finaste vintageknapparna

Igår köpte jag världens finaste guldknappar på favoritloppisen! Äldre guldknappar med ankare på, närmare bestämt. På dom helt guldigfärgade med ankare på står det "Sporrong & co Stockholm". Sporrong har tydligen funnits sedan 1666, och har sedan dess tillverkat kvalitetsprodukter i metall. Inte illa! Jag misstänker att dom har suttit på någon slags uniform. Himla fina är dom i vilket fall. Dom något lättare, gräddvita knapparna med guldankare på är förresten minst lika fina!
 
 
Antingen hamnar dessa på någon form av kofta, eller så gör jag örhängen av ett par!
Vi får väl se...
 
 

Stegpall AWAB

Plötsligt händer det! Den här underbara stegpallen från AWAB räddade mina föräldrar från att slängas på tippen för en tid sedan. Precis en sån som jag länge velat ha... Och tänka sig! Äntligen har jag en. Dyra som tusan är dom, så de hade verkligen tur som hann rädda den från att bli till skrot! Men främst är dom ju himla fina. Praktiska också för den delen! Speciellt för mig som inte når upp till dom högsta hyllorna i köksskåpen här hemma. Den behöver kläs om, så jag ska leta efter något passande att klä om den med.
 
 
 
 
 

swirly bangs

Eftersom att jag har tovigt dagen-efter-hår idag efter gårdagens extensions, fäste jag upp alltsammans med hårnålar i nacken. Luggen blev till en fin liten swirl. Eller lock om man vill kalla det för det! Himla fint tycker jag att det är i vilket fall. En bandana blev pricken över i:et!
 
Enkelt och fiffigt! Speciellt när man har en dålig hårdag eller ont om tid.
 
 
 

djävulsläppstift i pinupparött

Jag och Henry åkte en sväng till stan i eftermiddags efter att vi släppt av syster yster vid hennes skola. Regnet öste ner på oss och jag fick halvspringa in till närmsta byggnad för att inte dras med av en plötslig flodvåg. Ja så hemskt var det! Men Henry var glad ändå. Ett perfekt rött läppstift fick i alla fall följa med hem! Devil från Make Up Store, närmare bestämt! Lagom matt och pigmenterat. Pinuppa-rött liksom! Hur bra som helst. Den perfekta höstkappan uppenbarade sig dessutom inne på Monki, men jag måste nog fundera ett tag till.... Den var ju inte gratis! (synd var väl det...)
 
 
Så här ser jag förresten ut idag! 
Trivs himla bra i vårt pysselrum!
 
 
 

fiffig tidningsförvaring

I vardagsrummet förvarar vi tidningar i en retroinspirerad tidningskorg från Åhlens. Enkelt och praktiskt. I pysselrummet däremot förvaras tidningarna hängandes på galgar! Visst ser det festligt ut! Favorittidningarna kan man visa upp, medan man gömmer undan dom andra. Jag fick idén från ett Äntligen Hemma-avsnitt där Elsa Billgren hängde upp tidningar på väggen med hjälp av galgar. Galgarna som jag har använt mig av köpte jag på Åhlens - tio stycken i fem olika färger för ynka 29 kronor!
 
 
 
 
Den här bilden har de flesta av er kanske redan sett! Men jag ville bara understryka att man även kan hänga tidningarna på klädställningen - man spar plats och dessutom är det ju himla fiffigt och fint!
 
 

Hylla av en resväska

Utan personliga detaljer blir ett hem otroligt trist! Det gäller att hitta prylar och möbler som man själv tycker om och trivs med, det är det viktigaste. Och hur knäppa och udda idéer man än må ha så är det värt att testa! Annars får man ju aldrig veta om det blir bra eller inte...
 
Gammelmorfars "fotbollsväska" blev en häftig hylla! Han brukade visst ha fotbollskläder och dylikt i den för länge länge sen. Jag åkte till XL-bygg och bad om "en planka som är så tunn som möjligt och typ 10 cm bred". Sen var det bara att såga den i två lagom bitar och klämma fast i väskan, med ganska jämna mellanrum. Hyllplanen är varken fastlimmade eller skruvade, utan håller bra och är stabila ändå. Det ska ju ändå inte stå något tungt i den! Och visst är det synd att skruva i den i onödan.
 
Himla charmig!
 
 
 
Mina första skor, om jag inte minns fel!
 
 
 
Gamla resväskor gör sig bra i grupp!
 
 
 
 
 

Snittblommor

Visst ser det himla trevligt ut med färska snittblommor? Det hör liksom till när man gör reportage! Som om man alltid har massvis med välfyllda vaser spontant utplacerade i hemmet. "Dom här gamla blommorna? Äsch, såna ha vi alltid här hemma!" Men visst gör dom sig bra på bild!
 
 
Himla vackra blommor och grönt
 
 
 
 
 

Onsdagen den tjugoåttonde augusti

 
 
Jag är sugen på att sy något! Nu när jag ändå har en symaskin ståendes i pysselrummet. Den liksom viskar till mig att jag borde pyssla och sy något. Hmm vad skulle det kunna vara? Google (och Pinterest) brukar rädda mig i såna här situationer!
 
Men först måste jag ta itu med trista saker. Tvätten till exempel. Och disken.

Pysselrum

Några delar av vårt numera färdiga pysselrum! Alla bitar har fallit på plats och jag älskar rummet mer och mer för varje dag som går! Jag är verkligen supernöjd! Färgglatt 50-tal, pysselprylar, vintageklänningar och mycket förvaring.
 
 
 
 
 
 

Hemma-hos-reportage

Åh, nu har de varit här. Två supertrevliga tjejer fotade och intervjuade så det stod härliga till. Fotografen tog säkert tusen bilder och journalisten ställde frågor om oss, huset och vår inredningsstil. Det är inte alltid lätt att svara på frågor när man inte är förberedd, men det gick nog bra! Fotografen var jätteduktig och hon fick hemmet (och mig!) att se toppen ut. Vi fick mycket beröm, vilket var sjukt kul att höra! Vi har ju lagt ner mycket tid på nedervåningen så det är kul att det är uppskattat. Köket, vardagsrummet, pysselrummet och lilla hallen hamnade på bild. Jag är verkligen jättestolt och det känns så himla bra. Detta vill jag göra om fler gånger!
 
Tidningen Styleroom finns i butik den 10:e oktober om jag förstått allt rätt! Åh, jag ser fram emot att bläddra i den.
 
 
Så här ser jag ut idag! Prickig 50-talspärla, röda läppar och matchande röda naglar. Håret är lockigt, förstås.
 
 

Älskade pinnstolar

Åh, va jag tycker om pinnstolar. Ja, man kan nog säga att jag älskar dom till och med! På ett -möbel-älskar-sätt förstås. Idag ska alla skrubbas och göras extra fina inför tisdag. Det kommer nog att ta ett tag...
 
När jag tittar på bilderna nedan tänker jag på utomhusbröllop! Gästerna sitter på udda pinnstolar som är placerade i rader, vända mot brudparet... Vimplar, pom poms och en himla massa blommor. Åh, va fint! En vacker dag kanske det blir av!
 
 
Vi har två turkosa också som inte kom med på bild. Alla dessa har funnits inomhus!
 
 
 

Sneak peak - pysselrum

Pyssel-/hobbyrummet börjar bli färdigt! Ett ovalt bord att pyssla och sy på ska ställas in och lite smådetaljer återstår att fixa... Men sen så! Så länge det är klart innan tisdag är jag nöjd.
 
 
Sneak peak
 
 
 
 
 

?

Kan ni gissa vad som händer på tisdag? Åååå va jag är nervös! Men det ska bli sjukt roligt och spännande!
 
 
 

Dip Dye Pinnstol

Idag köpte jag ännu en pinnstol! En typisk 50-talspinnstol till och med. Jag har visst blivit något av en pinnstols-samlare!
 
Stolen är lite lagom sliten och det syns att den har varit omtyckt. För att piffa upp den och göra den mer personlig doppade jag benen i ljusturkos färg. Den ska stå i pysselrummet är det tänkt.
 
 
 
Slipa benen och rengör dom med målartvätt där du har tänkt ge dom lite färg! Doppa sedan varje ben i snickerifärg och låt så mycket som möjligt rinna av innan du fortsätter med nästa. Ett kul och fiffigt sätt att piffa upp en stol eller någon annan möbel!
 
Hela stolen och delar av pysselrummet får ni se en annan dag! Jag är lite hemlig just nu. Avslöjar varför i helgen!

Jorden på 50-talet

Just det! En finfin jordglob fick följa med hem också. Kvinnan som vi köpte den av sa att den var köpt under mitten av 50-talet. Den passade ju alldeles utmärkt på radiomöbeln, men vi får se var den hamnar.
 
 
Visst är färgerna underbara!
 
 
 

Radiomöbel à la 50-tal

Titta vilken fin liten radiomöbel jag hittade på loppis igår! Åh, va jag har letat efter en som är nätt och lagom stor. Den här blir perfekt! Idag fick den följa med hem och nu väntar den på att få inta sin rätta plats. Var den nu är... Jag tror att de ska få stå i pysselrummet  med en stringhylla över. Ja, det blir nog alldeles perfekt.
 
 
 
 
 
Pysselrummet har blivit vitt förresten! Nu har jag börjat fundera på ev. fondvägg... Hmm! Kanske en ljust turkos vägg? Det känns rätt! Vi får ju turkos-gröna ljusa ägg av våra höns, så jag kanske tar med ett ägg när jag ska välja färg. Men vi får se! Jag har inte riktigt bestämt mig än. Martin är likgiltig så jag gör som jag vill! När jag har bestämt mig dvs.
 

nittonde augusti

Idag har jag målat, målat och målat. Jag hoppas att det blir bra! Vitt blir det. Eller äggskalsvitt som det så fint står på burken. Fint blir det i alla fall!
 
I morgon ska jag hämta en radio-/grammofonmöbel och sen plugga lite matte. Skrutten får mysa hos sin mormor så länge. Jag ska läsa matematik b några dagar i veckan framöver så att jag kan söka till högskola i framtiden! Det är en kurs som verkligen behövs för att komma in på de flesta utbildningarna. Det är bra att ha i bagaget helt enkelt.
 
 
Den prickiga 50-talspärlan! Den kanske får följa med på cruising i helgen. Eller så får den vänta tills på tisdag! Då händer det grejer, det kan jag lova er!
 
 
 

Vem är du?

Idag har jag målat pysselrummet! Ett lager är i alla fall klart... Under morgondagen ska jag måla två lager till och sen är det klart! Jag har spanat efter en passande förvaringsmöbel, typ ett 50-talsskåp, som kan svälja en hel del pysselmaterial och småprylar! Jag tror att jag har hittat rätt men vi får väl se om vi får köpa det eller inte... Jag hoppas verkligen inte att någon annan har hunnit före!
 
Ja ja! Nu till något viktigare! Vem är du? Du som läser och följer min blogg. Vad gör att du läser och kanske t.om. följer den? Du behöver såklart inte skriva namn om du inte vill! Men berätta gärna lite om dig själv. Svara gärna med en liten kommentar så blir jag jätteglad! ♥ Jag är så nyfiken...
 
 

Pysselrum på g

På nedervåningen finns ett stort kök med en liten groventré, vardagsrum, huvudentré med hall, vårt lilla badrum och ett rum som i hittills har stått tomt! Förutom i början när vi hade det som tillfälligt vardagsrum medan vi renoverade det vi har nu förstås.
 
Först tänkte vi använda rummet som matsalsrum, men eftersom att köket är så pass stort att vi får plats med en rejäl matgrupp känns det onödigt. Vi bestämde oss istället för att göra ett pysselrum! Vem säger nej till det? Där kan vi (läs: jag) pyssla, fixa och kanske t.om. sy lite! Laga vintageklänningar och sy om gamla kläder. Inte för att jag är en fena på att sy, men man kan väl grunderna i alla fall!
 
Idag har jag spacklat och förberett lite inför målningen. Väggarna ska få bli vita så att vi kan piffa upp rummet med färgstarka detaljer och prylar. I mitten ska vi ha ett ovalt pysselbord. På väggarna ska det upp en stringhylla, lite förvaringsprylar och fina saker. Sen får vi se hur resten kommer att se ut! Det är i alla fall planen.
 
 
Så här såg rummet ut precis i början när vi var nyinflyttade. Lantligt och lite shaby chic. Inte alls som idag! Men jag tyckte om och ville testa den stilen.
 
 

Karmstol 50-tal

Den här karmstolen är troligtvis från 50-talet. Jag tror att den är klädd i galon, vilket var vanligt på den tiden. Det ser ut och känns som högblankt, svart skinn. Den är himla fin tycker jag! Tjugo kronor betalade jag för den. Sitsen är tyvärr tejpad tvärs över pga. en stor reva, och en söm har gått upp. Men det går ju att fixa framöver! Den ser inte ut att vara svår att klä om. En snygg 50-talsfilt får göra den sällskap så länge.
 
Jag kan inte riktigt bestämma mig för var den ska stå, men just nu får den vara i tegelväggshörnet i vardagsrummet. Jag flyttar runt saker och möbler i tid och otid, men det är ju kul att variera! Här om dan stod det en röd Edsbyverken-pinnstol i samma hörn.
 
 
Visst är den fin!
 
 

Uppsala Ekeby

Uppdatering! Jag sökte här och hittade "2412 - skål - 1932", vilket kan stämma. Tittar man på signeringen riktigt noga så är det nog en 2:a i början. Först trodde jag att den bara var överstruken, som om personen som signerat den skrivit fel. Jag har nog hittat den i registret i alla fall. Kul!
 
 
Denna skål fick jag av svärmor här om veckan. Visst är den fin! Jag är nyfiken på vem som har designat och signerat den. Efter en del efterforskningar på nätet misstänker jag att den är gjord mellan 1920 och 1950, och det säger ju inte speciellt mycket. Men jag kan ju ha helt fel! Kanske vet någon av mina läsare vem som har signerat den och hur gammal den är?
 
 
I vilket fall är den himla fin!
"Uppsala Ekeby Sweden 412 Gregor/Greger" ser det ut som att det står. Eller är jag helt ute och cyklar?
 
 
 
 
 

 

Riviera Keramik Skottorp

Detta skrevs om Riviera Keramik på ett forum på Precis en sån, 2009:
 
Hej.
Fabriken startades av min pappa Allan Johansson och hans brödrar Sune o Tage Johansson, min farfar Rudolf Johansson samt Hurtig Svensson.
Första produkterna tillverkades i slutet på 50-talet.
Som mest arbetade ca 25 personer varav 5 var"målare".
Bla annat Kerstin Jönsson, Rita Karlsson,Ingbritt Dahlgren mfl. 
Carl Fransen och hans fru Elsa var den första designern som anställdes.Mycket duktig på att modulera och skapa motiv.
Riviera keramik exporterade bla till Usa - speciellt en tomte ca 60 cm hög föreställande blyger var mycket populär.
De tillverkade ca 300-400 olika bruksföremål. Fabriken var under semesterperioderna välbesökt.
 
Det här fina fatet kostade en tia. Det måste ju vara ett av årets allra bästa fynd! Jag misstänker (men är absolut inte säker!) att det är Kerstin Jönsson som har målat fatet. Jag jämförde signeringen på mitt fat med en signering på ett annat fat som hon definitivt har gjort! Fatet är i vilket fall himla fint.
 
 
 
 

Äkta stringhylla?

Tips!
 
Stringhyllor har varit väldigt populära under en lång tid, och det är väl inte så konstigt? Dom är ju både stilrena och otroligt snygga! Men hur ser man att en stringhylla är äkta?
 
En äkta stringhylla är tillverad av String Design AB, därav namnet. Ibland finns märkningen kvar under hyllplanen.
 
Äkta string har:
Hyllplan som är 20 eller 30 cm djupa, bredd 39, 58 eller 78 cm
Gavlar som är 18 eller 28 cm djupa och 50, 75 eller 100 cm höga.
 
Min hylla är 20 cm djup och 78 cm bred! Gavlarna är 75 cm höga och 18 cm djupa.
 
En annan detalj man kan spana efter är gångjärn på ena sidan av alla hyllplan. Kolla på bilden nedan så förstår ni vad jag menar.
 
 
Lite rost gör ju inget!
 
 
Vad spelar det för roll då? Varför ska man ha en äkta? Nä, en äkta måste man inte alls ha! "Kopiorna" är minst lika snygga och fyller samma funktion. Jag hade ingen aning om att min var äkta innan jag läste om det på nätet och kollade upp det. Det kan i alla fall vara bra att veta om jag någon tänker sälja min älskade hylla. Ser du en "stringhylla" på t.ex. Blocket och de begär 800-900 spänn för den så ser man ju gärna att den är äkta.
 
Annars spelar det absolut ingen roll! Snygga och dekorativa är dom allihop.
 
 
Källa: Retroforum

Stickat från 40-talet

Hösten närmar sig med stormsteg och snart blir det lite kyligt. Det börjar alltså bli dags att samla på sig lite varmare kläder! Här om dan hittade jag den här söta lilla västen. Perfekt längd! Så där lagom så att den slutar precis där en kjol eller ett par byxor med hög midja tar vid. Den är hemstickad någon gång under 40-talet, enligt kvinnan jag köpte den av. I vilket fall är den jättesöt och kommer att passa perfekt till en knä- eller ankellång kjol i höst! Kanske tillsammans med en blus med krage? Kanske en spetskrage till och med! Åh, va fint.
 
Nu måste jag bara hitta en fin kjol som passar till den..!
 
 
 
 

Grön sötnos från Dolly Day

Den här klänningen får mig att tänka på nån typ av cheerleading-kostym! Visst är den söt? Ärtgrön (mycket grönare än vad bilden visar!) och underbar. Jag tror att den är från sent 60-tal eller helt enkelt från 70-talet. Den är liiiite trång för min del, men vem vet... Jag kanske kan ha den i framtiden, när (läs: om) graviditets-kilona har försvunnit. I vilket fall tycker jag att den ska användas och komma till nytta!
 
 
Märket heter visst Dolly Day!
 
 
 
 
 

Brickor 50-tal

Visst är dessa brickor/fat fina? Dom är nätta trots att dom är gjorda i teak. Jag gillar verkligen korg-/rottingkanterna! Jag ser framför mig hur dom är fyllda med bullar, småkakor eller frukostfrallor. Perfekt när det är dags för fika!
 
 
 

60-talspärla

Jag är vanligtvis lite feg när det gäller färg på kläder. När det gäller inredning är det ju en annan femma, det har ni ju sett vid det här laget! Den här lilla 60-talspärlan flyttade hem till mig tidigare i veckan. Orange och rosa är en häftig färgkombination som de flesta tackar nej till. Vi får väl se om jag vågar använda den. Tills dess får den hänga på en galge och se fin ut.
 
Den kostade förresten en tjuga. Snacka om fynd!
 
 
Klänningen har ett tillhörande skärp i samma tyg!
 
 
 
 
Guldiga knappar passar perfekt till dom knalliga färgerna!
 
 
 
Den vita kragen ser ut att vara ditsydd vid ett annat tillfälle! Troligtvis ville personen som haft den piffa till den lite eller hänga med i modesvängarna! Ja, varför inte? Det är ju onödigt att köpa en helt ny klänning när man med enkla medel kan piffa upp den. Vintagekläder är ju oftast av väldigt god kvalitet, så dom håller väldigt länge. Perfekt att sy om! Förr tog man bättre vara på kläder och prylar. Synd att det ser annorlunda ut idag.
 
Klänningen utan kragen:
 

Motortidning från 60-talet

Gamla tidningar är riktigt kul! Reklambilderna är oftast helt underbara och artiklarna kan vara skrattretande. Jag har ju även ett gäng från mitten av 30-talet. Hur kul som helst!
 
 
1 krona kostade den! Men det var förstås mer på den tiden.
 
 
 
Dom fina reklambilderna är halva grejen med att köpa gala tidningar! I alla fall för min del haha
 
 
 
 
 
 

Henrys namngivningskalas

Det var väl på tiden va? Vi kan väl låta bilderna tala för sig själva! Lillasyster Felicia var duktig och fotade festligheterna ♥
 
 
Jag hade en klänning med lila meloner på! Martin var en snygging som alltid ♥
Henry bara sov och sov genom hela kalaset. Knasboll!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vi var cirka 35 stycken som firade Henry på hans speciella dag! Vi åt hemgjord glass i stora lass medan vi berättade om Henrys namn. Alla verkade ha det trevligt och det mesta av allt fika gick åt! Gästerna fick även gå en liten tipspromenad där de fick svara på frågor om Henry och hans namn. Vinnaren, min mormor, vann fina glassbägare och en glasskopa. Kalaset blev himla lyckat, helt enkelt! Synd bara att lillskrutten sov hela tiden och missade sitt kalas... ♥

Jag idag

Idag blev det 40-/50-talsfrilla med mycket lockar. Mitt hår ser väldigt kort ut när jag har rullat upp det på spolar, men jag tycker att det är ganska fint ändå! Hårkammen med blommorna på har jag ju pysslat ihop själv! Den passar perfekt till en sån här frisyr tycker jag, eftersom att jag oftast brukar kamma ena sidan bakåt och fästa med nåra hårnålar eller en fin blomma. 
 
 
 
 
 

Våningsfat av LP-skivor

Detta är något som jag definitivt kommer att testa! Jag har ett trasigt våningsfat här hemma som jag kan ta delar från. LP-skivor kan man köpa på loppis för en tia. Man kan not t.om. värma skivorna i ugnen, som jag gjorde med dom andra skålarna, och böja till kanterna på dom så att man kan använda fatet till småkakor, karameller och annat gott!
 
 
 

Sleepy sleepy

Det har faktiskt inte hänt ett dugg idag. Jag och lillskrutten gick upp, myste hela dagen och väntade på att papput skulle komma hem. Sen myste vi resten av dagen också! Ibland är det skönt att ha såna dagar, men inte allt för ofta!
 
Imorgon ska jag och Henry åka in till Finspång och hämta en retrostol (typ 50-tal, woho!) som jag har fyndat för en tjuga, handla lite och kanske fika med min mormor. Jag hoppas verkligen att det blir fint väder så att jag kan ha klänning! Martins kallingar och stora t-shirtar är standardklädsel här hemma nu när jag är mammaledig och hemma med skrutten.
 
Nä, nu ska jag gå och lägga mig! Jag har precis rullat upp håret på spolar så jag förväntar mig ingen bekväm insomning... Men äsch! Vill man vara fin får man lida pin. Ibland.
 
 
Så här ärtig brukar jag vara när jag har tagit ur spolarna på morgonen!
 
 
 
 

Krukor & skålar av LP-skivor

Enkelt pyssel som blir riktigt bra är kul! I lördags, när vi var hemma hos mina föräldrar, gjorde jag några skålar och krukor av LP-skivor. Hur enkelt och snyggt som helst! Man kan använda dom till krukor, skålar, fruktfat, snacksskålar... ja, till lite vad som helst.
 
Värm ugnen till 100 grader. Lägg LP-skivan på en värmetålig skål, form, konservburk eller vad man nu kan hitta och sen skjuts in i ugnen! Vänta tills skivan "smälter" över formen man valt. Skivan smälter förresten inte på riktigt, utan blir snarare mjuk och hänger ner över formen. När skivan har "smält"/hängt ner sig gäller det att vara snabb att forma den! Den blir såklart varm, så akta fingrarna! Ett par diskhandskar gör susen. Blir man inte nöjd med formen när skivan har stelnat så är det bara att ställa in den i ugnen igen tills den har återfått sin "smälta" form.
 
Gör inte skålar av dina favoritskivor och se till att det inte är några dyrgripar du tänker forma om! Jag fick ett par kassa skivor som ändå bara låg och skräpade i en garderob hemma hos mina föräldrar.
 
 
Jag ska använda fyra stycken som blomkrukor att ha inomhus. En skiva gjorde jag till en fruktskål.
 
 
 
 

Sprillans ny design

Trots att jag gjorde några små förändringar här om dan så kände jag att det var dags för en helt ny design! Visst blev alltsammans ljust och fräscht? Pastellfärgerna får såklart vara kvar, tillsammans med mycket vitt, bredare inlägg och större bilder. Jag kommer säkert att ändra på lite småsaker framöver, men det märker ni ju! Jag är i alla fall nöjd än så länge med den något enklare och renare designen.

LP-hylla

Tavelhylla, LP-hylla, fina-små-prylar-hylla... Ja den kan användas till mycket! Just nu är det i alla fall en dekorativ LP-hylla. Den passar perfekt ovanför soffan tycker jag! Jag har lånat några fina skivor av pappa och kommer nog att byta ut dom vartefter och variera lite. Skivan med "19 POP HITS" är dock min favorit! Den köpte jag ju på bakluckeloppisen för några veckor sen.
 
 
Ljust ljust gul blev den. En skvätt färg kan förändra mycket!
 
 
 
Madonna sneglar förföriskt på dem som går förbi
 

Tionde augusti

Jag skrev visst inget här på bloggen igår. Det var full fart hela dagen! På eftermiddagen var vi bjudna på 6-årskalas där vi åt en himla massa gott fika och hade de trevligt. Kvällen spenderades hos mina föräldrar där vi lyssnade på bra musik, pratade en hel del och gjorde skålar och krukor av LP-skivor. LP-pysslet kan jag visa er under morgondagen. Jätteläckert!
 
Gårdagens frilla är förresten en stor favorit just nu! Jag rullar upp håret på spolar och sover i dom. På morgonen borstar jag igenom håret, tuperar alltsammans i botten och sätter upp det med hårnålar så att det samlar upptill. En snygg scarf och en rolig lugg fulländar frisyren. Enkelt och håller garanterat hela dagen!
 
 
Så här såg jag ut, dagen till ära! Är det kalas så är det.
Och ja, jag befann mig på en vacker strand vid havet igår - HEEELT SPONTANT!
 
 
 
 
 
 

Måla måla måla

Fy fasen va trist det kan vara att måla väggar, möbler och småprylar... Ikväll har jag påbörjat målandet av en tavelhylla som ska få pryda en vägg i vardagsrummet tillsammans med ett par LP-skivor! Just nu är den endast grundmålad, men jag tror att den ska få bli ljusgul sen. Lite färg är ju aldrig fel!
 
 
 

Flower hat DIY

En trist "stråhatt" med slitna, vita blommor blev till en rolig liten sommarhatt på ett kick! Allt som behövdes var några nya tygblommor som jag fäste med limpistol, på samma sätt som när jag gjorde egna håraccessoarer här om dan. Även dessa blommor har jag hittat på loppis för några ynka kronor.
 
Hatten är troligtvis en nytillverkad "skämthatt" från nån leksaksaffär eller liknande, men visst blev den söt ändå? Den är något för liten för mig, men kanske kan den komma till användning i alla fall! Till söta fotograferingar eller att låna ut till någon liten tjej som är på besök. Om jag har den lite på sned kan jag kanske matcha den till en söt klänning eller så. Vi får se! Nu får den i alla fall vila på hatthyllan och se söt ut.
 
 
 
 
 

SEBA Sweden

Den lilla hyllan från SEBA Sweden hamnade bredvid soffan. En lägga-diverse-prylar-och-fjärkontroller-på-hylla fick det bli! Jag ska köpa teakolja någon gång framöver så att hyllan kan få sig en uppfräschning. Men just nu får den duga som den är!
 
 
En av tavlorna  som är gjorda av 70-talstidningar står på hyllan just nu.
 
 

Små tomater & en falukorvsgurka

Tomaterna växer och frodas utanför köksingången! Dom luktar sommar och är hur goda som helst!
 
 
 
Igår skördade vi även en knasig gurka... Mamma påstår att det är en falugurka medan Bengt säger att det är en farlikorv. Torra släkten haha ♥
 
God var den i alla fall!
 

Favoritskålarna

Samlingen växer stadigt. Skålar på fot är, som sagt, något av det bästa jag vet! Speciellt pastellfärgade i pressglas. Man kan använda dom till lite vad som helst! Det är extra kul att bjuda på fika när gästerna får ta en kaka ur någon av dessa godingar. Hmm nu blev jag sugen på kakor...
 
 
Tre stycken ska få stå kvar på bordet tillsammans med ett par citroner. Men vilka?
 
 

Gul bordlampa i industristil

Jajamen! En gul bordslampa har fått flytta in hos oss. Den fyndade jag på bakluckeloppisen i Finspång för 30 pix. Ett riktigt fynd tycker jag! Jag har ingen aning om hur gammal den är men den har en fot av gjutjärn. Riktigt söt är den i vilket fall!
 
 
Nu måste vi bara hitta en bra plats till den!
(kass mobilbild, tyvärr!)
 
 

40-talsinspirerat

I eftermiddags åkte vi till Martins mormor och fikade på hennes kolonilott. Det var trevligt som vanligt, men det är ju synd att det ska regna så förbaskat! Stackars frillan haha... Nej men det är ju bra att det regnar lite rejält så att vi kan ge oss ut och plocka svamp nu framöver! Livet på landet ♥
 
 
Idag åkte löshåret på igen eftersom att jag inte orkade rulla upp håret på spolar igår kväll. Men det blev ju fint ändå! 40-talsinspirerat fick det bli, dagen till ära.
 
 
 
 
 
 
 

Sextiotalsjacka

Tio kronor kostade den här söta lilla 60-talsjackan! Lila rutor och utan knäppning. Den är hel och fin men behöver en tvätt och lite kärlek. Mamma säger att man ser ut som en Kennedy-fru i den. Är det ett bra betyg?
 
 
Den kanske inte ser så speciell ut... Men den sitter bra och är mer lila än vad bilden visar! Jättesöt! 
 
 

Jag idag

I eftermiddags lunchade jag med två härliga pinglor som jag pluggade tillsammans med på gymnasiet. Vi försöker att träffas så ofta vi kan och det är alltid lika roligt! Det borde bli av oftare dock om jag får bestämma! ♥
 
 
 Så här såg jag ut idag!
Extensions med rosa-röda toppar dagen till ära.
 
 

Håraccessoarer DIY

Förutom scarfar använder jag sällan några håraccessoarer alls till vardags. Men ibland vill man ju vara lite extra piffig! Blommor tycker jag lite extra mycket om, men det är svårt att hitta några riktigt fina i butik. Vad kan man göra åt det? Jo, man fixar egna hårblommor helt enkelt! Det tar ingen tid alls, är superenkelt och blir jättefint.
 
Vad behöver man?
 
Limpistol
Hårspännen, klämmor eller diadem att fästa blommorna på. Jag köpte mina på Panduro för småpengar!
Tygblommor såklart! Jag använde blommor från gamla ljusmanschetter som jag köpt på loppis
 
Hur gör man?
 
Det är bara att välja ut favoritblommorna och sen limma fast dom på hårspännet eller diademet. Fäst var och en med en rejäl klick varmt lim och tryck fast blomman ordentligt tills det har torkat. Pröva dig fram så blir det jättebra!
 
 
Så här blev dom jag gjorde här om dan!
Blommorna högst upp till vänster är fästa på en sån här! Perfekt!
Hårkammen och rosen blir perfekta till retroinspirerade frisyrer och pinup-frillor!
 
 

Livet på landet ♥

Jag har sagt det förr och jag säger det igen... det är underbart att bo på landet! Speciellt under sommaren. På vintern är det väl lite sådär när det är så jäkla kallt, grått och trist. Jag skulle absolut trivas i en riktigt stor och fin lägenhet från sekelskiftet, men just nu är det på landet jag vill bo med min familj. Vart annars skulle hönsen ta vägen? Haha...
 
 
 
 

Någon som jag

Ibland är det trist att vara ensam. Det är lustigt det där... Hur man kan vara ensam när man är omgiven av fina människor. För det är jag! Jag är omgiven av underbara människor, men det finns ingen som jag. Det är lite trist att inte ha några vänner som gillar vintage eller retroprylar som jag. Ingen som vill gå på vintagemässa, event eller ha retropicknick i parken. Ingen som gillar att rulla upp håret på spolar och göra 40-/50-talsfrisyrer. Ingen som vill lära sig om och utforska 50-talet, vintage och retroprylar och kläder. Det är väl så när man bor i en liten håla som Finspång... Men jag är ganska lycklig ändå. Jag kanske hittar någon som jag en vacker dag ♥
 
 
 

Prickig sötnos ♥

 
 
 
 

Prickig vintageklänning

Jag köpte en prickig 50-talsklänning på sommarens favoritloppis! 30 pix betalade jag för den. Snacka om megafynd! Prickig och fin är den också. Passar perfekt till sjömanshatten som jag köpte av samma kvinna här om dan.
 
Jag älskar vintagekläder, speciellt 50-talsklänningar och accessoarer! Tyvärr äger jag inte speciellt många sådana plagg, men vintage-/retrogarderoben växer stadigt. Det är en början i alla fall! Visst kan man få tag i många fina vintageplagg på nätet och i speciella butiker, men det är roligast att göra riktiga fynd på egen hand! Det är snällast för plånboken dessutom.
 
 
Några snabbt tagna mobilbilder på den prickiga underbaringen!
 
 
 
 
Fram. Bak. Fram. Bak
 
 
 
 

Vintermössa

Idag köpte jag även den här söta vintermössan! Med tanke på hur snabbt sommaren kom är det bäst att vara väl förberedd! Mössan är varm, fin och låter mycket av håret synas och lämnas oförstört. Perfekt! Jag är lite osäker på hur den ska sitta bara, men jag gissar på att detta är rätt!
 
 
 
 
 
Jag vet inte hur gammal den kan vara... Kanske har någon av mina bloggbesökare bättre koll?
 

Fjädrar från 40-/50-talet

Jag och syster Flisan spanade på loppis idag! Den där bra loppisen med dom fina kläderna och accessoarerna t.om... Den där hemliga! Jag köpte några vackra ting, bland annat en söt huvudbonad med fjädrar på! Jag gissar på att den är från 40-talet och att den är gjord av svandun. I vilket fall är den alldeles underbar! Den är dessutom helt felfri, som ny!
 
 
Vad kan detta vara..? Det ser ut som en fjäderklädd fez!
 
 
 
En söt håraccessoar av svandun såklart!
 
 
 

Vardagslyx

Vardagslyx för mig är bland annat bra mat. I år har vi odlat olika sorters tomater, slanggurka, bönor och en hel det kryddor och örter! Hönorna värper ju dessutom finfina ägg. Hemodlat, hemlagat och hembakat är riktig lyx! Förr var det en självklarhet och man hade väl egentligen inget annat val. Numera köper de flesta halvfabrikat och färskvarorna verkar bli allt färre nu när de stora butikskedjorna tar över. Här om dan när Martin och jag skulle handla mat gick vi varv efter varv i mataffären och undrade vad tusan vi skulle äta den dagen. Var fanns all mat? Hyllorna är fyllda med snacks, godis och billiga sötade drycker. Kyldiskarna är fullproppade med allt från danskt och irländskt halvgrått kött till 30 olika yoghurtsorter. Tyvärr spelar pengar stor roll och allt ska ju produceras så billigt som möjligt och säljas till ett pris som lockar kunder. Det är synd! Äsch, vi har våra tomater i alla fall... ♥
 
 
Åå tomaterna luktar så himla gott! Goda var dom också.
 
 
 
Dom fick dessutom vara med när jag lagade en god omelett! Tillsammans med persilja, bönor, gräslök, rödlök, och olika salladssorter.
 
 
 

Randig 60-talsklänning

Mamma gav mig den här coola lilla klänningen igår när jag var där en sväng. En typisk 60-talsklänning med dragkedja fram och ränder i brunt, vitt och orange.
 
 
 

Blommig skjortklänning

Den här söta skjortklänningen köpte jag på Erikshjälpen i Skärblacka!
 
 

Vintage eller second hand? UPPDATERAD

Vintageplagg eller second hand? Vad är skillnaden? Retro, vad är det?
 
Ordet vintage används numera flitigt i tidningar, butiker och av klädkedjor för att locka till sig kunder. Många blir lurade av begreppet, som ofta används i fel sammanhang. Generellt sett är vintage något som är äldre än 25 år. Det är inte så himla noga egentligen, men plagget bör inte vara massproducerat och det ska vara av god kvalitet. Ingen kommer att halshugga dig om du köper ett 23-årigt plagg och kallar det vintage... Dom riktigt åtråvärda plaggen kommer från kända varumärken som t.ex. Coco Chanel, Dior eller Marimekko, men oftast hittar man plagg från mindre kända märken, som ändå håller god kvalitet och har rätt årgång. Många plagg är även omärkta eller t.om. hemsydda. När det gäller vintage kan det kan handla om allt från en vacker 40-talshatt eller en 50-talsklänning, till en 60-talsväska eller ett par 70-talsbrallor.
 
Second hand kan däremot vara ett begagnat plagg från förra säsongen. Så länge du inte är plaggets första ägare så är det second hand! Andra hand, helt enkelt! Att man ofta använder begreppet vintage i fel sammanhang kanske handlar om att second hand fortfarande är lite tabu. Vintage har varit inne länge, medan second sakta men säkert blir allt mer populärt. Och visst är det inget fel med second hand! Men kalla det inte för vintage.
 
Vintageplagg är såklart generellt dyrare än second hand-kläder. Gamla kläder och accessoarer masstillverkades inte som man gör idag, och det mesta håller hur länge som helst så länge man sköter om det! De som verkligen är medvetna om att vintageplagg är värda en hel del och är populära tar såklart bra betalt, men man kan göra riktiga fynd ändå! Spana på loppisar och hemma hos människor i din omgivning! Kanske har farmor eller mormor några riktiga guldkorn i garderoben?
 
Retro då? Retro syftar på att inspireras av eller intressera sig för en tidigare eras trender och mode. Inom mode syftar retro framförallt på produkter som har varit moderna eller trendiga. Dessa behöver inte nödvändigtvis vara av bättre kvalitet eller tillhöra ett dyrare märke. Nytillverkade produkter som inspirerats av en tidigare era kallas repro, dvs. reproducerade.
 
Blev det rörigt nu? Jag förstår det! Gränserna är luddiga, men det är faktiskt stor skillnad på äkta vintage, retro och second hand:
 
Vintageplagg
 
"Gammalt på riktigt"
God kvalitet och hållbart
Minst 25 år gammalt (20-tal - 70-tal räknar man oftast)
Ej massproducerat (som idag)
 
 
Second hand
 
Vilket begagnat plagg som helst
Kan vara från förra säsongen
Oftast massproducerat. Kan vara från H&M, Lindex eller vilket vanligt klädmärke som helst
 
 
Retro
 
"Inneplagg" som varit moderna och trendiga under en annan tidsera 
Behöver inte vara av god kvalitet
Något gammalt som blivit modernt igen kallas retro 
 
 
Det är lätt att ta fel! Det kan vara klurigt att se hur gammalt ett plagg är om det t.ex. är omärkt eller kommer från ett mindre känt märke. Idag finns det dessutom de som försöker tillverka plagg som ska se vintage ut, och därför lurar folk. Det är inte lätt alla gånger! Jag är ny på den här fronten och lär mig mer och mer för varje loppis jag går på och för varje plagg jag köper.
 
Ett plagg kan förresten vara nytillverkat, men sytt av ett vintagetyg! Nu blev det krångligt, va? Haha det är bäst att vi ger oss såhär...

Vintageshorts

En bättre bild på dom underbara små shortsen jag köpte här om dan!
 
 

Gula hängselbyxor till Henry

Gamla barnkläder stöter man på lite då och då. Som i fredags t.ex.! Dessa hemsydda, gulrutiga hängselbyxor fick följa med hem och jag hoppas att Henry kan ha dom någon gång framöver. Han skulle bli så fin i dom!
 
 
Gult är fult fint!
 
 

Rörstrand & Gustavsberg Gefyr

 
Igår förmiddag, innan jag fyndade på loppisen med kläderna, åkte vi en sväng till Erikshjälpen i Skärblacka. Jag köpte två gula fat från Gustavsbergs serie Gefyr. Jättesöta! Även en klänning och ett par ljusmanschetter fick följa med hem.
 
 
Den turkosa (syns det?) lilla ugnsformen från Rörstrand köpte jag på loppisen Loppan i Finspång i fredags. Tio pix kostade den.
Ljusmanschetterna ska jag göra fina håraccessoarer av!
 
 
 

Vintagefynd

Jag fick syn på en loppisskylt vid vägkanten i eftermiddags och kunde inte låta bli! Efter en del tjat så åkte vi dit. Martin var väl inte speciellt sugen, men min magkänsla sa att det skulle vara värt det. Gissa om jag hade rätt! Jag fyndade ett vackert nattlinne som jag ska använda som klänning, tre handväskor och en sjömanshatt! Hade vi haft mer kontanter med oss så hade jag nog köpt något mer. Det fanns så mycket fina grejer att välja bland och kvinnan som ägde loppisen var så himla trevlig!
 
 
Om jag inte minns fel så hade denna underbaring tillhört kvinnans mamma! Nu måste jag bara hitta en passande underklänning så är den redo för dom sista ljumma sommarkvällarna.
 
 
 
Jag har länge velat ha en 50-/60-talshandväska med bambuhandtag! Gissa om jag blev glad när jag hittade den här för 30 pix?! Jag ska försöka använda den flitigt nu innan sommaren tar slut. Det fanns en till liknande som jag också är sugen på. Den kanske jag köper senare i kommande vecka om den finns kvar.
 
 
 
Väskan är mycket mörkare än på bilden! (Dumma mobilkamera...) Den är liksom grågrön. Speciellt gammal är den väl inte, men jag gillar den ändå!
 
 
 
Hmm lite dammig... Men helt underbar ändå! En svart liten finväska som man kan använda när man vill vara lite extra piffig. 50-tal gissar jag på.
 
 
 
Den här sjömanshatten hade kvinnan haft när hon var liten. Den är sjukt söt och passar perfekt att ha lite på sned. Nu fattas bara den perfekta sailorklänningen!
 
Som ni ser så var hatten lite gulnad, men efter en tvätt så blev den ren och fin igen!
 

Jag ska nog allt åka tillbaka till den där lilla loppisen inom en snar framtid och fynda lite mer! Jag spanade in några 60-talsklänningar och en söt kavaj. Hon hade även smycken, handskar, mängder av väskor, skor rockar, små möbler och inredningsprylar! Jag tänker nog hålla loppisen hemlig ett tag till... Tills jag har fyndat tillräckligt i alla fall! Haha...

Skrutten ♥

Världens bästa och sötaste Henry! Idag har han skrattat och jollrat hela dagen ♥
 
 

2/9

Åh, va det har varit vaaarmt idag! Underbart med riktigt sommarväder! Jag har haft det bra tillsammans med familjen och slappat i stort sett hela dagen. Vi åt mat hos svärmor och spanade lite på loppis. Jag hittade såklart 1000 saker jag vill ha men någon måtta får det allt vara! Mycket av det jag ville ha var riktigt dyrt, tyvärr. Jag kom i alla fall hem med två "glass-skålar" (vi har tre stycken likadana hemma, så det passade bra!) ett par gulrutiga vintage-hängselbyxor till Henry och en turkos ugnsform från Rörstrand. Jag kan visa er fynden under morgondagen!
 
 
Idag ville jag vara lite retrofin! Jag gjorde pincurls igår kväll och sov med dom. Perfekt att bara borsta ut på morgonen och sen styla lite som man vill! Det är en kanonbra grund för att fixa ett fint retrobarr!
 
 
 

Bakluckeloppis

Idag var det meningen att jag skulle sälja en hel del prylar på bakluckeloppisen, men bilen var full även på vägen hem! Nästan i alla fall... Jag blev såklart inte av med alla saker, men en del i alla fall! Dessutom fyndade jag en del saker myself!
 
 
Två väskor för en tjuga styck och en söt liten skål i glas.
 
 
 
LP-skivor som ska få stå/hänga i nåt rum och se fina ut. Barnskivorna kanske får bo i Henrys rum!
 
 
 
 
 
Dagens fynd! En pinnstol från Edsbyverken för en femtiolapp.