Orange och knasig

Så här såg jag förresten ut idag!
...Med pippihår och en knasig blus som jag har snattat från lillasyster. Hmm jag ska nog låta håret få vara orange ändå, det verkar nämligen trivas med det. Jag med för den delen!
 
 
För övrgt så växer magen konstant och blir sjukt mycket större för varje dag som går. Åtminstonne så känns det som det... Stor och rund har den blivit! Det är mysigt ♥

Underbara tapeter

ÅÅÅÅÅH! Jag blir tokig varje gång mamma skickar länkar i facebookchatten! Denna gång visade hon ett par underbara tapeter från Ellos.seVill ha! Vill ha! Vill ha! Självklart så kunde jag inte låta bli att spana vidare... Dessa skulle passa utmärkt i bebisrummet!
 
Jag ser framför mig hur jag matchar trädtapeten med den lilla 50-talsbyrån vi köpte igår, antingen gulmålad eller som den är...
 
 
 
 
 
 
 
De hade dessutom en hel del stickers, klistermärken, som man lätt kan fästa på väggen:
 
 
 
 

Torsdag

Jajamen, idag är det torsdag. Dagen har spenderats på vägarna med frugis. Vi gjorde ett stopp i Söderköping och kikade lite inne på Dollar$tore. Det var första gången för mig, men jag hittade bla. två fina skålar som blir perfekta till att servera sallad i. Eller så kanske dom får agera fredagsmys-skålar. Nä, sallad... Det är finast.
 
 
Dom gäddvita faten hittade jag på en loppis igår, tillsammans med byrån. Skylten ska hänga i köket, kanske helst i närheten av diskbänken... Den passar speciellt bra när diskberget är lite större än vad det borde vara. Söta servetter går alltid åt, likaså tops och ansiktsmasker.
 
Föresten! Oftast gör jag mina ansiktsmasker själv, dels för att det är kul och enkelt, men framför allt för att dom funkar. Nästa gång jag gör en ska jag dela med mig av receptet! Dessa billiga köpemasker får dock funka ett tag framöver. Jag hoppas att dom ger resultat.
 

Liten retrobyrå

Den här lilla retrobyrån hittade jag på en loppis i eftermiddags. Den ska målas pippigul och placeras i bebisrummet. Jag kaaaaanske målar knopparna i en annan färg, vi får se!
 
Jag köpte även tre gräddvita fat med silverkant.
 
 
Det verkar ju som att jag köper prylar varenda dag... Men den här veckan har jag hittat en hel del småsaker på loppis och rea. Inga dyrgripar inte! Ibland hittar man inget och ibland hur mycket som helst.

Chokladtårta

Tårtan jag förberedde igår kväll (läs: natt) fikade jag och Linnea, frugis, på under eftermiddagen. Den bestod av ljusa chokladbottnar med ett lager Dulce de leche och ett lager hallon- och banangrädde emellan. Allsammans täcktes med ljus chokladgrädde och dekorerades med banan och hallon. Scrolla ner för att ta del av receptet, plus en hel del bilder som hjälper dig på vägen! Läs igenom receptet innan du börjar.
 
 
 
Chokladbottnar:
 
I det här receptet följer man lika delar-principen. Man misslyckas sällan och bottnarna blir både saftiga, luftiga och höga!
 
Du behöver ägg, vetemjöl, potatismjöl, bakpulver och socker (plus kakao om du, som jag, vill göra chokladbottnar) Följ anvisningarna nedan! Hur stor form har du tänkt att använda?
 
Till en form på 15 cm i diameter behövs 2 stora ägg + 1 tsk bakpulver
Till en form på 18 cm i diameter behövs 3 stora ägg + 1 tsk bakpulver
Till en form på 20 cm i diameter behövs 4 stora ägg + 1½ tsk bakpulver
Till en form på 24 cm i diameter behövs 5 stora ägg + 1½ tsk bakpulver
Till en form på 26 cm i diameter behövs 6 stora ägg + 2tsk bakpulver
Till en form på 30 cm i diameter behövs 7-8 stora ägg 2,½ tskbakpulver
 
Sätt ugnen på 175 grader. Ta fram tre lika stora glas. Knäck äggen i 1 glas. Fyll upp med socker i glas 2 (i samma nivå som äggen). Fyll halva delen av glas 3 med potatismjöl och resten vetemjöl, så att det når samma nivå som äggen och sockret. Om du vill göra chokladbottnar så tar du i stället 1/3 potatismjöl, 1/3 vetemjöl och 1/3 kakao.

Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt. Blanda de torra ingredienserna noga. Sikta i detta i äggblandningen och blanda försiktigt med luftiga tag. Smörj och bröa en form med löstagbar kant. Häll sedan i smeten.

Grädda kakan enligt:

20 minuter för 2 ägg, 25-30 minuter för 3-4 ägg och 35-40 minuter för 5-6 ägg. Känn på botten med t.ex. en tändsticka när du tror att den är färdig. Den ska inte bli kladdig. Kakan ska ha rest sig rejält, fått färg och vara luftig.

Kom ihåg att ingredienserna vispas bäst rumsvarma, så ta fram äggen ur kylskåpet i god tid innan du börjar baka. Och kom också ihåg att inte öppna ungsluckan under de första 20 minuterna, då kan botten sjunka ihop. Låt botten svalna innan du skär den i tre delar och påbörjar monteringen av tårtan.

 

 
 
 
Fyllning:

Det första lagret bestod av Dulce de leche - kokad kondenserad mjölk. Enkelt och gott. Jag kokade hela konservburken i 2,5 timmar och lät den sedan svalna. HÄR kan du läsa om hur du gör för att koka Dulce de leche. Om du vill så kan du blanda Dulce de leche-krämen med vispad grädde. Detta ger en fluffigare och mindre kompakt fyllning.

Det andra lagret fyllning bestod av vispad grädde som jag blandade med mosad banan och hallon. Mängden bestämmer du själv! Du kan även skiva en banan och lägga ut på detta lager, ovanpå gräddblandningen.

 När du ska fylla tårtan:

Börja med att dela din tårtbotten i tre lager. Lägg sedan den understa biten upp och ner (med den "yttre sidan" uppåt, mot fyllningen) i samma form som du gräddade botten i. Bre sedan på den första fyllningen och lägg på mittendelen av tårtbottnen. Bre sedan på den andra fyllningen och lägg på den sista delen. 

Genom att du använder dig av formen när du monterar ihop tårtan, kommer den att bli jämn och fin i kanterna. Dessutom så är det lättare att bre på fyllningen i ett jämnt lager!

 

 
Allra bäst är om du monterar ihop tårtan minst en dag innan du ska servera den. Den hinner då safta till sig! Den måste åtminstonne stå i kylen i ett par timmar innan du dekorerar och sedan serverar den. Dekorera tårtan strax innan den ska serveras!
 
Jag dekorerade min tårta med chokladgrädde, som du gör genom att koka upp vispgrädde i en kastrull och smälta ner valfri mängd choklad i den. Låt sedan grädden stå i kylskåpet i ett par timmar. Det är viktigt att den hinner bli helt kylskåpskall innan du vispar den. Sen är det bara att vispa den och bre den på tårta. Spritsa gärna dekorativt! Jag dekorerade även med skivad banan och hallon.
 
Klart! Du kan såklart variera val av botten och fyllnigar i all oändlighet men detta var mycket gott! Dulce de leche i kombination med hallon och banan - supergott!
 
 
 
 
 

Dagens lyxfrukost

I förmiddags kom min kära frugis hit, så jag gjorde i ordning en mumsig frukost (snarare brunch/lunch) till oss! Ägg från våra egna höns, räkor, dill, grönsaker och majonäs till räksmörgåsarna. Jag hade även bakat scones i fina muffinsformar, som vi åt med drottningsylt och ost.
 
 
En perfekt start på dagen!

Onsdagspigg

GÄÄÄÄSP! Numera är det sällsynt att jag är vaken så här dags...
Frugis kommer förbi om ett par timmar och då ska vi äta... inget indre än... räksmörgåsar! Jäkla gott och visst känns det lite lyxigt? Senare ska jag även visa er hur tårtan blev! Jag kan locka med att den innehåller krämig Dulce de leche, choklad och hallon, OCH att jag kommer att dela med mig av receptet.
 

Baddräkter = fy fan va snyggt

Baddräkten är ett fruktansvärt ouppskattat plagg! Ofta tänker man på gamla tanter eller simskolelärare när man pratar om baddräkter... Det är synd! Det är ju nämligen jääävligt snyggt med baddräkt! Smickrande för ens figur är det också. Speciellt med tanke på att jag i skrivande stund bakar en tårta... På zalando.se hittade jag godingarna nedan. Ibland är det visst rätt bra med Facebookreklam...
 
 
Åh, jag vill ha varenda en! Jag kan inte bestämma mig angående vilken som är favoriten bland dessa retroinspirerade godingar. Kanske den gula? Eller nej! Den svarta med prickar! Eller den blå med prickar?
Synd bara att de kostar mellan en tusenlapp och 1500... Om jag himlar med ögonen mot sambon så kanske kan jag köpa mig en till sommaren. Det är värt ett försök i alla fall!
 

Dulce de leche

Dulche de leche är en latinamerikansk, söt mjölkbaserad kräm. Den framställs genom att man låter helmjölk koka tillsammans med socker på svag värme under en längre tid, vanligtvis i flera timmar. Krämen kan även framställas genom att man kokar en oöppnad konservburk med kondenserad mjölk i vatten i 2-3 timmar.
 
Denna kolasmakande kräm kan användas i bla. bakverk, godis, tårtor och glass, eller helt enkelt som den är, varm eller kall. Det vanligaste (och enklaste) sättet är att man låter en oöppnad konservburk med sötad kondenserad mjölk koka under vatten i 2-3 timmar, beroende på vilken konsistens man vill ha.
 
Vill du testa detta?
Börja med att köpa en konservburk med sötad konderserad mjölk i din mataffär. Dessa kan köpas i de flesta mataffärerna numera, så som Ica, Coop, Willys mf. Välj din burk med omsorg! Köp inte en knöglig eller skadad burk. När burken sedan ska kokas måste etiketten tas bort. Skrapa även bort eventuella limrester. Lägg burken i en kastrull och täck den med vatten. Vattnet behöver sedan inte stormkoka, utan låt det puttra på medelsvag värme. Se till att burken alltid är täckt med vatten!
 
Hur länge ska burken koka då?
Om det är första gången du testar detta så rekommenderar jag att du kokar burken i 2,5 timmar. Krämen kan då användas i bakverk och glass, som sås eller varför inte som fyllning i en tårta? Jag tycker i alla fall att konsistensen på krämen då blir lagom till det mesta. Konsistensen beror helt enkelt på koktiden. Ju längre du låter burken koka, desto tjockare blir krämen.
Jag älskar den här krämen och tycker att den är awesome att använda i diverse bakverk! Den smakar som kolasås och den krämiga konsistensen är underbar!
 
 
Bilderna googlade jag fram.

Baking på g

Ikväll blev jag så fruktansvärt baksugen! Kanske beror det på att det är fint och nystädat i köket..? Jag tänkte i alla fall baka något gott! Tårta kanske!
 
 
Vi var iväg och handlade tidigare ikväll så jag ska nog kunna slänga ihop något gott.

Kuddar

Nä, men titta vilken proffsbild! Två fina kuddar i en pappkasse. Syns ju hur bra som helst!
 
Dessa kommer att passa finfint i bebisrummet! Färgglatt och missmatchat.
 
 
Vi köpte även två underbara trasmattor, men dom kommer inte att packas upp förän bebisrummet är målat och klart!
 

Foglossningsbesvär

1177.se skriver:

När man är gravid ökar rörligheten i kroppens leder, framför allt i bäckenets leder eller fogar. Det kallas foglossning, bäckenuppluckring eller symfysiolys.

Troligtvis är det ett hormon som kallas relaxin som ligger bakom foglossningen. Relaxin börjar utsöndras i kroppen någon gång under de tre första månaderna och fortsätter sedan att utsöndras under hela graviditeten. Det sker för att bäckenet ska bli rörligare och kunna vidga sig lite under förlossningen för att barnet lättare ska komma ut.

Foglossning är alltså naturligt, och en förutsättning för att barnet ska kunna födas genom slidan. Däremot är det inte alla som får besvär av foglossningen, och det är inte klarlagt varför vissa får mer besvär än andra.

Det går inte att förhindra den ökade rörligheten eller få den att försvinna, men man kan göra en hel del för att minska besvären.

______________________________________________________________

Eftersom smärtan utlöses av påfrestningar på bäckenet, ska man försöka avstå från de rörelser som belastar. Man kan till exempel skona kroppen genom att 

  • gärna stå i stället för att sitta och då belasta hela foten jämnt med tyngdpunkten över hålfoten
  • använda stadiga skor, helst med sviktande sula, och inte använda träskor eller skor med höga klackar
  • inte böja eller vrida i ryggen, utan hela tiden låta näsan peka i samma riktning som tårna
  • ha ordentligt stöd i svanken när man sitter ner eller kör bil, till exempel genom att använda en kudde i ryggen
  • variera sittställning ofta, inte korsa benen och inte sitta still för länge
  • inte sitta i djupa soffor eller stolar så att man förlorar stödet i svanken och det blir svårt att ta sig upp och ner utan att böja och vrida i ryggen
  • resa sig från sängen sidlänges, genom att först lägga sig på sidan med benen tätt intill varandra och sedan skjuta sig upp med hjälp av armbågen och handen
  • sitta ner när man tar på sig byxor, strumpor och skor så att man böjer ryggen så lite som möjligt
  • gå i trappor ett steg i taget och sätta båda fötterna på samma trappsteg innan man tar nästa steg, eller ta hissen
  • gå med korta steg och ta flera små promenader i stället för en lång
  • man försöker att inte ha fötterna bredare isär än vad axlarna är när man går
  • cykla i stället för att gå
  • crawla eller simma på rygg på ett sådant sätt att benen alltid är ihop, i stället för bröstsim
  • undvika att lyfta och bära tungt, framför allt när man har ryggen böjd eller vriden
  • lägga en extra madrass i sängen eftersom det är bättre att ligga för mjukt än för hårt
  • sova med en kudde mellan knäna för att belasta bäckenet så lite som möjligt
  • använda sidenlakan och sidenpyjamas som gör det lättare att vända sig i sängen
  • pröva avslappning, försiktig massage och varma bad kan hjälpa spända muskler att slappna av
 
Jag misstänker nämligen att jag har foglossningsbesvär. Alla drabbas ju av foglossning, men en del kan få riktigt ont och drabbas hårdare av det än andra. Det värker i "rumpbenet" eller vad man ska kalla det, liksom rakt in i skinkan! Fy satan va det känns... Det liksom strålar och hugger. Jag har kännt av det under ett par veckor nu men idag gör det fruktansvärt ont till och från. Jag skulle t.e.x böja mig ner för att ta upp en grej från golvet men ramlade framåt pga smärtan som kom blixtsnabbt. Det gör sjukt ont att stå upp, men det ska man ju tydligen försöka att göra ändå? Det känns bättre när jag sitter ner men det kanske man ska undvka att göra några längre stunder. Det kanske är dags att meddela barnmorskan och be om råd? Aj fan, säger jag i alla fall. Det är inte lätt att vara kvinna.

 


Finaste presentaskarna

Det här kan ju inte vara så svårt! Eller..?
 

Städdag

Måndag, städdag, onsdag, torsdag... Urk! Det ser ut som om det har varit krig här hemma. Hur kan två vuxna människor stöka till så mycket?! Jaja det är väl bara att ta tag i det! Jag ska visa er gårdagens fynd om ett tag. *Alla jublar!* Bloggen krånglade igår så det gick inte att ladda upp någon bild.
 
Jag delar med mig av den här så länge!
 
 
Liiiite rolig var den allt..?

En kaka till?!

I den nya Ica-reklamen säger Stig "Ta ett grönt år!". 2 sekunder senare läser jag "Ta en kaka till!", skrivet med stora, feta bokstäver i en blogg jag läser då och då. Är detta ett tecken? Vad vill universum säga till mig? Frukt eller kaka?!!
 
Senare ska jag visa vad vi fyndade idag! Ett par kuddar och finfina mattor. I ♥ REA!

Frukostsmoothie

Mixa naturell yoghurt, en banan och en kiwi. Klart!
 
 
Som ni kanske har märkt så går det åt helvete när det gäller grötfrukost varje dag... Urk..!


Reglerna är tydliga

Under de senaste dagarna har jag funderat en del kring könsroller, genus, och hur jag faktiskt vill uppfostra vår lilla bebbe. Jag är livrädd för att vårt barn ska växa upp i en värld där man tvingar på hen (i stället för "han/hon"hela jäkla tiden) en steriotyp bild av hur pojkar respektive flickor ska vara. Jag ser framför mig hur en son, år efter år, får bilar och vapen i födelsedagspresent av familjemedlemmar, vänner och bekanta. Kommer en flicka att överösas med rosa Barbiedockor, hästar och köks-/städprylar? Jag föreställer mig hur det kommer att se ut på dagis, baserat på hur jag själv har upplevt dagismiljön - både som liten och i dagsläget. Flickorna sitter och pysslar, ritar eller leker med nallar och dockor. Pojkarna leker med bilar, brottas, stojar och skriker.
 
Nu tänker du säkert "Men vadå? Barnen väljer ju själva!". Gör de verkligen det? Självklart är pojkar och flickor genetiskt olika, men förutom vårt yttre så påverkas vi mest av miljön. Om en pojke skulle uppfostras som en "typisk flicka" på en öde ö, så skulle han garanterat gilla att leka med dockor, ha långa flätor och klä sig i klänning. Barn är fruktansvärt chanslösa. De suger upp information som svampar och påverkas av miljön och personerna i den. Det är ingen slump att rosa är en flickfärg och att pojkar leker krig och brottas.
 
"Låt pojkar vara pojkar" och "Äsch, det var ju bara ett pojkstäck" hör man ofta. Man kan säga att pojkar uppfostras till att vara stökiga, överaktiva och högljudda. Flickor uppfostras snarare till att vara stillsamma, omhändertagande och att hålla ordning på pojkarna.
 
Under större delen av min barndom har jag lekt i skogen, byggt kojor och spelat tv-spel - typiska grabbaktiviteter. Jag snaggade lillasysters Barbiedockor och "spolade ner dom" i den tillhörande docktoaletten. Jag började sminka mig först i åttan och innan högstadiet kunde jag inte bry mig mindre om hur jag såg ut... Jag spenderade pappa-helgerna vid sjön och fiskade. Min bästa vän under större delen av min barndom var den jämnårige grannpojken. Jag kommer ihåg hur vi träffades i korsningen där vägarna till våra hus delade sig. Ingen introducerade oss för varandra, vi hittade varandra ändå och blev bästa vänner direkt. När vi till slut hade växt ifrån varandra, en bit in på mellanstadiet, började jag leka med några flickor i klassen. Jag var fortfarande en pojkflicka som föredrog att leka i skogen, men jag hittade ändå min väg in i tjejernas värld.
 
I högstadiet blev reglerna tydliga. Tjejer ska vara tjejer och pojkar ska vara pojkar. Grupperingarna var givna - tjejerna höll till i mindre grupper, noggrant fördelade, medan killarna var en del av en enda stor grabbklubb. Umgicks man som tjej med killgänget så var man antingen tuff eller en slampa, ibland lite både och. Killarna valde alltid träslöjd. En enda tjej gick på träslöjden och blev alltid lika retad för det... Hon var ingen typisk tjej-tjej och blev varken accepterad av tjejerna eller killarna. I klassrummet satt killarna längst fram och var stökiga och högljudda. Lärarna skrattade ofta åt deras påhitt och"den som skriker högst får ordet" var snarare regel än undantag.
 
I vilket fall så blev det redan då tydligt för mig att gränsen mellan killar och tjejer var enorm. Tidigare, under den första delen av min barndom, var gränserna luddigare. Jag såg inte mig själv som en pojkflicka, utan som en helt vanlig flicka med en bästa vän. Som alla andra liksom. Nu i efterhand har jag fått retsamma kommentarer och pikar för detta och jag skrattar ofta bort det. Men va fan... Jag är stolt över vem jag var! Varför ska jag någonsin behöva skämmas över vem jag väljer att vara, bara för att jag inte följer den sk. normen?
 
Jag hoppas i alla fall att jag kan ge vårt barn en bra uppväxt, oavsett om det blir en pojke eller en flicka! Vi är alla en del av den här världen, och vill man förändra något så får man se till att själv bidra till den förändringen.
 
Tack och hej, leverpastej!

Fan fan fan

Nästan alla designinställningar har återställts?! ÅÅÅHHH! Jag ska försöka fixa det så att bloggen i alla fall ser någorlunda okej ut tills vidare...
 
 
Uppdate: Jag kunde fixa det mesta, men en del saker är fortfarande skumma! Kan du som läser vara snäll att kommentera detta inlägg så att jag kan se om kommentarerna kommer fram/syns? En del har nämligen inte kunnat kommentera mina inlägg. Snälla hjälp mig!

Söndagsfynd

Jajamen, idag är det söndag. Om ett par timmar är det måndag igen. Helt sjukt?! I know..! 
Idag har vi i alla fall fyndat småsaker på megarea. Fyra stycken rosa örngott till Bebbe och en söt "småhandlings-tygkasse". Hela kalaset kostade 30 pix. Inte illa!
 
Jag vill gärna tro att vi ska ta med tygkassen varje gång vi småhandlar för att slippa köpa den där onödiga plastkassen, som ändå hamnar i en låda i köket tillsammans med sina ihoptrassalde likar. (Den lådan blev överfull för flera månader sen) Men jag tror ändå att den kommer att användas till bebisens ombyten, strandprylar eller helt enkelt skräp som vi vill gömma undan här hemma. Fin är den i alla fall!
 
 
Denna söndag avslutades med middag hos svärföräldrarna. Mycket prat om framtida hönsplaner. Vi får se vad som händer i sommar! Det är tufft att ha höns, bara så att ni vet!
 

Bombadill

Jag har nog dött och kommit till himlen...
 
 
Jag vill ha allt! Kanelbullemattan skulle passa finfint i bebisrummet! Helst tillsammans med alla andra mjuka godsaker... Förstås. Märket heter Bombadill och säljs hos bla. MIQ och Lekmer.se. Svindyrt kan jag inte påstå att det är... Men prio ett är det inte heller med take på alla andra grejer som måse införskaffas innan bebbe kommer till världen. Man kan ju alltid önska sig! *blink* *blink* Mamma, du ser väl det här?!

Mamma- och bebisshopping

Idag blev det lite småshopping i stan. Plaggen nedan, plus ett par söta bodys fick följa med hem! Allt är från H&M denna gång.
 
 
Tregginsen (hmm det låter bara påhittat... läs: BYXORNA) är mammabyxor och är hur sköna som helst! Grod-outfiten passar både prinsar och prinsessor. Mössan med de smått vindögda ögonen övertygade oss till köp. Jag såg även att H&M Home har en hel bebisavdelning med massa fina grejer! Burkar, gosedjur, lakan, kuddar... Massa fint!
 
Vi spanade även på ett par loppisar men fick nöja oss med ett par turkosa "milkshake-glas". Utbudet är inget att hurra för nu på vintern... Snälla Sommaren, kom hit!!!

Fredagsmys

Efter att ha tryckt i oss varsin pizza tidigare ikväll var det gott med en fräsch fruktsallad till fredagsmyset.
 
 
Svenska äpplen finns det fortfarande gott om i butikerna, men jag ser fram emot den svenska jordgubbssäsongen! Jag ska bannemej köpa massvis med jordgubbar i slutet av säsongen när dom är så där superbilliga och koka saft och sylt så att det räcker resten av året! Om tiden räcker till förstås.

Dagens Bella

Så här ser jag ut idag! Sminket är från... ja... en sminkaffär. Tröjan är gammal som gatan och är köpt på en klädaffär... där de säljer kläder.
 
Strax ska vi hämta lite möbler och äta pizza för första gången på evigheters evigheter.
 
 
 
Här är jag upp och ner också! Det kan man åstadkomma, antingen genom att hänga upp och ner, eller så vänder man kameran upp och ner. Man kan även använda sig av ett avancerat redigeringsprogram.
 

.


Paket

Igår fick vi hem vårt paket från Panduro! Fina tyger på rulle, mindre tygbitar, bollfrans och dekorativ tejp.
 
 
 
 
Det rosa tyget med vita rosor på ska jag (läs: mamma) sy gardiner av, som ska få hänga i barnrummet. Småbitarna ska bidra till ett lapptäcke. Bollfransen ska jag använda när jag klär ett par lampskärmsskelett som jag fyndade på loppis i somras! Det blir mycket pyssel framöver. När köket är klart dvs...

Meat

Jag var ju på krigsstigen igår och skrev om köttindustrin osv. Idag såg jag att även Tyra har gjort ett inlägg under gårdagen angående hur bla. danska grisar behandlas. Bra att fler bryr sig och uppmärksammar detta! Köp gärna kött, men undvik utländska märken. Se gärna till att köttet är svenskt, men även att det är packeterat och slaktat i Sverige. Det gör stor skillnad.
 
 
 

Grått hår

Jag känner mig helt sinnessjuk egentligen som redan har tröttnat på att håret är orange. Visst, det har gått ca en månad sen jag färgade det... Men endå! Just nu är jag mest sugen på grå-lila hår, typ som kelly Osbourne! Det är superfint, men mitt hår kommer dö under resan... Äsch, jag får helt enkelt låta håret blekas och leva med utväxt under en längre period tills jag vågar bleka eller slinga det i omgngar.
 
 
 

Grönt är skönt

Vad tusan ska man laga för mat idag då..? Det ekar nästan tomt i kylskåpet men i skafferiet har vi en del roliga saker. Kanske blir det en linsgryta med potatis, morot, svarta bönor, broccoli och lite curry. Det kan man äta som det är, eller med t.e.x ris eller bulgur. Idag är jag sugen på ris. Hmm vi får se.
 
Mitt mål just nu är att äta 100% vegetarisk mat, åtminstonne 5-6 dagar i veckan. Även jag njuter av en god köttgryta eller en saftig stek då och då, men det kan man äta någon enstaka gång i veckan. Även lax är jag otroligt svag för.
 
På tal om gott och grönt så ska jag köpa isglassformar tills i sommar! Titta bara på dom här svalkande godingarna:
 
 
...och så tittar man ut och ser inget annat än frost, is och snö. Överallt.

Kalas-fixar-mamma

Jag vill bli en kalas-fixar-mamma! Jag ser redan fram emot bebbes ettårsdag. Jag ser framför mig hur vi firar med cupcakes, vackra tårtor, bakelser, jordgubbar, fruktjuicer och en fin dukning under äppelträdet i trädgården. Jag älskar kalas och tillställningar med mängder av gott och fint presenterat fika.
 
Någon gång uder sensommaren har vi tänkt att ha vårt namngivnings-kalas för vår lilla skrutt. Dop är det inte tal om. Vi vistas inte i kyrkan annars och ingen av oss är speciellt sugen på att stå där och höra hur en präst påstår sig rädda barnet från synd och från att hamna i helvetet genom dopet. Vi vill anordna ett litet kalas där bebbe välkomnas till världen och presenteras för våra nära och kära. Vi vill berätta hur vi kom fram till det valda namnet, vad det betyder osv. Huvudsaken för oss är att samla våra nära och kära för att fira ankomsten av den lilla skrutten. Det behöver vi ingen kyrka eller lång vit klänning för att göra.
 
Jag kunde självklart inte hålla mig borta från Pinterest ikväll heller, så här kommer ett gäng inspirationsbilder:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Vackra pastellfärger, fina teman, underbara upplägg och mängder av bakelser och tilltugg!

Supergod lasagne

Jag brukar variera den här typen av lasagne, beroende på vad jag har hemma. Den här gången innehåller den bla. morot, röda linser, bladspenat, körsbärstomater och rödlök.
 
 
Du behöver:
 
1 pkt redan kokta röda linser, ca 300-350 g.
1 rödlök
3 medelstora morötter
Ca 10 färska champinjoner
1 liten ask körsbärstomater
1 näve ruccolasallad
1 näve bladspenat/babyspenat
2 burkar krossade tomater
2 pkt färska lasagneplattor (jag använde ICA's egna)
Salt
Peppar
Vitlök eller vitlökskrydda
Oregano
Ev. andra kryddor du gillar
Olja eller smör att steka i
 
How to?
 
Hacka löken i småbitar och skiva champinjonerna. Körsbärstomaterna delar du i fyra. Riv morötterna grovt på ett rivjärn. Stek alltsammans i olja eller smör tills allt har mjuknat något. Tillsätt sedan linser och krossade tomater. Krydda efter smak! Låt alltsammans puttra på medelvärme tills såsen har tjocknat. Blanda sedan ner ruccolan och stäng av plattan.
 
 
Till ostsåsen behöver du:
 
100 g smör eller margarin
Knappt 1 dl mjöl
ca 1 l mjölk
Salt
Peppar
Ev. muskot
200 g riven ost
 
How to:
 
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölet och vispa tills det inte finns några klumpar. Tillsätt mjölken, lite i taget, under omrörning. Låt småkoka under omrörning i minst 5 minuter. Krydda efter smak och flytta kastrullen från plattan. Häll sedan i osten och rör om. Såsen får inte fortsätta koka när osten har hällts i, då kan såsen skära sig.
 
 
 
Varva lasagnplattor med tomatsås, bladspenat och ostsås. Börja med tomatsås i botten av formen. Lägg sedan på lasagnplattor, bladspenat och till sist sås. Fortsätt så här tills allt sammans är slut eller tills formen är full helt enkelt. Avsluta i alla fall med ostsås. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i ca 20 minuter.

Att leka Gud

 
Vad gör vi människor egentligen...? Jag vill i alla fall inte ha en räkstjärts-schäfer eller en sönderavlad hundstackare som knappt kan gå... Friska hundar avlivas (dödas är det rädda ordet) för att de t.e.x. saknar ett par strån med hår på "det rätta stället". Man avlar på hundar som är uppenbart sjuka bara för utseendets skull. Idioter.  
 
Som ni kanske märker så är jag på krigsstigen idag! Det är farligt att fastna på Youtube.

Alla kan göra något

Åtminstonne 3-4 gånger i veckan försöker jag att äta vegetarisk mat här hemma. Eftersom att det oftast är jag som lagar maten i det här huset så äter ju såklart även Martin av den vegetariska kosten. Jag kan absolut inte kalla mig för vegetarian, eftersom att även jag uppskattar en mediumgrillad, saftig köttbit. Det handlar snarare om att variera kosten, att inte alltid se köttet som huvudråvaran i en rätt, medan det gröna får agera trist tillbehör som petas åt sidan.
 
Jag äter inte grönsallad dessa 3-4 gånger i veckan för att kunna skippa köttet. Ofta äter vi Chili sin Carne (vegetarisk Chili Con Carne som är såååååå mycket godare), vegeariska biffar i alla dess former, kraftiga och mättande sallader, soppor, pastarätter... Inga konstigheter med andra ord.
 
Varför äta vegetariskt? En av världens allra största (om inte den allra största) miljöbovar är köttindustrin. Då kanske du tänker "men jag, en enda person, kan ju inte göra skillnad!". Där har du fel. Tänk om alla tänkte så? Hur skulle världen se ut då? Det är alltså miljömedvetet att äta vegetarisk mat då och då, kanske bara en endaste gång i veckan. Om alla skulle börja äta vegetariskt en enda gång varje vecka skulle vi, enligt amerikanska forskare, kunna rädda 60 miljoner människor varje år. Dessa människor dör i onödan av bla. svält och skövling av skog och mark - deras hem. En annan god anledning till att äta vegetarisk kost då och då är just det - att det är gott. Så jäääkla gott. Jag menar absolut inte att all vegetarisk mat är mycket godare än de med kött, men här är några exempel på maträtter som jag tycker är mycket godare som vegetariska:
 
Lasagne
Chili Con Carne (heter som sagt Chili Sin Carne)
Tacos (med varm, tacokryddad bönröra istället för köttfärs)
Soppa så som broccolisoppa, linssoppa, ärtsoppa mf.
 
Jag förstår inte varför det ska vara så svårt att skippa kött någon gång ibland! Är vi så beroende?! Jag tror att det beror på hur vi är uppväxta, vilken mat vi är uppväxta med. Kött har blivit så pass billigt att man köper det för den sakens skull. Våra fäders generation är ofta "emot" vegetarisk mat vad jag har lagt märke till. Kött anses vara husmanskost och vegetarisk mat är bara larvigt... Helt fel inställning. De ftesta VET att kött påverkar miljön negativt och att vegetarisk kost kan vara mycket gott. Ett problem är att det verkar vara en trend att håna det vegetariska köket.
 
En nötkreatur (ja, en kossa) behöver äta ca 10 kilo växtprotein för att producera 1 enda kilo kött. Det fins tiotals miljarder köttdjur runt om i världen. Det är inte kossorna i sig står för miljöproblemen, utan alla de odlingar som står för kossornas mat. 80 % av världens regnskog skövlas för dessa planteringars skull. Försvinner regnkogen så dör vi - så enkelt är det.
 
 I Sverige har de flesta djur som föds upp i matsyfte ett bra liv, om man jämför med många uppfödningar (läs FABRIKER) i bla. USA. Men i många länder plågas djuren från att de föds, till att de dör. T.e.x. kycklingar som föds upp för sitt kött... De växer så snabbt, dels pga fodret och hur de har föds upp, att de knappt kan gå pga sin tyngd. De ligger i stora högar inne på alla dessa hönsfabriker och lider. Sen ser de oftast ut så att det kommer stora maskiner, som liknar enorma sopkvastar, och sopar in dom i en stor "damsugare".
 
Mer om detta kan du se i den här dokumentären nedan, som handlar om just köttindustrin. Alla borde se den för att få en inblick i djurens värld, och se vart din mat kommer ifrån. Det som visas förekommer även i Sverige.
 
 
 
Köttindustrin styrs av efterfrågan. ALLT handlar om pengar. ALLT. De allra största exportörerna bryr sig inte ett dugg om hur djuren har det, eller vad djuren äter för kemikalier osv. (som självklart hamnar i våra kroppar när vi äter köttet) Vad är viktigast... Pengar eller en hållbar värld åt oss och våra barn? Pengar eller att stoppa svälten som drabbar miljontals mäniskor, framför allt barn, rut om i världen? Alla har inte råd med de dyrare, bättre alternativen, men de flesta av oss - vi medelsvenssons runt om i Europa - kan faktiskt göra det. Frågan är om vi vill. Vi är priskåta. Ju billigare desto bättre... Fast så är det ju inte. Ju billigare köttet är desto sämre kvalitet.
 
Jag säger inte att alla ska välja bort köttet helt, men prova att äta vegetarisk mat åtminstone en gång i veckan. Leta recept på nätet. Fråga vänner och bekanta. Utforska och prova dig fram! En anledning till att vegetarisk mat hånas, är människors okunnighet. De flesta tror att vegetarianer är gräsätare som äter trist och grå mat. Tvärt om! Tro heller inte att du gör skillnad genom att hålla fast vid köttet, men att dE lägger till ett par extra salladsblad. Det ökar snarare konsumtionen än hjälper världen och miljön. Vi människor måste börja ta vara på det vi har här på jorden, i stället för att förstöra allt i vår väg pga våra själviska handlingar. En människa kan inte göra allt, men alla kan göra något.
 
För bara några årtionden åt vi människor kött endast någon gång i veckan. Kött ansågs vara fin mat som man inte skulle slösa med. En söndagsstek på sin höjd varje vecka var vad som åts. Sen var väl resten av veckan rätt trist på matfronten... Men idag har vi andra möjligeter! Vi kan välja att laga bra och nyttig mat utan kött. Vi borde ta vara på alla fina råvaror vi har - speciellt de lokala. Köp svenskt kött framför t.e.x. danskt eller brasilianskt kött när du vill äta kött. På sommaren och hösten finns det ett stort utbud av frukt och grönt från lokala odlare här i Sverige.
 
Jag tänker på vår bebbe som komer att födas in i en värld som snart står i lågor. Jag vill inte skicka in hen i en värld där människan sätter sina själviska instinkter främst. Jag kommer inte att bli någon supermamma, men jag vill ge mitt barn en bra start i livet och en vettig chans.
 
Lova att du testar åtminstonne en gång varje vecka! Jag hjälper dig med mumsiga recept här på bloggen. Om t.o.m. min sambo tycker om den vegetariska maten jag gör, så kommer du okcså att göra det. Lycka till!
 

Onsdag

Jahopp, då var det onsdag. IGEN. Dagarna bara flyger förbi. Dagens planer på att skjutsa in lillebror till Norrköping skrotades, så nu sitter jag här hemma och mumsar på rester från gårdagens middag i sambons kallingar och t-shirt - den perfekta hemma-gravid-outfiten. 
 
Jag borde väl börja städa och fixa här hemma strax, men jag har ingen motivation eller ork alls! Soffan är för skön och programet Jordens farligaste vulkaner är ju såååå bra.
 
Dessutom så pirrar det något fruktansvärt i fingrarna. Jag vill pyssla med något! Igår rengjorde jag två ramar som jag ska sprejmåla rosa. Dessa måste grundmålas först, så det ska jag nog pyssla med under eftermiddagen för att slippa städningen och diskberget ett tag...
 
 
Den här bjuder jag på! Jag saknar mitt fina svarta hår med kort lugg och rosa toppar.
 
 
 

Rödbetsbiffar med ljummen bulgursallad

Idag blev det rubinröda rödbetsbiffar till middag. Till det åt vi ljummen bulgurallad och mild vitlökssås med bla. citron och honung. Det var sjukt gott och väldigt mättande. 
Scrolla ner för att ta del av receptet!
 
 
 
 
Eftersom att jag har hittat på lite allt eftersom och inte följt ett recept så är det som vanligt svårt att ange exakta mått. Jag ska göra mitt bästa!
 
Rödbetsbiffar:
 
Ca 4 medelstora morötter
Ca 5 medelstora rödbetor
1 rödlök
1 burk/förpackning med dina favoritbönor (jag valde svarta bönor, som är supergoda och väldigt krämiga i konsistensen)
Ett par matskedar mjöl eller majsena
Ca 3 ägg, beroende på storleken
Salt
Peppar
Smör att steka i
 
How to?
 
Börja med att skala morötterna och rödbetorna. Riv dom sedan på den grova sidan av ett rivjärn och lägg i en bunke. Tillsätt bönorna, hackad rödlök och ägg. Mixa alltsammans med en stavmixer (eller i en matberedare, men stavmixer är enklast), men lämna en del bitar. Smeten ska alltså inte vara helt slät, utan ganska grov. Tillsätt ett par matskedar mjöl/majsena och rör om tills det har blandats. Låt smeten stå ett par minuter tills mjölet har svällt, annars kan det smaka mjöl. Är smeten fortfarande riktigt lös, tillsätt ytterligare ett par matskedar mjöl/majsena. Prova dig fram! Ett tips är att provsteka en biff och se hur den håller ihop. Salta och peppra sedan efter smak och tycke!
 
Smält smör i en het stekpanna. Forma smeten till bollar och lägg i stekpannan. Platta försiktigt ut dom med stekspaden och stek dom på medelhög värme, ett par minuter på varje sida tills dom har fått fin stekyta/färg. Det är lagom att steka ca 7 biffar åt gången i en normalstor sekpanna (se bilden ovan).
 
Smeten kan upplevas som ganska lös, om man jämför med vanliga färsbiffar. Är man försiktig så är det inte svårt alls att steka dom.
 
Kall sås:
 
Ca 4-5 dl turkisk yoghurt (Creme Fraische går också bra, men inget light/lätt-skräp)
Saften från en halv citron
Ca 2 msk flytande honung
Ca 2 msk olivolja
2-3 vitlöksklyftor
Salt
Peppar
 
How to:
 
Pressa vitlöken och blanda med yoghurten. Tillsätt sedan citronsaft, olivolja och flytande honung. Salta och peppra efter smak och blanda väl. Enkelt, gott och fräscht! Den här såsen kommer även att passa utmärkt till grillad kyckling.
 
Dessa mumsigheter serverar du tillsammans med kokad bulgur som har fått svalna lite och bli ljummen. Välj ut dina favoritgrönsaker och blanda med bulguren. Jag valde körsbärstomater, rödlök och en salladsblandning jag köpte på Ica. Det var det som fanns hemma för tillfället!

Världens finaste stövlar

Dessa underbaringar från Tretorn fick jag av svärmor i julklapp. Storleken stämde inte första gången, så dom fick skickas tillbaka. Nu har jag fått rätt storlek och dom är hur fina som helst! Perfekt nu i vår när det är slaskigt och blött ute.
 
 
Även i höst ska dessa användas flitigt under alla svamputflykter och skogspromenader. Vi lär ju behöva värsta terrängvagnen om vi ska kunna ta med bebbe... Emmaljungavagnen såg bra och rejäl ut, så den blir det nog. Vi får väl hålla oss till grusvägarna och de bredaste stigarna.

Fasanrestaurang utanför fönstret

 
Vår besökare föredrar att äta från buskarna utanför vårt vardagsrumsfönster, så vi kan smygspana lite på henne medan hon äter. Trots att hon ser oss och hör våra små knackningar på rutan stannar hon kvar och mumsar på grenarna och bären. Hon tycker säkert att vi är helknäppa som står och glor på henne varenda gång hon kommer förbi för att äta...

Lila gröt

Lila gröt kokad på havregryn och quinoa. Blåbär och hallon piffar upp det hela!
 
 
 
Du väljer själv hur mycket havregryn respektive quinoa du vill använda. Jag tog mest havregryn och kanske en femtedel quinoa till den här gröten. Huvudsaken är i alla fall att du tillsätter dubbelt så mycket vatten som torrvara. Tillsätt frysta hallon och blåbär (färska går också bra, men så här års är det lättast att ta frysta) och koka gröten på medelvärme till allt har mjuknat och fått en konsistens du gillar. Tillsätt mer vatten om den blir för klistrig och tjock. Det är svårt att säga "koka i exakt så här många minuter", "använd exakt så här mycket vatten"... osv. Prova dig fram! Tänk dubbelt så mycket vatten som torrvara i alla all och utgå där ifrån.
 
Jag äter min lila gröt med mjölk och lite extra bär. För att vara gjord av en grötskeptiker tycker jag att gröten blev riktigt god!
 

HENSVIK till hen

Hensvik är stilrent och alldeles lagom gulligull med sina mjuka former, så vi slår till och köper ett skötbord i samma serie! I hyllorna får vi plats med allt ifrån blöjor till söta inredningsdetaljer.
 
 
Föresten så gick det åt helvete när det gäller att äta gröt tidigt på morgonen. Äsch, jag ska strax ställa mig och koka en omgång med blåbär och annat gott i, så får vi se hur det blir! Återkommer med recept.

Amerikanska pannkakor

Amerikanska pannkakor till middag? Javisst, varför inte!
Kanske inte världens nyttigaste middag... Men himla gott var det!
Scrolla ner för att ta del av receptet.
 
 
Här kommer receptet!
Receptet räcker till ca 10 st små, flufiga pannkakor.
 
5 dl mjöl
3 tsk bakpulver
3-4 msk socker
1 tsk salt
50 g smält smör
3 ägg
2 dl mjölk
 
How to?
 
Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Ett knep (enligt recsptkällan) är att ta en slickepott och pressa upp de torra ingredienserna mot skålens kanter, så att en grop bildas. Häll sedan de övriga ingredienserna (ägg, smält smör och mjölk) i gropen. Smeten skall vara tjock och lite klumpig. Allt ska vara täckt av smet, men lite mjölklumpar skall fortfarande finnas - hemligheten till fluffiga pancakes!
 
Grädda pannkakorna i smör, en i taget. Med hjälp av en slev eller ett decilitermått klickar du ut smeten till lagom stora plättar. De är redo att vändas när det har bildats många spruckna små bubblor på ovansidan. När de har vänts kommer de att svälla och bli fluffiga och fina!
 
Kan serveras med bla. :
 
Grädde
Sylt
Lönnsirap/sirap
Banan
Jordgubbar
Blåbär
Hallon
Glass
En klick smör som får smälta på de varma pannkakor
 
Hitta dina favorittillbehör!
 

Måndagsinspiration

Jag älskar Pinterest. PUNKT. Just nu sitter jag och sparar bilder i min Bebisrum-mapp som jag använder om inspiration när jag spanar efter prylar till bebbes rum.
 
 
Jag ska spana efter en fin 50-talsbyrå som jag kan måla pippigul! Och en stringhylla från samma årtionde vore inte helt fel att hänga upp på väggen.
 
Spjälsängen ska hämtas på fredag. Sen ska jag spana efter en öronlappsfåtölj och ett passande skötbord. Väggfärg hämtar jag ut när köket är 100% färdigmålat. Väggarna blir vita och möjligtvis kommer jag att måla en fondvägg i någon fin pastellfärg. Jag är sugen på antingen rantigt på höjden eller helfärgat. Oavsett om det blir en pojke eller en flicka, så kommer det att bli mycket pasteller i rosa, blått och grönt, samt en del knallgult och en massa vitt.
 
Jag kommer att visa bilder på bebisrummet allt eftersom vi målar, köper möbler, inreder osv.

Ntt år - ny frukost

Frukost? Det har jag aldrig hört talas om? Nä, riktigt SÅ illa är det inte... Men min frukost, eller snarare lunch, brukar vanligtvis bestå av antingen flingor, müslil, yoghurt, nudlar eller en torr smörgås. Varken nyttigt eller speciellt mättande. I somras åt jag mycket naturell yoghurt med jordgubbar och hemgjord müsli till frukost - mycket nyttigare, men inte speciellt mättande ändå. Efter bara någon timme kurrar magen igen.
 
Nu ska jag bannemig börja äta riktig frukost! I tid också! Jag är absolut ingen morgonmänniska, så direkt på morgonen, när jag är som en zombie, kan jag inte få i mig någonting alls. Bebben i magen skulle nog uppskatta om jag fick i mig en rejäl frukost som hjälper till att hålla blodsockernivån jämn under dagen.
 
Lånad bild!
 
 
I eftermiddag ska vi handla, så jag ska skriva upp en lista på bra grötingredienser och frukt som passar bra som smaksättning. Vanlig, trist havregrynsgröt kan jag inte äta! Det smakar ingenting och är fruktansvärt tråkigt att titta på.
 
Havregryn
Torkade aprikoser
Kokos
Torade gojibär
Russin
Solroskärnor
Äpple
Mango
Kanel
Banan
Linfrön
Blåbär
Hallon
 
Detta ska inhandlas! Kanske inte allt på en gång, men jag ska välja ut ett par grejer att testa nu i veckan. Jag återkommer med resultat, recept och bilder! Grötbloggen.se?

Maffiga banan- och chokladcupcakes med chokladfrosting

Hmm det blev visst inga bilder på våra fantastiska cupcakes! Var helt säker på att jag hade tagit typ 100 bilder på dom... Men men! Här kommer i alla fall receptet:
 
Muffinssmet: (samma grundrecept som för "Chokladsprängda chokladmuffins", men med ett par ändringar)
 
Du behöver:
 
2 dl mjölk
2 dl socker
150 g rumsvarmt smör eller margarin
2 ägg
3,5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1½ tsk bakpulver
3/4 (tre frjärdedelar) dl kakao
1 nypa salt
200 g grovt hackad Marabou Sweizernöt-choklad
2 bananer skurna i små tärningar/bitar (inte mosade)
 
How to?
 
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda kakao, mjölk och 1 dl av sockret i en kastrull och låt sjuda upp. Ställ det åt sidan och låt svalna (Viktigt! Annars smälter alla chokladbitar innan muffinsarna ens är klara). Vispa rumsvarmt smör eller margarin och resten av sockret poröst, helst med elvisp eller matberedare/bakmaskin. Vispa ner ett ägg i taget. Blanda mjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt i en separat bunke och blanda ordentligt. Vänd sedan försiktigt ner mjölblandningen i smörvispet. Tillsätt först chokladmjölken, och sedan även bananbitarna och den hackade chokladen. Rör försiktigt om tills allt känns jämnt fördelat i smeten.
 
Fördela smeten i muffinsformar som du fyller till 3/4. Det är en fördel om formarna står på en muffinsplåt så att muffinsarna blir jämna och fina. Annars kan du behöva använda två formar till varje muffins för att dom inte ska rinna ut och se trista ut. Grädda i mitten av ugnen i ca 15-17 min. Låt svalna (annars smälter frostingen och det blir bara kaos!)
 
 
Frosting: (Det blir gaska ycket frosting, men den håller ett par dagar i kyl)
 
100 g choklad (jag använde mig av romerska bågar med smak av apelsin)
2 tsk starkt, kallt kaffe
150 g philadelphiaost
4 dl florsocker
75 g smör
 
Smält chokladen över vattenbad och låt svalna en aning. Vispa sedan ihop alla igredienser med elvisp till en slät smet. Jag har lagt märke till att frostingen blir olika i kosistensen, beroende på vilken choklad man använder. Blir den för lös - ha i ytterligare lite florsocker. Blir den för hård - ha i ytterligare lite smör. Testa dig fram! Spritsa frostingen på de svala muffinsarna och dekorera med något fint, t.e.x strössel,
 
Ps! Jag upplevde inte att den här frostingen smakar kaffe, utan får ett visst djup av kaffet i smeten. Det passade utmärkt med apelsinssmaken i de romerska bågarna.
 
 
Detta är hur muffinsarna kommer att se ut på ett ungefär! Dessa har jag, som sagt, bakat tidigare och receptet har jag delat med mig av. Den här gången gjorde jag några små små ändringar som gjorde stor stor skillnad! Frostingen blir ljusbrun och krämig.
 
 

Plastdjur

Vad kan man göra med ett par glasburkar, några plastdjur och en skvätt sprayfärg?
 
 
Perfekt till bebisrummet!
 

Smart förvaring

Detta ska jag prova att göra, kanske i hallen för att lägga nycklar och diverse i... (Vad ska man ha ett nyckelskåp till liksom?)
 
 
Självklart ska de målas i fina, ljusa pastellfärger! Eller så ska de få vara silverfärgade.

Recepet ja...

Just det! Jag lovde att dela med mig av världens bästa choklad-cupcake-recspt! Dom är uppätna för länge sen men jag lägger upp receptet här när jag har kommit hem från allt barnvaktande.

Munk

 
 
Nä, detta är ingen nyhet... Men det är ta mej tusan en räddare i nöden! Helt klart värd sina 30 pix inne på H&M. Jag köpte en ganska liten, ljus donut till mitt tunna morotshår. .. som för övrigt är på snudden för kort. Det är preciiiiis så att det funkar. Till sommaren blir det perfekt när jag inte orkar göra något avancerat med håret. Förresten så lär jag ju inte ha tid för en massa hårfix till vardags med tanke på bebbe ♥ Snabbt, enkelt och fint!
 
Funkar både på långt och kort hår. Här är två sätt att göra det på!
 

Kasslerdräkt

Jajamen! Heeeelt hemgjord och mycket avancerad lunch.
 
 
Idag grät jag en skvätt inombords. Jag och lillasyster har planerat att vi ska åka till badhuset i morgon, och jag insåg ganska snabbt att fjolårets trekantsbikini får stanna hemma - för allas skull. Nu när både magen och tuttarna växer så det knakar behöver jag en bekväm baddräkt som håller allt på plats, så att säga... Här i sverige kan man inte räkna med att hitta en snygg bikini eller baddräkt under vinterhalvåret, men vi letade i drygt tio butiker och hittade två alternativ - den svarta, överdrivet sportiga 600-kronorsbaddräkten utan någon som helst vaddering vid tuttområdet från Intersport, eller den svarta retro-look-a-like-baddräkten från Kappahl för knappt 300 pix. Valet var ganska givet.
 
Nu till snyftdelen. Vanligtvis har jag storlek 38-42, beroende på vilket plagg det handlar om. Jag provade först storlek 40... Den satt som ett kasslernät. torlek 42 var snudden på lika liten. Hmmm... Tre storlekar senare... 50?! Ja, det var ju knappt att den satt helt kasslernätsfritt den heller! Jag kan även tillägga att detta var på generous-avdelningen. Jaja, den fick det bli.
 
Jag provade även ett tiotal snygga BH-ar som jag hittade på rea-avdelningen. Pfft! Det var ju bara att glömma... Tuttarna har blivit två storlekar större och måttet runt om kan man lika gärna mäta på en öltunna. Vart ska det ta slut? Hur stor ska jag bli egentligen?! Storlekarna i sig stör mig inte speciellt mycket. Det är ju bara en siffra! Och förresten är dagens XL-kläder som M var för några år sen... Ett par XS-jeans är ju knappt 2 dm breda över midjan när man håller upp dom.. 
 
Det har ju för tusan bara gått lite mer än halva tiden..! Äsch större boobies ska man väl inte klaga på... Men dom får gärna vara kvar i det tillståndet efter barnafödandet, all amning osv. Ärtpåsar... Nej tack.
 
Jag misstänker nästan att en bebis gömmer sig framför bebis nr 1 där inne i magen!
 

Jag idag

 
 
 
Idag är jag, enligt bilderna, både halv, en anka och allmänt glad. Strax ska jag poppa lite popcorn på det gamla goda viset (i en kastrull på spisen alltså) och mysa med min karl framför tv:n. Bäst för Svt1 att de visar nåt spännande ikväll! Det är nämligen den enda kanalen som funkar för tillfället...
 
Ja just det! Idag har jag bakat choklad- och banancupcakes med min lillasyster. Super-mega-skarpa iPhone-bilder och recept dyker upp under morgondagen!
 
Ps. Dom är sååååå jäkla goda!

HENSVIK

Den här spjälsängen kommer att passa finfint i bebisrummet! Dom runda, molnliknande formerna är så fina. Den finns på IKEA, men vi fyndade faktiskt en hos en tjej som bor i närheten av oss. Den var i stort sett endast ihopmonterad och knappt använd. Miljösmart PLUS att vi slipper åka en jäkla massa mil till närmsta IKEA (Linköping), endast för en spjälsängs skull. Snällt mot miljön. Snällt mot plånboken. Tänk på det!
 
Finns som sagt att köpa på IKEA för 599 pix.
 
Jag längtar föresten till sommarens alla loppisar! Jag ÄLSKAR att fynda unika grejer på loppis. Loppisprylar gör hemmet mer personligt tycker jag. Helst fina retroprylar som inte tillverkas längre. Jag bryr mig inte ett dugg om märke och tillverkare, utan köper sånt som är fint och tilltalande. I sommar ska jag spana efter äldre barnleksaker att ha som prydnad i bebisrummet. Kanske en fin retrodockvagn...

Pysslingbröd?

 
Jag kommer inte ihåg namnet på brödet, men det är garanterat det minsta portionsbrödet jag någonsin har sett i alla fall! Mamma köpte det här om dan och det var säkert bakat av Pågen eller något liknande. Hmm... Småbarn kanske är målgruppen? Eller pysslingar...
 
Det var inte det mest ekonomiskt gynsamma brödet att köpa i alla fall med tanke på storleken!

Fiffigt med mjuk kaka!

Det här ska jag testa nästa gång jag ska baka en annars enkel, mjuk kaka. En tigerkaka skulle kunna göras på det här sättet! Det enda som tar lite extra tid är väl att man måste grädda ena delen/sorten/färgen först... Men man kan ju även använda sig av en redan färdig kaka, som man har bakat vid ett annat tillfälle och som kanske börjar bli lite torr och trist. Eller så kan man t.o.m stansa ut från en butiksköpt kaka om man har ont om tid. Vanlig sockerkakssmet går ju att hälla på vilken smaksatt mjuk kaka som helst!
 
 
 
 
Till jul skulle man kunna använda sig av mjuk pepparkaka som "mitt". Eller kanske saffran! Annars passar ju choklad året runt. Till barnkalaset kan kan man experimenera med hushållsfärg i alla regnbågens färger!
 
Även formarna som man stansar ut mittdelen med går att variera i oändlighet. Kika bland pepparkaksmåtten!
 
Psst! Även vissa matbröd borde kunna göras på detta sätt!
 
Det är värt att pröva i alla fall!

Zebramage

Bristningar är väl inget att klaga på egentligen, men dom jag har fått hittills är irriterande, kliar och ser fruktansvärt fula ut. Som kvinna förväntas man acceptera sin nya kropp, både under och efter graviditeten. Hmm...  Man vänjer sig väl efter ett tag, men jag hoppas verkligen inte att hela magen blir zebrarandig!
 
INTE min mage:
 
 
Än så länge har jag bara fått ett fåtal bristningar, dels på "kärlekshandtagen", men också mitt på magen. Finns det några krämer, oljor eller salvor som faktiskt hjälper? Bristningarna uppkommer ju främst pga alla hormoner i kroppen, så det kanske är lite väl optimistiskt att tro att en kräm ska hjälpa? Äsch, vi får väl se hur illa det blir!
 
Som tur är så kommer varenda liten krämpa under graviditeten att vara värt det tusen gånger om! Jag längtar efter vår lilla bebbe ♥
 
 

Fru Fasan

Traktens enda fasan har hittat hit ännu en gång. Den här gången mumsar hon på frusna bär precis utanför vardagsrumsfönstret. Livet på landet ♥
 
 

Nattugglan

Dom senaste nätterna har jag spenderat i köket. Jag har mått kasst under dagarna men så har det förbättrats under kvällen. När jag ändå är vaken och rastlös kan jag ju förvandla köket under natten. Huvudsaken är ju att det blir gjort!
 
Strax ska jag måla det sista lagret färg på ett par väggar och sen är halva (suck!) köket färdigmålat. Det ser redan ut som om vi inreder en godisaffär eller ett tema-café, men det blir fint!

Enkel fjärilspasta med vita bönor och champinjoner i tomatsås.

 
 
Fjärilspasta med vita bönor och champinjoner i tomatsås - typ världens enklaste:
 
4 portioner. Du behöver:
 
ca 10 Champinjoner (helst färska)
En vitlöksklyfta
En burk Vita bönor i tomatsås
en burk krossade tomater
Oregano
Salt
Svart- och vitpeppar
Olivolja
ev. lite socker
 
How to?
 
Fräs skivade champinjoner och hackad vitlök i olivolja. Tillsätt sedan de vita bönorna och burken med krossade tomater. Krydda med oregano, salt och peppar (och ev. andra kryddor du gillar!). Om du tycker att såsen är för syrlig, tillsätt lite socker. Tomatsåser kan nämligen lätt bli en aning sura. Provsmaka ofta och krydda allt eftersom! Låt alltsammans sjuda på medelvärme tills såsen har tjocknat till lagom konsistens.
 
Servera med fjärilspasta och ruccola! För att lyxa till det lite extra - toppa med riven parmesan.

Måla måla måla hela veckan lång

Kökspanelen målades en andra, och förhoppningsvis sista, gång inatt. Nu är den helt torr och jag ska strax sätta igång att måla väggarna.
 
Näste projekt, när köket är klart, blir att måla trädelarna på den här godingen som vi fyndade på Blocket i somras:
 
 
Vitt trä kommer nog att passa alledels utmärkt til det rosa tyget. Antingen hamnar den i sovrummet eller i bebisrummet.
...Troligtvis sovrummet eftersom att det är så jäkla tomt där för tillfället!

Kladdiga chokladmuffins

Sådär! Sega, kladdiga och fullproppade med choklad.
 
 
När det gäller bakning följer jag, till skillad från när det gäller matlagnigen, alltid receptet när jag testar något nytt. Sen är det fritt fram att experimentera - antingen för att grundreceptet blev kanon men att man vill göra det mer persoligt, eller för att grundreceptet kanske inte alls blev som man hade tänkt sig... Då kan man ju testa att ändra på en del saker. (Eller testa ett annat recept)
 
Du behöver:
 
2 st ekologiska ägg
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker, gärna gjord på äkta vanilj
50 g smör
0,5 dl matolja
1 dl ljus sirap
2 dl vetemjöl
1 dl kakao av god kvalitet
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
100 g choklad, gärna 70%-ig kvalitetschoklad
 
How to?
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält chokladen över vattenbad och ställ åt sidan. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt. Smält smöret och rör ihop det med matolja och sirap. Blanda sedan smörblandningen med äggsmeten. Rör ihop vetemjöl, kakao, bakpulver och salt i en separat bunke och vänt sedan försiktigt ner det i smeten. Vänd till sist ner den smälta chokladen. Placera ut pappersformar på en plåt eller i en muffinsplåt och fyll dom till 2/3 med smet. Grädda dom i mitten av ugnen i ca 12-14 minuter. Muffinsarna kommer att sjunka ihop i mitten när dom tas ut. Låt svalna och servera gärma med vispad grädde och bär! Eller varför inte äta dom direkt, varma, med vaniljglass? 
 
 
Vi måste verkligen köpa en kamera! Just nu får iPhonkameran duga.

Måndagsmiddag

Idag blev deeet... *trumvirvel*... Krämig pastasås med champinjoner och salami!
 
 
 
Du behöver:
 
Någon god, gärna kryddig salami
Champinjoner
Rödlök
Vitlök
Olivolja
Grädde (du kan även använda Creme Fraishe eller Turkisk yoghurt, som är lite syrligare/fräschare)
Mjöl
Salt
Svart- och vitpeppar
Någon god ost
ev. andra kryddor du gillar
 
How to?
 
Fräs skivade champinjoner, salami, rödlök och finhackad vitlök (någon enstaka klyfta eller två räcker) i olivolja tills löken har mjuknat och "svettats" lite. Pudra sedan över någon matsked mjöl och rör om. Tillsätt grädde. Krydda efter tycke och smak. Låt alltsammans puttra på svag värme i ca 10 minuter. Släng i lite god ost, låt den smälta och servera tillsammans med någon pasta du gillar! Ruccola passar dessutom utmärkt som tillbehör.
 
Jag följer sällan recept (när det gäller mat) till punkt och pricka, så därför är det svårt för mig att ange exakta mått. Man får helt enkelt pröva sig fram!
 
 
Psst! Senare ikväll ska jag baka världens godaste kladdmuffins. Jag lovar... Jag har aldrig ätit något liknande!

Dags att måla!

Puh...
Nu har grundfärgen torkat ordentligt och jag kan inleda operation Mintgrön-turkos-blå drömpanel! ...Jag ska bara mumsa upp min kycklingsallad först.
 
 
När färgen torkar blir den mer mintgrön-blå än babyblå. Jag hoppas att det blir fint!

Tygbeställning

Jag klickade precis hem en hel drös tyger från Panduros webbshop nu när de hade ett sjukt bra erbjudande på 10-metersrullar från Tilda tyg. Endast 299 spänn i stället för 1390! Tyvärr så var de allra allra finaste tygerna slutsålda, men jag lyckades hitta två fina rullar som kommer att passa alldeles utmärkt i bebisrummet. Jag la även till ett par mindre tygstycken i olika färger och mönster, som kommer att passa bra till ett litet lapptäcke som mamma ska sy till bebisen.
 
Bla. det här fina tyget kommer snart hem till oss:
 
 
Tilda-tygerna är alltid så fantasifulla, färgglada och spännande!

Söndagsmat

Pitabröd med kyckling, grönsaker och hemgjord currydressing med äpple. Perfekt söndagsmat - enkelt och jäääkla gott!
 
 
Jag behöver väl knappast förklara hur jag gjorde med grönsakerna och kycklingen, men receptet på den enkla currydressingen kan jag dela med mig av!
 
Du beöver:
 
2-4 tsk Currycrydda
Ett äpple
3-4 dl Creme Fraische eller Turkisk yoghurt
Salt
Svartpeppar
ev. någon tesked gurkmeja (mest för färgens skull faktiskt)
 
How to?
 
Jag kan faktiskt inte svara på exakt hur mycket av varje jag använde... Men pröva dig fram! I alla fall... Skala äpplet och hacka det i små små bitar. Blanda det med Creme Fraischen/yoghurten och tillsätt kryddorna. Tillsätt ev. gurkmeja.Låt gärna alltsammans vila i kylen i ca 10 minuter. Klart! Svårare än så var det inte!
 
Tips! Äpplet kan bytas ut mot någon matsked äppelmos! Eller kanske två...

Crazy kök

Trots att det fortfarande är sjukstuga här hemma ska jag strax grundmåla panelen i köket. Under morgondagen ska jag stryka på det första lagret med mintgrön-turkos-blå. Bra beskrivning, huh? Det kommer at bli hur tokigt och fint som helst. Hoppas jag...
 
Dessa tyger från Panduro sammanfattar vårt kök! Det stora tygstycket ska jag (läs: mamma) sy köksgardiner av.
 

Egg in a toast

Jag kunde inte ta någon bild på dagens lunch eftersom att den var för flottig för att fastna på bild. Meeeeen... Jag fick idén från bilden nedan. Självklart hittade jag den på Pinterest. Mycket tjat om den sidan numera, men den är ju awesome! Jag är frälst...
 
 

Kvinnor som hatar kvinnor.

"Upp till J-kupa! ---kr" bla bla bla..., skriver Evas Underkläder på många av sina bilder på Facebook. De lägger upp bilder på kurviga kvinnor (och smalare kvinnor med för del delen) som hyllas av tusentals. Positiva kommentarer strömmar dagligen in angående de kurvigare kvinnorna - troligtvis för att det är ganska ovanligt att man idag visar bilder på kurviga kvinnor i reklamsyfte, speciellt när det handlar om underkläder. Jag hyllar detta och tycker att det är fantastiskt att kvinnor med olika former och storlekar visas upp. Självklart syftar jag även på de smalare kvinnorna som visas i underklädsreklamerna. Som sagt - olika former och storlekar.
 
MEN... (det finns alltid ett "men") Självfallet finns det även de som inte kan låta bli att skriva nedlåtande kommentarer, bla. om att dessa kvinnor är "uppenart super-/sönderredigerade" eftersom att de är så släta (och uppenbart har en massa celluliter annars), och att dessa kurviga kvinnor rent av är feta och endast visas upp för att locka andra feta kvinnor. Varför ska det alltid uppstå en sån hetsig debatt angående kvinnokroppen. Antingen är man för smal, eller för tjock. Alltid pratas det om dessa "sjuka ideal" som alla stackars tonårsflickor ser och påverkas av. Många har även kommenterat att Evas Underkläder uppmanar tjejer att förstora brösten eftersom att de säljer så pass stora BH-storlekar. HERRE MIN FUCKING GUD säger jag bara... Andra skriver dessutom att dessa kvinnor inte är tillräckligt "stora" för att klassas som plus size. Hur kurvig ska man behöva vara då?!
 
Det värsta av allt är väl ändå att dessa nedlåtande kommentarer är skriva av kvinnor, till kvinnor. Ofta pratas det om att det är männen som har skapat dagens "sjuka ideal" när det gäller kvinnokroppen. Tydligen så trånar ju varenda man i hela världen efter kvinnorna på Slitz-omslagen. Eller? Det talas om hur kvinnor diskrimineras av män och att män är mansgrisar som bara bryr sig om en kvinnas utseende. Är man inte blond, smal och har stora pattar så duger man inte bla bla bla... Men kvinnor som diskriminerar kvinnor då? Det är sällan jag hör killar sitta och snacka om hur tjejer ser ut, väger, klär sig osv... Men som tjej så vet man ju att det hetaste ämnet bland tjejer är just det... Andra tjejer. "Såg ni Anna i helgen? Hur såg hon ut egentligen?!" "Har du sett hur tjock Sandra har blivit?" "Den där Fia kan ju inte sminka sig för fem öre" "Sara är så jävla slampig!"... Osv osv osv i all oändlighet.
 
Det finns väl ingen människa i världen som inte har sagt något ont om någon annan... Men för fan. Skärpning! Vi tjejer skapar själva alla dessa "sjuka ideal" och det är vi som ser till att tjejer världen över mår dåligt över sina kroppar. Nä, nu får det väl ändå vara nog?
 
 
För att sammanfatta det hela så är denna kvinna alltså: Inte kurvig nog, men ändå för fet för att det ska vara okej att få visas upp i endast underkläder. Hon provocerar med sina stora bröst och uppmanar till bröstförstoring. Dessutom är hon för slät för att vara så fet.
 
Oh my fycking God. Som sagt.

Burkbelysning

Den här idén gillar jag skarpt! Återvinning i kombination med inredning. Detta ska jag pröva så fort jag har lagt vantarna på några passande burkar. 
Bilden hittade jag på Pinterest.
 
 
 
Den här bilden sparade jag i min pyssel- och inspirationsmapp för ganska länge sen. Dessa lampor ger lite Alice i Underlandet-känsla och förhoppningsvis är dom inte svåra att göra! Jag har köpt två fina koppar med tillhörande fat som jag ska testa att borra i. Om allt går som det ska så ska dom få hänga i köket!
 
 
 

Smarta lösningar

Jag verkligen älskar att kika på Pinterest där man kan hitta allt från roliga knep, pyssel och inredning till mode, mat och barnprylar. Hemsidan är uppbyggd som en enda stor anslagstavla.
 
Jag kikade på sidans matkategori och hittade dessa roliga tips och knep:
 
Vispad cocosgrädde i stället för vanlig vispgrädde
 
 
Köttfärslimpa kan gräddas i en muffinsplåt. Perfekta portionsformar!
 
 
Minitårtor. Fast jag skule nog skiva själva "tårtbottnen" och fylla varje lager med något gott!
 
 

Sjukstuga

Idag är det sjukstuga här hemma... Trots detta försöker vi att vara effektiva genom att sätta upp lite renoveringstapet så att vi åtminstonne hinner måla panelen i morgon kväll. Samtidigt står en stor gryta med kalops och puttrar på spisen. Det passar faktiskt ganska bra idag eftersom att den nästan sköter sig helt själv! Det är enkelt, gott och värmer oss frusna sjuklingar.
 
Eftersom att vi inte utstrålar fräschhet idag så bjuder jag på en bild från i somras. Jag är rosahårig, flum och hur lycklig som helst. Martin är mindre skäggig än vanligt (!!) men är mysig ändå!
 
 
 
 

Fredagsmiddag

Idag var jag sugen på något fräscht men ändå rejält, så till middag blev det ljummen bulgursallad med honungsrostad morot och rödbeta. Hur gott som helst och väldigt lätt att göra!
 
 
Jag skar morötter och rödbetor i lagom bitar, la dom i en form och ringlade över olivolja, salt och honung. Alltsammans rosades i ugnen på 200 grader tills det blev mjukt.  
 
Ljummen bulgur, gurka, majs, tomat, isbergssallad, ruccola, rödlök, fetaost och rostade solroskärnor gjorde rotfrukterna sällskap. Lite olivolja och svartpeppar blev pricken över i:et.
 
Mums!
 

Snälla rara

Jag och min sambo redan ju har tagit hand om själva bebistillverkningen, och dessutom kommer bebisen att levereras av mig personligen. Detta betyder ju att storken får lite tid över... Den tiden kan han ju lägga på att komma förbi med en Kitchen Aid som kompensation! De kan säkert tillverka såna på samma ställe som de tillverkar bebisar på.  ...eller?
 

Barnrum

Åh, vad jag längtar efter att kunna börja fixa lite i lillskruttens rum... Fina pasteller och neutrala väggar. Vi har verkligen tur som har världens snällaste hyresvärdar som låter oss måla och greje lite som vi vill.
 
Drömer mig bort till en sovrumsvärld med pasteller, färgglada vimplar, stringhyllor, udda pinnstolar och fina möbler.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Snacka om bildspam... Men jag vet inte vart jag ska sluta! Allt är så jäkla fint. Jag blir nästan irriterad... haha. Jag har verkligen fastnat för det här med pastellfärger tillsammans med knallgult! En knallgul äldre byrå vore på sin plats!

Sommar i trädgården

Jag har suttit och kollat igenom lite bilder från i somras. Åh, va jag ser fram emot vår andra sommar här i huset, speciellt nu när vår familj utökas! Vår första sommar var helt underbar. Efter att ha bott i lägenhet under ett par år det skönt att komma ut på landet igen!
 
Så här såg det ut i vår trädgård i somras! Det mesta är lite vildvuxet, men det är charmigt.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nu i sommar kommer vi nog inte att ha så mycket tid över till trädgårdssysslor, men jag vill ändå se till att det är fint och välkomnande! Att det är lite vildvuxet och udda är en del av charmen.

Chokladsprängda chokladmuffins

Jag såg att det var väldigt tomt på receptfronten! Jag har tyvärr inte bakat något idag, men jag tänkte ändå dela med mig av ett mumsigt recept på chokladmuffins med chokladbitar. Jag bakar dessa med jämna mellanrum och dom är alltid uppskattade!
 
 
 
Du behöver:
 
2 dl mjölk
2 dl socker
150 g rumsvarmt smör eller margarin
2 ägg
3 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1½ tsk bakpulver
3/4 (tre frjärdedelar) dl kakao
1 nypa salt
150-200 g grovt hackad choklad (blockchoklad, mjölkchoklad, vit, mörk, ljus... Välj din favorit!)
 
How to?
 
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda kakao, mjölk och 1 dl av sockret i en kastrull och låt sjuda upp. Ställ det åt sidan och låt svalna (Viktigt! Annars smälter alla chokladbitar innan muffinsarna ens är klara). Vispa rumsvarmt smör eller margarin och resten av sockret poröst, helst med elvisp eller matberedare/bakmaskin. Tillsätt ett ägg i taget. Blanda mjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt i en separat bunke och blanda ordentligt. Vänd sedan försiktigt ner mjölblandningen i smörvispet. Tillsätt chokladmjölken och den hackade chokladen. Rör försiktigt om tills allt känns jämnt fördelat i smeten.
 
Fördela smeten i muffinsformar som du fyller till 3/4. Det är en fördel om formarna står på en muffinsplåt så att muffinsarna blir jämna och fina. Annars kan du behöva använda två formar till varje muffins för att dom inte ska rinna ut och se trista ut. Grädda i mitten av ugnen i ca 15-17 min.
 
Tips! På sommaren serverade jag dessa med vispad grädde och jordgubbar - självklart för att det är gott, men även för att det blir himla dekorativt och fint!

Man disciplinerar inte sina barn inför andra

Ja, det verkar ju som det i alla fall. Jag är ingen förälder - än - men jag kan inte undgå att märka att (många) föräldrar inte uppfostrar eller disciplinerar sina barn när andra ser på. Är det rent av fult att göra det? Tycker andra föräldrar att man har skitungar som inte kan uppföra sig bland folk om man måste disciplinera dem när man har gäster?
 
Jag och min sambo har pratat om det här flera gånger eftersom att många vuxna i vår närhet har en tendens att låta sina barn (barnbarn, syskonbarn...) komma undan med i stort sett vad som helst när andra vuxna är i närheten. Skrik och kaos ska inte vara vardagsmat när man har gäster eller själv är gäst hos någon. Självklart är småbarn högljudda men det finns gränser... Jag kan inte tänka mig att dessa föräldrar låter sina barn leka och stoja hur högljutt och kaotiskt som helst på hemmaplan. Det borde ju vara ännu viktigare att lära sina barn att man ska ta det lite lugnt när man har gäster eller är hembjudna till någon annans hem. Att lära sig vikten av respekt är för mig viktigt! Respekt för sina föräldrar. Respekt för sina barn. Respekt för de äldre. Osv osv...
 
Det finns nog inget värre när man har bjudit hem gäster, än att föräldrarna låter sina barn skrika och stoja oavbrutet. Man är ju dessutom lite feg när det gäller att säga till andras barn att lugna ner sig. Det är nämligen inte helt ovanligt att man får irriterade blickar riktade mot sig om man säger ifrån eller rent av ryter ifrån när det har gått alldeles för långt. Barn vet att de kan tänja på gränserna när föräldrarna är upptagna med sina gäster, eller umgås med andra vuxna över huvud taget.
 
Varför ska det vara så svårt att säga ifrån? Kanske beror det på att dessa föräldrar är rädda att andra ska se dem som stränga föräldrar som konstant skäller på sina barn. Men ingen förälder vill väl ses som den som har ouppfostrade skitungar? Kanske beror det på att man som förälder vill få det att verka som att man har kontroll på situationen, och därför låtsas man som om ingenting händer, som att man tillåter beeendet och att det är okej.
 
Såna här frågor får mig att undra hur jag kommer att bli som förälder. Jag själv vill gärna tro att jag kommer att göra revolt och bli en supermamma som klarar allt - no problemo! Fast nja... Så kommer det inte att bli. Alla ser på saker och ting med egna ögon. Alla gör misstag efter misstag för att sedan (förhoppningsvis) lära sig av dom och tänka på det i framtiden.
 

Kökskaos

Just nu är det kaos i köket! Ingen färg på väggarna, renoveringstapeten är uppsatt i halva köket, panelen och väggarna måste målas... Dessutom är det stökigt och allt är i oordning. I helgen ska vi sätta upp resten av renoveringstapeten så att vi kan måla palenel och slutligen väggarna. Rosa och ljus turkos är planen! Jag hoppas verkligen inte att det kommer att se ut som ett Barbie-kök... Eftersom att vi har ett gammalt 50-talskök med bla. en gräddvit vedspis kommer det nog att passa alldeles utmärkt!
 
En av köksluckorna på ett överskåp har spruckit, så jag tänkte lösa det genom att ta bort båda dörrarna på det skåpet och låta det bli ett öppet förvaringsskåp. Jag kommer troligtvis att tömma dom andra skåpen och lådorna på fina saker och sen ställa allt där! Rosa, turkost, vitt, pastell...  Gamla koppar, fina plåtburkar, kakfat, porslinsformar och mycket annat kommer att passa finfint!
 
Inspirationsbild!
 
 
Det är dessutom exra fint att tapetsera skåpet med någon fin tapet, eller varför inte använda sig av ett fint tyg? På hyllplanens framsida kan man även fästa en vacker spets eller ett fint band. Det finns även speciella hyllremsor i bla. papper eller plast att köpa. Jag har en bild i mitt huvud av hur vaxduk kan klippas till användas som hyllremsor. 
  
 
Varför gömma alla fina saker bakom stängda dörrar?

Snälla sommaren, skynda dig!

Det är nog säkrast att inte lämna huset förän vintern är över! Jag halkade på en isfläck och föll som en fura utanför ytterdörren - med hundarnas koppel i ena handen och ett nyvärpt ägg i den andra. Det gjorde ont så iiiin i helvete! Som tur är landade jag på sidan... Vid såna här tillfällen är jag glad att jag inte är höggravid nu under vinterhalvåret! Dessutom så får man ju alltid en mindre hjärtattack när man halkar till, oavsett om man hamnar på marken eller inte. Min armbåge är blå och bebben i magen undrar väl vad som försiggår utanför. Ägget gick i alla fall inte sönder... 
 
Jag längar så mycket efter vår lilla bebbe som troligtvis ligger och undrar va tusan mamma håller på med. Som tur är så dröjer det inte länge nu förän hen kommer till världen!
 
Jag längtar efter ljumma sommarkvällar. Då kan vi sitta under äppelträdet insvepta i filtar, med fina ljuslyktor som hänger ned från grenarna. Jag längtar efter våra små sjöutflykter där vi brukar sitta och mysa vid någon lagom avlägsen sjö och meta småfisk tills solen går ner över trätopparna. Vi tar nästan alltid med oss vår miniklotgrill och något gott att grilla. Det är alltid godast att äta utomhus, helt direkt från grillen. Åh, vad jag längtar!
Jag hoppas att vi kommer kunna åka på några små dagsutflykter under den senare delen av sommaren, med bebbe såklart! Vi får förbereda oss väl och anpassa oss efter hens behov när det gäller sovtider, mat, väder, värme osv...
 
Jag längtar efter färska jordgubbar i mängder. Då kan jag göra smoothies och parfait, baka mumsiga saker med dom och äta dom med vaniljglass. Fruktiga drinkar, grillade spett, fina rabatter och planteringar, mysiga utflykter och långa kvällspromenader... Snälla sommaren, skynda dig!
 
 
Sommar, bebbe, mysiga utflykter med min lilla familj, massa bakning, grillat....
Kan det bli mycket bättre?

Kvällsmat

Till middag blev det wok med räkor och äggnudlar. Magen blev inte riktigt tillfredställd så jag slängde ihop en mumsig fruktsallad som jag åt med en fräsch limesås.
 
 
Endast fruktsllad hade varit tillräckligt mumsigt det också, men jag ville testa något nytt.
 
Recept på limesås:
 
2 msk socker
1 lime (skalet och saften)
1 dl vatten
2 äggulor
1 dl grädde
 
Borsta limefrukten noga under kallt vatten, riv skalet på rivjärn och pressa ut saften. Vispa samman äggulor, socker, vatten, skal och saft av limen i en kastrull. Låt såsen sjuda under omrörning tills den börjar tjockna. Ta kastrullen från värmen och vispa såsen kall. Vispa grädden och vänd ner den i såsen. Klart!

HAHAHAHAHAHA jag dör av skratt

 Det här klippet gjorde hela min dag!
 
 

På tal om...

På tal om det tidigare inlägget, så såg jag att H&M har finfina barnkläder som passar alldeles utmärkt till både pojkar och flickor. Vi vet inte könet ännu, men vi kommer troligtvis att ta reda på det ganska snart. För mig är det en trygghet, man kan koncentrera sig på vissa namn bla bla bla... Här är de fina plaggen!
 
 
Grönt är skönt! Det är en "neutral" färg om man nu ändå koncentrerar sig på könet. Dumma mig! Men man kan ju inte låta bli. I vilket fall är dessa kläder skitfina och passar utmärkt den först tiden då bebben växer ur allt på ett ögonblick.

Han eller hon... Vad tusan är det för skillnad?

Kläder till pojkar respektive flickor. Vad är det för skillnad egentligen? Jag vet ju att jag kommer att spana efter rosa kläder med fina spetsar om det blir en flicka. Och om det blir en pojke kommer jag troligtvis att spana efter äppelknyckarbyxor och låta bli Hello Kitty-avdelningen. Fast egentligen... Vad spelar det för roll? Om vi t.e.x. får en son, som om ett par år pekar på rosa plagg med enhörningar på i butikerna, och säger att "dom vill jag ha!"... Inte kan väl jag tvinga på honom blåa plagg med rallybilar på bara för att det står "pojke stl bla bla bla..." på prislappen? Självklart ska han få klä sig i hur mycket rosa han vill! Detsamma gäller såklart om vi får en flicka som vill klä ut sig till spiderman på sin första maskerad. Go for it! De föräldrar (eller andra människor också för den delen) som tycker att jag är helt puckad är antingen extremt homofoba eller helt enkelt rädda för att dera barn inte ska passa in i samhällets redan färdiggjutna mallar.
 
 
Detsamma gäller leksaker. Vad jag vet har inte barnleksaker med deras kön att göra, och de behöver ju knappast sitt kön för att kunna leka med dom... I så fall är det absolut inga barnvänliga leksaker de har fått tag i! Flickor förväntas leka med dockor, laga låtsasmat och klä ut sig till prinsessor, medan pojkar ska köra rallybil och leka med lego och traktorer. "Ja men det är ju så det är! Så har det alltid varit." Jaså? Förr i tiden lekte barn med hemslöjdade mjukisdjur och kottar. Att man idag förknippar flickor med låtsaskök och rosa, och pojkar med svärd och blått, beror väl helt enkelt på att någon stans i utvecklingen så var det kvinnorna/flickorna som höll till i köket, medan männen krigade med varandra ute på fälten.
 
Jag älskar rosa och "flickiga" saker så som rosa, spets och tyll, vackra klänningar, bakning, Hello Kitty osv... Men jag måste säga att jag mår lite illa när jag ser avdelningarna inne på leksaksaffärerna. Flickornas är rosa, rosa, rosa och rosa. ALLT är rosa. Varenda liten plastdetalj är rosa!
 
Nåja... Vår lilla bebbe kommer att växa upp i samma värld som vi, och hen kommer troligtvis att påverkas av diverse normer - precis som vi. Jag kommer troligtvis att falla för normen och köpa "typiskt" tjejiga eller pojkiga leksaker och kläder... Men hen ska ha möjligheten att växa upp till att bli en egen liten individ som inte tvingas in i den trånga lilla mallen som samhället har skapat. För mig är det jätteviktigt.

Emmaljunga City Cross

Idag var vi som sagt på vårt andra ultraljud och det såg jättebra ut. Helt normal tillväxt osv. Vi har även kikat på barnvagnar och bilbarnstolar på Babyproffsen. Emmaljunga City Cross blev genast en favorit men vi ska testa några fler modeller innan vi bestämmer oss. Emmaljungas barnvagnar är ju kända för sin höga kvalitet. Dessutom var de jäkligt snygga! Rejäla hjul, slittåligt tyg i många olika färger uppdelat i flera prisklasser, bra fjädring, många funktioner, inbyggt myggnät och solskydd, lång livslängd... mm. För oss som bor på vischan låter ju detta perfekt!
 
Det är himla dyrt med barnvagn... Men man vill ju ändå försöka köpa en rejäl barnvagn som verkligen håller vad den lovar. Vi får självklart anpassa oss efter vad plånboken tillåter, men det är ett tag kvar innan vi måste bestämma oss. I mars är det dags att beställa den barnvagn vi har bestämt oss för!
 
Självklart kan man även hålla utkik efter begagnade barnvagnar. Dom kan vara så gott som nya och näst intill oanvända. Miljösmart och snällt mot plånboken. En ny barnvagn som håller länge är självklart också en bra investering. Kvalitet kostar mer men det är värt det!
 
 

Greta eller Konny?

...dessa namn slumpades fram på någon sån där namnlexikonsida där man skriver in sitt och partnerns förnamn, för att man sedan ska få fram de perfekta namnen för just sin lilla bebis. Hmmm när jag tänker på Greta kan jag inte låta bli att rimma med "den feta", det liksom bara blir så. Konny. Konny. Konny. Ju mer jag säger det, ju klarare blir bilden av en steriotypisk bonde, en sån som man bara ser på film, med trasiga hängslebrallor som hänger på sniskan och ett halmstrå i munnen. Helst spottar han tuggtobak i en rostig spottkopp (läs: zinkbalja) och har en familj som man antar är inavlad under ett antal generationer.
 
Stackars de som faktiskt heter Greta eller Konny nu när jag kastat ur mig detta. Men alla förknippar ju speciella namn med vissa saker! Alla har väl fnissat åt namn som Ola-Konny, Arne, Bengt-Gunnar, Greta-Lena osv. Vem tusan tittar på sin nyfödde som och säger "Nä men åh! Han ser ju precis ut som en Ola-Konny!"..? Nja vi får nog fundera ett tag till innan vi kommer fram till några passande namn.
 

Kissemiss

Kom precis hem efter att ha varit en sväng hos mina föräldrar. Det är alltid lika trevligt! Vem som än kommer dit känner sig extremt välkommen och liksom... hemma. Det är fantastiskt. Jag ser fram emot att presentera vår lilla plutt för sitt andra hem hos sin mormor och morfar.
 
I morgon ska vi på vårt andra ultraljud! Det känns helt sjukt att ungefär halva tiden har gått. Vart tar tiden vägen? Nu ser man t.o.m. min gravidmage som bara blir större och större för varje dag som går. Jag upptäckte förresten mina allra första bristningar här om dagen... Jag ska inte ljuga - jag blev både irriterad och jävligt ledsen till en början, men sen tänkte jag på vår lilla bebbe och att hen (ja, det är faktiskt enklare att skriva "hen" i stället för "han/hon" hela jäkla tiden) är värd varenda en av dom där dumma röda, kliande strimmorna på magen!
 
 
 
 
Hela jag känns betydligt rundare i formen än tidigare, men jag trivs hur bra som helst ändå. Tänk att det ligger en liten bebis i magen...

Förbereder mig inför livet som världens tuffaste retromamma

Tada!
 
Nu ser jag ut som en morot och jag måste säga att jag trivs hima bra. Jag letade även upp mina tantpapiljotter i förmiddags!
 
 
 

Enda nackdelen med att vara gravid...

...måste nog, förutom alla krämpor, vara att jag inte kan göra kart min fina tatuering förän i höst/vinter någon gång. Vill ha massa färg! Helst nu. Eller ännu hellre igår... Men jag vill inte riskera att få någon infektion i huden nu när immunförsvaret inte är på topp.
 
 

Retrofin för alltid

Tänk om man hade orken att styra och ställa med papiljotter och diverse så att håret alltid kan vara retrofint! För ett par månader sedan, innan mitt gravidillamende och diverse tillhörande krämpor slog till, hade jag en period då jag alltid rullade upp håret på små kardborrespolar och lät det torka. Sedan kammade jag ut lockarna och formade dom till stora vågor och lockar med mycket volym nedtill.
 
Nu är mitt hår några fjuttiga centimeter längre och jag ska nog leta fram de där tantpapiljotterna igen. Men först måste jag färga håret så där underbart orange! Tyvärr blev det inte av idag.
 
 
Åh, vad jag kände mig fin! Jag längtar efter längre (och fylligare) hår dock. Dessutom saknar jag mitt svart/rosa hår!

Detta svåra val...

Mitt hår kan numera beskrivas som KAOS. Det är röd/lila/kissorange-aktigt, hur dassigt som helst och jag trivs inte alls! Jag har länge funderat på att färga håret orange. Riktigt knallorange/kopparfärgat, liksom lite retroaktigt. Riktigt retro är det väl inte egentligen, men det bara känns så... Nä, i morgon tänker jag köpa hårfärg!
 
 
 
Elsa Billgren är ju så fantastiskt fin i sitt Pippi Långstrump-orangea hår!

Hej då 2012!

Det här nyåret spenderdes hemma i huset med sambon. Fy fasen så skönt det var! Vi åt hemgjord plankstek och blev alldeles för mätta, myste i soffan, drack alkoholfria fruktdrinkar och kollade på alla färgglada fyverkerier. Jag piffade inte ens till mig i år och det var hur skönt som helst med tanke på att jag har varit krasslig de senaste dagarna. Jag kan intyga att plankstek är som godast när man äter den i myskläder och inte ens behöver ha byxor på sig...
 
 
Idag spenderas dagen framför tv:n iförd myskläder. Nu ska jag nog mumsa på den sista pannacottan som blev över från gårdagen!