Gott nytt år

I år har jag verkligen kommit igång med bloggen! Liksom på riktigt. Det känns så himla kul! Och en massa nya, fina läsare har hittat hit också. Ännu bättre! Jag tänker fortsätta att blogga mig igenom 2014, men än är vi inte där! Klockan har ju inte slagit 00:00 än och strax ska jag faktiskt gå och lägga mig. Imorgon ska jag nämligen upp och jobba vid 7. Men innan dess tänkte jag dela med mig av några mål och funderingar inför 2014!
 
 
 
 
♥  Vi börjar med något megaklyschigt (och tyvärr med kroppen i fokus) - träning.
 
♥  Jag ska försöka låta bli att vara uppkopplad för jämnan
 
♥  Jag vill bli ännu mer miljömedveten!
 
♥  Kameran ska få sig en rejäl genomgång! Jag vill lära mig mer om hur jag kan ta riktigt snajdiga och tilltalande bilder! Redigering skulle jag vilja börja klura med också.
 
♥  I sommar ska jag bannemej åka på en loppisresa genom landet. Eller åtminstone genom Östergötland.
 
♥  På tal om sommaren så vill jag åka på mysiga utflykter med min lilla familj. Henry ska få bada utomhus för första gången och gräva ner tårna i den varma sanden. Vi ska leka på stranden, grilla en massa och mysa under dom ljumna sommarkvällarna. Åh, va jag vill ha sommar! Helst nu, tack.
 
♥  Minst ett besök till huvudstaden ska vi väl hinna med också! En weekend med min älskade karl, tänker jag. Och kanske en tripp med en vän!
 
♥  Jag vill bli mer hälsosam för övrigt förresten. Äta nyttigare och hela den biten.
 
♥  Fler tatueringar!
 
♥  Jobba jobba jobba. Jag ska klura på framtida utbildning också. Och framtiden över huvud taget!
 
♥  Jag ska satsa på mitt lilla sommarprojekt som jag berättar mer om när det är dags!
 
 
 
Gott nytt år allesammans! Alla fina läsare, gamla som nya. Vi ses nästa år!

Nya burkfynd

Lördagen innan jul ringlade sig kön lång utanför en av Finspångs största loppisar. Ryktet om halva priset i hela butiken hade spridit sig. Och visst var det sant! Folk var som besatta och ryckte till sig saker hejvilt. Det gällde att vara snabb om man ville få med sig någonting fint hem. Jag hade redan spanat in ett par burkar dagarna innan och chansade på att dom skulle finnas kvar på rea-dagen.
 
Dom fanns kvar! Tre fina plåtburkar och en salt-burk i plast fick följa med hem. Jag fyndade även ett par krukor, en kanna och lite annat smått och gott.
 
 
 
 
 

Måndagsbrunch

 
 
 
Idag blev det knäcke med lufttorkad skinka till lunch. Två ägg från våra glada hönor och en kopp te slank också ner lätt som en plätt. Jag försöker verkligen bättra mig när det gäller ätandet om dagarna! Oftast blir det en rejäl middag och ingenting mer, och det är ju inte bra alls. Henry festade loss på en rejäl skål med gröt och äppelmos. Hans favorit!
 

Bröllop

Igår packade vi in hela lilla familjen i bilen tidigt. Lillakrutten släpptes av hos moster Flisan och farbror Erik medan jag och Martin fortsatte vår färd till Linköping. Det vankades nämligen bröllop! Min brother (sister) from another mother Wictoria tog sin älskade Jocke till sin äkta make inför familj och vänner. Jag terroriserade dem såklart genom att fota en himla massa, men visst måste man ju dokumentera en sån här fantastisk händelse!
 
Efter vigseln mumsade god mat från buffé och åt tårta. Vi kom farm till att man har en matmage och en dessertmage, så att allt ska få plats. Tårta och fika finns det ju liksom alltid lite extra rum för, hur mätt man än är! Vi stannade inte hela kvällen, utan begav oss hemåt skapligt så att vi hann hämta hem Lillskrutten och slappna av hemma en stund innan läggdags. Jag somnade dock på soffan så fort vi kom hem...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tomatsoppa med fiskbullar

Nu är väl julen ändå över, tänker jag. Fast vi ska ju iochförsig fira en gång till på nyårsafton. Så gör vi i min familj när det är vartannat-år-jul!  All den goda maten (och sällskapet) är det bästa med julen! Men till slut tröttnar man.
 
Nu när det börjar närma sig det nya året börjar ju hjärnan dessutom att koka ihop en massa klyschiga nyårslöften. Som att man ska äta nyttigare och börja träna. Fast nu vill jag verkligen lyckas! (Sägs varje år) Främst för min egen skull, men så tänker jag ju på Henry också! Förstås. Fast som hemmaförälder finns det inte alltid så mycket ork eller tid. Idag är jag till exempel både lite lat och orkeslös, så jag slängde ihop en soppa! Den blev god och faktiskt inte speciellt onyttig, så jag delar med mig av receptet!
 
 
 
 
Du behöver:
 
Fiskbullar i buljong (Abbas fikbullar fanns i vårt skafferi)
En fiskbuljongstärning
En burk konserverade körsbärstomater i tomatsås (krossade tomater på burk går också bra, men dessa är mycket godare!)
En vitlöksklyfta
En skvätt grädde
Citronsaft och citronzest från ½ citron
Olivolja
Salt
Peppar
 
 
Gör här:
 
Fräs vitlöken i olivoljan. Tillsätt sedan tomaterna, buljongspadet som fiskbullarna ligger i (själva fiskbullarna ska i senare) och buljongtärningen. Låt alltsammans puttra i ca 10 minuter. Rör sedan i en skvätt grädde, citronsaft och zest. Smaka av med salt och peppar. Till sist har du i fiskbullarna. Dessa behöver inte koka, utan låt dom sjuda i såsen i ett par minuter innan servering! Klart.
 
Denna soppa slänger man ihop på en kvart och sen är det bara att mumsa i sig den! Den räcker gott och väl till 3-4 personer och kan sparas till matlådan och ätas senare,

Strålande jul

Det är glest med inlägg såhär kring jul, men snart är allt som vanligt igen, det lovar jag!
 
Igår var det ju i alla fall jul. I år igen! Tänka sig. Dagen spenderades hos svärföräldrarna med släkt och familj. Många skratt och mängder med god mat blev det. Några klappar fick vi med oss hem också! Henry fick flera fina saker men mest exalterad var han över ett glansigt presentpapper som prasslade så fint. Åh, Henrys första jul var det också! Han var klädd i skjorta och fluga, förstås. Och matchande små äppelkinder hade han också. Världens gosigaste, om ni frågar mig!
 
 
Mina fina älsklingar!
 
 
 
 
 

Vinnaren är...

Vinnaren av den fiffiga boken fylld med mormorstips är... *TRUMVIRVEL*
 
 
Saga! Mejla mig (adressen finns till höger i bloggen) och skriv din adress så sickar jag ditt paket så snart julhetsen är förbi. Ett stort tack till alla som var med och tävlade. Jag borde kanske klura på fler små tävlingar framöver!
 
 
 

Sista minuten-pyssel

I morgon är det julafton, det kan väl inte en endaste människa ha missat vid det här laget. Om du, käre läsare, är som jag - ganska sådär sista-minuten-lagd, snål när det gäller julprydnader och lite lagom lat... Då kanske har blivit hög tid att slänga ihop ett jularrangemang att piffa upp hemmet med såhär kvällen innan! Eller så behöver du en sista-minuten-klapp eller gå-bort-present?
 
I vilket fall tycker jag att du ska ta med dig ficklampan och ge dig ut på jakt på mossa, pinnar och andra bra saker som finns i skogen eller kanske till och med längs vägkanten? Sen letar du fram något fiffigt att pyssla i. Ett hett tips från min sida är att rota fram något riktigt knasigt. Jag tog en gammal våg och en brödform! Någon form av ljushållare är också bra att ha! Sen kan du göra något så här fint:
 
 
 
 
 
 
 
Den bästa sortens pyssel ska vara enkel, billig och personlig, om ni frågar mig! Alla dessa prylar fanns hemikring. Förutom dom förbaskade ljusen som kostade 60 spänn på ICA. Letade halvt ihjäl mig innan jag fann dom.
 
Alla andra småsaker som jag snabbt pysslade ihop ska jag sprida ut här hemma. Dom fina små glasflaskorna fyndade jag alldeles gratis i en skrothög i skogen här om dan. Pinnarna och mossan fann jag bakom hönshuset! En alldeles lagom lång utflykt för att hitta pysselsaker, tycker jag.

En helg

Fredagseftermiddagen inleddess med hårfix hemma hos syster Flisan. Vi eliminerade våra alldeles för långa utväxter och planerade inför lördagens julbak och löshårspyssel.
 
 
 
 
 
Sen hann jag i stort sett bara hem, sov i ett par timmar och loppade en smula, innan jag var tillbaka igen! Vi spenderade den största delen av lördagen i köket där vi bland annat bakade världens gulaste (och godaste) saffranskaka att göra chokladdoppade saffranskulor av!
 
 
 
Så här fina och kladdiga blev dom! Nu ligger dom i Flisans kyl och väntar på att bli upphämtade. Och uppätna.
Vi bakade även pepparkakskulor, två sorters tryfflar och doppade kaffebönor i choklad.
 
 
 
Lillasyster Alice anlände på eftermiddagen och vi åt tacos. Så jäkla gott! Sen fortsatte godisbaket ända in på småtimmarna. En mysig helg, helt enkelt!
 
 
 
I morgon ska jag visa er mina fantastiskt fina, billiga och enkla sista-minuten-pynt inför självate julafton! Och alla loppisfynd, såklart.

Jultävlingen

Oj oj här har det varit tyst hela helgen! Jag har nämligen varit hos systeryster hela helgen och fixat hår, bakat och gjort annat skoj! Strax ska jag gå och lägga mig, men först tänkte jag bara påminna om min lilla tävling! Skriv ett par rader om varför du läser min blogg och gärna vad du vill se mer av, så drar jag en vinnare på självaste julafton! ♥
 
Vi hörs i morgon! Då ska jag visa upp dagens fina loppisfynd också. Och berätta om helgen och all bakning.
 
 
 
 
 

Lucka nr 17; berätta om hur du skulle vilja se ut om du fick drömma

Jag vill ju gärna vara peppig och påstå att jag är nöjd med mitt utseende, min kropp och allt det där, men det är inte så lätt! Hur positiv och lycklig man är med sig själv så kan man nog aldrig vara helt nöjd. Liksom till hundra procent. Himla deprimerande tanke, jag vet! Fast i och för sig, man kan nog vara nöjd OCH missnöjd med olika saker, liksom på samma gång. Det är lustigt det där! En salig röra, minst sagt.
 
Men om jag fick drömma hejvilt så skulle jag nog vilja se ut som en blandning av dessa skönheter:
 
 
 
 
 
 
 
 
Dita Von Teese, Bettie Page och Ellegy Von Ellem. Bilderna talar för sig själva! Dessa tre bleka pinuppor med sina timglasfigurer, kurviga kroppar och bländande skönhet är några av världens vackraste kvinnor enligt mig. Lite mystiska och gothiska, fast ändå lekfulla och flörtiga. Ellems tatueringar passar henne helt perfekt och Betties lugg är to die for. Och Dita är ju bara så... wunderbar! Åh, vilka brudar!
 
Innerst inne vill jag vara den där stentuffa pinuppan med putiga röda läppar, timglasfigur och glöd i blicken. Och en himlans massa fina tatueringar, förstås. En tjej med bestämta steg, som vet var hon är på väg och hur hon tar sig dit. En tuff brud i lyxförpackning. Typ. Drömma får man! Precis hur mycket man vill.
 
 

Jag är äcklad, provocerad och arg

 
 
Jag blir så fruktanvärd provocerad av både köphets och slöseri, men framförallt blir jag så ledsen och till och med lite äcklad av lättsamt skryt kring detta. Detta ska ha och ska ha som florerar kring oss alla. Detta hemska skryt kring nya prylar och materiella saker. Denna strävan efter att ha det bästa och att på något sätt därigenom bli den bästa. Jag förstår mig inte på detta underliga fenomen - att visa upp det man har, lättsamt skryta om det och liksom skylta med sitt ja, jag vet ju att det här inte är bra eller nödvändigt, men jag måste ändå visa att jag kan köpa om jag vill-beteende.
 
Jag kommer att göra allt jag kan för att skydda Henry från detta vansinne. Eller skydda... Jag ska lära honom om det, berätta varför det inte är hållbart eller sunt. Han ska aldrig någonsin bli bortskämd med prylar och skrytsaker. Hellre i så fall skämma bort med kärlek och trevliga vardagssaker tillsammans. Jag ska aldrig någonsin göra honom till barnet med ett överflöd av prylar. Hur många barnrum har man inte klivit in i och nästan drunknat i prylar? Nästan så att barnet själv knappt ta sig fram bland alla saker. Och vi vet ju alla hur många leksaker ett barn faktiskt leker med och tycker om - knappt en handfull. 
 
Många föräldrar verkar vilja kompensera med leksaker när något annat fattas i ett barns liv. Man kan inte köpa kärlek, men många är villiga att försöka. Och självklart skryta om det också. Annars är det ju ingen idé, om man inte kan visa upp det för andra! Dessa falska fasader och detta ska ha-beteende vittnar ofta om trasiga förhållanden, brist på kunskap och en jäkla masa ignorans.
 
Här på bloggen visar jag upp en himla massa saker, det försöker jag inte hymla med. Men jag känner absolut att jag kan göra det med ett gott samvete.
 

Lucka nr 16; berätta om det bästa köpet i ditt liv

 
 
 
 
Alltså oj vilka svåra luckor som dyker upp i Emilys kalender! Men vi kör på ändå.
 
Det bästa köpet i mitt liv? Jag vill säga hundarna. Dessa ättriga, ofta jobbiga och busiga små liv som med stora ögon tittar på mig och allra hest vill krypa intill mig och mysa under en filt hela dagarna. Jag tänker även på alla fantastiskt bra möbelköp, som vår soffgrupp eller det fantastiska pysselskåpet till exempel. I klädväg finns denna vackra skapelse med på topp-tre-listan i alla fall. Det är svårt att bara välja ett enda köp, så vi får nog nöja oss så.
 

Vinn en fiffig julklapp

 
 
Jag är otroligt sent ute som alltid... Men jag tycker allt att mina läsare ska få chansen att vinna en fin julklapp. Vad sägs om en fiffig bok med en himla massa kloka råd, huskurer och mormorsknep? Jag erkänner, jag har tjuvläst lite i den! Jag kunde inte låta bli när jag fick hem den. Man får bland annat lära sig om klädvård och förvaring, fläckborttagning, trädgårdsknep, huskurer, skönhet och kroppsvård. En himla bra bok, tycker jag!
 
 
Vad behöver man göra för att vinna då?
 
Skriv ett par rader om varför du läser min blogg och gärna även vad du vill se mer av när du klickar dig hit! Jag kommer att välja en vinnare på självaste julaftonskvällen, så man har alltså fram tills den 24:e på sig att delta. Vi säger att jag väljer en vinnare prick 00.00! Man behöver absolut inte ha en blogg för att delta, men var noga med att skriva namn och e-postadress. Kommentera under detta inlägg förresten!
 
Lycka till! ♥

Lucka nr 15; berätta om din favoritmaträtt

 
 

 
Just nu fantiserar jag om en saftig hamburgare med hembakat bröd, rökig BBQ-sås och grönsaker. Hemgjord coleslaw och någon form av potatis som tillbehör är ett måste! Så jäkla gott. Bagarstugans laxsallad med risoni är också helt fantastiskt god! Fina Lotta introducerade den för mig under vår första vistelse tillsammans  i Norrköping (tack bästa Lotta!!). Jag älskar även klassisk husmanskost som köttbullar, järpar, långkok, stek och annat gott! Oj, så mycket kött jag nämnde. Fast vi äter faktiskt vegetariskt ungefär 4-5 dagar i veckan! Det känns förresten helt fantastiskt bra. Vi gör en lista över min favoritmat, tycker jag!
 
♥  Min hemgjorda, grillade hamburgare med en kärna av mozzarella
♥  Lax i mängder!
♥  Rödbetsbiffar med bulgursallad
♥  Rödbetor i ugn med honung och salt
♥  Persiljejärpar
♥  Råkostsallad på rödbeta, morot och vitkål - funkar som tillbehör till det mesta
♥  Typ asgod köttbit med potatisgratäng och sås (funkar alltid)
♥  Helgstek, kalops och annat långkok

En måndag

Idag har jag smitt spännande planer och fikat hos syster yster Flisan. Henry har följ med mig på dagens alla ärenden, med en majskrok i handen och ett tandlöst leende på läpparna. Vi spanade på loppis, men hittade inget fint som fick följa med hem. Henry är förresten numera känd som den glada och söta lilla killen på loppisen. Vi är där minst en gång i veckan så han är välkänd numera! Lilla skrutten ♥
 
 
Idag har jag en rosig turban och swirl i luggen!
 
 
 
 

Lucka nr 14; berätta om din stil för ett år sedan

 
 
 
Hmm... Det här blev ju mest bilder på mitt hår för ett år sedan! Fast det är ju en enorm del av min stil! Dessa bilder är från sent november 2012 till januari i år. Förutom den där jag hade rosa/svart hår. Den bilden är från juni förra året! Fast den slank med eftersom att den representerar en stor del av min stil detta år.
 
Det som skiljer sig mest åt är vintagegarderoben. Jag hade inte speciellt mycket vintage alls för ett år sen. Inte mycket klänningar heller för den delen! Det mesta var svart och rockigt. Lite hårdare. Lite tuffare. Dom svarta favoritjeansen började bli för små på grund av en växande mage, men ersattes snabbt av brallor med plats för en bebis. Jag trivdes bra, precis som jag gör nu! Numera klär jag mig mer som en tuff tant, enligt många. Jag är beredd att hålla med. Fast den senaste månaden har dom svarta jeansen smugit sig fram ur garderoben igen. Åh, jag har saknat dom! Det handlar om balans tror jag. Ibland tant. Ibland tuffing. Då trivs jag!
 
Alltså min blå frilla förresten! Åh, va jag älskar den! Och pippifärgen ovanför är ju to die for, om ni frågar mig. Nä, fy så jäkla trist jag känner mig just nu! När jag ser dessa bilder vill jag slita fram den rosa färgen som jag vet ligger gömd någonstans i garderoben och färga färga färga! Fast Lady Gaga-grönt är ju också snajdigt, tänker jag.
 
 
Spana in årets kalender som fina Emily knåpat ihop!

Lucka nr 13; berätta om ett minne från din uppväxt

Vi träffades nästan varenda dag. Vi bodde grannar och möttes alltid upp i korsningen mitt emellan våra hem. Därifrån gick vi antingen till bäcken med den läskiga bron eller så byggde vi nån koja i skogen där vi bosatte oss på dagarna. Vi spelade Crash Bandicoot, byggde legomyggor, åkte på sommarläger och sålde påskteckningar till våra måttligt besvärade grannar. Livet på lågstadiet rockade.
 
Jag kommer ihåg när vi hittade en huggorm i hans trädgård och la den i en hink. Vi visade den stolt för hans föräldrar som nästan svimmade av. En annan gång smög vi efter och lurade på gässen som bosatt sig på udden vid våra barndomshem. Åh, livet på landet...
 
Jonathan heter han förresten. Min allra första bästa vän. En dag var han bara där. Han frågade om vi skulle leka och jag sa ja. "Din mamma kan ringa min mamma", typ. Sen var det inte mer med det. Tänk så lätt det var när man var liten! Inga krusiduller eller sociala koder. 
 
Det hände att vi blev retade av de andra barnen. En kille kunde ju inte vara bästa vän med en tjej! Fast vi brydde oss inte ett dugg. Vi fortsatte att vara bästisar under hela lågstadiet, ända tills jag fick flytta ner en våning och började i trean. Jonathan fick stanna i tvåan ett år till. Det är inte alltid så lätt med bokstäver och anat klurigt! Jag träffade en ny bästa vän som den här gången var en tjej. Vi ritade, kollade på Hipp Hipp Hora och hade en fest med Grynet-tema. Jonathan lekte i skogen med sina killkompisar i ett par år till och vi pratade liksom inte så mycket. Fast när vi hade vår Grynet-fest, typ i fyran, anlände han som ensam kille i rosa paljettklänning. Åh, denna Jonathan alltså! ♥
 
Jag kommer alltid att värdesätta vår vänskap och blir alldeles lycklig inombords när jag tänker på vår barndom tillsammans. Vi höll verkligen ihop för jämnan, krossade normerna och hade hur kul som helst. En sån vän borde alla få ha!
 
 

Haha åh, vilka sötnosar! (Förlåt ♥)
 
Här hittar ni förresten Emilys kalender! Än är det inte för sent att haka på.

Lucka nr 12; berätta om musik som inspirerar dig

Oj oj! Här ligger jag efter med typ tusen luckor i Emilys eminenta kalender. Äsch, vi kör vidare!
 
Musik som inspirerar mig? Jag lyssnar på en salig smörja med musik. En fruktansvärt bra, salig smörja om ni frågar mig!
 
Jag minns min allra första konsert. Jag gick på högstadiet och tillsammans med min dåvarande bästa vän åkte jag till huvudstaden för att se vår största idol. Marilyn Manon, såklart. Mitt hår var rosa och jag hade precis börjat hitta mig själv och in stil. Jag var så jäkla lycklig och var gråtfärdig under hela föreställningen. Han är min absoluta favorit än och jag kan spendera timmar med att spana på musikvideos och intervjuer på You Tube. Han är otroligt intelligent och hans musik handlar till stor del om att ifrågasätta samhälle, religion och ideal. Hårt, peppigt, argt, ifrågasättande, sorligt, fuck-off-sägande, komiskt och... ja allt på samma gång! Hans videos är både poetiska, otäcka och fascinerande. Jag är frälst, helt enkelt.
 
Ett tag var han förresten gift med den ack så vackra Dita Von Teese. Åh, den kvinnan alltså! Så jäkla vacker!
 
 
 
 
 

Okej då vi släpade hem en liten gran ändå för att det är så jäkla fint

Vi kunde inte hålla oss! Under en skogspromenad igår eftermiddag fick vi syn på en perfekt liten gran. Vi tänkte att ja, men en liten liten gran kan vi väl ändå ha? Den kan stå någon stans så att Henry inte når den! Martin säger förresten att den är uppnosig, och jag är nog beredd att hålla med honom. Grenarna pekar liksom uppåt på ett fint sätt, menar han med det. Men jaja nog om det! Så här ser den ut numera, helt klädd i vackert gammalt julpynt som jag har fyndat på loppis.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

En loppistorsdag med nationella prov

Fy fasen för att skriva matteprov i fyra timmar! Så började nämligen denna torsdag. Klockan nio i morse började jag räkna som aldrig förr. Man det kändes helt okej faktiskt när jag klev ut från klassrummet. Håll tummarna för mig för säkerhets skull!
 
Efter en lång provdag loppade jag lite här i Finspång. Jag fick med mig en påse med finfina saker innan det var dags att hämta upp min käre livskamrat. Två skålar i pressglas, julpynt, ett fantastiskt kul tygstycke, en scarf och lite annat smått och gott. Tygstycket fick jag inte med på bild men det var dagens dyraste köp. Ynka 25 pix! 
 
 
 
 
 
Nu ska jag bädda ner mig hos Martin i soffan och titta på film resten av kvällen. Det blåser storm där ute bland att det nattsvarta och man hör hur vinden viner runt husknutarna samtidigt som det knakar i väggarna. Riktigt mysigt, tycker jag!

Lucka nr 11; berätta om det fulaste du vet

Jag ligger ju lite efter med Emilys eminenta kalender, men vi kör på! Emily själv och även Emma Sundh har skrivit två fruktansvärt bra inlägg om just detta - det fulaste jag vet. Jag kunde inte ha sagt det själv och fortsätter i samma spår!
 
 
 
 
Jag tycker att vi genast slutar tänka på det vi ser framför oss, det visuella och det yttre. När jag tänker på fulhet så dras genast mina tankar till själviska människor, slöseri, orättvisor, antifeminism och falska fasader.
 
Jag tänker på hur vissa människor alltid sätter sig själva i centrum och hur en del helt saknar empati för andra. Ändå är det ofta dessa människor som lyckas ta sig framåt och på något sätt bli framgångsrika. Fast det är väl inte så svårt när man trampar ner andra på vägen, tänker jag.
 
Jag tänker på detta förbannade jävla slöseri. Denna ständiga längtan efter sprillans nytt. Om inte stanken av starka plaster eller färg finns kvar så är det inte nytt nog. Vi ska alla ha skinande vita IKEA-kök i våra hem, en blänkande ny bil i garaget och den senaste mobiltelefonen i fickan. Det slösas och slängs ofantliga mängder med prylar varenda sekund! Och i samma takt tillverkar man nya. Man hinner knappt lämna varuhuset innan kläderna man just köpt blivit omoderna igen och en maska gått på dom nya strumpbyxorna. Kvalitet är ju nämligen inget man vill satsa på numera. Nä, billigt ska det vara och snabbt ska det gå.
 
Något annat som jag tycker är väldigt fult... Kanske det allra fulaste till och med! Falskhet. Världen runt omkring oss är full av det. Falska leenden. Falska glittriga fasader. Falska åsikter. Falska omfamningar och lyckoönskningar. En låtsasvärld där inget är vad det verkar. Vi människor är så himla rädda för vad andra ska tycka. Vi drar hellre på en låtsasfasad och ett fejkat leende än att konfronteras av verkligheten. Tänk att man kan vara så jäkla rädd för vad andra ska tycka. Jag har människor i min omgivning som inte ens kan lämna gräsklipparen framme i trädgården eller låta något vara fläckfritt. Ja, men vad ska grannarna säga! Allt ska vara felfritt och på låtsas. Då är allt bra. Det som syns i alla fall.
 
 
Puh! Ja, det finns mycket som är fult här i världen! Men vilken tur att det även finns mycket vackert. Vi får trösta oss med att ingen är felfri och att det finns mycket gott här i världen. Men visst är det svårt att se bland allt det onda och mörka. Men då håller vi varandras händer och tar oss igenom det tillsammans.
 
 

Lucka nr 10; berätta om någonting som du tycker är alldeles särskilt vackert

Vi fortsätter med gårdagens lucka från Emilys snajdiga kalender!
 
Henry. Denna lilla skrutt som en gång legat och guppat omkring i min växande mage. En busig liten individ som får mitt hjärta att hoppa över ett slag när han ler sådär på sned. Han är glad nästan jämt, skrattar och spexar. Hans blå ögon lyser av bus nästintill hela tiden! Han har dom mjukaste och gosvänligaste små äppelkinderna jag någonsin varit med om. Hjärtat värker av kärlek till detta lilla barn. Tänk att det är vårt lilla barn! I sex månader har vi kunnat hålla honom i famnen, snosa honom i nacken och gosa honom till sömns. Men det känns fortfarande alldeles lustigt! Och alldeles alldeles underbart. Kärleken till honom är det vackraste jag vet ♥
 
 
 
 
 
 
 
 
 

En liten liten gran

Här om dan hittade mamma den sorgligaste lilla påsen med julpynt vi någon sin har sett.
 
Gammelfarmor Anna sparade på allt. Hon var den sortens tant som samlade in och rullade ihop julpappret så att man kunde använde det (minst!) en gång till. Himla miljömedvetet, tänker jag! Bland udda julpynt, utklippta fönsterdekorationer och annat smått och gott i en återanvänd brödpåse fanns dock en underbart fin pippi och två kottar! Dom hamnade genast i vår pyttelilla gran i vardagsrummet.
 
 
 
 
 
 

Klurar redan på sommarplanerna

Ikväll borde jag plugga matte inför provet imorgon men jag är helt slut! Känner på mig att en febertopp lurar runt hörnet. Uscha! Det är absolut inte läge för det just nu.
 
Jag kan heller inte släppa tankarna kring ett sommarprojekt som jag verkligen hoppas blir av! Det vore så jäkla kul och spännande. En riktig utmaning! Men mer om det får ni veta i framtiden.
 
 
Så här ser jag förresten ut en snöig dag som denna! Hundra år från sommaren, känns det som.
Jag försov mig i morse så det var bara att slänga på en bandana och en 5-minuterssminkning.
 
 
 

Lucka nr 9; berätta om din stil när du var 15 år

Ni vet en sån där period i ens liv som man verkligen skäms över och tänker "Hur fan såg jag ut?". Många skulle nog kalla mitt 15-åriga jag för en ån period, men jag tänker bara att jag nog kände mig svintuff då.
 
Det var under den här eran som jag började hitta mig själv, gav fingret till den normativa världen, färgade håret i regnbågens färger (med mammas hjälp förstås) och blev en stor konsument av svart kajal. Rosa och svart var favoritkombon när det gällde allt! Jag tjatade till mig min första piercing var ganska ensam med min stil, men kunde inte bry mig mindre just då. Trots suckande blickar och några glåpord då och då. Jag fann min absoluta favorit Marilyn Manson och gick på min första konsert. Det var under den här perioden i mitt liv som jag blev kär för allra första gången, fick mitt hjärta krossat tusen gånger om och insåg att det faktiskt inte är värt att gråta över den där idioten längre.
 
 
 

Lucka nr 8; berätta om ett klädesplagg som du minns från din barndom

Oj oj här har jag missat en lucka från kalendern! Fast då blir det ju två idag, så det gör ingenting.
 
Ett av mina starkaste klädminnen från min barndom tar mig till ett skolfota på lågstadiet. Jag gick nog i 6-års eller kanske till och med i ettan! Jag hade en kort, rakt avklippt page, en röd tomteröd polotröja och en manchesterklänning med mönstrade ränder i gult, orange och grönt, om jag inte minns fel. Att jag saknade fyra framtänder och har öppen mun på fotot gör det hela ännu roligare. Åh, du fula 90-tal... Kom aldrig tillbaka.
 
Jag minns även mina första glasögon som jag hade på prov i skolan för att se om dom fugerade eller ej. Stora som tallrikar och påminde om skämtglasögonen man köpte i leksaksaffären. Åh, så jag skämdes! Fast sist jag köpte brillor så köpte jag ju riktiga "nördglasögon"... Stora med tjocka, svarta bågar. Tiderna förändras!
 
 
Mina första små skor står i vardagsrummet.
 
 
 

Feministfest och att dansa hela natten

I lördags skulle Gudrun Schyman ha pratat feminism i Norrköping, men kunde dessvärre inte komma på grund av Sven. Ja, stormen alltså. Himla trist! Men ändå lite tur för min del som ändå inte hade hunnit dit eftersom att vi firade min mormor då. Förhoppningsvis har hon möjlighet att komma till Norrköping innan valet! 
 
Feministfesten på lördagskvällen blev i alla fall av trots Svens framfart. Lotta och jag gjorde oss snajdiga hemma hos henne innan vi begav oss dit. En förfest före förfesten, helt enkelt. Lotta hade förberett en asgod middag och bubbel. Jag som knappt gillar vin har faktiskt börjat tycka om det himla mycket på sistone! I alla fall vitt och bubbel. Gottigott gott. Jag slängde ihop en fin frisyr på Lotta som dessutom extra blev glammig i både strass och glitter. Själv hade jag på mig min svarta fina från kalaset och en glitterköfta som jag fick låna av Lotta.
 
Efter festen dansade vi tills stängningsdags och drack Tequila på Pop Orange som höll till i Värmekyrkan. När jag kom hem slängde jag mig direkt i sängen och slog ihop ögonen på några sekunder. Åh, vilken bra kväll ♥
 
 
Så här fint bor Lotta och hennes två katter!
 
 
 
 
 
 

Lördagens 60-årskalas

Igår blev mormor rejält överraskad när hela familjen hade samlats i smyg för att överraska henne och fira hennes 60-årsdag! Vi hade lurat henne att tro att hon skulle firas nästa helg, men i själva verket samlades familjen hemma hos henne och dukade upp med både smörgåstårta, tårta och kaffebröd. Hon blev så himla rörd och det uppskattades verkligen!
 
Henry var finklädd med skjorta, fluga och snyggbyxorna, dagen till ära. Han hade världens rosigaste små äppelkinder och spexade för alla. Jag tog på mig den svarta favoriten som jag skrev om här om dagen!  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Lucka nr 5; Berätta om en person som betytt mycket för dig.

Den allra första jag kommer att tänka på är min mamma. Hon har alltid stöttat mig till tusen och vi båda har varit med om svåra perioder och tagit oss ur ett hårt och fängslande grepp.
 
När jag säger att hon alltid har stöttat mig till tusen så menar jag verkligen det. Hon har skyddat mig från allt det onda men samtidigt låtit mig lära av mina egna misstag. Jag har alltid fått gå min egen väg och hon har aldrig hindrat mig. Sena kvällar och nätter har hon hjälpt mig färga håret rosa (och jag har färgat hennes med för den delen!), flätat in knalliga dreads och målat om mitt rum. Hon har följt med mig på mina knasiga möbel-hämtar-upptåg och loppisrundor på slingriga vägar. Vi har både skrattat och gråtit ihop minst en miljon gånger. Jag har hatat henne (fast inte på riktigt ju) så som arga tonåringar gör någon gång i livet, men hon har aldrig gett mig något annat än kärlek.
 
Folk brukar skratta åt hur lika vi är. Hur vi pratar. Vårt kroppsspråk. Hur vi ser ut. Vilken tur att jag har ärvt det mesta av min mamma! Det har hänt att vi gått in i en butik flera dagar efter varandra och personalen där har ändå vetat att vi är mor och dotter.
 
Hon är helt fantastisk helt enkelt. Det är henne jag frågar om råd och det är henne jag ringer till när jag har fyndat på loppis eller vill berätta något roligt. Oj, vilken fantastisk mamma jag har ♥
 
 
 
 

What does the fox say?

Ikväll har vi myst här hemma, jag och lillskrutten. Karln i huset är iväg och äter julbord. Fuuuuusk. Jag fredagslyxar till det med god mat för en, julmust och en halva-priset-chokladkaka. Henry fick nöja sig med gröt och några majskrokar. Snålt, tyckte han.
 
Nu sover lillen medan jag sitter här vid datorn och klurar på framtiden, smider planer och smuttar på min julmust. Åh, tänk om det går som jag vill! Spännande!
 
 
What does the fox Henry say? Idag är Henry extra snajdig!
 
 
 
 

Lucka nr 6; berätta om en person som inspirerar dig

Idag är det alltså tänkt att jag ska berätta om en person som inspirerar mig. Stilmässigt då antar jag med tanke på årets tema i Emilys bloggkalender!
 
Jag kan direkt säga att jag inte kommer på någon speciell person sådär på rak arm. Det som inspirerar mig finns i vardagen, i bloggar, på nätet, i gamla tidningar och i second hand-butiker. Jag kan till exempel inspireras av en snajdig tjej på stan, gamla reklambilder, musiker eller någon bloggare. Inspirationen dyker upp lite här och var!
 
 
 
(Jag kan inte riktigt svara på vart alla bilder kommer från. Dom har funnits på datorn ett tag)

Vinter på riktigt

Idag är marken vitpudrad till tusen! Grenarna hänger tunga från träden och buskarna ser ut som stora, fluffiga moln. Hundarna fick en smärre chock när de klev ut i den kalla snön. Värre var det förra året när det vid det här laget var 40 cm snö här hemma och dom knappt syntes, förutom ett par öron och en liten svansspets som stack upp bland snövallarna. Åh, Henrys första snö är det ju förresten! Nu är det vinter på riktigt och julkänslan log ner som en bomb.
 
 
 
 
Så jäkla skönt förresten att det är ljust och fint nu när snön äntligen har anlänt! Men snart får det allt räcka. Lagom är bäst.
 

Lucka nr 5; berätta om ett klädesplagg som får dig att känna dig stark

Jag fortsätter att dela med mig av luckor från Emilys eminenta julkalender! Det är redan dags för lucka nummer fem.
 
Ett plagg som får mig att känna mig stark? Den var riktigt svår! Jag kom inte på något på rak arm, men efter en stunds funderande...
 
 
 
 
Denna svarta vintagepärla är en av mina favoriter! Jag bär den ofta vid lite festligare tillfällen och tänker nog aldrig släppa den. I den känner jag mig tjusig, festlig och man kan nog även säga att jag även känner mig ganska stark när jag har den på mig! Riktigt fin är den i vilket fall. Helt klart ett av mina favoritköp ♥
 

Lökfamiljen firar jul

Jag ångrade mig! Den lilla telefonhyllan får istället vara hem för syskonen Lök. Där står de och vakar över hallen och håller utkik efter inkräktare. Pappa lök får hålla ställningarna i köket tillsammans med en liten gran.
 
 
 
 
 

Sina allra finaste leenden

När kameran åkte fram drog Mika på sitt allra finaste lilla leende!
 
 
Mysan gjorde likadant...
 
 
Fulingar ♥
 
 
 

Lucka nr 4; berätta om hur du får dina kläder att hålla längre

 
 
Idag är det dags för den fjärde luckan i Emilys fina bloggkalender! Hur får jag mina kläder att hålla längre? En otroligt viktig fråga tycker jag. Vi lever ju i ett slöserisamhälle där kortsiktighet och massproducerade skräpprodukter än så länge segrar över långsiktigheten och kvalitet. Tyvärr. Äsch! Det går ju att köpa nytt!, får barnen höra allt för ofta.
 
Jag köper näst intill endast second hand numera, och ofta vintage dessutom. Dessa plagg är oftast av god kvalitet och kommer att hålla i minst femtio år till! Till skillnad från H&M's koftor som är söndertvättade efter 3-4 omgångar i maskinen. Gamla plagg är dessutom bättre omhändertagna än dagens slit och släng-kläder. Förr var man rädd om sina prylar.

Men nu till dagens lucka! Nedan kan ni se mina tips på hur man får sina kläder att hålla längre. Jag försöker att följa mina egna råd så ofta jag kan och blir mer medveten för var dag som går! (Länge leve alla miljövänliga bloggare och andra människor på nätet! Jag slår vad om att många av er som läser min blogg tillhör denna megabra grupp med människor ♥)
 
 
♥ Tvätta dom inte mer än nödvändigt! Vädra kläderna i den friska luften så lovar jag att de känns fräschare.
 
♥ När du väl tvättar dina kläder - tvätta i kallt vatten och med ett milt tvättmedel. Mjukmedel är inte speciellt nödvändigt. Dessutom kan det vara bra att handtvätta plaggen så att det blir så skonsamt som möjligt
 
♥ Torktumla inte kläderna! Torktumling kan så kläderna att krympa och dessutom förstörs fibrerna i tyget.
 
♥ Förvara plaggen på rätt sätt! Breda galgar är bättre än tunna (åh jag vet, tunna stålgalgar är ju så fina! Här brukar jag synda, men jag är på bättringsvägen). Även skor slits i onödan av att förvaras på fel sätt. Ställs dom fint på skohyllan istället för att slängas i en hög på hallgolvet så lever dom betydligt längre.
 
Här kan ni förresten spana på bra tvättråd gällande jeans, som man helst inte ska tvätta alls. Eller åtminstonne så sällan som möjligt.
 
♥ Laga dina plagg! Små hål eller revor kan enkelt lagas med textillim eller nål och tråd. Förebygg genom att laga i tid, så att inte plaggen går sönder ännu mer. Det finns såklart gränser på hur mycket ett plagg kan fixas och lagas, men då kan man göra så här:
 
♥ Använd plagget till något annat! Återanvändning är megabra och riktigt kul! En klänning kan bli till en topp och en kofta kan bli till en kortare jumper. Som sista utväg kan man tillverka allt från grytlappar och lapptäcken till trasmattor och gosedjur. Extra fint tyg vill man ju inte slänga i första taget.
 
Ta bort fläckar på rätt sätt! Enkla husmorsknep kan rädda ett plagg från dom hemska fläckarna en gång för alla, utan kemikalier och annat onödigt. Google är din vän här. Fast fråga mormor/farmor först!

Om fläcken är omöjlig: färga eller blek!
 
 
Fler tips på hur kläder överlag får ett längre liv, PLUS att du hjälper mijön:
 
♥ Släng inte! Fy! Nej, säger jag. Skänk till bättre behövande eller sälj dom! Hjälporganisationer, loppisar och säljsidor på nätet finns det gott om. Låt syskon, barn och kompisar få ärva dina plagg. Byt med kompisar, till exempel! Det kan vara himla kul.
 
♥ Handla second hand och ge kläder en ny chans. Ett himla tjat, men det är kul! Jag lovar.
 
♥ Snoka! Vart kommer dina plagg från? Vem har tillverkat dom? Vart har dom tillverkats och av vilket material? Fråga i butikerna och va envis. Våga vara en jobbig kund och ställ frågor. Är du missnöjd? Låt dem veta det!
 

Idag har jag pysslat och fått mig lite färg på armen.

Idag har jag...
 
 
Kört en repris och tagit på mig samma kofta och hatt som i måndags. Luggen är likadan den också! Trivs himla bra med en liten swirl. Har saknat den! Jag har också...
 
 
 
Tatuerat mig! Min pinuppa på armen har äntligen fått sig lite färg. Jag lovar att visa er bättre bilder om några dagar.
 
 
 
Jag har även planterat en Hyacint i en fin kopp med guldkant.
Satte guldkant på vardagen, helt enkelt.
 
 
 
Sen fortsatte jag med gårdagens julklappspyssel.
...Och skräpat ner hela pysselrummet på kuppen. Dags att städa!
 
 
 
Nu ska Henry och jag mysa lite innan det är dags att hämta papput. Sen ska det bannemej lagas mat! Jag är vrålhungrig och magen kurrar.
 
Vad har ni haft för er idag?

Lucka nr 3; Berätta om vad du önskar dig i julklapp

Det här med julklappar är svårt tycker jag! Jag älskar att ge bort klappar och presenter överlag, och i år har jag bestämt att alla (ja, jag försöker i alla fall!) ska köpas second hand. Några enstaka klappar är klara, t.ex. fina gamla Brioleksaker till Henry.
 
Jag tänker att det också är en jäkla hets och ångest kring julklappar. Det känns kanske t.o.m. lite onödigt. Men det är ju så himla mysigt! Jag är kluven men kompenserar miljön och plånboken genom att spana på loppis. Bra kompromiss, tycker jag!

För att återgå till dagens lucka så tycker jag förresten att det är jättesvårt att önska sig något. Som liten skrev jag långa listor (bara för att?) och det var jag nog inte ensam om. Långa listor som rullas ihop som på film. Numera önskar jag mig sällan något. Dels är det svårt att komma på något, och som vuxen kan man dessutom köpa det mesta själv. Fast personliga presenter är ju himla kul att få!¨Och praktisk saker som är urtrist att köpa själv. I år önskar vi oss trista saker som lakan, handdukar och strumpor i det här huset.
 
 
Fast ärligt talat så önskar jag mig tusen grejer till... Drömma och önska får man!
 
 

Teak x 2

Här om dan, när jag köpte dessa fina fjäderdekorationer, fick jag även med mig en fin liten telefonhylla hem. Numera är den uppsatt i hallen, men har inte fått någon snajdig telefon att ta hand om. I stället pryds den av en liten Hyacint som badar i en kopp. Men det blev ju alldeles utmärkt det också.
 
 
 
 
 
Idag hämtade jag dessutom en underbar teakstol med svart galonklädsel som jag har fått av Martins mormor. Det var kärlek vid första ögonkastet när jag fick syn på den hemma hos henne för några veckor sen, och snäll som hon är fick jag den! Nu ska jag bara hitta en bra plats till den där den verkligen syns och får visas upp. Så himla snygg!
 
 
 
En bra stol när man spontant vill läsa om Pelle Svanslös äventyr.
 
 

Bloppis - drömkappan

Jag måste inse att denna vackra 50-/60-talskappa tyvärr inte passar! Den har hängt på en galge och sett ledsen ut i flera dagar nu i väntan på att få komma ut och visas upp. Och lika ledsen har jag varit för att jag inte kan ha den. Varm och mysig är den, det lovar jag! Med ett rejält tyg och foder. Riktigt välsydd! Den är 112 cm lång, mätt från axeln, och 65 m tvärs över bröstet, mätt under armhålan på kappan. Kragen är troligtvis av minkpäls och går att bära på två olika vis!
 
Vill du ge denna fina skapelse ett nytt hem, fråga något eller veta priset? Skicka iväg ett mejl till mig! [email protected] är mejladressen. Jag kan absolut skicka den mot portokostnaden. Annars finns den att hämta hos mig här i Finspång.
 
 
 
 

Lucka nr 2; berätta om vad du har på dig idag

Idag har jag en egenstylad liten vintagehatt i fuskpäls på huvudet. Fjädrarna känner ni väl igen? Dom köpte jag ju här om dan och nu har dom fått en hatt att pryda! Bling blinget har jag tagit från ett gammalt diadem. Himla snajdig, om jag får säga det själv.
 
 
 
 
 
Den fina jumpern köpte jag på loppis här om dan. Ynka 30 pix kostade den och jag är helnöjd! Djupblå, varm och lagom lång. Mönstret är helt wunderbar! Och röda naglar är väl aldrig fel?
 
 
 
Brallorna har ni sett tusen gånger förut! Gubbrallorna. Tantbyxorna. Favoriterna.
 
 
 
Väskan är också en favorit! Stor, rymlig och himla snygg. Den fick jag för några tior på loppis!
 
 

Luka nr 1; Berätta om din stil

Hallå där! Ikväll snubblade jag in på fina Emely Dahls blogg som jag ofta kikar i och bestämde mig lite raskt för att hänga på hennes roliga Berätta om-julkalender. I år är det lite av ett modetema som gäller och det går helt enkelt ut på att man varje dag publicerar ett inlägg med en rubrik från hennes lista. Varje dag öppnar man en lucka till sitt liv kan man säga, som Emma Sundh beskriver det. Häng på vetja!
 
 
Idag ska jag berätta om min stil!
 
 
 
 
 
 
Folk brukar säga att jag ser ut som en tant. De säger det med huvudet på sned och ett stort leende på läpparna. Ofta följs det av ett Aaaww! Jag tar det absolut som en komplimang. Tanter är rara, söta och många lurar dessutom på fina gamla plagg. Tanten Bella. Javisst!

Sedan tonåren har jag experimenterat med min stil och den är ständigt under utvekling och förändring. Galna hårfärger och udda klädstilar har alltid varit vardagsmat. Nu känner jag dock att jag har hittat mig själv och min stil! Stickade tantkoftor, vippiga vintageklänningar, höga midjor och roliga frisyrer blandas med tatueringar och ibland även knasigaga hårfärger. Det händer fortfarande att jag bara vill slänga på mig en bandtisha, färga håret rosa och rota fram lösnitarna. Men så är det med stil tror jag. Det finns inget rätt eller fel! Det gäller bara att hitta sig själv och gå på magkänslan. Då blir det toppen, jag lovar ♥
 
Kommande dagar låter listan så här...

2. Berätta om vad du har på dig idag.
3. Berätta om vad du önskar dig i julklapp.
4. Berätta om hur du får dina kläder att hålla längre.
5. Berätta om ett klädesplagg som får dig att känna dig stark.
6. Berätta om en person som inspirerar dig.
7. Berätta om en person som betytt mycket för dig.
8. Berätta om ett klädesplagg som du minns från din barndom.
9. Berätta om din stil när du var 15 år.

Söndagsfin

Idag är lilla Henry Första advents-fin! Nya plagg och välkammad lugg. Hängselbrallorna är helt underbara! Han ser lite ut som en liten farbror i dom. Biltröjan som papput valde ut passar perfekt till!
 
 
Sötnos!
 
 
 

Söndagssysslor på första advent

Tiden går fort! Att det redan är första advent har väl ingen missat? Det blåser storm här hemma idag, men solen värmer skönt! Medan Martin agerar tomte på en liten julmarknad pysslar och städar jag här hemma. För en liten stund sen kom jag hem från en promenix med hundarna. Henry var såklart också med och åkte runt i sin vagn bland granar och slingriga småvägar. Vi kom hem med vagnen full av smågranar som ska sättas stora vaser och granris att lägga på trappen.
 
Strax ska jag placera några hyacinter i våra Familjen Lök-vaser och leta efter en stor fin gren att ta in och göra något fint av. Hur det blir får ni se vart efter!

Idag är det lite kyligt, så gårdagens 10-kronorsfyndade halsduk åkte på! Vantar var det dock för varmt för, men det är bäst att ha dom i närheten.
Martin tog en snabb bild på mig innan det var dags att ta emot önskelistor och nappar.
 
 
 
 
 
Haha Lotta påminde mig om att det kanske ser ut som att jag har varit och snattat på en granplantering! Men det har jag såklart inte gjort. Dom är ärligt snattade från vägkanten.