Närproducerad mat och en grillkväll för att fira världens bästa

 
Jag har precis ätit upp min tisdagsbrunch och snart ska jag bege mig ut i solen medan Henry sover middag. Jag ska passa på att plantera tomatplantorna och björnbärsbusken som Martin fick i födelsedagspresent igår. Ja, han har nämligen fyllt hela 25 år!
 
 
 
 
Vi firade honom lite smått igår med en grillkväll hemma hos oss tillsammans med hans föräldrar. Vädret var toppen så det passade perfekt att sitta ute och njuta av kvällssolen!
 
 
 
Jag hade förberett allt innan han kom hem från jobbet!
 
 
 
 
 
 
Vi grillade grillspett av ekologiskt nötkött och champinjoner. Grillad halloumi och en grym potatissallad (om jag får säga det själv) slank också ner!
 
 
 
Jag hade förberett en rabarberpaj som vi åt till efterrätt! Och å maj gad! Så himla god! Typ den godaste jag ätit när det gäller just rabarberpaj.
 
 
 
Köttet kunde vi äta med gott samvete, tycker jag!
 
Vi äter mycket vegetariskt här hemma, men när vi köper kött vill vi såklart att det ska vara från svenska djur som har haft ett bra liv ute på ängarna. Köttet vi åt igår var bara en pyttedel av det stora lass vi fick hem här om dan. Frysen är numera fylld med kött som kommer från kor som växt upp bara några kilometer härifrån! Djuren är både uppväxta, slaktade och styckade i vår pyttelilla ort och har ätit ekologiskt foder och grönt gräs. Dessutom behöver vi inte köpa mer kött under resten av året och kan fördela det lagom så att vi fortfarande äter vegetariskt minst tre dagar i veckan. Närproducerat, ekologiskt och inga långa resor får djuren - mycket bättre än så kan det inte bli om man vill vara en köttätare, tänker jag!
 

Picknickbrunch en sommardag i april

 
I lördags styrde jag kosan mot stora staden för att träffa bästa Lotta och Evelina! Vi gick genast ut i solen för att äta brunch som de hade förberett! Smörgåsar, frukt, juice, yoghurt och annat gott dukades upp på en filt!
 
 
 
Snabbt blev det barbent och sommarvarmt!
 
 
 
Jag smygfotade som vanligt. Men det är svårt att undvika när man umgås med dessa pinglor! Här spanade vi på kommande helgs program. Ja, det vankas ju Pride här i Norrköping!
 
 
 
Brunchen smååt vi på under tiden. Jag åt müsli!
 
 
 
...och chokladfyllda croissanter! Såååå goda! Och enkla att göra själv med bra smördeg från frysdisken.
 
 
 
Solen stekte så det stod härliga till. 
 
 
 
Vi svalkade oss med bästa bubblet med is i små koppar. När det blev alldeles för varmt packade vi ihop och begav oss hemåt igen.
 
 
 
Väl tillbaka hemma hos Lotta spanade vi på senaste kopp-fynden! Så himla tjusiga. Fatet hör ihop med koppen men visst blir man lite skeptisk när dom är så olika. Fint ändå, tycker jag!
 
 
 
Den här tjusiga damen invigde den nyloppade soffan som jag och Martin tog med oss när han skjutsade mig samma dag. Den är så jäkla fin ska ni veta! Den ska jag minsann fota en annan dag när den landat på sin rätta plats.
 
 
 
Som vanligt spanade jag och klämde på Lottas alla fantastiska klänningar! Den röda är en riktig dröm i spets och en himla massa tyll. Dreglade nog lite på den.
 
 
 
Spegel- spexade gjorde jag också! Klänningen jag har på mig loppade jag på Myrorna i fredags. Egentligen gillar jag inte Myrorna här i Norrköping speciellt mycket, men vi smet in en snabbis, jag och systeryster! Ibland har man tur.
 
 

På eftermiddagen hann vi med en fika medan jag klippte och färgade Lottas barr. Det blev himla tjusigt om ni frågar mig! Jag lovar att jag snällt ska tjata mig till och ta fler bilder nästa gång vi ses!

Det var den brunchen det! Vi hade lika trevligt och kul som alltid! Nu ser jag fram emot kommande helg ♥
 
 
Vad gjorde ni denna sommarvarma helg?
 

Den soligaste fredagen på länge

 
Dagen har spenderats med lillasyster Flisan. Vi har strosat runt i Norrköping och shoppat skor till Henry, spanat på fina klänningar och ätit en god laxsallad.
 
 
 
 
Vi promenixade till bästa Bagarstugan! Laxsalladen där är gryyymt god. (Ännu en gång - tusen tack till Amazing Lotta som tog mig hit!)
 
 
 
Henry åt lite smörgås!
 
 
 
 
Det var mums!
 
 
Innan vi drog vidare till Myrorna stannade vi till vid vattnet.
 
 

Henry pekar på allt numera och säger "tta" eller "ampa" (lampa).

På Myrorna hittade jag två tjusiga klänningar och ett lackbälte. Jag kan visa er en annan dag! Dagen på stan slutade tyvärr med böter för några ynka minuters försening... Jag sprang dom sista metrarna till bilen men det var för sent. Trist som tusan, men det är väl inget att göra något åt! Jag får väl skylla mig själv men jag tänker att det finns viktigare saker att lägga resurser på. Jag tröstade mig i alla fall med en sjukt god Lyxshake på Max...

Årets första plantering

 
Idag blev det omelett till lunch! Som nästan alltid... Men det är ju så himla gott och enkelt!
 
 
 
Mozzarella, champinjon, färsk oregano och tomat hamnade i dagens. Alltsammans serverades på en nyloppad Sture-tallrik.
 
 
 
Sen bar det av till vår lokala blomster- och trädgårdshandel. Trots att vi bor ute på vischan finns det minsann även ett bageri, en antikbutik och en lanthandel. Fast mycket mer än så finns inte häromkring.
 
 
 
Från vänster: någonting grönt med små blad som hänger, en vit blomsterboll och vita blommor på höga stjälkar. Och två pelargoner förstås! Ja ni hör ju - jag kan det här med växter!
 
 
 
Det blev himla fint i vilket fall! Än är det lite kyligt om nätterna, så dom får sova inomhus. Men dagarna ska spenderas i solen!
 
 
 
Pepsi höll koll när Henry och jag fixade med planteringen.
 
 

Sen tröttnade han och gick över till grannhästarna istället.

En onsdag i solen med loppat porslin, eftermiddagsfika och favoritkjolen.

 
Den här soliga onsdagen fick bli blå, vit och prickig från topp till tå!
 
 
 
Favoritkjolen (som jag bär typ jämt numera) åkte på tillsammans med min prickiga H&M-klänning som fick agera blus. Den här retro-uniformen bär jag ofta numera! Så himla bekvämt och snajdigt, om ni frågar mig. Skorna är relativt nyloppade och passar till det mesta!
 
 
 
Nyvakna Henry ville också vara med på en selfie! Han är snabb den där lille grabben.
 
 
 
På eftermiddagen åkte vi in till samhället för att spana på loppis och promenerade i solen! Sen satte vi oss på ett café med moster Flisan och Erik. Henry softade i sin nya båtkofta som vi fyndade här om dan.
 
 
 
Eller nja. Henry ville inte alls ta det lugnt utan for omkring lite överallt, gnagde på lite allt möjligt och tjoade som aldrig förr. Övertrött var bara förnamnet.
 
 
 
Innan eftermiddagsfikat loppade jag några tjusiga tallrikar! Två av varje fick följa med hem för en ytterst blygsam summa. Dom gula är visst norska och kommer att bli alldeles lagom som sopp- och grytskålar!
 
 

Så himla fina mönster! Tallrikarna med mörkblå dekor, som ligger under den bruna assietten, är från Uppsala Ekeby och heter Smide. Dom andra blå med prickar från Rörstrand heter Sture. Dessa kommer att passa perfekt när man vill duka lite skojigt med alla möjliga sorters porslin som gör sig bra ihop.

Vinnaren är...

Så jäkla kul att ni var så många som ville vara med och tävla! Tusen tack för era finfina bidrag! Misströsta ej om du inte vann, för jag lovar er att det kommer fler tävlingar. Jag hoppas att ni vill vara med även då ♥

Nu till vinnaren... TRUMVIRVEL, TACK!
 
 
 
Maria Bortas! Marias Mohedatofflor skulle få hänga med under sommarens alla vardagsäventyr! Dom skulle få bli trötta av promenader, blöta av sommarregn och sandiga av dagar på stranden. Dom skulle få följa med Maria och hennes son när de äter glass i solen och dom skulle bli smutsiga när de tillsammans promenerar på sommarängarna. Skorna skulle pigga upp henne när hon släpar sig till jobbet under tidiga mornar och ibland kanske hennes skotokiga son lånar en sko eller två! Hon skulle bära dom i ur och skur och för jämnan, helt enkelt! Därför vinner Maria ett par valfria skor från Mohedatoffelns webbshop! HURRA! ♥
 
Maria! Skicka ett mejl till [email protected] och berätta vilka skor som ska få pryda dina fossingar hela sommaren lång!
 

Solen strålar och snart avslöjar jag vinnaren!

 
 
I flera dagar har solen lyst upp och värmt köket. Det är till och med nästan (NÄSTAN!!!) så att diskningen blir lite småkul av allt härligt ljus.
 
 

Igår var det runda solbrillor och scarf i håret som gällde när jag och Henry spanade i diverse second hand-butiker. Det var till och med för varmt för min urtjusiga, nyfyndade vintagekappa! Fast äsch, solen får gärna stanna ändå tycker jag!

Förresten! Idag kommer jag att avslöja vinnaren i min Mohedatoffeln-tävling! Håll utkik ♥

Smaken av rabarbersaft och känslan av frihet

 
 
 
 
Smaken av hemgjord saft, kräm och paj av rabarber plockade i trädgården. Lyxen att kunna hämta färska ägg från hönshuset varje morgon och höra tupparna gala ikapp. Känslan av att höra svalorna susa förbi och se dem bygga bo under taket på vedboden. Vetskapen om att man kan spendera hela dagar ute i trädgården bland sprättande hönor och blommande fruktträd och rabatter när helst man vill. Känslan av frihet.

Himla bra anledningar till att bo på landet ♥

Rensning av vintagegarderoben

 
 


Här hemma råder kaos. Städ-och-rensnings-kaos! Överallt står lådor, kassar och små högar med saker och plagg. Vår-rensning pågår och överallt hittar jag mer saker som ska bort. Snart har vi ju ingenting kvar!, tänker jag. Fast nä, det stämmer ju inte. Men däremot har vi gjort oss av med saker vi inte använder eller som vi tröttnat på. För att ge plats åt nytt (loppat, förstås) som vi har användning för och som vi gillar bättre!

Min växande vintagegarderob, som hittills inte är speciellt stor eller pampig, har fått sig en rejäl omgång! Många tjusiga plagg och annat kul ska få flytta framöver. Färgglada sextiotalsklänningar och en och annan vinterkappa ska få ge plats åt nyloppade plagg, förhoppningsvis redan i sommar! Jag hopas nämligen att det blir en riktig fyndsommar, för nu ekar garderoben nästan tom.

Allt som rensats bort ska såklart få nya hem så småningom! Jag hojtar såklart till framöver och berättar var ni kan få tag i prylarna. Tills dess fortsätter vårstädningen!

Tävlingsstopp och pysselsug

 
 
Idag har jag jobbat hela morgonen och snart ska jag ge mig av igen för ett kvällspass! Lite trist med tanke på att solen skiner och värmer helt fantastiskt skönt. Men cash is Queen, så att säga! Och det är himla härligt att faktiskt få sig lite sol och värme när man promenerar korta sträckor på jobbet.
 
 

Jag är dessutom extremt pysselsugen idag! Trädgården behöver ju alltid lite skötsel och pyssel, men att rensa ogräs eller klippa ner buskar stillar ju inte direkt skaparlusten. Jag har även en hel del att göra gällande mitt lilla sommarprojekt, men det är inte heller något direkt roligt för tillfället.

Jag vill plantera blommor och grönt! Jag vill snajda till uteplatsen och göra fint på balkongen! Jag vill så och odla! Men jag får nog helt enkelt ta mig i kragen och se till att fixa klart alla måsten innan jag ger mig på något nytt och kul! Eller så kanske jag gör lite av varje... Så blir inte det trista riktigt lika jobbigt!


Förresten så får ni inte glömma bort att det från och med idag råder tävlingsstopp! Alla bidrag som skickats in till och med igår 00:00 räknas och inom kort ska jag sätta mig ner i lugn och ro och läsa igenom alla era sommarplaner!

Påskmiddag med nya kappan och retrovagnen

 
 
Idag klädde sig hela lilla familjen vårigt fint och plockade en bukett med påskliljor innan vi begav oss in till Norrköping för att äta påskmiddag med Martins sida av familjen.
 
 
 
Min "nya" kappa passade det fantastiska vädret och dagens klänning. Jag trivs så himla bra i den och känner mig supersnajdig!
 
 
 
Den passar bra med vagnen också, tänker jag såhär i efterhand. När magarna var fyllda till bredden med både köttbullar, sill och ägghalvor tog vi en skogspromenad i ett hav av vitsippor i hopp om att Henry skulle somna! Men icke...  Det blev i alla fall vagnpremiär för första gången tillsammans! Fram tills idag har jag haft vagnen för mig själv men nu har även Martin provkört och känns på den.
 
 

Trots Martins skeptiska (bländade?) min gillar han att köra vagnen! Och visst är han tjusig där bredvid den, med vågor i håret och skjorta dagen till ära. Min fina livsmakrat ♥

Det har varit en dag fyllt med skratt, fantastisk mat och en himla massa sol! Nu är vi både proppmätta och sjukt trötta! Resten av kvällen spenderas framför den sista Harry Potter-filmen och vi laddar inför en solig söndag i trädgården. Hoppas att ni har haft en toppenhelg hittills med vänner och familj! ♥

Glöm inte bort att du kan tävla om ett par Mohedatofflor!

 
Ni glömmer väl inte bort att Mohedatoffeln-tävlingen pågår för fullt! Tävlingen avslutas på söndag och jag berättar vem den lyckliga vinnaren är i början på nästa vecka! Ett valfritt par skor från webbshopen skulle väl inte sitta fel en varm sommarkväll, under en loppistur eller en dag på stranden? Pass på och delta vetja!

Sånt som händer en fredag - ny vintagekappa, en blomstrande trädgård och en flygande bebis

 
Denna långfredag började med en matig omelett som innehöll både skinka, paprika, rödlök, fetaost och färsk oregano.
 
 
 
Husets alla djurvänliga påskris har både knoppat och slagit ut på bara några dagar!
 
 
 
Jag har hunnit beundra min nyköpta vintagekappa. Hallonröd med rundad krage och klädda knappar - mycket bättre kan det ju inte bli! Den ska premiäranvändas så snart vädret tillåter. Den ska i alla fall få hänga med på fikadejt med Lotta nästa helg!
 
 
 
Henry tog sig en flygtur.
 
 
 
...innan det var dags för ett långt bad! Fossingarna blev som russin. Världens sötaste russin, om ni frågar mig!
 
 
 
Dom ledsna påskliljorna kastades ut.
 
 
 
...och sen gav vi oss ut i trädgården för att se om vi kunde hitta något annat fint att ta in.
 
 
 
Dessa fina kanske! Nä, dom får nog stå kvar där dom är och lysa upp betonghörnet. Ett knippe färska påskliljor från det stora, gula havet på baksidan fick följa med istället!

Rock 'n roll med favoritkjolen

 
 
Idag åkte favoritkjolen på! En härlig, blå skapelse med tjusiga veck.
 
 
 
...och bra med vidd! Lite rock 'n roll passar bra att ha till, tänkte jag.
 
 

Favoritscarfen av mina transparenta höll uppe ett urblekt, lila-blå-grönt barr som ikväll ska få sig en rejäl färginpackning!
 

Henry ska tidigt få se med egna ögon var mat kommer ifrån // i år ska vi odla som aldrig förr!


 
Just nu längtar jag något oerhört efter att få sticka ner dom där första fröerna i jorden, i våra faluröda och nysnickrade odlingslådor! Olika salladssorter, spenat, örter, kryddor, rädisor, bönor... En himlans massa gottigheter helt enkelt! Stora tomatplantor ska få frodas i krukor på vår soliga trapp, bland vackra blommor och slingrande krasse. Och vi får inte glömma bärbuskarna! Såna ska vi plantera bredvid odlingslådorna. Krusbär, vinbär och kanske till och med amerikanska blåbär. Martin tänker odla Västeråsgurka i år igen som sedan ska läggas in efter konstens alla regler. Förra året överraskades vi av slanggurka som allihop växte till enorma, gröna falukorvar. Lite groteska nästan... Men väldigt goda!

Jag ser fram emot att Henry på allt stadigare ben ska kunna följa med och plocka färska grönsaker, bär och rotfrukter som vi sedan tillagar till middag eller mumsar på direkt. Han ska tidigt få se med egna ögon var mat kommer ifrån och se hur mycket det krävs för att odla fram den. Jag kan tänka mig att maten både blir roligare att äta och spännande att sköta om. Jag hoppas på det bästa!

Påskpyssel 4 - vimplar i påskriset

 
Nummer fyra i ordningen med djurvänligt och fiffigt påskpyssel är här! Påsken närmar sig med stormsteg men än finns det tid att pyssla och fixa hemma. Med enkla medel kommer man långt! Titta bara på dagens påskpyssel - tjusiga vimplar i pastelliga färger. Lätt som en plätt och framförallt - snällt mot fåglarna.
 
 
 
Allt du behöver är en snutt fin tejp och en sax! Om du inte har någon pysseltejp kanske du har något fint band i gömmorna? I så fall behöver du lite lim också!
 
 
 
Klipp av en remsa och fäst ungefär på mitten på en gren i ditt påskris.
 
 
 
Sen är det bara att klistra ihop sidorna mot varandra och klippa till två spetsar! Eller så kan du klippa vimplarna rakt av om du föredrar det! Eller kanske sneda eller rundade! Endast fantasin sätter gränserna.
 
 
 
Jag blandade rosamönstrad papperstejp med blårutiga plastband.
 
 
 
Tillsammans skapade dom ett pastelligt och glatt påskris! Riktigt tjusigt om ni frågar mig.
 
 

I det här hörnet får dom härliga vimpel-grenarna stå. I alla fall tills Henry upptäcker dom och vill kika lite närmre.

Om Wolverine hade mens

 
Nummer fem och sju är helt klart två favoritsätt som bör beprövas snarast! Typ om några veckor. Eller så bär man helt enkelt sitt mensskydd i handen. Ja, det blir nog enklast så. Fast det är ju roligare om man gör det som Wolverine i coola poser!

Det är så mycket jag vill skriva om det här med mensskydd och skam. Men jag tror nog att alla vuxna människor är extremt medvetna om att:
 
♀ Kvinnor blöder vanligtvis ur snippan i ungefär en vecka, en gång per månad.
 
♀ Kvinnor behöver därför någon form av mensskydd. Typ tampong, binda eller menskopp. Man behöver dessutom som kvinna byta detta skydd flera gånger per dag. Typ inne på toaletten.
 
♀ Mens och mensskydd är något av det mest naturliga som finns i denna värld och inte en enda tjej ska behöva skämmas över det ett jäkla dugg.

Slut diskuterat ♥

Vinn ett par Mohedatofflor!


Nu vankas det tävling av bästa sort! Ta chansen och var med och tävla om ett valfritt par Mohedatofflor från webbutiken! Allt du behöver göra för att delta är att:

♥ Gilla Moheda Toffeln på Facebook (HÄR)
 
♥ Skriv en liten snutt i kommentarsfältet till detta inlägg och berätta om vad du och dina tjusiga Mohedatofflor skulle hitta på i sommar! Var skulle dom få föra dig och vad skulle ni uppleva tillsammans?

Lycka till fina läsare! Tävlingsstopp sker nu på måndag, så man kan tävla under heeela söndagen och alla dagar fram tills dess!

Ps! Glöm inte att skriva ditt namn! Jag kommer att utse och skriva ut den lyckliga vinnaren här på bloggen under nästa vecka! Håll utkik!

En måndag på landet - hästgos, hemligheter och en rosa kvällshimmel.

 
Den senare delen av eftermiddagen har jag och Lillskrutten spenderat i trädgården.
 
 
 
Vi spanade på hästarna som traskar omkring precis intill och gav dom varsin tuss med färskt gräs.
 
 
 
Herr Kanin fick sig ett knippe han också.
 
 
 
När Henry somnat i sin vagn smet jag in i boden och började styra med hemligheter. Eller ja... En liten hemlighet. Inget extravagant eller stort, men något eget och mysigt.
 
 
 
På landet kan man skutta omkring i rosa stövlar fastän solen strålar.
 
 

Nu är det kväll och Skrutten sover tryggt i sin säng. Martin och jag väntar på att vår goda gryta ska puttra klart och alldeles nyss gick solen ner bakom grannens hus. En himla mysig dag, om ni frågar mig!

Ränder och brillor


Fasen va härligt att solen skiner idag! Jag premiäranvänder en randig, second hand-fyndad klänning och har brillorna på. Dom senaste dagarna har jag nämligen haft så jäkla ont i knoppen att jag behöver ha dom emellanåt för att inte överanstränga mig.
 
 
 
Kul att så många gillar mitt påskpyssel förresten! Jag har några mer saker på lager som jag tänkt visa er, men det tar vi lite senare! Eller kanske till och med under morgondagen. Påsken är ju inte här riktigt än så vi behöver inte stressa. Dessutom är det ju fiffigt snabb-pyssel som inte tar mer än några ynka minuter att göra! Stay tuned, så att säga.

Påskpyssel 3 - ägg. Kort och gott.

 
 
Det enkla men fiffiga påskpysslet fortsätter att flöda här på bloggen. Vi må ha tusen grejer och en massa färger i vårt hem, men jag gillar ändå att hålla det enkelt. Med en svart och en rosa penna gjorde jag fyra ägg riktigt tjusiga!
 
 
 
Ett ägg fick bli en indian. Hen håller till i oreganodjungeln på köksbänken.
 
 
 
Husets tjusigaste pressglasskål fick sällskap av tre små ägg! Så enkelt det bara kan bli och så himla tjusigt.
 
 

En mustachprydd herre med monokel håller koll på fönsterbrädan bland påskliljor och vintergröna. Tjusigaste äggkoppen blev hans boning!

Påskpyssel 2 - muffinsblomster

 
Enkelt pyssel när det är som bäst! Dessa blomstertussar av muffinsformar blev en stor favorit i påskriset. Enkla att göra och himla fina att titta på. Scrolla ner för att se hur jag gjorde!
 
 
 
Allt du behöver är muffinsformar och lite tejp.
 
 
 
Börja med att platta till formen.
 
 
 
Nyp sedan tag i mitten på botten av formen och vrid till en aning så att den håller sig på plats.
 
 
 
Ta sedan en tejpsnutt och vira runt spetsen av pappersblomman och fäst på en gren. Visst ser dom rosa ut som körsbärsblommor!
 
 
 
Jag blandade blått och rosa för att matcha vardagsrummet.
 
 

Ett riktigt tjusigt påskris, om ni frågar mig! Och enklare blir det typ inte. Testa vetja!

Påskpyssel 1 - pom poms i påskriset

 
Först ut på listan över djurvänligt påskpyssel är.... pom poms! Små, mjuka tussar av garn. Följ instruktionerna nedan för att göra egna!
 
 
 
Allt du behöver är en gaffel och en snutt garn. Sedan gör du såhär:
 
 
 
Spara en ände innan du börjar vira garnet runt gaffel:
 
 
 
Vira inte garnet för hårt!
 
 
 
Se till att knyta hårt! Om du vill vara på den säkra sidan virar du ändarna två varv innan du knyter.
 
 
 
Dra av din lilla garnboll från gaffeln och klipp sedan varsamt upp alla små öglor! Den ena lite längre änden som blev över klipper du av och den andra sparar du för upphängningen.
 
 
 
Nu har du en liten pom pom av garn! Klipp gärna till den till önskad form om den blir lite yvig. Eller så låter du den vara lite tussig och vild. 
 
 
 
Sen är det bara att göra ett helt gäng med mjuka små tussar! Jag har blandat mjuka pasteller med klarröd och satt i ett knippe björkris.
 
 

Jag ska nog låta alltammans stå på pysselbordet!

Påskfint utan lidande // DIY påskpynt

 
 
Idag har jag påskpyntat med både fjädrar, björkris och blåbärsris. Alltsammans har jag hittat ett stenkast från ytterdörren. Fjädrarna kommer från våra hönor som har tappat dom naturligt och riset knipsade jag av i utkanten av trädgården. Påsk- och pingstliljorna växer vilt lite överallt härikring efter att gamla lökar spritts ut.

I år har jag funderat mycket kring det här med djurvänligt pynt. Jag tänker främst på färgade köpefjädrar som finns i nästan varenda matbutik så här års. Ni vet, såna där färdigpackade i klara färger med en tunn ståltråd runt. Dom är ju rätt festliga och fina! Jag har själv använt några paket genom åren innan jag började fundera på var dom faktiskt kommer ifrån!

Ofta står det "Made in China" på paketen och i dom allra flesta fallen kommer dom från kalkoner i Asien och USA. Efter larmet 2009 om fåglar som plockats levande om och om igen tills dom slaktades eller rent av plågades till döds slutade man i många butiker sälja produkter som innehåller äkta fjädrar och dun. Superbra initiativ, tänker jag! Men redan året efter började dom flesta butikerna återuppta försäljningen av bland annat påskfjädrar. I många fall säger man att fjädrarna garanterat har plockats från döda fåglar eller att dom är en biprodukt från slaktkalkoner.

Detta duger inte för mig! Få har väl undgått att se hur bland annat höns och kalkoner behandlas, speciellt i länder där man ofta saknar regler för "human" hantering av djuren. (Se gärna gårdagens klipp från svt om påskfjädrar HÄR.) Dessutom skickas nästan alla fjädrar till Kina för att behandlas, paketeras och färgas. Jag tycker inte att dessa fjädrars långa resa från plågad kalkon till färgglatt pyssel och pynt är värt dom där guldtiorna inne på mataffären!

Hur ska man gå till väga då om man vill påskpynta djurvänligt? Alla har såklart inte tillgång till egna, glada höns på bakgården! Och alternativ som syntetfjädrar existerar knappt i dagens läge. Titta in på bloggen under morgondagen vetja så ska jag visa er några alternativ!
 
Ofta är det ju så att man helt enkelt inte tänker så mycket på såna här saker förrän det kommer på tal, så ha inte dåligt samvete om du har ett paket fjädrar liggandes hemma! Vi måste alla bli bättre på att kritisera och granska, så kom igen nu så hjälps vi åt! Om ni fiffiga läsare har några förslag så kommentera gärna så tar jag med dom i listan!

Hejdå patriarkatet

 
 
 

Nu tycker jag att alla delar denna sjukt peppiga video gjord av Isabelle Pedersen och Louisa Thorselius! Visst kommer det väl att bli ett rosa år i år! ♥
 
Denna video får mig att tänka på mig själv och varför jag är feminist. När skedde mitt feministiska uppvaknande liksom? Som svar på det kan jag bara säga att jag nog alltid har varit feminist. Det känns så naturligt och självklart! När jag var yngre visste jag dock inte riktigt vad jag skulle kalla mig för och var jag skulle stå rent politiskt. Men nu finns det liksom inga andra alternativ! I en galen värld som denna är det så himla självklart att feminismen behövs. Det är förresten helknäppt att inte fler människor är feminister och håller med i det självklara tänket kring lika rättigheter för alla människor, tänker jag.
 
Nu i vuxen ålder har jag dessutom haft turen (eller kalla det ödet!) att få lära känna fantastiska Lotta. Min awesome feministkompis med hjärtat på det rätta stället! Det är så jäkla skönt att ha en människa som hon i sitt liv ska ni veta. I maj ska vi såklart på Norrköping Pride och sedan träffa bästa Gudrun. Det kommer att bli en sjukt bra, rosa vår! Det känner jag på mig.

En torsdag med bästa Lotta ♥

 
Igår eftermiddag bar det av till stora staden för att träffa bästa Lotta! Det bjöds genast på sjukt god lax med diverse tillbehör på finfint porslin.
 
 
 
Det är alltid lika kul att äta mat och fika i detta hem! Allt porslin är ju nämligen hur flott som helst. Den där muffinsen var förresten helt fantastisk. Bananmuffins med krämig chokladmitten och choklad ovanpå. Ja, ni hör ju!
 
 
 
Evelina anlände lagom till fikat! Hon hade världens snajdigaste brallor och en ny frilla sen vi sågs sist.
 
 
 
Henry var en vilding ända in på kvällen. Lottas böcker var extra roliga att bläddra i (läs: äta på).
 
 

När solen började gå ner var det dags att packa ihop och åka hemåt, efter en eftermiddag fylld med gottigheter, skratt och pepp inför kommande roligheter! I maj är det nämligen dags för både PRIDE och föreläsning med fantastiska Gudrun Schyman. Längtar! 

Tusen tack fina Lotta och Evelina för en toppeneftermiddag! ♥

Våruppror i svart

 
Vårupproret fortsätter! Denna gång i en svart variant. Kanske inte världens vårigaste färg, men denna nyfyndade skjortklänning är så jäkla bekväm och fin att jag inte kan förmå mig att hänga in den i garderoben i väntan på dom mörkare årstiderna. Nä! Idag ska den minsann få hänga med till bästa Lotta.

Jag har förresten färgat håret idag på förmiddagen. Lite skarpare och klarare lila blev det denna gång! Jag köpte en blå färg som jag blandar ut med lila färginpackning och balsam. Och poff! Så här blev det. Vad tycker ni? ♥


Triss i skor

 
Ibland har man turen med sig när man går på loppis! Tre par urtjusiga skor på samma eftermiddag är svårt att slå! Ett par mattsvarta från Mohedatoffeln (för Indiska), ett par blanka underbaringar från Dojjans Shoebusiness och ett par svarta lågskor med lackdetaljer. Vilken skolycka! 130 pixiluringar betalade jag för hela kalaset. Second hand regerar!

Det doftar vår och jag kan inte sluta titta

 
 
 
 
 
Det kanske har att göra med att det har börjat dofta vår. Fåglarna har hittat tillbaka och en och annan fjäril flyger förbi. Snart blomstrar det för fullt i alla trädgårdar och längs snåriga skogsvägar. Det är något visst med den här årstiden som gör att jag inte kan sluta scrolla igenom sida efter sida med vackra bröllop och bjudningar. Pinterest levererar som vanligt en himla massa inspiration och skapar starka ha-begär.

Hur jag fixar mina bryn


När jag sminkar mig klarar jag mig inte utan mina markerade bryn! Dom utmärker mig liksom (förutom det faktum att jag har lila hår som lyser upp allt i sin väg) och jag lägger ner mycket energi på dom när det vankas make up, oavsett om det är vardag eller partaj. Ibland gör jag mina bryn tunna och ibland tjockare. Just nu är jag inne i en tjocka-bryn-period.
 
 

Utan vare sig fixade bryn eller annat smink ser jag ut såhär! Ganska glest, ljust och naket.
 
 

Innehållet i min necessär är inget fancy pancy, utan ganska basic saker för en billig peng. Sminket ovan använder jag när jag fixar mina bryn! Paletten med brynskuggor heter Brow ex-press och märket är Anastasia Beverly Hills. Jag köpte den för ett par hundringar på Kicks rea för säkert två år sedan. Det räcker länge! När jag förut färgade håret orange använde jag istället en varm orange ögonbrynsskugga på Make up Store. Det gäller att hitta en färg som man själv tycker passar till hårfärgen!
 
 


Jag börjar med att applicera foundation och sedan puder på och kring brynen. Sedan tar jag den ljusaste brynskuggan i paletten och applicerar innerst på brynet med den snedskurna borsten som medföljer. Detta för att sedan kunna skapa en ombre-effekt och ett mjukt avslut.
 
 
 
Sedan tar jag samma borste och applicerar den mörkare brynskuggan på resten av brynet. Jag gillar att göra mina bryn ganska höga och med en mjuk, rund "topp". Tryck dit pigmenten med små och bestämda rörelser.
 
 
 
Efter den mörkare skuggan tar jag min välvässade brynpenna och börjar rama in brynet. Detta för ett skarpare och piggare bryn. Jag börjar med att måla en linje på den nedre delen av brynet, nästan ända från brynets inre slut till den avslutande spetsen. Jag höjer upp brynet en aning genom att förstärka böjen/"toppen" med linjen.
 
 
 
...och sedan målar jag en linje på den övre delen av brynet så att linjerna möts i en spetsigt avslut. Denna linje gör jag ungefär från brynets mitt.
 
 

Sedan mjukar jag upp linjerna med små och ganska hårda rörelser. Jag fyller i med mer mörk skugga. Brynskuggan behöver man som sagt "trycka" dit med små, snabba rörelser för maximal täckning.
 
 
 
Den inre delen av brynet rör jag dock inte med den mörkare skuggan! Detta område låter jag vara ljusare så att det inte blir ett hårt avslut.

TIPS! Dra med borsten utifrån brynets spetsiga del och inåt när du är nära den inre delen av brynet (som vi vill behålla ljus) för att undvika att det blir en hård kant. Mjuka rörelser!
 
 

Sedan kommer det svåraste - att fixa till ett lika snajdigt och förhoppningsvis någorlunda symmetriskt bryn! Utgå från brynets nedersta linje och måla lite i taget. Använd samma färger som på det första brynet - ljust i den innersta delen och mörkare i resten. Jag tittar ofta ofta OFTA (!!!) på det första brynet och försöker att utgå från det. Jag går även tillbaka till det första brynet och fyller i mer om det behövs efterhand.
 
Kom förresten ihåg att vi inte är mer än mänskliga! Våra ansikten är inte helt symmetriska och är man inte van att måla sina bryn kan det ta ett tag innan man får in en rutin.
 
 

När båda brynen är på plats tar jag hjälp av min concealer och suddar ut eventuella små fel.
 
 
 
Min concealer från e.l.f. har även en skimrande highlight-del som är perfekt att applicera under brynet för att ge det ytterligare ett litet lyft! Dutta ut produkten med hjälp av applikatorn och använd sedan fingret för att smeta ut allt jämnt. Detta gör man allra sist!
 
 

Sen POFF! så kommer resten av sminket och en snajdig frilla automatiskt! Nej vars... Men om någon vill se något annat sminkrelaterat så hojta gärna till!
 
 
Vad tycker ni förresten om tutorials som denna? Finns det något mer ni vill se?

Ögonbrynslös med blomsterturban

 
Så här såg jag ut idag när jag i strålande solsken gav mig av mot byn för att köpa lunch. En favoritklänning från H&M, loppiskofta och min favoritscarf när det är dags att slänga ihop en snajdig turban.
 
 
 
Cat Eye-solbrillorna är från Asos. Idag döljer dom ett blekgrått och trött ansikte. Smink och hårgrejer blev kvar hos Linnea igår så idag är jag näst intill ögonbrynslös. Några tunna och ljusa små fjun har jag, men tjockare än så här blir dom knappast på naturlig väg. Nu ser ni lite vad jag har att jobba med när jag ska måla mina älskade, mörka bryn. LÄNGE LEVE ÖGONBRYNS-PENNOR OCH SKUGGOR! Jag ska förresten ge mig på att göra en ögonbryns-tutorial under morgondagen eller måndagen, så håll utkik här på bloggen!

Chili Cheese på Donken och picknick i solen


Gårdagsnatten slutade med Chili Cheese på Donken innan jag fick skjuts hem. Jag var tröttare än tröttast och slocknade bums på kudden. Dagen-efter-håret är nu uppknutet och gömt i en turban och ansiktet är både blekt och grått. Jag är dock pigg som en mört och strax ska jag och Henry ge oss av till affären och köpa lite lunch innan det bär av hem till frugan. Picknick i solen känns inte så dumt en dag som denna!

Hur har er helg sett ut hittills? ♥

Gefle Opal och torsdagsbrunch

 

I eftermiddag väntar ett jobbpass så jag har laddat upp med en rejäl brunch! Jag har verkligen fått grepp om det här med frulle och lunch känner jag. Det kanske inte blir så regelbundet alla gånger, men numera tar jag mig tid att äta något under förmiddagen! Magen blir glad och jag känner mig piggare.

Jag gratisfyndade förresten två mattallrikar här om dan! Uppsala Ekeby Gefle "Opal". Himla fina, tycker jag.

Smickrad


Men oj så glad och smickrad jag blir! Hoppas att ni nya läsare som hittar hit kommer att trivas här på bloggen! Rota runt vetja och skriv någon rad eller två om ni undrar över något! Känn er som hemma ♥

Jag älskar när Martin håller om mig och säger att han vill leva resten av sitt liv med mig

 
Jag heter Isabella Lindquist. Men jag kallas för det mesta för Bella!
Jag är för tillfället trött och tacksam över en hel del.
Jag är bra på matlagning och pyssel.
Jag tycker inte om diskberget som har tornat upp sig på köksbänken.
Jag är dålig på att hålla ordning hemma längre stunder. Alldeles för ofta ser det ut som en enda stor röra.
Jag läser alldeles för sällan någon bok, men bloggar läser jag flitigt!
Jag gillar när solen skiner och jag kan gå med bara ben.
Jag sjunger uruselt och helst inte alls när någon hör på.
Jag älskar när Martin håller om mig och säger att han vill leva resten av sitt liv med mig.
Jag är inte speciellt bra på att dansa. Jag dansar sällan nykter om sanningen ska fram.
Jag föredrar pastellfärgat hår framför brunt.
Jag tycker om citronglass och vippiga klänningar.
Jag är beroende av ägg (från våra egna hönor) och hårfix typ varenda dag.
Jag har på mig träningsbrallor och en gammal hoodie för tillfället.
Jag dricker gärna färsk juice, fruktigt te eller vatten (vårt vatten från egen brun är världens godaste).
Jag lyssnar på ljudet av "50 first dates" som går på tv:n just nu.
Jag blir arg på orättvisor och mig, säger Martin från sin fåtölj.
Jag är rädd för vad Henry ska komma att påverkas av under sin uppväxt. Det finns så mycket antifeminism, rasism och idioti i världen.
Jag önskar att folk tar sitt förnuft till fånga och röstar rosa i valet (Jag lät detta stå kvar för det är så awesome och självklart)
Jag är pinsamt dålig på att hålla skämskudden borta under filmer.
Jag är uppväxt i en typisk liten byhåla där alla känner till alla och ett skojigt karnevaltåg på sommaren är tradition.
 
Jag snattade denna lista från Jennifer som har en himla fin blogg om ni frågar mig!

Två toppendagar

 
 
Min kära Linnea har varit här sen igår förmiddag, men nyss for hon hem. Vi har kikat på film, skrattat oss tårögda, lagat mat, suttit i trädgården och promenerat i solen. Två toppendagar!
 
Vi har pratat om allt och inget sådär som man gör när man har känt varandra i en evighet och lite till. Allt känns genast lite lättare när vi har setts och skrattat bort alla dumheter som finns i vår omgivning. Om ett gott skratt förlänger livet vore vi nog fasen odödliga för länge sen ♥





Henrys vrålåk - retrovagn

 
I måndags eftermiddag anlände vårt efterlängtade paket!
 
 
 
Inuti låg såklart Henrys nya vrålåk - en alldeles fantastisk Emmaljunga från början av 80-talet. En riktigt snajdig retrovagn som ska få rulla många meter i sommar!
 
 
 
Glänsande krom och vinröd klädsel.
 
 
 
Och stora, fina hjul!
 
 

En riktigt ståtlig vagn, om ni frågar mig! Henry kommer nog att sitta fint i denna skönhet så fort vi köpt ett sele så att han sitter säkert. Jag är helnöjd!