Vissa har det bra...

Ällingarna har det bra, minsann! Idag fick de utforska helt fritt ute i trädgården. De har badat och letat efter godsaker hela eftermiddagen! Men de är väldigt tillgivna, minst sagt! Så fort någon av oss gick iväg någon stans så följde de ivrigt efter på led.
 
 
Sötnosarna!
 
 
 
En liten stackare kämpade för sitt liv i flera dagar efter att vi hämtat hem dem. Den var svag och växte inte som de andra, så den dog tyvärr här om natten. Den piggnade till och blev sedan sjuk igen om och om igen, stackaren. Så är det i djurvärlden och sånt får man räkna med... Men vi har i alla fall fyra starka och fina ällingar kvar som växer så det knakar!

Jag idag

Så här ser jag ut idag, helt enkelt! Med ny hårfärg och allt.
Magen är enorm men snart är den borta..! 
...för då har vi en liten bebis att gosa med i stället! Puss på det!
 
 
 
Mitt hår har förresten blivit extremt slitet på kort tid så jag blev "tvungen" att färga det mörkt för att det skulle överleva över huvud taget! Alternativet var att låta det växa och växa och få en ful utväxt, men det ville jag ju inte! Det trivs jag inte alls med... Jag har hellre mörkt och någorlunda fräscht hår än "ljust" och skabbigt hår!
 

Årets första jordgubbar

Idag kunde jag inte hålla mig! Jag köpte årets första svenska jordgubbar. Dom var fruuuktansvärt dyra men det var dom värda! Jag längtar tills jordgubbssäsongen kommer igång ordentligt!
 
 
Ikväll mumsar vi på jordgubbar, gul vattenmelon och ananas!
 
 

Loppisgåvor del två!

Även dessa prylar fick jag av mamma idag! (Blogg.se ville tydligen inte att dom skulle hamna på samma inlägg som dom andra sakerna.. Men äsch! Dom är så söta och är värda ett eget inlägg!)
 
Fyra äldre Tupperwaremuggar i fina pastellfärger:
 
 
 
Tre andra plastmuggar i fina färger! Perfekta att ha med sig på picknick!
 
 
 
Några fina porslinsfat med ljus turkos-grå kant och fruktmotiv, bland annat:
 
 
 
Och...
 
 
 
Tack så mycket, världens bästa mamma! Dessa loppisgåvor behövdes en dag som denna... ♥
 

Loppisgåvor

Jag var sugen på att loppis-spana idag men jag har ju, som sagt, mått rätt kasst. Mamma muntrade dock upp mig med en hel hög med loppisfynd! Hon skickade alltsammans med bud (läs: Martin) hem till dörren dessutom!
 
Här är två av sakerna:
 
En gryta i perfekt retrogul färg.
(iPhopne-kameran gör inte den underbara färgen rättvisa, men man ser på ett ungefär i alla fall! Färgen är klarare i verkligheten)
 
 
En gul citruspress i plast!
 

SJU DAGAR

Sju dagar kvar till bf! Men sen får vi se när bebisen faktiskt vill ut till den stora främmande världen. Kanske idag... Kanske om två veckor... Med tanke på hur trött jag är i kroppen 24/7 vill jag att hen ska komma NU! Men med tanke på att det är några förberedelser kvar vill jag att hen väntar åtminstonne en vecka.
 
Just det! På tal om bebisen... Jag skulle ju visa er bebisrummet! Det hade jag helt glömt bort. Bilder dyker upp under dagen om jag kan ta några hyfsade bilder! Annars får ni kanske vänta några dagar till haha...
 
I stället kan jag bjuda på en bild på dagens "lunch". Jag mår pyton idag och har fruktansvärt ont i både huvudet och kroppen, så jag har ingen direkt matlust för tillfället. Men jag är hungrig som en varg! Det går inte riktigt ihop... Jag hoppas att jag piggnar till framåt kvällen!
 

No looking back

 

Rabarberkompott med honungsyoghurt och smul

Jag blev sjukt sugen på något gott tidigare idag! Jag kikar i kylskåpet. Ingen fullträff... Jag tar mig en titt i skafferiet. Inget mumsigt där heller... MEN! Jag kikar ut i trädgården... JACKPOTT! Rabarber
 
Jag knipsade av några stjälkar och skalade av det grövsta skalet innan jag skar dom i små bitar. Sen då? Lägg dom i en kastrull tillsammans med valfri mängd socker, vaniljstång och lite kardemumma och låt alltsammans puttra på svag värme tills rabarberbitarna har smält. Låt svalna. VIPS! Rabarberkompott!
 
Vadå smul? Ja... SMUL! Detta enkla smul gjorde jag av en rejäl klick smör, havregryn, socker och kokos som man steker ihop i stekpannan tills alltsammans får lite färg och klibbar ihop. Svårare än så är det inte!
 
Honungsyoghurt? Honung + naturell yoghurt (turkist yoghurt i mitt fall) = sant!
 
Dessa tre saker serverades tillsammans i en skål och blev jättemumsigt! Söt-syrlig rabarberkompott tillsammans med krispigt smul och fräsch yoghurtsås. Mums!
 
 
Knappast världens nyttigaste med tanke på sockret... MEN! Man kan ju alltid minska på mängden eller byta ut det mot t.ex. honung. Fast man ska väl få unna sig ibland?
 
 

Fitta

"NÄ! SKREV HON VERKLIGEN FITTA?" Aa, det är nämligen inget dåligt.
 
Något jag stör mig extremt mycket på är användningen av "kvinnliga" ord som skällsord/dåliga ord. Typ ord som "fitta" eller"tjejig". Slår man i lilltån eller vill skälla på någon som man, skriker man helt enkelt "fitta!". Om man dessutom vill trycka ner någon kille rejält kallar man honom "tjej" eller "fjollig".
 
Vad jag vet så finns det nog ingen, man eller kvinna, som tycker att fitta, det kvinnliga könet, är något dåligt. Sex och barnafödande är väl två anledningar till det. Varför ska man då använda ett ord som representerar något bra, till något dåligt? Det är väl ingen som vrålar "våldtäktsman!", "cancer!" eller "krig!" när hen vill uttrycka något dåligt. Dom orden representerar saker som varenda funtad människa ogillar, så why not?
 
Pojkar lär sig tidigt att följande saker är dåligt och skämmigt:
 
- rosa
- "flicksaker" så som nagellack, hästar/hästsaker, dockor och klänningar
- "tjejigt beteende" (allmänt försiktig och snäll?)
 
Det finns fler exempel på detta, men vi nöjer oss så. Man hånar tidigt pojkar och fnissar åt dem samtidigt som man säger "är du tjej eller?". I tonåren kallar killarna varandra för "fjolla" och syftar på något tjejigt och alltså skämmigt. Klarar man inte av vissa saker på t.ex. gympan säger man "va ingen tjej nu!". Gympaläraren säger sällan (läs: aldrig) ifrån eller kommenterar detta. Många tjejer skrattar med, hejar på och få reagerar negativt.
 
 
 
Även ordet "feminist" är numera negativt laddat. "Feminister har bara fått för lite kuk", här man ofta. Vet folk vad de pratar om? Jag tror inte att speciellt många vet vad en feminist är, utan antar att det är något dåligt med tanke på den negativa laddning ordet har fått.
 
Ja ja... Det kommer alltid att finnas idioter. Jag ska dock göra allt för att se till att vårt barn inte ser kvinnor eller tjejer som något dåligt, oavsett om vi får en son eller dotter!

Det är det här jag snackar om...


Kitteh workout

 
 
 
 
 

Tisdag 28/5

Nio dagar kvar. N-I-O  D-A-G-A-R kvar till bf.
 
Idag ska jag städa och fixa här hemma! I alla fall så mycket jag orkar med... Jag är helt slut i kroppen idag, trots minimal ansträngning. Jag har sovit många många timmar varje natt (och förmiddag med för den delen) dom senaste dagarna. Det är väl kroppens sätt att förbereda sig inför förlossningen gissar jag! Vila, vila och ännu mer vila.
 
Om jag har ork och lust ikväll ska jag baka rabarbermuffins och frysa in! Man vet ju aldrig när oväntat besök kommer att dyka upp sen när bebisen har anlänt!
 
Just det! Jag kan ju visa bilder på bebisrummet senare ikväll eller under morgondagen. Vi hann ju, som sagt, inte måla om i något av sovrummen... Men det blir fint ändå!

Aldrig är man nöjd!


Det lönar sig att klaga

När vi precis hade hämtat hem vår nya barnvagn, efter en hel del väntan och stul, upptäckte vi att den var trasig. Vi fick åka in till Norrköping ännu en gång och där vi blev vi tvungna byta ut hela chassit med tanke på att vi inte har tid att vänta flera veckor på en liten (men viktig!) plastdel. Vi kände oss inte speciellt bra bemötta och personalen visste inte riktigt vad de skulle göra när vi kom, trots ett samtal till butiken dagen innan. När vi kom hem upptäckte vi ännu ett fel. Den här gången hade personalen som bytte ut chassit missat en inställning som gör att påverkar stänkskärmarna och hur vagnen fälls ihop. Självklart blir vi sjukt irriterade med tanke på allt som har krånglat innan.
 
Dessutom hade vi beställt en bilbarnstol samtidigt som vi beställde vagnen. Anledningen till att vi fick vänta extra innan vi fick hämta ut alltsammans var att just den inte hade kommit, trots att vi beställde både bilbarnstol och vagn för över tre månader sen... Vi fick i alla fall nöja oss med en bilbarnstol av samma modell, fast i en annan (snarlik) färg, med tanke på att vi inte har tid att vänta på den andra. Vi ska ju trots allt ha barn om två veckor och personalen visste inte när den andra skulle levereras till butiken.
 
När vi hämtade ut våra varor fick vi dessutom ingen ordentlig genomgång på hur man monterar bilbarnstolen på ett korrekt sätt i bilen. Detta ska tydligen vara en standardrutin enligt personalen själva, men de hade tydligen ingen tid för oss den dagen. Vi fick en snabbgenomgång av vagnen som tog knappt en minut och kände oss allmänt stressade och dåligt bemötta.
 
Med tanke på allt detta skrev jag ett mejl till huvudkontoret som sedan vidarebefordrade det till butiken i Norrköping. Jag hade nämligen ingen som helst lust att personligen kontakta butiken ytterligare en gång med tanke på hur dåligt vi har blivit bemötta innan. Idag fick jag i alla fall ett samtal från butikschefen som bad så hemskt mycket om ursäkt och förklarade hur jag själv skulle ställa in vagnen så att den fälls ihop på ett korrekt sätt. Hon tackade mig även för att jag har tagit mig tid att skriva det där mejlet och hon tyckte att mina synpunkter var bra. Vi fick även kompensation för besväret i form av ett presentkort på 500 kr. Det tackar vi för!
 
Det lönar sig alltså att "klaga". Jag har själv jobbat inom ett (eller faktiskt två) serviceyrke(/-n) och har flera gånger känt att; NEJ! Kunden har fan inte alltid rätt! Men jag har även erfarenhet av att kunden visst har rätt och att man då får rätta sig efter denne och göra det bästa av situationen. Jag är i alla fall glad att butikschefen tog sig tid att ringa upp mig och dessutom var snäll nog att ge oss kompensation! Det är viktigt att man står på sig och att man dessutom gör det på ett snyggt sätt. Skrik och allmänt taskig attityd vinner man inget på! Vill man bli tagen på allvar, och dessutom slippa skämmas ihjäl nästa gång man besöker butiken/företaget, får man helt enkelt vara trevlig och förstående. Alla kan göra fel!
 

23:e maj

Men vänta lite nu... 23:e maj?! Det är ju helt sjukt! Min graviditetsapp säger dessutom att det är 14 dagar kvar till beräknad födsel! Någon måste stoppa tiden i ett par veckor till så att vi hinner med allt som ska hinnas med och dessutom hinner fatta att vi snart blir tre!
 
Bebisrummet och sovrummet lämnas omålade tills bebbe är några veckor gammal. Det hade varit underbart att ha dom rummen klara, men vi har helt enkelt varken tid eller ork! Martin jobbar heltid och jag är helt slut om dagarna, både fysiskt och psykiskt, trots minimal ansträngning. Det är väl kroppens sätt att säga "Nu är det inte lång tid kvar! Vila medan du har chansen!"
 
I helgen ska vi i alla fall försöka att fixa klart det sista i trädgården. Eller sista och sista... Det finns visst alltid något att göra där ute! Men vi ska i alla fall fixa klart utanför grovingången så att vi kan lägga dit nytt grus, plantera lite blommor så att det ser trevligt ut och kanske klippa gräset ännu en gång. Det växer ju sinnessjukt fort?! Hönsgården måste vi hinna bygga klart också, men svärföräldrarna brukar vara generösa med hjälp på den fronten.
 
Regnet ser ut att hålla i sig idag, så jag får väl pyssla lite här inne i stället! Jag ska nog bädda i spjälsängen och spåna på hur vi kan göra det fint i bebisrummet utan att måla om. Hmm... Hoppas att det inte är helt omöjligt! Vårt sovrum där emot är ett hopplöst fall med sina citrongula väggar och knallblå bård mitt på väggen...
 
 
Jag som ville vara ute idag... Dumma regn!
Glass-sugen är jag också...
 

Trädgårdspyssel

Det går helt enkelt inte att hålla sig inne när solen tittar fram! Efter två grå dagar med spöregn är det underbart med lite sol och värme.
 
Ikväll passade vi (läs: Martin) på att klippa gräset och några heldöda småträd och buskar i utkanten av trädgården sågades ner. Medan Martin släpade bort dom sista avsågade grenarna kokade jag säsongens första rabarberkräm! Den blev helt okej.
 
Jag tvättade i alla fall ett par lerkrukor som jag snattade av mamma här om dan. I dessa ska jag plantera lite kryddor och diverse ätbart! Gräsmattan ser förresten lite vissen ut här precis intill husväggen, men den börjar piggna till nu efter allt regn!
 
 
Just det! Vi har även börjat gräva lite (läs: mycket) vid grovingången... Just nu ser det ut som skit, rent ut sagt, men inom kort ska vi lägga dit en duk och fylla på med grus! Stackars Martin får gå fram och tillbaka med den tunga skottkärran för att få bort all jord och grus som inte går att rädda.
 
 

Denna ständiga amningsdebatt

Underbaraclara säger det med sådan finess och fuck-you-attityd att ingen i hela världen kan göra annt än att hålla med. Om någon trots detta fantastiska blogginlägg tycker att ammande mammor och deras bebisar ska gömma sig och amma på toaletten så... fuck you, helt enkelt. Du har fel och om du stör dig så jävla mycket - blunda.
 
Amningsdebatten har pågått länge och jag blir lika irriterad - och provocerad - varje gång frågan dras upp, oftast av någon okunnig ickeförälder som inte har en aning om vad hen pratar om. Folk pratar om att ammande mammor lika gärna kan gå in på toaletten och amma om man befinner sig på t.ex. ett café eller en restaurang. Man pratar om att mammor måste "sköta det snyggt", vad nu det innebär... "Ja, men man behöver ju inte flasha brösten helt och hållet och slänga runt med dom!". Hmm... Jag har då aldrig sett någon ammande mamma flasha brösten och dessutom slänga runt med dom. Har dessa människor ens sett en ammande kvinna? Vet folk över lag ens hur det går till när man ammar en bebis?
 
Även bebisar måste ha mat, precis som du och jag. Ofta dessutom! Om bebisen blir hungrig när man befinner sig på ett café... Ja då får man helt enkelt amma bebisen om man råkar vara en ammande mamma. Varför ska bebisar ha mindre rätt att äta? Och varför ska en ammande mamma känna skuld när hon ska mata sitt barn? Varför är bröst så provocerande när det gäller just amning? En reklamskylt inne på ett café, föreställandes en halvnaken modell iklädd bikini, skulle knappast provocera speciellt många... Eller en kvinna med mycket urringning, t.ex. Men skymten av ett bröst under amning är av någon anledning mycket provocerande och stör visst väldigt många. Handlar allt detta om sexualiseringen av kvinnobrösten? Dom är ju trots allt, först och främst, till för att ge föda åt våra barn. Det verkar majoriteten av dessa amningsmotståndare ha glömt. De flesta av oss har ju faktiskt någon gång legat i vår mammas famn och fått mat genom amning. Tänk på det!
 
Ammning borde vara det mest naturliga i hela världen, precis som att föda barn eller äta mat! Jag tänker minsann inte gömma mig i någon vrå och skämmas när vår bebis är hungrig. Om hen behöver mat, så ska hen självfallet få mat - oavsett om vi befinner oss hemma, på promenad eller på ett café.

Swedish Hasbeens

Swedish Hasbeens tillverkar himla fina skor! Ett extra plus är att dom är handgjorda av naturmaterial.
 
Dessa gula är mina favoriter! Tänk er till en pastellfärgad vippig vintageklänning.
 
 
Finns även till barn! Hur söta?!
 

Vår son Ola-Konny

Den ständigt återkommande frågan... Vad ska det lilla knytet heta?! Det verkar så självklart när det gäller andra blivande föräldrar och deras namnval, men vi kämpar verkligen med att hitta det perfekta namnet! Och OM man hittar ett klockrent namn och verkligen bestämmer sig för det... kanske inte ens bebisen ser ut som "en sån"?
 
Alla har förstås olika smak när det gäller namn. Jag förstår dock inte hur någon någonsin kan ha tittat på sin nyfödde son och sagt  "Ååååå, han ser ju precis ut som en Ola-Konny!". Nåja... Jag tycker dock inte att man ska anpassa bebisens namn efter vad andra tycker! Jag minns att jag kikade på en bebis-/blivande mamma-sida på nätet för några månader sen när jag intensivt letade efter passande namn... Jag tror t.o.m. att sidan finns som app till mobilen. Sidan verkade i alla fall väldigt seriös md tanke på alla kända sponsorer, Där fanns bla. tips på vad man skulle tänka på under graviditeten, listor på pojk- respektive flicknamn, namnsdagskalender, länkar till olika bebisbutiker för kläder mm. på nätet... Osv osv. 
 
Jag hittade även en lång lista på vad man inte skulle döpa sitt barn till, så att barnet inte skulle riskera att bli mobbat eller retat för sitt namn. Liksom... vad fan? Vadå mobbat pga. sitt namn? Namn som Britta skulle man tydligen undvika med tanke på vad det rimmar på... Jag citerar: "Det kan definitivt vara klokt att undvika namn som rimmar på intima kroppsdelar och dessutom bra att ha ett hum om vad de heter på andra språk om ni planerar en internationell framtid för era barn – Fanny betyder till exempel "rumpa" på amerikansk engelska, men betecknar en kvinnlig kroppsdel som ligger, tja, en liten aning längre framåt i England." Även konstiga namn och namn med jobbig stavning skulle man hålla sig borta från. Vadå konstiga namn? Jobbig stavning? De menade typ att ett barns framtid hänger på namnet - om det är ett typiskt Svensson-namn eller inte. Det lät i stort sett som att barnet kommer att bli mobbat om föräldrarna har valt ett ovanligt eller udda namn och att det dessutom är föräldrarnas fel. Knäppt...
 
Jag kan dock hålla med till viss del när det gäller stavning... En del blivande föräldrar verkar vilja släga in helt onödiga bokstäver och stavelser här och där i "helt vanliga namn", endast för att det ska se lite mer exotiskt och udda ut. Typ Lizah, Lukaz, Tuva-Lii, Deniz (Denise), Chatarina (Katarina), Maxx osv. Men smaken är som baken - delad.
 
Så vad ska man döpa barnet till då? Det ska ju passa ihop med efternamnet (troligvis mitt) och passa barnet i fråga. Jag har inga problem med att prata om vilka namn vi har funderat på. Om någon vill "stjäla" något av namnen innan vår bebis har hunnit komma till världen så visst, gör det!... För all del.
 
Saga och Luna är flicknamn som vi har funderat på. Luna betyder förresten måne. Inget av dessa kan misstolkas när det gäller uttal eller stavning. Korta och enkla. Väldigt fina namn tycker vi! Kanske får han heta Henry, efter min bortgångna farfar, om det blir en pojke. Mellannamn då? Ska man ha det? Enny är ett alternativ till en flicka, efter Martins rara gammelfarmor (som fortfarande är i livet).
 
Det är ett svårt val! Vi bryr oss inte ett dugg om vad andra i vår omgivning tycker. Så länge vi är nöjda så spelar det ingen roll. Vi kommer inte att bestämma oss helt och hållet innan bebisen är född, utan väljer att vänta tills vi ser hur hen ser ut! Kanske ser hen ut som en Ola-Konny...?

Kladdkaka

Regn, regn och ytterligare lite regn... Trist idag men roligt senare i veckan när hela trädgården växer och frodas så att det knakar! Men det vore ju praktiskt om inte gräset växte så förbannat fort...
 
Jag tröstade mig med att knåpade ihop en snabb och enkel kladdkaka. Magen skrek nämligen efter något sött och chokladigt... Just den här kladdkakan är förresten superenkel att göra och smeten blandas ihop direkt i kastrullen! Mindre disk är väl alltid ett plus..? haha
 
 
 
 
Du behöver:
 
100 g smör
2 ägg
2,5 dl socker
1,5 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
3-4 msk kakao
1 krm salt (förhöjer chokladsmaken!)
(Jag brukar även klämma i ca ½ dl sirap - det blir extra kladdigt och liiiiiiiite kola-aktigt)
 
Gör så här!
 
Ställ in ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull och ställ sedan åt sidan. Blanda i socker (,sirap) och ägg och blanda väl. Tillsätt sedan de övriga ingredienserna och blanda till en jämn smet. Häll alltsammans i en smort och bröad form, gärna med löstagbar kant! Grädda i mitten av ugnen i ca 15 min. Kolla till den emallanåt så att den inte hinner bli torr! Alla ugnar gräddar nämligen olika... Låt kakan svalna och servera med t.ex. vispad grädde eller glass och bär!
 
TIPS!
 
Blanda i en mosad banan (eller t.o.m. två) i smeten - det blir sjukt gott!
 
Bröa formen med cocosflongor eller fint hackade/krossade nötter!
 
Dubbel smet ger en högre kaka som räcker till fler! En omgång smet ger nämligen en väldigt låg kaka. Räkna dock med att tiden i ugnen måste förlängas med några minuter, men du behöver absolut inte dubbla tiden!
 
Lycka till!
 

Annorlunda planteringar

Är det inte rätt trist att endast plantera i vanliga krukor? Jag tycker att det är jättevackert och kul att plantera i udda saker! Varför inte plantera i en byrå, gamla plåtburkar, en skottkärra eller i ett par gamla skor? Jag ska i alla fall satsa på att hitta en liten byrå att plantera i! Den ska få stå vid entrén, som praktiskt nog är skyddad med ett tak (balkongen är precis över). Hittar jag ett par gamla skor kanske jag även planterar i dom!
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Lunch

Åh, vilket underbart väder! Varmt och soligt! Idag finns det 100 sysslor att göra här hemma... Men först ska jag mumsa i mig min lunch! Här om veckan köpte vi ett sjukt gott bröd! Typ så grovt det bara går, utan konserveringsmedel och annat skit, ekologiskt och med en hint av honung. Det innehåller en himla massa frön och annat gott! Vi äter sällan smörgåsar här hemma, men däremot går det åt en hel del Special K-flingor! Och en massa filmjölk... Kanske är det mitt graviditetsbegär?
 
Ägg-, majonäs- och kaviarsmörgåsar med massa körsbärstomater.
Jag var dessutom sugen på morotsstavar! ...och juice.
 

33 jävligt bra anledningar.

"Varför feminism behövs" listar 33 utmärkta anledningar till att feminismen behövs i dagens samhälle. Jag skulle posta länken på Facebook så att andra kan ta del av och läsa den. Men gick det? Nääääää, såklart inte! Den har blivit blockerad av Facebook, troligtvis för att någon av facebookgubbarna anser att den är stötande eller något. Eller så har den blivit anmäld av ett gäng griniga män som inte ens har läst en enda av dessa anledningar.
 
Det här är väl jäääävligt bra anledningar?
 
 
 
 
 
Jag tänker genast; tänk om vi får en dotter? Är detta den värld vi vill presentera henne för? - en värld av kvinnoförryck, våld, sexism och ojämställdhet? Tänk om hon blir våldtagen? Tänk om hon blir utsatt för våld? Värst av allt... Ska hon växa upp och tro att det är okej? Ska hon behöva finna sig i det?
 
Eller... Tänk om vi får en son? Ska han växa upp och tro att det är okej att behandla kvinnor som det svagare könet? Kommer han att kämpa för jämställdhet? Tänk om han behandlar flickor/kvinnor illa? Tänk om han tar åt sig av allt som en del idioter i min omgivning säger och gör?
 
Kvinnosynen är inte som på 50-talet, där kvinnan skulle stå i köket medan mannen försörjde familjen. Eller som ännu tidigare, där kvinnan inte hade några rättigheter alls. Inte i Sverige i alla fall. Men i många andra länder är kvinnosynen tyvärr skrämmande lik den från förr - Kvinnor har inga rättigheter, de får stryk om de öppnar munnen och mannen bestämmer allt i och utanför hemmet. 
 
Ska man verkligen behöva vara rädd för sitt eget barn skull (innan hen ens är född dessutom)? Rädd för att vi lever i en sjuk, ojämställd värld som majoriteten av de styrande och högt uppsatta ledarna - MÄNNEN - inte vill ändra på? Kvinnor har kämpat i århundraden för sina rättigheter och vi lever i ett modernt och väl utvecklat samhälle. Ändå pratas det mer om t.e.x. rasism än om ojämställdhet. Båda dessa samhällsfrågor är precis lika viktiga och handlar om lika rättigheter, men en kvinnas rättigheter är tydligen inte lika viktiga? Lika rättigheter ska väl vara självklart, oavsett kön eller hudfärg? Tydligen inte...
 
Vi lär våra döttrar att hålla sig borta från "fula gubbar" och att "pojkar retas bara för att de är kära i dig". Kvinnan som blev gruppvåldtagen får skylla sig själv! Hon var ju faktiskt full OCH lättklädd. Även kvinnan som blev slagen i hemmet av sin man får skylla sig själv! Hon skulle inte ha varit så uppkäftig. Tjejen som fick alla dom där nedlåtande och kränkande kommentarerna får också skylla sig själv. Den där bilden var ju faktiskt ganska utmanande och hon var ju rätt tjock.
 
Varför lär vi inte våra söner att inte våldta, slå eller förnedra kvinnor? Är det så självklart att de kommer att växa upp till bra och förståndiga killar, som kommer att hamna i bra sällskap och inte påverkas av grupptryck? Är vi så naiva? Varför är det flickorna som lärs upp, redan från början, till att vara det svagare könet. Vi tjejer ska akta oss och ständigt vara på vår vakt - annars får vi helt enkelt skylla oss själva.
 
När jag gick på gymnasiet fanns det en "elevens val"-kurs som hette Självförsvar för tjejer. Där fick tjejer helt enkelt lära sig självförsvar. Ifall att de skulle stöta på några fula gubbar liksom... Det är väl jättebra, MEN... Varför fanns det ingen kurs för killarna? Kanske en "lär dig respektera kvinnor"-kurs? En kurs som gör att tjejerna en dag känner att de inte behöver gå nån jäkla självförsvarskurs?
 
Ja ja... Jag kan babbla på om deta i evigheter. Jag får helt enkelt konstatera att det finna en hel del idioter (de flesta råkar vara män) i min närhet som kommer att bidra till att mitt barn kommer att få en snedvriden kvinnosyn. Det kan räcka med speciella kommentarer eller att man postar en "feminister har bara fått för lite kuk"-bild på Facebook. Mitt barn kommer att påverkas, mer eller mindre. Jag får helt enkelt finnas här och se till att hen påverkas på så sätt att hen blir fast besluten att göra skillnad och sätta stop för helvetet. Som förälderkan man inte göra mer än sitt allra bästa.

Trist dag

Idag är det just det... En trist dag. Himlen är grå och jag har ingen ork!
 
En av ällingarna (ankungarna) har varit krasslig sen vi fick hem dem igår kväll. Jag har tagit in den till köket och nu är den nerbäddad framför vedspisen. Hon fick lite mosat ägg på ett fat för en stund sen och har ätit för glatta livet. Jag hoppas verkligen att hon rycker upp sig och blir pigg som de andra!
 
Nä, jag tycker att vi piggar upp oss med ett gäng inspirationsbilder! Jag blev medlem på Styleroom för några dagar sen och där hittar man hur mycket inspiration som helst! Glada hemmafixare visar upp sina hems bästa sidor och ger varandra tips och feedback! 
 
Pinterest är ju en given favorit sedan länge och även där har jag varit och spanat en hel del.
 
 
Färgglada, ljusa kök är det bästa jag vet... Näst rabarberkräm.
 
 
 
 
 
 
 
Barnrummet har vi inte ens bärjat med än! Tiden bara flyger iväg...
 
 
 
 
Jag älskar färg! Om vi någon gång köper ett hus så ska trappan absolut målas i någon fin färg! En trapp till himlen. Typ.
 
 
 
 
 

Mamma till fem

Puh! Nu är vi äntligen hemma och vi har dessutom blivit fembarnsföräldrar..!
 
 
 
Dessa sötnosar hämtade vi hem tidigare ikväll. Förhoppningsvis är det fyra honor och en hane, som det är sagt! Det dröjer några veckor innan de kan flytta ihop med vår ensamma stackars ankhane som nu lever ihop med hönsen. Han blev ensam i vintras och sen har han flyttat hit till oss! Mignonankor är svåra (och dyra!) att få tag i så han har fått nöja sig med hönorna fram tills nu! Men han verkar ju inte klaga med tanke på att han har lyckats flirta till sig en höna som är honom trogen...

Trädgårdspyssel

Ikväll har vi pysslat i trädgården, jag och min kära sambo. Vi började ganska sent, men han i alla fall rensa bort ett ton ogräs från grusgången och dessutom gräva fram några kvadratmeter grus som vi trodde var förlorade. De som bodde här innan har troligtvis inte rensat ogräs alls sen de flyttade in, och förra sommaren var vi för upptagna med att njuta av vår första tid i huset att vi glömde bort dom trista sysslorna i trädgården. I år är det dock andra bullar! Innan bebisen kommer så ska vi i försöka hinna plantera en del i rabatterna, göra ett litet grönsakslad och bygga klart hönsgården som vi påbörjade igår. Hmm, och vi ska dessutom hinna måla åtminstonne vårt sovum och fixa en massa annat inomhus. Men ääääääsch..! Det är ju bara tre veckor kvar till bf, så vi hinner nog! Haha eller..?
 
 
En snutt av trädgården förra sommaren - vildvuxen som en djugel, men ändå rätt fin.
 
 

11-årskalas i solen

Lillasyster fyllde år tidigare i veckan. Idag bjöds det på tårta och trevligt sällskap! Tyvärr så blåste det så mycket att hon inte hann blåsa ut ljusen innan de slocknade. Nåväl... Tårtan var i alla fall väldigt god! Chokladbottnar, hallon och dumlegrädde innehöll den bland annat!
 

Bröllop

I lördags var vi bjudna på bröllop i småland! Det var jättefint (kan ett bröllop INTE vara fint?) och det var min morbror som gifte sig. Nu efteråt kan jag inte låta bli att kika efter bröllopsinspiration på nätet! Det lär väl dröja ett tag innan det är vår tur, men man får väl drömma lite..? Det är ju så vackert!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Luftballong av en rislampa

Ååå! Jag måse pyssla ihop en sån här fin luftbalong till bebisrummet! Gissar att allt man behöver är:
 
- en rislampa
- ev. färg eller silkespapper + tapetlim att färglägga och pryda den med
- hårt papper att tillverka en borg av
- tråd
- diverse verktyg så som pensel, sax mm.
 

Sovrumsinspiration

Jag kan inte bestämma mig angående något alls när det gäller vårt sovrum! Vad ska det vara för färg på väggarna? Ska vi ha någon sänggavel? (Ska jag måla en sänggavel på väggen? Det är ju så fint!) Vilka möbler ska vi ha? Belysning? Gardiner?
 
Jag gillar idén med regndroppar i olika pastellfärger! Man kan ju göra dom av tapet eller pappar och sen klistra upp med hjälp av tapetlim! Eller kanske kan man använda sig av dekorplast? Fast jag vill ju ha något liknande i bebisrummet. Äsch! Då matchar det ju haha...
Lampan var ju underbar...
 
 
 
 
 
 
 
Jag vill ha mängder av pom poms och vimplar! Det ska kännas som ett evigt kalas. Pastellfärger, vitt, vintageprylar... Ååå jag vill fixa nu! Jag ska nog hämta färg nästa vecka eller t.o.m. i eftermiddag..! 

Städning och trädgårdsland på g

Idag är det städning som gäller! Trots det fina vädret... Jag har skjutit upp det i flera dagar nu pga. det underbara vädret! Eftermiddagarna har spenderats i solen och på kvällarna har vi grillat här hemma. Det godaste maten tillagas på grillen! Oftast i alla fall...
 
Här om dan åkte vi förresten förbi Dahlias blommor, som ligger bara någon km från oss. Vi köpte tre olika tomatplantor, två gurkplantor och ett par bönplantor. När vi kom hem kom vi på att vi inte har någon jättebra plats att plantera alltsammans på... Men äsch! Det löste sig. Snart är det ändå dags att snickra ihop några ordentliga odlingslådor och då får alltsammans flytta igen.
 
Det är något visst med att odla eget. Det blir inte mycket till skörd när allt kommer omkring, men visst är det härligt ändå? Man blir glad av det lilla som blir! Att kunna mumsa i sig egendlade körsbärstomater, små gurkor och en uppsjö av kryddor... Nästa gång ska vi köpa några chilliplantor, någon slags pumpa, potatis, kryddor och kanske någon krasseplanta som kan klättra på husväggen. Mums!
 
 
 

En bulle på golvet

En kanelbullematta från Bombadill har införskaffats till bebisrummet! Visst är den underbar?!
Finns att köpa på Lekmer.se!
 
 

Glada höns!

Idag är jag extra glad över att vi har egna höns här hemma. Glada höns som får ströva fritt på tomten när vi är hemma och som har tuppar som ser efter och uppvakar dem! De kan picka i sig färskt gräs, insekter och matrester när helst de vill, sandbada i solen och koppla av tillsammans i skuggan. De värper oftast var sitt ägg varje eller varannan dag, i ett av de värpreden som sambon har snickrat ihop åt dem.
 
Tyvärr så har långt ifrån alla höns det så här bra... Speciellt lidandes blir hönseri-hönorna som behandlas som produkter, inte som levande varelser. Detta dök upp på Djurens Rätts Facebooksida idag:
 
 
Det här är ingen rolig bild, och vi försöker överlag vara försiktiga med obehaglig bilder. Men: detta är Livsmedelsverkets bild från en transport av uttjänta vä...rphönor på väg till ett slakteri i Vara häromdagen. Hundratals värphönor kvävdes till döds under transporten. En obehaglig påminnelse om den verklighet djur lever i, även om det är jobbigt att se.
 
 
GÖR SKILLNAD!
 
Värphönor skickas till slakt efter ungefär 1,5 år - då är de inte lönsamma i äggproduktionen längre. Varje år dör ungefär 160 000 kycklingar i Sverige under transporter.  Genom att inte äta djur behöver djur inte transporteras till slakterier. Beställ ett kostnadsfritt vegopaket: www.djurensratt.se/bestall-gratis-vegokit. Surfa in på www.vegokoll.se för tips, inspiration och recept. Gör skillnad för djuren varje dag genom att bli medlem i Djurens Rätt på www.djurensratt.se/stod-oss.
 
Visst är det hemskt?! Inga hönseri-hönor lever ett värdigt liv, oavsett vad som står på äggkartongen... Gomma Ägg skryter om att deras burhöns har sittpinne och "inredd bur", men de talar minsann inte om att varje bur är så liten att hönan knappt kan vända sig om, eller att hönorna bor så pass trångt att de pickar varandra blodiga pga. stress och brist på utrymme.
 
Bojkotta dessa ägg och gör skillnad! Kanske borde vi börja sälja lite ägg här hemifrån! Det var ingen dum ide! Här kan man i alla fall se med egna ögon att alla höns har det fruktansvärt bra och slipper lida!
 
Våra hönor har det i alla fall riktigt bra!
 
 
 
Vad sägs om gröna frukostägg?
 
 

Semifreddo med smak av choklad, apelsin och Nutella

Receptet har jag snattat av Leila Lindholm! Jag gjorde den här italienska glassen i lördags när det vankades tjejkväll här hemma hos mig. Den är enkel och blir sjuuuukt god! Gillar man inte apelsin så är det bara att skippa det. Annars smakar den som Rommerska bågar - mums!
 
 
Du behöver:
 
4 st ägg, ekologiska
1 dl strösocker
1 st apelsin, skal
1 st vaniljstång, färsk
2 dl vispgrädde
2 dl grekisk yoghurt, 10%
200 g mörk choklad, 70%
2 msk Cointreau (apelsinlikör) - kan uteslutas! Det gjorde jag...
0.5 burk Nutella, rumstempererad och rinnig
 
Gör så här!
 
Vispa grädden fluffig.
 
Separera äggulorna från vitorna (utan att det kommer någon äggula i vitorna).
 
Vispa gulorna, hälften av strösockret, apelsinskal och frön från en urskrapad vaniljstång vitt och poröst.
 
Bryt chokladen i bitar och smält den i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten). Se till att det inte kommer vatten eller någon ånga i chokladen! Då blir den tjock och grynig istället för smält.
 
Vispa äggvitor och resten av sockret till ett hårt skum - det är viktigt att använda en ren och torr bunke!

Blanda ner den smälta chokladen i äggulesmeten.

Vänd ner den vispade grädden och tillsätt likören.

Vänd ner tjock grekisk yoghurt.

Vänd försiktigt ner äggviteskummet i smeten och blanda till en jämn smet.

Varva glassmeten med nutella (som ringlas i smeten) i en ugnsform, skål eller plastlåda och frys den i 3–4 timmar så att den är ”halvfryst”. Den ska vara mjuk och kladdig i mitten. Halvsmält liksom!