Blue lady

Jag känner mig extremt uppblåst idag. Svullen och dan, speciellt i ansiktet... Men men! Mitt hår som syster yster fixade är i alla fall fint ♥
 
 
Jag är dessutom sjukt sugen på något gott ikväll. Inte mat-gott, utan snarare bakat gott... Tur att det är fredag i morgon! Vi ser det ju trots allt som en dag då det är tillåtet att frossa och mysa framför tv:n hela kvällen lång. Jag ska nog baka något mumsigt tills min älskade kommer hem!

Fylld paprika

Fylld paprika med bulgur, sallad och kall sås - dagens mumsiga middag! Scrolla ner för att ta del av mitt recept.
 
 
 
Paprikorna skar jag först av locket på, innan jag fyllde dom med en ihopstekt röra av:
 
Sojafärs
Körsbärstomater
Aubegine
Majs
Riven morot
Färsk baby-bladspenat
Fetaost och tacokrydda
 
Jag varvade även röran med mozzarellaost när jag fyllde paprikorna och toppade dom till sist med riven ost. Alltammans fick gotta sig i ugnen på 200 grader i ca en halvtimme. Paprikorna ska vara mjuka och den rivna osten ska ha smält och fått fin färg. Klart!
 
Paprikornas innehåll kan givetvis varieras, men denna vegetariska version var sjuuukt god och smakrik. Sojafärsen tar till sig mycket smak, men framför allt tillför den behaglig konsistens (följ anvisningarna på förpackningen när du tillagar den). Grönsakerna går att variera nästan hur mycket som helst! Endast fantasin sätter gränserna. Olika sorters ostar... behöver jag säga mer? Mmmm ost..! Prova dig fram tills du hittar din favorit!
 
Den kalla såsengjorde jag på endast två ingredienser:
 
Turkisk yoghurt
Sweet Chilli-sås
 
Bestäm själv hur mycket av varje du vill använda - prova dig fram. Sen är det bara att blanda och VIPS! ... så är det klart! Enkelt och gott.

Retrotant

Tantkrull och fina retrofrisyrer tycker jag om!
 
Idag har min fina syster yster klippt mitt hår och sedan rullat upp det på kardborrespolar på sin skolas salong. Det blev en jättefin tant-retrofrisyr av det hela! Lite som jag brukar ha emellanåt.
 
 
Efteråt bjöds jag på en god sallad till lunch. Vi hann även med att spana lite på kläder och annat skoj! Jag köpte lite småsaker och två mammaplagg som jag kan visa ikväll eller under morgondagen.
 
Hur som helst så hade vi det himla trevligt idag! Jag uppskattar verkligen dagar som dessa - dager med syster yster, helt enkelt!  ♥
 
Ett extra plus i kanten är ju det underbara vårvädret som har hittat hit! Hoppas att ni har haft en kanondag!
 
 

Obehagligt? ...eller bara sant?

Dom är tecknade, men obehagliga ändå.
 
Känns det likadant när du ser bilder av djur i samma poitioner? Inte? Varför? "Inte samma sak..? " Vad är skillnaden? Människan är också ett djur  - nämligen det grymmaste av alla.
 
 
 
 
 
 
Jag kunde inte låta bli.

Paper pom poms

Det här ska jag testa! Dessa pappersbollar (?) skulle passa fint i bebisrummet, och kanske även i vardagsrummet, liksom i ett hörn i olika höjder! - i fina pastellfärger förstås.
 
 

Snabbglass

Awesome hemgjord snabbglass med hallon och banan? Som tar mindre än 5 minuter att göra? Är det möjligt?! Jajamen! Mixa bara frysta hallon, en banan (behöver inte vara fryst), en skvätt grädde och lite florsocker till en jämn smet. Tadaaa! Mumsig hemgjord "glass". Florsockret kan bytas ut mot honung om man vill minska på sockret! Du kan även välja bär beroende på vad du är sugen på och vilken årstid det är, men tänk på att dom måste vara frysta, annars blir det bara en rinnig sörja av alltsammans.
 
 
Vi åt den här mumsiga glassen igår kväll. Det var jättegott, trots den bitande kylan utomhus. I sommar kommer den att vara en räddare i nöden många gånger när vi blir sugna på något gott och svalkande som inte tar någon längre tid att knåpa ihop.

Stor och rund!

Magen (och bebbe förstås) växer och växer för varje dag som går! Det börjar bli svårt att böja sig ner för att t.ex. ta på sig skorna.
 
 
Bebbe kommer i alla fall att ha en färgglad, och dessutom lite knasig, mamma när hen bestämmer sig för att komma ut till världen utanför den trygga magen.

Tomtsoppa med risoni

I måndags storhandlade vi, kom hem sent och var dessutom väldigt hungriga. Lösning? Färdig tomatsoppa med risoni. Enkelt och gott! Risoni är föresten en pastasort som ser ut som riskorn - perfekt i soppor och grytor! Koka upp soppan, tillsätt risoni, låt puttra tills risonin är färdig... Klart! Vardagsmat när man har det lite stressigt eller är trött som tusan.
 
 

Rofrukter och grönsaker i ugn med "köttbullar"

"Köttbullar"? Ja det låter ju knäppt eftersom att det inte finns ett spår av kött i dom. Men bönbullar... Kan man kalla dom för det? Okej, hädanefter kallar vi dom bönbullar.
 
Rotfrukter och grönsaker som rostades i ugn med salt och olivolja: Rödskalig potatis, morötter, majskolvar och gul paprika.
 
Bönbullarna gjorde jag på svarta bönor, kikärtor, kidneybönor, en liten riven morot, buljongtärningar (vitlök och persilja, och grönsaksbuljong), svartpeppar, havregryn blötlagt i mjölk och majsstärkelse (vanligt vetemjöl går också bra). Alltsammans mixades till en röra och rullades till små bollar som jag först provade att steka. Det gick inget vidare... Dom blev platta som små biffar, så jag stekte resterande bönbullar i ugnen i stället! 
 
Nästa gång ska jag öven rulla dom i ströbröd och sesamfrön innan jag steker dom. Ett ägg i smeten (glömde det den här gången!) vore inte heller dumt...
 
Jag gjorde även en champinjonsås till dessa mumsigheter! Liksom... Stek skivade champinjoner i smör, pudra över lite majsstärkelse eller vetemjöl, häll över grädde och mjölk, krydda med salt och peppar (ev. soja), låt puttra i ett par minuter... VIPS! God sås.
 
 
WTF? Det skulle vara en bild här men det funkar inte!
Ja ja ni får föreställa er så länge... ♥  
 
 

Things that cause rape


Tisdag

Idag ska det städas och fixas här hemma! Men först... frukost! Jag ska nog bannemej rosta lite (läs: massor) müsli så att vi har ett välfyllt müsliförråd dom kommande veckorna. Det är ju så gott!
 
Dagens middag måste förberedas också, tills min hårt arbetande karl kommer hem. Vad blir det idag? Hmm...
 
"Lockigt" dagen-efter-hår är inte att leka med... Det blir nog uppsatt för min del idag!
 

Com Hem-style!

HAHAHA Jag älskar Com Hems nya reklam!
 
 

Vegetarisk månad

Jajamen! Det här kommer att bli en utmaning... Vegetarisk kost i en hel månad, tills nästa löning helt enkelt. Martin  har inget annat val eftersom att det nästan alltid är jag som lagar maten här hemma! Fast han verkar inte ha något emot det. Vi får se hur det går framöver! Förhoppningsvis kommer jag att hålla mig till det, i alla fall här hemma! Det är dock lite svårt när man blir bjuden på mat hemma hos någon annan... Vi får se hur strängt det blir med en biten!
 
Jag skrev en ganska lång matlista med vegetariska rätter (förstås). Bland annat vegolasgne, bönbiffar, tacos, soppor, pannkakor (automatiskt vegetariska), grytor, pastarätter och ugnsrostade primörer.

Totally rockin' it

Rockin' my new hair color!
 
Jag gillar min nya hårfärg. Den känns färgglad och liksom... jag. Man lär ju se mig på långt håll i alla fall haha! Förhoppningsvis håller färgen någorlunda bra! Den är nämligen här för att stanna ett tag.
 
Martins jobbtröja är pricken över i:et!
 
 
Nu ska jag klä på mig och sen åka och hadla mat.
 

Let them stare, I'm fabulous!

Hur blev det här egentligen? Håret skulle ju bli rött?! Nej vars... Nu har jag lila/mörkt turkost hår! Det blev något mörkare än tänkt, men vi trodde inte att det skulle fästa om vi spädde ut färgen. Håret lyser och det blev minst sagt en stor förändring. Hur det ser ut när det är torrt? Ja, det får ni se senare!
 
 
Man ska våga lite, tycker jag! Människor bryr sig alldeles för mycket om vad andra tycker, speciellt när det gäller hår och utseende. "Tänk om folk stirrar?" "Tänk om någon säger att det är fult?" "Åh, han stirrade på mig som om jag vore dum i huvet eller nåt!" WHO THE F CARES?! Kommer det någon med lila/turkost hår gåendes så är det väl klart att folk stirrar. Let them stare! I'm fabulous!

Vi styrs av rädsla


Vardagsrum

Vardagsrummet ska målas inom kort. Dom slitna pappväggarna slets ner för ett tag sen (läs: för ett par månader sen) och bakom den fastspikade gamla pappen och alla tapeter fanns liggande råspont, eller vad man nu ska kalla det. Vi ska i alla fall måla alltsammans vitt utan att sätta upp några gipsskivor, taper eller liknande. Det kommer att bli så snyggt!
 
Nedan kan ni se ett par snattade bilder på hur det kan se ut, så att ni förstår vad jag menar!
 
 
 
 
 
 

Att laga mat i en kaffebryggare

Att man t.e.x. kan koka korv i en kaffebryggare är väl ingen nyhet, men att det fanns så många andra möjligheter... det visste jag inte!
 
Spana in Kaffekokarkokboken! ---> HÄR
 
 
 Rosta müsli, grädda minisemlor, koka kola, soppa och grytor, steka saker... Listan är lång!

Fried bananas!

Ikväll har vi pysslat lite i vårt framtida vardagsrum och ätit glass med hemgjord chokladsås, jordgubbar och banan. Martin föredrar "rå" banan i skivor. Jag däremot äääälskar friterad banan! Nom nom nom! Jag äter väl friterat någon enstaka gång per år (pommes räknas inte...), och tur är väl det! Onyttigt men gott ibland - i alla fall banan!
 
 
Frityrsmeten till banan är enkel att göra! 2 dl vetemjöl, 2 dl iskallt vatten och 1 msk bakpulver är allt som behövs. Blanda alltsammans väl och doppa sedan bananen i den, delad eller hel, innan du lägger ner den i den varma oljan.
 
Tips! Om du inte har någon termometer och friterar i kastrull, gör brödtestet! Ta helt enkelt en bit ljust bröd och lägg ner i oljan. Blir den gyllenbrun snabbt är oljan varm nog att fritera i. Se förresten till att vrida ner plattan några steg så att oljan inte fortsätter att bli varmare och varmare under tiden du friterar. Var försiktig! OM du någon gång råkar ut för att oljan börjar brinna, häll aldrig vatten på den! Då exploderar det rejält. Släck i stället elden med hjälp av ett lock! Men det visste du väl redan?
 
Chokladsåsen gjordejag lite på känn... Ca 2 dl vispgrädde, en matsked smör, lite socker, ett par matskedar kakao, sirap och ca 75 g ljus blockchoklad rördes ihop i en kastrull och fick sjuda tills alltsammans tjocknat till en mumsig sås! Den smakade choklad, såklart, men även lite kolaaktigt pga sirapen. Testa!

Villervalla

När jag hämtade lillasyster hos mormor tidigare idag fick jag en present till bebbe...
 
...Nämligen finfina kläder från Villervalla! Dom är jättemjuka och kommer att passa alldeles utmärkt när hen har vuxit till sig lite (stl 56). Byxorna är från Villervallas ekologiska kollektion.
 
 
 
Grönt är skönt och passar perfekt till både pojkar och flickor. Mormor är förresten helt övertygad om att det är en liten flicka som växer där inne i magen. Jag och Martin känner på oss att det är en pojke! Vi får se vem som har rätt om lite mer än tre månader. Tiden går fort!
 

Manic Panic

Oh, I'm weak... Mitt sug efter en ny hårfärg blev för starkt! Jag kunde inte hålla mig, utan beställde två färger från Shock.se. Jag tänker prova på Manic Panics extremfärger som jag har hört både bra och mindre bra saker om. Turkost och lila fick det bli den här gången! Helt crazy? Självklart.
 
Vi får se hur det går! Systeryster ska hjälpa mig, så jag tror att det blir kanon! Jag återkommer med process och resultat när färgerna har kommit. Förhoppningsvis blir jag inte skallig...

Att göra en äppelsmulpaj

Ikväll ska vi äta mumsig mat hos mina föräldrar. Det blir nog trevligt som alltid. Just nu förberder jag en äppelsmulpaj att ta med.
 
Att slänga ihop en smulpaj är ju inga konstigheter, men jag måste ändå tipsa om hur jag går till väga när jag ska göra äppelpaj! Jag börjar alltid med att skiva alla äpplen i lagom bitar och sen steker jag skivorna i rikligt med smör, kanel, kardemumma och socker. Varför? Jo, för att smakerna kommer fram ordentligt och äppleskivorna blir lagom mjuka och väääääldigt goda! Ibland struntar jag i att göra smulpaj när jag väl har börjat steka äppelskivorna och äter alltsammans med vaniljglass i stället! Hur gott som helst och snabbt går det också.
 
Själva smuldegen gör jag av mjöl, havregryn, smör, lite vaniljsocker och en del sirap. "Sirap?", tänker ni. Jajamen, lite sirap ger en mild kolaaktig smak, tycker jag. Det blir jäkla gott helt enkelt! Måtten då? Jag tar typ hälften mjöl, hälften havregryn, typ en tesked vaniljsocker, en rejäl klick smör och sen tillsätter jag sirap allt eftersom. Jag tillsätter hit och dit, prövar mig fram och smakar typ 100 gånger. Det brukar bli väldigt bra i alla fall!
 
 
Vi får hoppas att även den här pajen blir kanon och att den uppskattas av hela familjen!

Denna skam

Jus nu sitter jag och kollar på ett program som handlar om religion, skam, sex och skuld.
 
Tjejer opererar sig för att mödomshinnan ska återställas så att de blir oskulder igen, i alla fall i mannens ögon. Det finns ingen så kallad mödomshinna som sägs ska gå sönder vi första samlaget. När man tänker efter... Om det nu fanns en hinna som stänger till slidan, hur skulle i så fall mensblodet kunna rinna ut? Enkel logik. Det som man pratar om när man säger mödomshinna är egentligen den öppning där slidans yttre del övergår i den inre delen av slidan. Öppningen kan ha en oregelbunden form och öppningens kant kan vara lite veckig eller flikig. Detta skiljer sig såklart från person till person och ja, en del blöder första gången de har sex, men det är mycket ovanligt. Det beror helt enkelt på att slidan kan vara stram, att man inte är upphetsad eller att man är spänd och nervös.
 
Varför pratar man då om mödomshinna och att tjejen förväntas blöda vid första samlaget? Det handlar endast om att kontrollera tjejens/kvinnans sexualitet. Ett annat exepmel på detta är att man säger till tjejer att inte ha sex förän de har träffat "den rätta". Man predikar även om att oskulden är ren och att den ska "ges" till någon speciell. Runt om i världen ljuger tjejer om sin oskuld för att slippa skam. De erbjuds operationer som ska "rädda dem" från att dra skam över sig själva, men framför allt över sin familj. Att tjejer som inte blöder under bröllopsnatten har dödats eller straffats genom att syra har kasats över dem är tyvärr inte helt ovanligt idag. Av den anledningen förstår jag att dessa tjejer väljer att ljuga. De ljuger inför sin gud för att rädda sig själva.
 
En man i detta program som ofta höll föreläsningar om bla. onani, sex mm visade en undersökning där man hade frågat människor om när de hade debuterat när det gäller sex, onani, oralsex, pornografi mm. Man delade upp de som svarat i en religiös och ickereligiös grupp. Det visade sig att det knappt var någon skillnad mellan gruppernas svar, men att den religiösa gruppen onanderade betydligt mer samt tittade på pornografi. Ändå, när han på sina föreläsningar frågade sina åhörare om de någon gång onanerade eller inte, svarade ALLA religiösa att de aldrig höll på med sådant, medan en publik med endast ickereligiösa ärligt räckte upp handen och svarade ja. Den största skillnaden mellan de två grupperna i undersökningen var att den religiösa gruppen kände betydligt mer skam och skuld än den ickereligiösa.
 
I programmet visade man även hur det har dykt upp grupper där religiösa män och kvinnor som onanerar eller ofta tänker på sex kan söka hjälp för sitt "problem". Detta fick mig att tänka på ett annat program jag såg för en tid sedan. Det handlade om homofobi, framför allt i Jamaica där det inte är helt ovanligt att homosexuella män hånas, torteras och t.o.m dödas. Rappare predikar fritt i sina sånger om hur de homosexuella männen ska dödas och utrotas. Där finns hjälpcenter där homosexuella män "botas" från sin så kallade sjukdom. Självfallet är det en religiös grupp som håller i det hela... Det värsta av allt är väl ändå att det är förbjudet, enligt lag, att vara homosexuell som man. Detta kan straffas med upp till tio års fängelse eller straffarbete. Kvinnor nämns dock inte i lagen, men även de är en utsatt grupp. Lagen förbjuder heller inga hatbrott eller diskriminering av homosexuella. Man kan alltå inte straffas enligt lagen för att man t.e.x misshandlar, hotar eller diskriminerar en homosexuell man.
 
Jag kan inte tänka mig att program så som Fråga Olle skulle tillåtas att visas i alla delar av världen. Här ses det som barnförbjuden, lärorik och rolig torsdagsunderhållning. I andra delar av världen (och även här, beroende på vilken religion och kultur man är en del av) skulle väl folk trilla av pinn om de fick se hur människor faktiskt uttrycker sig sexuellt. Att en del kvinnor t.e.x föredrar att dominera män, och att det finns män som tycker om det, är väl absurt och fasansfullt i dessa människors ögon. Män som har sex med män, som dessutom visas upp på tv, skulle väl vara droppen som fick bägaren att rinna över. Att man ser så lätt på det i den här delen av världen gör nog inte saken lättare att förstå...
 
Religion handlar altså om att ljuga och att styra människor. För mig, som ickereligiös, är detta knappast någon nyhet. I det här fallet handlar det om människors sexualitet och den skam som kommer med den. Det är heller ingen nyhet att det är just tjejer/kvinnor som drabbas hårdast när de gäller detta sjuka kontrollbehov. Varför ska vi, framför allt tjejer, skämmas över vår sexualitet? För de som inte vet det, så är det genom sex vi normalt skapas. Sex behövs alltså för att vi, och andra arter, ska överleva. Jag tror, eller snarare VET, att sex behövs för att vi ska kunna fungera som människor i vardagen. Visst, en del kan säkert leva i celibat (för att de själva vill?), men majoritetan av människorna här på jorden har sex för sitt eget nöjes och välmåendes skull.
 
När jag tänker på hur liknande saker präglar människor på olika platser och inom olika religioner runt om i världen känner jag mig nöjd, självklart inte för att andra får lida, utan för att jag slipper. Jag själv, min familj och mina vänner slipper handskas med liknande struntprat i vår vardag. Vi styrs inte av någon religion som fyller oss med skam och onaturliga tankar dagligen. Med onaturliga tankar menar jag tankar som förtrycker vilka vi är, vilken sexuell läggning vi har och hur vi uttrycker oss sexuellt. Sex är ju nämligen något av det mest naturliga som existerar! jag kommer inte att tillåta att vårt barn utvärderas efter t.e.x sin läggning. Jag kommer att vara stolt oavsett om vårt barn är gay, transsexuell eller straight - det spelar fanemej ingen roll!
 
PUNKT

Bajsdag

Idag är jag trött på allt, men speciellt på gnällande hundar (läs: hundjävlar idag) som gör allt för att jävlas och folk som luras (och kommer undan med det)
 
Men ja ja! Det är väl bra att ta nya tag i morgon. På dagen åker jag nog ut till mamma och pappa Lindquist och kikar på vimpelmaterial! ALLT blir bättre med lite fina vimplar. I helgen har vi förresten tänkt röja i skräprummet (läs: framtida vardagsrummet) så att vi kan måla där nån jäkla gång. Alltid finns det något att göra..! Men så länge det finns vimplar är jag nöjd.

Måste... ha... nu... NU!!!

'
 
 
 
 
Det är ju så fiiiint! Måste ha nu nu nu! Åh, tänk till sommaren - färgglatt hår och fina sommarklänningar.

Plus size? Vart fan då?

Är folk, på fullaste allvar, helt sjuka i huvet? Ibland kan jag inte låta bli att kika på Kissies blogg och igår hittade jag den första bilden nedan plus en text om att modellen, Kate Upton, är så himla snygg TROTS att hon är en plus size-modell. Är det bara jag som är blind och inte ser på vilka ställen på kroppen som är plus size? Jag tycker nämligen att hon är smal. Liksom "modellsmal" eller vad man ska kalla det. Jag såg även att andra kommenterade och höll med om att modellen är snygg TROTS sina kurvor. Vilka kurvor undrar jag? Spana in Kim Kardashian, där ser ni kurvor. Jag har väl lika lite rätt som alla andra att döma utseende, men kom igen! Visst, hon har väl lite större tuttar än de typiska catwalkmodellerna som styrs av pojkkroppsidealet... Men plus size? Kurvor? Vart?
 
Vilken storlek räknas i så fall jag till då? +++++++ size med extra allt eller?
 
 
Men jahaaaa! Förlåt dumma dumma mig. Det här är ju normal size, till skillnad från den åh, så kurviga plus size-modellen ovan. Silly me.
 
 
Om jag hade haft en stor blogg med en massa läsare dagligen (haha I wish...), så hade troligtvis hatmejlen regnat över mig. "Du är bara avundsjuk för att du själv är stor", "Den smalaste är snyggare än dig i alla fall" osv... Det är så vi människor funkar tydligen, det har vi alla sett någon gång i livet. Killar vill väl förresten knappast ha en ranglig planka till flickvän eller ens som engångsligg, så det sorgliga är ju att det är tjejer som skapar dom här sjuka idealen och inbillar varandra att det är normalt. Shut the fuck up och ät en bulle i stället.
 
Vikthets hit och dit. Var hälsosam och kroppsmedveten för din egen skull i stället! Det är hett till skillnad från att se ut som en vandrande pinne.

Todaaay

Idag har jag varit riktigt kass på att uppdatera! Större delen av dagen har spenderats hos päronen där jag har vaktat barn och ätit hamburgare. Innan dess var vi hos barnmorskan och mätte magen och bokade in en del tider framöver. Tiden går fort! Sist vi var där var i november...
 
Nu är det dags att sova! Sambon har kört klart den sista banan på sitt bilspel och säger nu till mig, på taskig svengelska, att det är dags att gå och lägga sig. Även morgondagen kommer att spenderas hos päronen, där jag ska vakta lilla systeryster! Så att hon inte hittar på en massa hyss menar jag... Jag återkommer under morgondagen!
 
Jag har förresten börjat att fylla på med finfina saker i det öppna skåpet. Nästa steg är väl att ta ut alla saker och måla det på insidan... Den bakre väggen i skåpet ska jag troligtvis tapetsera med en rosa- och vitrandig tapet.
 

Önskelista Åhlens

Åååå, systeryster var jäääättedum och skickade länkar på Facebook och visade fina saker från Åhlens! Nu vill jag ju ha allt..! Här är mina favoriter:
 
 
Molnkrokarna skulle passa perfekt i bebisrummet! Den rosa sittmöbeln skulle vara fin i hallen eller i sovrummet, i fotänden. Stolarna vill jag ha i vardagsrumet! Kanske inte båda två... Men en modell i alla fall! Den lappade skulle kanske bli fin i bebisrummet. Ekorrlampan skulle vara fin i vardagsummet tillsammans med retrotidningskorgen. Ååååååå! Ge mig allt! Synd bara att det fattas cash till sånt här för tillfälet...

Soppa och goda portionsbröd

Idag har jag bakat bröd och gjort en mumsig soppa med bla. svarta bönor, rostad paprika, potatis och röda linser. Tillsammans med lite kryddor (salt, peppar, cayennepeppar, gurkmeja), grönsaksbuljong och en skvätt grädde så vips! ...blev det en soppa. Den ser fruktansvärt trist ut men den var god!
 
 
Här kommer receptet på brödet!
 
Du behöver:
 
5 dl mjölk
50 g jäst
50 g rumsvarmt smör
2 tsk salt
2 dl grovt rågmjöl
10 dl vetemjöl
 
Mjölk till pensling
Frön  (t.e.x solroskärnor eller pumpakärnor) eller havregyn
 
Gör så här:
 
Värm mjölken till fingervärme, ca 37°. Smula jästen i en bunke. Häll över mjölken. Rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt smör, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Jäs under bakduk ca 45 minuter. Sätt ugnen på 225°. Arbeta degen på mjölat bakbord och forma den till en rulle. Dela degen i ca 16 delar. Forma dem till runda bullar och platta ut dem till 10-12 cm i diameter. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 20 minuter. Pensla bröden med mjölk och strö över frön eller havregryn. Grädda bröden i mitten av ugnen 10-12 minuter. Låt bröden svalna på galler under bakduk.
 
Receptet har jag snott från Arlas hemsida! Enkelt att baka och gott till soppan!

Pasteller

Jag bara velar och velar... Ångrar mig om och om igen... Jag vill fanemej ha pastellfärgat hår ändå! Det är ju så fint! Hur kan man vilja ha något annat?! Typ.
 
 
...men det får väl vänta ett tag till!

Måla måla måla

Jag vill måla en liten hylla eller två som ska sitta i köket! Slipa slipa slipa först, sen måla med grundfärg och SEN på med vit färg i två lager. Suck... Jag vill ju att det ska gå fort! Nu nu nu! Vi får se om jag har någon lust till det senare i eftermiddag.
 
Å, jag skulle vilja ha en stor tallrikshylla att hänga på väggen! På den skulle jag ha fina udda tallrikar i olika storlekar, mönster och modeller. Synd bara att dom ska vara så förbannat dyra! Jag får väl snickra ihop en egen...
 

Mönstrad kaka

Detta skulle piffa upp vilken trist mjuk kaka som helst! Eller som på den sista bilden, en tårbotten. Jag skulle kunna tänka mig att göra en sockerkaka färgad med karamellfärg på det här sättet! Färgglatt och kul.
 
 
 
 

Mördegskakor med choklad

 
Grundreceptet till mördegskakor är enkelt och man kan smaksäta dom hur man vill! Jag smaksatte mina med choklad genom att byta ut ett par matskedar av mjölet mot kakao. Jag ringlade även smält, tempererad choklad över mina kakor så att dom blev extra chokladiga och goda.
 
 
Du behöver:
 
5,5 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1,5 dl florsocker
300 g salt smör
0,5 - 1 msk kallt vatten.
 
Gör så här:
 
1. Blanda vetemjöl, potatismjöl och florsocker i en bunke.
2. Tärna smöret och nyp ihop det med mjölblandningen.
3. Häll i vattnet och arbeta ihop till en deg. Knåda inte för mycket, degen ska bara precis gå ihop.
4. Lägg degen i en plastpåse i kylen och låt den vila i minst en timme.
5. Välj din egen smaksättning till kakorna
 
Exempel på smaksättningar:
 
Sylt = syltkakor
Kakao = chokladkakor
Nötter
Färgat strösocker = brysselkex
 
Googla runt lite och se om du hittar något som passar!

Currydoftande gryta med falukorv

Idag har vi ätit korvgryta med bla. paprika, majs och curry i. Den var väääääldigt god! Scrolla ner för att ta del av mitt recept.
 
 
Du behöver (till minst 4 port):
 
En liten ring falukov
1 röd paprika
1 liten burk majs
1 stor morot, riven
1 tärning grönsaksbuljong
1 burk krossade tomater
Haricots verts
Salt
Peppar
Currykrydda
Cayennepeppar
Gurkmeja
Mjölk eller grädde
Majsstärkelse eller lite mjöl
Smör eller olja att steka i
 
Gör så här!
 
Skär falukorven i bitar (jag skar den i skivor som jag sedan delade i fyra bitar). Stek sedan korven lätt i en gryta eller kastrull, tillsammans med paprika, majs och riven morot.
 
Häll sedan i krossade tomater, lite vatten och buljongtärningen. Krydda efter smak med gurkmeja, curry, cayenepeppar och peppar. Salts kan du göra på slutet om det behövs. Buljongen innehåller nämligen mycket salt.
 
Låt grytan puttra på svag värme i ca 10-15 minuter och blanda sedan i en skvätt mjölk eller grädde utblandat med majsstärkelse eller mjöl. Låt puttra i minst 5 minuter för att få bort ev. mjölsmak. Provsaka och krydda mer om det behövs! Blanda i en stor näve med haricots verts innan grytan ska serveras.
 
Bulgur eller ris är bra tillbehör!

Frukostägg

Frukostägg som vi kan äta med gott samvete. Dessa ägg kommer nämligen från våra egna höns! Det blev dock inga gröna idag, dom sparar vi på.
 

Gryta med kött och rotsaker

Vi åt förresten en jättegod gryta idag! Jag stekte grytbitar av nöt i smör och olja så att dom fick stekyta. Sedan fick köttet puttra länge i grönsaks- och köttbuljong, tillsammans med ett par lagerblad och kryddpeppar. När köttet blivit ganska mört slängde jag i rejält med iskivad morot och potatis. Jag smakade av och kryddade med lite salt och vitpeppar. Alltsammans fick puttra på medelvärme tills rotsakerna var genomkokta. På slutet blandade jag i soja och en rejäl skvätt grädde, som jag blandat med lite majsstärkelse för att grytan skulle bli tjock och gräddig. Hmm... Det var nog allt! Gott blev det och enklare kan det knappast bli.
 
Det här med att följa recept till punkt och pricka är ju som sagt inte min grej. Jag anpassar matlagningen efter vad jag har hemma! Provsmaka ofta och krydda efter smak och tycke, så blir det oftast bra. När man gör en gryta är viktigt att köttet får puttra länge för att bli mört och gott. Tillsätt rotfrukterna först efter en lång stund, så att dom inte behöver koka sönder i väntan på att köttet ska bli tillräckligt mört. En gryta som snarare blir som ett mos med segt kött i är inte rolig!
 
 
En gryta med ett gott bröd till är aldrig fel! Specillt inte nu under vinterhalvåret när det är kallt och ruggigt.

Lördag i det rosa köket

Idag har min kära fruga och hennes kille varit på besök! Fika och god mat, i den ordningen dessutom! I det här huset gör vi nämligen allt lite annorlunda... Man kan se det som en förrätt. Nästan i alla fall.
 
Köket är dessutom i stort sett färdigt! Småsaker som hyllor och nya köksstolar ska fixas vart efter, men det blir när det blir! Så här ser delar av köket ut numera (kassa iPhonebilder med dåligt ljus är ni vana vid...):
 
 
 
 
Köket är absolut inte felfritt och perfekt, men det har charm! Eftersom att köket är gammalt och lantligt så passar det med fina färger och mönstrade tyger! Udda och missmatchat på en matchat sätt, helt enkelt.
 
Bättre och fler bilder dyker upp med tiden..! Bilder på det som jag har bakat? Mja, en del ser ni ju på bilderna ovan. Men jag kan visa liiite mer. I morgon kan jag ta några fler fikabilder när lillasyster och hennes kille kommer förbi under eftermiddagen!
 
 
 
 
 
Recept och tips delar jag med mig av under morgondagen! (Eller aa, idag... Klockan är ju för tusan mer än 00.00!)

Tankspridd

Jag sitter här och dricker äppeldricka ur ett vinglas. För att det känns exklusivt? Ja, varför inte! Fast det beror nog mest på bristen på rena glas här hemma... Just nu är det nämligen slipdamm på det mesta i skåpen.
 
Min Marilyn Manson-spellista på Spofity spelas all day long idag och jag är alldeles blödig. Nej, Mariyn Manson är väl inte känd för sina kärleksballader precis, det är inte därför... Men hans musik representerar en stor del av mig och en del av mitt liv som sedan länge är förbi. Jag sitter ofta och tänker på hur skönt det vore att få gå på högstadiet igen, och att kunna göra om en del val som kanske inte var så bra så som jag trodde då... Fast då skulle hela nutiden förändras och jag skulle troligvis inte vara med min älskade och vänta vårt första barn. Allt händer kanske av en anledning, trots allt?
 
Nä! Nu ska jag fortsätta att vara blödig och tankspridd här hemma och vänta på my love, som kommer hem om en timme.
 
Det här måste förresten (på tal om något helt annat) vara det sjukaste jag någonsin har sett! Inte långt ifrån i alla fall! HAHAHAHAHAHA fredagshumor ♥
 

Friday!

Jag har precis målat den sista rosa väggsmatten i köket. "Är dom inte klara snart?", tänker ni. Jo jo! Snart i alla fall... När Martin kommer hem ska vi måla den allra sisa smatten i köket! Det är en liten bit vägg över vedspisen som ska bli vit och knottrig. Annars är hela köket turkost och rosa! Som en liten godisbutik... Nästa lilla projekt blir väl att måla hyllor och diverse annat som ska upp på väggarna lite här och var. Mamma syr, som sagt, finfina gardiner.
 
Bilder på det som jag har bakat då? Det kommer under morgondagen när jag har dukat upp alltsammans! Några andra intressanta bilder som jag kan bjuda preciiiis nu har jag inte. Jag antar att ni inte vill se några bilder på disk och annat som jag ska ställa mig och fixa nu...
 
Dom är fulingarna kan ni få titta på så länge! ♥
 

Nehepp... Mina macarons blev inte bra alls! Visst, dom blev väl som två rosa marängkakor med lite smet emellan, men inte mer än så. Dom ville inte resa sig ordentligt och fick ingen sån där typisk krage runt om. Jaja! Jag ger mig på't igen under morgondagen. Mina cakepops blev dock awesome! Ett gäng med smak av sockerkaka och drottningsylt, och ett gäng med pepparssmak! Dom doppades i vit, respektive ljus choklad. Finfint! Ett futtigt gäng småkakor med chokladsmak blev det också. Hallongrottor (tror att jag skrev syltkakor sist? Eller?) ska bakas under morgondagen! Vi får se om det blir några cupcakes, men det lutar åt det! Det blev nämligen sjukt mycket cakepops... Men det kommer gäster både på lördag och på söndag, så förhoppningsvis går allt åt!
 
Nä, nu ska jag mysa med min älskade!
 
 
Ni som läser får gärna kommentera huuuuur mycket ni vill förresten! Nja, just på det här inlägget finns det väl kanske inte så mycket att kommantera... "mmm jordgubbar" känns väl lite torrt att skriva. Men men! Kommentera vart ni vill! Det vore kul för min del i alla fall ♥
 

På g!

Bakningen är i full gång! Mina allra första macarons någonsin befinner sig i ugnen! Cakepopssmeten är klar och likaså degen till småkakorna. Även smörkrämen till mina macarons är klar. Nu ska jag diska undan allt och städa tills min älskade kommer hem! Jag ska även börja med maten så att vi kan sätta oss till bords direkt när han kommer hem. Fikat hinner jag fixa med ikväll efter maten! Chokladdoppade jordgubbar kanske vore nåt att mumsa på direkt efter maten förresten? Vi köpte två askar igår som såg mumsiga ut! Japp, så får det bli!
 
Jag ser att mina macarons kommer att bli ganska stora om man jämför med köpemacarons, men det gör inget! Jag hoppas att dom blir goda i alla fall... Ikväll ska jag nog göra en till omgång, fast med chokladsmak i stället för hallon som dessa första.
 
Kära bakgudar, gör så att mina macarons blir lyckade! Amen.
 

Morgondagens bakning

Jag sitter och funderar på vad jag ska baka under morgondagen. Lördagsfikat ska vara klart i god tid, plus att det vore gott med lite mumsigheter i morgon, eftersom att det är alla ♥:ns dag!
 
Hittills har jag tänk att baka:
 
Cakepops
Macarons
Syltkakor
Någon annan sorts småkakor
Ev. cupcakes
 
Cakepops borde inte vara några problem. Syltkakor, småkakor och cupkakes måste jag klara av att baka, annars skäms jag! Men det här med macarons... Hur fan ska detta gå? Ätbara blir dom säkert, men hur kommer dom att se ut? Vad ska jag göra för fyllning?
 
 

Onsdag

Denna onsdag har jag spenderat med min kära fruga. Vi började dagen med att äta en god frukost hemma hos mig medan vi snackade en massa strunt. På eftermiddagen åkte vi in till Norrköping och handlade en del bakgrejer. I morgon ska jag nämligen baka en massa godsaker till lördagsfikat! ...och kanske lite mumsigheter tills i morgon, med tanke på att det är alla ♥:ns dag!
 
Den fina gula tröjan hänger med även idag! Som gravid och rund krymper garderoben mer och mer för varje vecka som går...
 
 
Jag fick föresten ett äpple av min mamma igår när hon var här. "Ett äpple?", tänker ni. Ja? Världens bästa äpple till och med! Det var faktiskt extra gott.
 

Nu blir det mörkt!

 
Fast nä... Det är bara själva färgen som ser mörk ut. Alltsammans fräschas bara upp (en hel del) och det blir orange som vanligt! Eller som vanligt..? Det är bara andra gången jag färgar håret orange! Men det känns som att jag har haft det i evigheters evighet vid det här laget. Det ska i alla fall bli skönt att slippa den förbannade utväxten..
 
Jag använder mig förresten av Revlon 7.40 för tillfället när jag färgar håret! Finns att köpa på bla. Hårvårdsbaren. Innan jag färgar håret så bleker jag utväxten med en blondering från Mood. Den är billig och faktiskt jäkla bra!
 
 
 
För att hårfärgen ska hålla sig fräsch använder jag mig dessutom av Revlons färgbomb, som de flesta kallar den. Revlon nutri color creme heter den egentligen. En färginpacking, eller eller en inpackning som ger/fräschar upp färg, kan man säga att det är. 400 heter den jag anväder. Morotsorange!
 

Sprinkle sprinkle

Jag kastade en massa strösel på bloggen! Jag hoppas att det inte känns alldeles för rörigt? Äsch, det får stanna ett tag till. Åtmonstone tills jag orkar städa bort allt..!
 
Förresten! Mamma insisterar på att jag ska söka till Hela Sverige Bakar nu när de söker nya deltagare. Hmm jag vet inte om det är något för mig... Bakning är ju typ världens roligaste sysselsättning, men tänk OM man mot all förmodan skulle komma med? Hur skulle jag se ut? Vad tusan förväntas man kunna baka? Får man förbereda sig i god tid? Jag jämför mig dessutom nästan alltid med alla andra runt i kring när det gäller sånt som bakning, matlagning, ritande/målande, pyssel... allmänt skapande liksom. Jag känner mig sällan bra nog. Skärpning! Skärpning!
 
Borde jag söka?

Salamiansiktet

Idag är jag sjukt svullen i hela ansiktet! Jag är liksom ganska pluffsig och helt rödfläckig. Man kan ju tro att jag hamstrar mat i kinderna... Fläckar har dykt upp vid flera tillfällen, speciellt när jag har kräkts och fått anstränga mig och ta i riktigt mycket. En del av alla märken kan ju vara spruckna blodkärl men inte allt väl? Jag ser ut att ha en massa finnar eller acneärr, men det är det ju inte. Under ögonen är jag riktigt röd men huden känns inte irriterad eller så. Jag har även fått ett skumt, rött sträck vid ena mungipan som har funnits där i ett par dagar nu. Typ som Jokern... Det är ju lite skumt att dom kommer tillbaka och sen försvinner om och om igen.
 
Finns det någon som känner igen sig? Vad kan det vara?
Bilden är ju tyvärr jättekass men en del av alla prickar/fläckar syns....
 

En riktigt fet tisdag

Fettisdagen (och pannkakans dag har jag hört?) är här! Mamma har varit här fram tills nu och hjälpt mig med köket. Hon hade dessutom med sig mumsiga semlor med vaniljkräm i! Har jag tur så köper mannen i huset fler godbitar på vägen hem från jobbet i eftermiddag.
 
Jag och världens bästa mamma har målat och fixat i köket idag. Nu är det inte mycket kvar! Hon tog med sig en hel del tyg när hon åkte hem, som hon ska sy köksgardiner av. Det kommer att bli så fint! Lucky me som har en händig fixarmamma!
 
 
 
Föresten! Så här blev bröden som jag gräddade i morse. Degen slängde jag ihop igår kväll och den fick jäsa i vårt kalla skafferi över natten. Den första omgången med bröd, som var gjorda på rågsurdegen, blev där emot misslyckad och bröden blev stenhårda. Det kom en del saker emellan som störde när jag gjorde degen, så jästen fick nog vara blandat med endast vatten och den torra surdegen alldelles för länge innan torrvarorna blandades i. Den blev nog inte knådad tillräckligt länge heller. Jaja, bara att ta nya tag och försöka igen! Jag hoppas verkligen att det här brödet är gott. Vi ska provsmaka det ikväll!
 
 

Maränger

Idag har jag bakat maränger av alla äggvitor som blev över från när jag gjorde vaniljsås i helgen! Jag dubblade receptet nedan eftersom att jag hade så många äggvitor.
 
 
 
Du behöver:
 
4 äggvitor
3 dl socker
1 msk citronsaft
Några droppar karamellfärg
 
How to?
 
1. Sätt ugnen på 130 grader.
 
2. Blanda äggvita, strösocker och saft av citron i en rostfri bunke.
Sätt bunken i ett vattenbad (över kokande vatten), vispa för hand tills sockerkristallerna smält och marängen är cirka 60-65 grader.
 
3. Ta bort bunken från vattenbadet och vispa marängen länge på hög hastighet med elvisp tills det svalnat. 
Vispa ner ca 10 droppar karamellfärg och blanda tills färgen är jämn.
 
4. Spritsa ut marängen på en plåt med bakplåtspapper.
 
5. Grädda i mitten av ugnen i 35–40 minuter. Öppna inte luckan för ofta, men känn på dom när du tror att dom är klara. Fasta och frasiga på utsidan men sega i mitten ska dom vara!
 
Till alla hjärtans dag kan du göra hjärtformade maränger! Spritsa två strängar som möts i en spets. Röd karamellfärg passar ju dessutom utmärkt!
 

Kronsjäst surdeg

Idag ska jag baka surdegsbröd! Det är tanken i alla fall. Sist jag gjorde egen surdegsgrund blev den inte alls bra... Jag gjorde om alltsammans 3 ggr, matade degen osv, men det gick åt skogen! Den jäste knappt och luktade liksom... sprit.
 
Den här gången ska jag testa att baka med Kronjästs färdiga surdeg (den torkade varianten). Jag hoppas att den duger och att den är lätt att använda. Egen surdeg blir kanske godare (eller?), men den här gången har jag ingen lust att vänta i flera dagar på att kunna baka bröd. Jag är sugen NU!
 
Jag kikade på Kronjästs hemsida och hittade beskrivningar av deras surdegar, både torkade och i burk. Det fanns även recept och videos som man kan följa!
 
 
 
Jag har inte riktigt bestämt mig angående vilket recept jag ska prova! Antingen provar jag receptet ovan, eller så följer jag Leilas recept på franskt lantbröd. Jag återkommer med resultatet ikväll!
 
 

Måndagsfrukost

Dagens frulle! Svärmors nybakade bröd och hemkokade marmelad. Mums! En blåbärssmoothie med honung och banan slank också ner.
 
 
Idag mår jag ganska kasst för övrigt... Huvudvärk och värk i ryggen har plågat mig hela morgonen. Jag hoppas att det försvinner under dagen.

Kärleken är så jävla fin ♥

Ikväll är jag så där larvigt blödig igen. Jag tänker på att man ska vara glad för det man har, med tanke på att det finss dem som inte har något alls. Och med något alls menar jag inte endast materiella prylar, utan sånt som föräldrar, kompisar, ett riktigt hem, ett tryggt hem, någon att vända sig till osv... Fast materiella prylar är ju i och för sig en stor del av vår vardag numera, och det finns en del saker som vi inte klarar oss utan. Men skrytprylar och onödiga bekvämlighetsprylar klarar vi oss utan.
 
Jag upplever att det ofta handlar om vem som har det bästa, vem som har det allra senaste och vem som har det dyraste. Man ska självklart få skryta när det går bra för en och när man har det bra, men det är skillnad på att skryta och att skryta. Det är liksom en sak att berätta och låta andra få veta att nu går det faktiskt jävligt bra för mig! Jag är stolt och har kämpat! Men det är en helt annan sak att Ha ha! Titta på mig! Jag har gjort/köpt det här och det här! Det kan inte du va? Självklart är det väl inte så folk uttrycker sig ordagrant, men ni fattar poängen. Det är synd att man som människa ofta värderas efter vad man har, snarare än efter hur man är som person.
 
Jag har t.e.x. inte råd att köpa det senaste och dyraste jämt. Jag har inte en massa pengar på banken och skrytprylar här hemma. Men jag är fanemej lycklig ändå! Jag har världens bästa (jajamen!) sambo, fina vänner, en underbar familj och ett barn på väg. Jag trivs där vi bor och är lycklig här ute på landet, tillsammans med min lilla familj. Det låter som värsta klyschan, men kärleken är så jävla fin och värd mer än alla prylar i hela världen! Kärleken är det enda som egentligen spelar någon roll. Utan den är vi förlorade.
 
Vi är faktiskt hur rika som helst när vi har varandra
 
 

Choklad

Chokladmask och hårinpackning - check!
 
Mysan blev jätterädd när Martin kom in i vardagsrummet med ansiktet insmetat i en chokladmask som jag, mer eller mindre, tvingat på honom. Jag hoppas att den verkligen fungerar och mjukar upp huden. Äsch! Om inte, så luktar vi ju gott i alla fall!
 
 
Hahahaha vi ser ju för jävliga ut! Martin kör med affro och mittbena, medan jag har finfint bakåtslickat hår. Jag kan ju inte påstå att brunt framhäver mina bästa drag... Eller? Jag kanske ska skaffa en foundation i den här färgen?
 
 
 
 
 

Tortellini med ostsås

Idag blev det tortellini med ostsås och ärtor till middag!
 
Jag kokade den färska tortellinin (Ica's egna, fylld med skinka och ost) i grönsaksbuljong. Ostsåsen gjorde jag så här: 
 
Jag smälte ca 50 g smör i en kastrull och tillsatte sedan några matskedar mjöl som jag vispade ihop det med. Ett par matskedar av buljongvattnet och några dl mjölk blandades i och sedan fick alltsammans koka upp under omrörning. Såsen fick putttra en stund på svag värme innan jag kryddade den med salt, cayennepeppar och svart- och vitpeppar. När såsen hade tjocknat och mjölsmaken försvunnit tog jag bort kastrullen från plattan och tillsatte några dl riven ost. Klart!
 
 

Söndagsfika

Jahopp, då var det slutfikat den här söndagseftermiddagen! Jag hann inte ens att ta en bild på den mumsiga pajen. Den var himla god och vaniljsåsen skulle man kunna dricka direkt ur ett glas!
 
Hembakat fika är riktig lyx! Förr i världen hade man ju inget annat val än att ställa sig och baka innan gästerna skulle komma, men idag är det annorlunda. Jag föredrar dock hembakat fika framför köpekakor och torra "butiksbakade" bullar. Konditorifika är dock en helt annan femma!
 
Svärmor hade bakat bröd som vi provsmakade. Jättegott! Det var mycket solrosfrön i, precis så som jag vill ha det. Vi fick även en burk hemkokt marmelad gjord på jordgubb och rabarber. Som sagt... Hemgjort är godast! När det gäller det mesta i alla fall.
 
Några ballerinakex och snustorra köpebrownies sälldes fram men det var ingen som rörde dom. Kanske för att vi sa att dom var äckliga..? Äsch, hönsen behöver också få lite fikabröd ibland.
 
 
I morgon kommer lillasyster hit. Jag slår vad om att den sista pajbiten kommer att gå åt! Fika två dagar i rad är ju nämligen inte helt fel. Brödet som inte gick åt i efteriddags hamnar på frukostboret i morgon bitti. Tackar tackar!
 
 
Psst! Jag delar med mig av länken till receptet på den underbara pajen! HÄR kan ni ta del av Leilas underbara recept på både paj och vaniljsås!

Äkta hemgjord vaniljsås

Äkta hemgjord vaniljsås? Jajamen! Leila Lindholms recept på vaniljsås måste nog vara världens bästa! Det är absolut knepigare än att blanda till en färdig pulversås, men den blir minst 1000 gånger godare! Om inte ännu godare. Såsen blir både fluffig och otroligt smakrik.
 
Pulversås innehåller sällan en enda gnutta ren vaniljstång, därför är den ofast vit till färgen. Äkta vaniljsås är snarare gräddgul och man ser tydligt vaniljen i form av små prickar. Det är ingen idé att byta ut vaniljstång mot vanilj-/vanillinsocker. Det blir helt enkelt inte bra alls... Äkta vanilj ska det vara!
 
Jag har inte bara snattat receptet från Leila, utan även bilden nedan (som dessutom föreställer pajen som jag ska baka under morgondagen):
 
 
 
 
Du behöver:
 
5 dl mjölk 3%
1 vaniljstång
1.5 dl socker
7 äggulor
0.75 dl majsstärkelse
25 g osaltat smör
2 dl vispgrädde
 
Gör så här:
 
1. Koka upp mjölk tillsammans med en delad och urskrapad vaniljstång.
2. Vispa socker, äggula och majsstärkelse luftigt.
3. Slå över den heta mjölken under vispning.
4. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och koka upp försiktigt under vispning. Så fort blandningen börjar tjockna - häll snabbt över den i en skål. (Jag hällde tillbaka den i samma skål som jag vispade äggblandningen i)
5. Rör i smöret och kyl krämen snabbt i isbad eller kyl.
6. Vispa grädden fast och vänd ihop med den kalla vaniljkrämen, till en fluffig sås.
 
Tips! Passa på att göra maränger av äggvitorna som blir över! Här är ett recept på fina ♥-formade maränger. Perfekt till alla ♥ns dag!
 
 
Jag kan ju även ta tillfället i akt och tipsa om vaniljpulver, gjord endast på äkta vaniljstång! Pefekt att ha hemma i skafferiet bland bakgrejerna. Jag rekommenderar inte att man använder den som vaniljsocker, för det är absolut inte samma sak! vaniljstång behöver oftast värmas upp för att smakerna ska komma fram. Jag testade att blanda i vaniljpulvret i grädde som jag sedan vispade, men det smakade inte alls så mycket vanilj som det hade gjort om alltsammans hade hettats upp tillsammans först! Pulvret kan dock användas istället för färsk vaniljstång, som förekommer i många recept.
 
Den här sorten köpte jag sist vi handlade bakgrejer på Ica:
 

Lax i ugn med fetaoströra

Idag blev det lax i ugn med en god röra på till middag! Röran gjorde jag på fetaost, turkisk yoghurt, hackad rödlök, citron, salt och peppar. Skjuts in i ugnen på 200 grader, tills laxen blir färdig helt enkelt! Till detta åt vi bulgursallad. Enkelt, gott och fräscht!
 
 
Strax ska vi åka och handla lite småsaker som behövs till morgondagens pajbak. Vaniljsåsen ska jag göra redan ikväll så att den får stå och dra sig i kylen och bli riktigt kall och god tills i morgon.

Det var inte kul att pimpla...

Vi fick för oss att åka och pimpla idag. Eller aa, Martin fick för sig att vi skulle åka och pimpla idag. Klockan tre var vi på plats och började borra. Isen var ca 50 cm tjock (!!!) och det tog ett tag att komma igenom den. När det första hålet är borrat upptäcker vi att det bara är ca 1,5 meter djupt där vi står. Vi går med besvikna steg ut ytterligare ca 30 meter, borrar ett nytt hål och upptäcker ännu en gång att det är alldeles för grunt. Äsch, ca 2,5 meter får väl räcka då... Ni som har varit vid Älgsjön vet ju hur extremt långgrunt det är där! Vi gick väl ett hundratal meter ut i alla fall.
 
Sen började det snöa och blåsa upp till halv storm. Jag blev som en isglass ganska snabbt, så vi åkte hem efter bara en timme eller så på sjön. Inte ett fiskskrälle nappade. Dom var väl strax under oss och fnissade åt vår otur och allt slitsamt borrande (som Martin för övrigt stod för). "Ja, det var ju skönt att komma ut i alla fall", säger Mr. Optimistisk. Hmmm... Ja, vi hittar ju på saker tillsammans väldigt ofta, det är ju positivt!
 
 
Ikväll ska jag förbereda inför morgondagens pajbak. Svärföräldrarna kommer på besök och då ska vi bjuda på blåbärspaj! Jag ska testa Leilas recept på den här pajen med både pajskal i botten och smul ovanpå! Hemgjord vaniljsås med äkta vaniljstång är ett givet tillbehör. Såklart.

Lördag

Vad ska man hitta på en lördag som denna? Sjuklingen har tillfrisknat och jag vill hitta på något! Helst något som inte innebär att kontot länsas helt och hållet... Städningen måste vi ta tag i också, men det hinner vi med i natt någon gång! Och köket borde vi fixa klart... Jag är dessutom pysselsugen, men det råder brist på pysselprylar här hemma. Hmm jag behöver en symaskin! Och en limpistol.
 
Om det hade varit sommar nu så hade vi troligtvis åkt till någon sjö och fiskat. Självklart hade grillen fått följa med, plus en hel del godsaker!
 

TVÅ ÅR

Jag satt precis och kikade igenom en hel del gamla bilder, och kom fram till att: jahopp, så här har jag sett ut under de senate två åren!
 
En hel del förändringar har ägt rum under dessa två år! Jag har nog t.o.m. fler bilder på lite andra frisyrer och färger, men jag kommer knappt själv ihåg hur jag har sett ut... Dessa nedan får summera det hela!
 
 
Jag har dessutom hunnit ha vitt, kort hår innan det knallröda med sidecut, som ska föreställa den fösta bilden.
 
 
 
 
Vad händer här näst på hår-fronten?
 
Det svarta håret med rosa toppar är i alla fall min favorit, om jag får säga det själv! Jag tycker att jag passar riktigt bra i dom färgerna och det passar liksom min personlighet. Luggen är ju också fin! Kort och spikrak. Inte urtunnad för 5 öre. Den saknar jag! Nu är det ju dock håret mycket längre och mer jämnt. Min sidecut har finally växt ut! Kanske ska jag färga det svart med rosa toppar nästa gång? Eller mörklila med rosa toppar? Eller knallröt som på första bilen i bildspelet? Åh, så många val...

Fredagsmys

Fredagsmys med min älskade. Chokladdoppad frukt är aldrig fel. Det känns ganska fräscht, i alla fall om man jämför med chips och andra typiska fredagssnacks. Jag saknade dock jordgubbar - världens godaste frukt att doppa i choklad!
 
Tidigare ikväll åt vi faktiskt pizza... Både jag och sjuklingen är ynkliga och håller oss helst på soffan idag. Spisen lockade inte ett dugg!
 
Betty doppades inte i chokladen, men hon var bra sugen på att hoppa upp på bordet och ta sig en titt.
 
 
I sommar kommer jag att leva på endast jordgubbar... Och grillad lax... Och goda sallader... Och smoothies... Mums!
 
Tips! För att chokladen ska hålla sig flytande efter att du har smält den, tillsätt en skvätt naturell olja. Helst en som inte smakar något speciellt. Olivolja är väl inte att rekommendera!

Plopp

Idag har vi sovit alldeles för länge. Frukost har vi inte hunnit med än. Eller frukost och frukost... Lunch heter det nog så här dags. Sjuklingen behöver dock sova ut så mycket han bara kan så att alla krämpor tar sitt pick och pack och försvinner! Helst utan att smitta mig dessutom.
 
En unge i minuten visas på fyran just nu. Jag ser framför mig hur jag ligger där om ett par månader och skriker för full hals medan stackars Martin nervöst matar mig med Snickers. Om han är nervös för barnets skull eller för att jag ska lyckas slå ihjäl honom under själva födseln vet jag inte. Det kanske blir en lugn förlossning ändå? En del ligger ju helt knäpptysta och blundar under hela förlossningen. *Plopp* säger det bara.

Snuttefilt

Bebisar har ju en förmåga att leta sig till etiketterna på sina gosedjur, på kläder och framför allt - på snuttefilten! Här är lösningen! En snuttefilt kantad med en himla massa etiketter. Klicka på bilden för att se vart du kan köpa den och många andra roliga bebissaker.
 
 
Hmm det är nog dags att lägga till en ny kategori... Barnprylar, kläder mm! Så får den heta tills vidare i alla fall.
 

Time for soup

Ikväll blev det soppa till middag. Potatis- morot- och paprikasoppa närmare bestämt.
 
 
 
Så här gjorde jag:
 
Skalad potatis och någon enstaka morot skivades tunnt och frästes i olivolja och vitlök tillsammans med röd paprika. Alltsammans fick puttra tillsammans med grönsaksbuljong och vatten tills det blev mjukt. Sen mixade jag allt och kryddade med salt, svartpeppar och cayennepeppar. Jag tillsatte även lite vatten för att få rätt konsistens. En skvätt grädde gjorde soppan komplett och den fick puttra ytterligare ett par minuter innan den serverades med en klick grekisk yoghurt!

Kanske skulle man bli sexolog?

Jag vill ju så gärna plugga till socionom när bebben är född och den nya vardagen har kommit igång. Om jag kommer in på linjen osv. så är det väl tänkt att jag ska börja plugga hösten 2014.
 
Vad ska jag jobba med efter det då? Helst vill jag väl jobba med missbrukare, ungdomar med diverse problem, som kurator eller inom socialen. Jag vill inte sitta på ett kontor och ruttna i alla fall! Kanske pluggar jag lite till för att kunna jobba som sexolog? Det skulle svärmor gilla... Det vore nog spännande att arbeta som relationsrådgivare och samlevnadsexpert. Eller vad man nu ska kalla det. Hmm, vi får väl se. Jag tror i alla fall att jag skulle bli en jävligt bra socionom, oavsett vad jag jobbar som efteråt. Jag känner att det är något för mig.

Poop

Poop of the day:
 
All jävla snö som vägrar att försvinna
En sjuk och ynklig sambo
Hundbajs
Disk
Kyla
Bebben känns inte på utsidan av magen än
Filten i soffan är alltid blöt för att katten snuttar på den
Brist på Snickers
 
Dagens good stuff:
 
En sjuk och ynklig sambo = sällskap här hemma i skogen + mys
Bulgursallad
Kelsjuk kattunge
Varm dusch
Popcorn och mys
Bebbe gör akrobatiska konster i magen
Müslin är awesome
Jag fick min efterlängtade Snickers till slut
 
 

Müsli

Ikväll har jag rostat egen müsli! Müüüüüsli.... Jag gillar att skriva det med "ü".
 
I alla fall! Den blev himla god och det tog bara en kvart eller så att knåpa ihop allt och rosta det lätt i ugnen. I den här müslin slängde jag i: Havregryn, solroskärnor, pumpafrön, linfrön, russin, honung utblandat med lite varm vatten och kanel. Jag blandade allt utom russin i en skål och hällde sedan ut det på en plåt. Alltsammans rostades i mitten av ugen i ca 10 minuter på 175 grader. Sen lät jag allt svalna innan jag blandade i russin.
 
Klart! Nu har vi en god müsli utan en massa jävla tillsatser och onödiga sötningsmedel. Den är väldigt god dessutom!
 
 
Mängden ingredienser och tiden i ugnen beror ju förstås på vad du föredrar. Torkad frukt bör inte rostas i ugnen, blanda i den efteråt i stället!
 
Sånt som kan vara gott att ha i en müsli:
 
Havregryn
Linrön
Solroskärnor
Pumpakärnor
Russin
Torkad aprikos
Torkade bär (sega)  så som blåbär, hallon och jordgubar
Frystorkade bär (frasiga) och frukter, t.e.x. jordgubb, äppel
Torkade gojibär
Nötter
Kanel
Honung
Havreflingor (typ, grova "cornflakes")
Kokos
 
Hitta dina favoriter!
Skriv gärna en kommentar om du undrar något så ska jag göra mitt bästa för att hjälpa dig. Det gäller förresten vad som helst, inte bara müsli! Bakning, matlagning, bebbe, pyssel mm.

På tal om föregående inlägg...

Kika på hemsidan som jag länkade till (ÄT RÄTT RÄTT)! Även köttälskare lär gilla den. Typ. Spana in den i alla fall! Det tar endast en minut eller två.
 
I alla fall... Dom senaste veckorna har blivit köttveckor. Tyvärr. Vi storhandlade för ca två veckor sen och då köpte vi en del korv, kött, kyckling, lax osv. Absolut inget fel med det! MEN... Sen dess har vi ätit vegetariskt kanske två eller tre gånger på sin höjd. Det beror väl på lathet. "Men vi har ju köttbullar i kylen som måååste ätas upp, och det går ju så snabbt?" Ajaj, vad har jag lovat mig själv..? Så den här veckan blir det skärpning! Vegetarisk mat är ju oftast snabbast att tillaga dessutom (som om vi hade bråttom...). Man kan säga att vi har förbrukat köttdagarna den här månaden. Nästan i alla fall.

Ät rätt rätt

Är rätt rätt guidar dig genom köttdjungeln! Behöver vi människor kött för att överleva? Vilka vitaminer finns ENDAST i kött? Lever man längre genom att äta endast vegetariskt? Vilka sjukdomar bidrar kött till?
Klicka på bilden nedan och ta del av ett bildspel där du själv klickar dig fram!
 
 
Jag gillade den här hemsidan eftersom att den upplyser oss på ett kreativt sätt, utan en massa krånglig text och komplicerade ord.

Är vi klara snart?

Köket måste målas klart, gardiner ska sys, matbordet ska målas om, bebbes rum ska målas, vårt sovrum ska målas, vardagsrummet ska totalfixas... Vart tar det slut?! Jag älskar att renovera, måla och inreda, men kan man inte hoppa över dom trista grejerna? Typ spackla, riva tapet, städa osv. Allt måste fixas innan bebbe kommer till världen, eller sättare sagt, innan jag knappt kan gå längre. Ryggen strejkar och vägrar att vara med när det ska tapetseras och fixas. Martin kan ju heller inte göra allt själv i huset (läs: Martin FÅR INTE göra allt själv i huset). Kan man inte hyra in någon som kan hjälpa till med allt sånt här? Typ gratis eller möjligtvis för en kopp kaffe och ett par krämbullar? Ja, just det! Mamma kallas ju en sån person. Men hon har ju inga superkrafter hon heller. Jaja, vi får ta det som det kommer! Framåt går det i alla fall.
 
Kan man inte bara knäppa med fingrarna och så är allt klart sen?
 

Tidigt tidigt

Klockan är strax efter 7... Ojoj va tidigt! Just nu försöker jag att få i mig lite yoghurt innan en småsjuk lillasyster kommer hit för att vaktas! Eller aa, barnvaktas. Vad säger man egentligen? Jaja, hon kommer hit om ett par timmar i alla fall!
 
Tills dess ska jag väl småstäda lite och kolla på nyhetsmorgon. Yaaay...

Glada kläder för glada barn

Villervalla barnkläder - färgglada och roliga kläder till barn. Mönstrat, färgglatt och könsneutralt för hela slanten!
 
 
Könsneutralt? Jajamen! Kläderna är roligt designade och man kan väl inte annat än att bli glad av att titta på dom? Barn älskar färger och bryr sig inte ett dugg om vilka färger som "tillhör" vilket kön.
 
Igår meddelade min mormor mig om att hon har köpt ett par Villervallaplagg till bebbe! Åh, jag slår vad om att dom är superfina! Lucky me (us)!

Yeah! Fuck it.


Ajaj

Idag är ryggen helt paj och bäckenet värker. Igår blev jag livrädd för att magen värkte som tusan men tydligen kunde det vara förvärkar och sammandragningar. Idag är det bättre i alla fall men ryggen tar kål på mig!
 
Betty håller mig sällskap när jag ligger nerbäddad i sängen.
 
 
 
Nu är det väl dags att slänga ihop någon lunch/middag. Något lätt får det bli! Typ pastasås med tonfisk. Ja, så får det bli.

Valentine's day

Alla ♥:ns dag närmar sig! Jag planerar att bjuda min frugis och hennes kille på fika här hemma hos oss.
Tills dess måste jag ju komma på vad jag ska baka!  Kanske blir det cakepops, cupcakes, chocolate chip cookies, småkakor eller tårta... Hmm det är inte lätt att bestämma sig! Jag spanade lite på Pinterest och hittade i alla fall en hel del inspiration!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Jag vill baka ett par olika godsaker att bjuda på! Det blir både fint när man dukar och så får ju gästerna en del att välja på. Man behöver inte alls baka en massa komplicerade saker, utan välj ut ett par favoriter och lägg ner tid på dom i stället för att göra en massa halvbra saker bara för att det ska se mycket ut.
 
Jag ska i alla fall göra någon form av cakepops, cupcakes, måkakor och maränger. Det kommer troligtvis att bli en hel del över så vi får väl bjuda hem några fler under den helgen! Jag har inget emot att fika fler gånger haha

Tortillapizza

Inte speciellt färgglad, men himla god! Tomasås med tacosmak, ost, tonfisk, räkor, champinjoner och fetaost! Tortillabröd är perfekt som pizzabotten när man vill slänga ihop något snabbt. Jag tror t.o.m att det finns speciella pizza-tortilla-bottnar att köpa.
 
 
Ikväll ska jag ta tag i muffinsbakandet! Hmm det verkar ju som att jag trycker i mig muffins och äter onyttiga mumsigheter varenda dag, men faktiskt inte! Ibland blir det mer och oftare, och ibland ingenting alls på länge.
 
Jag får väga upp det hela helt enkelt. Ikväll ska vi nog äta bulgursallad med fetaostkräm och ugnsbakade rödbetor!

Säg hej till Betty

Det här är lilla Betty! Hon, tillsammans med sin syster, blev räddad från ett skatbo i höstas där deras mamma hade fött dem. De har bott hos mina föräldrar sedan dess men nu har Betty flyttat in här hos oss. Vår andra katt är skitsur och avis, men vi får se hur det går! Kanske blir de bästa vänner till slut!
 
 
För övrigt så är det svinkallt här hemma idag! Jag vågar inte titta på termometern, men jag eldar för fullt i spisen. Strax ska jag mumsa i mig en minipizza gjord på tortillabröd. Jättegott och perfekt att göra på rester! 

Ooops!

Här har det visst inte hänt mycket på snart två dagar..! Vi har nämligen spenderat den större delen av helgen hos mina föräldrar. Underbar mat, massa prat, trevligt umgänge, belgiska våfflor och två klippningar hanns med!
 
 
 
I morgon ska jag baka tack-så-mycket-för-hornen-cupcakes till vår kära granne och hyresvärd. Han har nämligen gett mig två par små hjorthorn som jag ska sprejmåla i någon fin färg och sätta upp på väggen! Antingen ska de få agera "krokar" eller helt enkelt prydnad. Chokad- eller vaniljcupcakes fyllda med banankräm och toppade med chokladgrädde och kokos blir nog bra! Eller kanske vaniljmuffins med kokos i själva muffinsen? Hmmm...

Bebisrörelser

Jag har ofta suttit och försökt att känna efter, liksom riktigt noga. Rör hen på sig där inne? Jag känner ju inget! Tänk om något är fel? Men rör på dig då, unge! Jag har varit både orolig och otålig. Hen har väl säkert rört på sig hur mycket som helst där inne från start, men det tar ju ett tag innan man själv uppfattar några rörelser.
 
Den senaste veckan har jag dock känt av en del rörelser! Eftersom att jag inte är van att känna något så tvivlade jag till en början. Var det verkligen bebbe som rörde sig? Det kanske bara är magen som kurrar..? Men när jag verkligen har känt efter så är jag helt hundra på att det faktiskt är vår lilla bebis som ligger där inne och vrider och vänder på sig. Det måste vara trångt där inne i magen! Det är ju inte direkt lyxvilla-storlek där inne, utan snarare som en liten balkonglös etta med kokvrå.
 
Det är i alla fall himla mysig att känna den här närheten till bebbe som alla rörelser ger. Det blir liksom som en bekräftelse på att vi faktiskt ska bli föräldrar i sommar! Synd bara att blivande pappor inte får chansen att känna samma sak. Men men... Vi kvinnor som faktiskt står ut med både mens, graviditetsbesvär och förlossning ska väl få något litet extra för "besväret"... ♥ Den bästa presenten i hela vida världen kommer dock inte förän i slutet av maj eller i början av juni ♥
 
 
Nä, nu är det dags att sova! I morgon ska vi åka en sväng till mina päron på efteriddagen, men innan dess ska vi försöka att hinna med det sista i köket när det gäller tapetsering, målning osv. Det är väl planen i alla fall...

Fredagsmiddag

Denna fredag åt vi helstekt fläskytterfile smaksatt med bla. vitlök. Till det serverades en minipotatigratäng, champinjonsås och en mumsig sallad. Enkelt och gott!
 
 
 
Inte världens finaste, men väldigt gott!

New old stuff

Lägligt nog så ligger Myrorna mitt emot tandläkaren där vi var tidigare idag. Jag kunde inte låta bli att köpa en stor, rosa lampskärm som ska få bli en taklampa! 50 pix kostade den. Fransarna ska tas bort (tror jag..?) och ersättas av rosa bollfrans! Tyget ska nog få vara kvar. Kanske blir det en bebisrumslampa eller sovrumslampa? Jag har ett par lampskärmsskelett som jag tänkte klä och placera i bebisrummet, men vi får se... Det dyker upp nya idéer hela tiden!
 
På Hans och Greta i Finspång hittade jag ännu en lampskärm i samma modell, fast mycket mindre. Tyget är beige med små löv och kanterna är bruna. Den är fin som den är, men jag kanske klär om den i något mer färgglatt tyg! Även en senapsgul tröja tröja fick följa med hem! 25 pix styck. Inte illa!
 
 
 
 
Tröjan ser riktigt trist ut på bilden... Men den är jättefin ♥  Den passade finfint till dom nya svarta gravidbrallorna och ett enkelt svart linne.

For boys or girls? Oh please help me!


Sch...


Mot Norköping!

Strax ska jag följa med lillebror till tandläkaren. Innan dess ska vi till McDonalds och mumsa på onyttigheter. Lillebrors val såklar! Donken och sen tandläkaren. Hmmm det går det också!
 

Loppis = äckligt?

Jag älskar att fynda på loppis, det borde ni ha märkt vid det här laget! Känslan av att hitta unika personliga saker, och ibland även kläder, till vrakpriser är oersättlig. Nästan alla möbler i huset är begagnade, förutom sängen och ja... typ sängen. En del har vi (läs: jag) hittat i loppisbutiker och en del har vi köpt på nätet. Jag vill inte ha ett stelt IKEA-hem som saknar unika och personliga prylar.
 
Det är dessutom jäkligt roligt att gå på loppisrunda och spana efter fina prylar. Man får liksom leta lite extra bland hyllorna innan man hittar guldkornen. Mycket av det man hittar är bara skräp enligt en själv, beroende på vilken loppis man befinner sig på förstås... Men så är det ju i vanliga inredningsbutiker, klädaffärer och möblaffärer också.
 
Det är sällan jag kikar i secon hand-butiker efter kläder, men då och då hittar jag något fint plagg som får följa med hem. Beyond Retro i Stockholm är min favoritbutik när det gäller secon hand. Äkta retrokläder... 30-, 40-, 50-talsklänningar som bara ropar efter en där dom hänger fint  längs väggarna. Äldre kläder innehåller mindre kemikalier och är betydligt hållbarare! Unika och vackra klänningar från 40-50-talet tilltalar mig mest.
 
Något som däremot är jäkligt irriterande är att det fortfarande, trots att det numera är inne att gå på loppis, är mer eller mindre skambelagt. En del verkar tro att man spanar på loppisar och i secon hand-butiker för att man inte har råd med något annat (vad skulle vara fel med det föresten...? För en del är det verkligheten). En del tycker att det är äckligt med begagnade saker. Hmmm jag förstår inte riktigt hur de människorna tänker. De tror väl att man t.o.m köper gamla sunkiga trosor på loppis... Varför skulle kläder eller saker vara äckliga för att de är använda? Ofentliga toaletter, dörrhandtag, tangentbord... DET är äckliga saker om man verkligen tänker efter. Att någon har använt en köksstol som man sedan köper på loppis gör den knappast äcklig! Det vilar fortfarande en "trash-stämpel" över loppisentusiasterna. Det är synd med tanke på att loppisspanarna oftast är de som har fina, personliga och hemtrevliga hem. Det är dessutom oerhört miljömedvetet att handla på loppis och secon hand. En av mina favoritloppisar är Eriks- och Etiopienhjälpen i Skärblacka. Där jobbar all personal helt gratis och intäkterna går till att hjälpa barn som inte alls har det speciellt bra, bla. i Etiopien. Där kan man shoppa loss med gott samvete. Återvinning och välgörenhet - två flugor i en smäll.
 
Jag längtar till sommaren och alla loppisar som dyker upp lite överallt. Sommaren är loppisentusiasternas årstid!