vilka yrken har du provat på? Direkt efter gymnasiet fick jag jobb som frisörlärling. Sen har jag jobbat inom äldreomsorgen, varit mammaledig och nu fortsätter jag inom äldreomsorgen ett tag till!

 

25. Hur går du helst klädd? I strumpbyxor, klänning och kofta. Fast leggings och en av Martins T-shirts är rätt bekvämt också.

 

 

 

 

26. Vilket stjärntecken är du född i? Kräftan!

 

27. Vilket är ditt favoritgodis? Jag är fruktansvärt svag för choklad! Speciellt från Fazer eller Marabou.

 

28. Vad sa du senast? Aa, på frågan om jag har sett ett brev som kommit.

 

29. Vilket var ditt bästa ämne i skolan? Bild och syslöjd på låg-, mellan- och högstadiet. Sen var jag faktiskt riktigt jäkla bra i frisör-kurserna på gymnasiet. Och religion var jag helt sjukt bra i (av någon okänd anledning...)

 

30. Vad har du på dig just nu? Tränings-leggings och en gammal gravidtröja.

 

31. Vilken är din favoritaffär? Hmm det var klurigt! Älskar ju förstås att rota i bra second hand-butiker och på loppisar, så jag säger det!


 

32. Vad har du för storlek i kläder? Medium/Large beroende på plagg och hur nytt/gammalt plagget är! Ibland stämmer storlekarna inte alls. Men med dagens mått har jag för det mesta Large.

 

33. Vad har du i dina fickor? Jag har sällan fickor på mina plagg! Men i plånboken och väskan är det mest skräp och gamla kvitton.

 

34. Vad köpte du senast? I eftermiddags köpte jag och Martin en åkpåse till Henry som han ska mysa i när vi är i Sälen.

 

 

 

 

35. Hur många gånger har du flyttat? Typ 5-6 gånger när jag var liten (dom flesta minns jag inte) och 3 gånger sen jag flyttade hemifrån.

 

36. Om du var fast ensam på en öde ö, vilka tre saker skulle du ta med (inte saker för att ta sig därifrån)? Oj jag skulle få panik. Men jag skulle nog ta med mig överlevnadsgrejer som tändare och kniv. Och något att underhålla mig själv med (helst datorn).

 

37. Är du morgon- eller kvällsmänniska? Kvällsmänniska!

 

38. Senaste filmen du såg på bio? Oj det var ett tag sen! Den första Hobbit-filmen.

 

39. Har du blivit sydd någon gång? Ja i/kring ögonen och i/på ena foten.

 

40. Har du någon gång badat naken utomhus? Näpp!

 

41. Vad åt du till frukost? Jag åt faktiskt ingen frukost idag... Men till lunch blev det en omelett och gårdagens köttfärslimpa.

 

 

 

 

42. Hur såg ditt liv ut för tio år sedan? Jag var 12 år, gick i 6:an (eller 7:an?!) och brydde mig inte ett skrutt om vad andra tyckte. Hade kul med kompisarna och såg fortfarande ut som en vanlig, råttblond Svensson.

 

43. Har du någon gång åkt dit för fortkörning? Nej.

 

44. Vem gjorde senast något extra speciellt för dig? Mamma hjälpte oss att städa inför roligheterna i lördags och dessutom kom hon (och lillasyster Alice) till undsättning i lördags när Henry var som allra sjukast. Henry fick extra god kvällsmat och Martin och jag fick lite lördagsmums.

 

45. Vart lägger du din mobiltelefon när du sover? På fönsterbrädan i sovrummet.

 

46. Vad var det sista du åt? Lunch-omeletten och gårdagens köttfärslimpa. 

 

47. Vilken tid är din väckarklocka inställd på? Runt 08:30, men jag går sällan upp då. Henry vaknar alltid två timmar tidigare och oftast tar vi lite sovmorgon.

 

48. Är du blyg? Ibland! Det kan vara lite pirrigt att ensam träffa nya människor. Men det brukar släppa.

 

49. Har du något tatuering? Ja, tre stycken hittills. Rosa vingar på skuldrorna och två tjusiga tjejer på vänster arm.

 

 


 

50. Har du varit med om en bilolycka? Mamma och jag krockade när jag var liten men det var bara bilarna som gick sönder.

 

51. När flög du senast? När jag gick i 6:an och vi åkte till London med klassen.

 

52. Har du något bevarat inom dig som ingen annan vet? Nja, inget jag kan komma på! Kanske en och annan ytterst mörk hemlighet, men det håller jag för mig själv!

 

53. Vilken är den roligaste träningsformen? Promenader eller andra vardagliga saker som inte märks som träning. Jag gillar att cykla också!

 

 

54. Har du några husdjur? Ja en hel drös! Hund, katt, höns och ankor. Och för tillfället lillasysters kanin som har övervintrat här.

 

55. Vill du gifta dig? Jajamen!

 

56. Var växte dina föräldrar upp? Det har jag sjukt dålig koll på! (Fram med skämskudden!) Pappa var växt upp kring Simonstorp/Åby som liten (om jag inte minns fel) och mamma härikring... typ. Kanske. Åh va jag är kass som inte kommer ihåg! Fast vi har inte pratat så mycket om det under min uppväxt.

 

57. Har du någon gång ringt polisen? Ja, när vi hittade ett påkört rådjur som låg och sprattlade mitt på vägen.

 

58. Vilka är dina största svagheter? Choklad. Och att jag är så stökig och lättretad av mig.

 

59. Har du, eller har haft, något smeknamn? Bella! Annars har jag inte haft något speciellt vad jag kan minnas.

 

60. Vad ska du göra imorn? Träffa bästa Lotta, fixa hennes hår, fika och ha det trevligt!

 

Jag längtar efter feministpepp, Henrys första steg och bubbel i parken

 
 
 
Nu slår vi till på ännu en sån där lista på saker att se fram emot, tycker jag! Detta längtar jag efter lite extra just nu:
 
♥ Firandet av internationella kvinnodagen på lördag. Jag kommer såklart att peppa och fira tillsammans med bästa Lotta! ♀ (Och vi ses ju förresten redan på torsdag!)
 
♥ Och på tal om denna braiga dag så längtar jag efter att få lyssna på Gudruns fantastiska föreläsning den 20:e maj! ♀ Jag sällskapar med Lotta, såklart.
 
♥ Jag längtar efter den 16:e mars för då drar vi till Sälen för att åka skidor! Det ska bli underbart att komma iväg ett slag och bara mysa och ha det trevligt. Jag ska susa nedför backarna som aldrig förr, det har jag bestämt.
 
♥ Jag längtar efter och är både nervös inför Henrys första steg! Snart reser han bara på sig och knallar iväg, tänker jag. (Åh, Lillskrutten ville vara duktig och stå upp förut. Han är förresten som en prickig och röd korv just nu... Tredagarsfebern slog till i helgen!)
 
♥ Jag längtar något fruktansvärt efter sommar och sol! Eller åtminstone lite riktig vår. Men vem gör inte det så säg... Och med våren kommer värmen! Och med värmen kommer bara ben och bubbel i parken! Och en himla massa loppisbesök, förstås.
 
♥ Jag längtar efter en sommar med lilla familjen! En sommar i husvagn, på vägen och på stranden. Och hemma vid grillen, förstås.
 

Fantastisk kjol - perfekt för fikadejt

 
 
I eftermiddag ska jag träffa fantastiska Sara för en fikadejt. Det här blir en bra fika-outfit, tänker jag.
 
 
 
Kjol kan väl förresten aldrig bli fel! Speciellt inte denna som har den perfekta längden och en underbar blå färg.
 
 

För att inte tala om vidden! En kanonbra kjol om man vill snurra runt lite snajdigt. Tyvärr fick jag lämna lackskorna hemma med tanke på all lera och slask. Vintern har inte lämnat oss riktigt än... Alla kläder ni ser är förretsen second hand, från topp till tå. Blusen fick jag av syrran (som köpte den second hand) och ärmarna är kapade!

Vad ska ni syssla med en tisdag som denna?

Våren skiner in i köket


God förmiddag! Eller rättare sagt... snöig förmiddag. Vilket bakslag! Jag hoppas att våra vårfräscha tulpaner skrämmer bort vintern omgående och lockar till sig både sol och värme. Nu längtar jag så efter att kunna skippa både vinterkappa och vinterkängor. Fast det kan i och för sig få bli vår i lagom takt! Om två veckor drar vi ju till Sälen för att åka skidor, basta, äta god mat och umgås. Henry får glida runt i pulkan medan papput nästan flyger nedför backarna. Han är snabb som vinden på skidor och åker som om han vore född med ett par på fötterna. Jag å andra sidan håller mig till den blå och snälla Åsabacken... Äsch! Vi beställer vår till v.13 tycker jag.


Härmed lovar jag att aldrig mer vara den som håller käft.


Härmed lovar jag att aldrig mer i hela mitt liv vara den som vänder ryggen till för att kväva mina tankar och åsikter. Härmed lovar jag att aldrig mer tolerera eller ignorera rasistiska, homofobiska eller sexistiska skämt, oavsett hur många som skrattar. Oavsett hur många som dunkar varandra i ryggen och hejar på. Oavsett vilka som kollar snett och tänker att jag bara är en lättretad feminist som har fått för lite kuk. Jag tänker inte vara den som sitter still och undrar varför ingen gör något, varför inte världen förändras. Härmed lovar jag att aldrig mer vara den som håller käft.

Resväska på väggen och en massa panel

 
Resväskeskåpet har ni ju sett förut här på bloggen. Men åh, va jag älskar det! Det framtida tv-akvariet är dessutom som gjort för att stå under det, med vit spetsduk och bruna flaskor på en teakbricka.
 
 
 
Några små apoteksflaskor, Bambi och porslinsdjur kan väl aldrig bli fel, tänker jag. Gröna, slingriga kvistar som man hittar bakom hönshuset är förresten numera ett måste här hemma!
 
 

Panel vs. panel - riktigt tjusigt om ni frågar mig! Ser ni förresten att det har dykt upp en tavelvägg i hallen? Den spanar vi in framöver!

Söndagslyx med hembakat och finporslin

 
Medan Lillskrutten sover bort sin feber och Martin är på dop passar jag på att förmiddagsfika. Söndagslyx med finporslin, bästa brickan och goda kakor som jag bakade i fredags!
 

 
Maffiga hallongrottor och konstnärliga (okej då, ganska fula) schackrutor. Riktigt goda!

Här händer det grejer

 
 

Dagen har varit lång och spännande! Strax ska jag laga mat och slappa med världens bästa killar, med betoning på SLAPPA. Vi fick nämligen inte sova många timmar alls i natt och Lillskrutten har både rosiga kinder och varm panna. Helst vill han bara mysa i pappas famn och äta yoghurt, så nu vet vi vad som väntar resten av kvällen. Vi kanske till och med tittar på en Pippi Långstrump-film eller två! Hans favvo...  ♥
 
 
Vad tänker ni hitta på en lördag som denna?