En sallad med fula grönsaker och lax som ingen ville ha
Jag kokade några alldeles för små ägg (enl. konventionella äggproducenters mått), skar lite grönsaker och serverade alltsammans med halva-priset-lax som ingen velat köpa. Det blev en jäkla god lunch!
Tänk att miljontals människor, barn som vuxna, svälter och dör av hunger varje år, medan flera hundra miljoner ton mat slängs för att den anses vara ful. Sjuka värld. Men det är ju vi konsumenter som är med och påverkar! Jag kan inte alla krusiduller och jag är ingen expert, men någonting kan vi väl alla göra! Jag brukar bla. ta till vara på rester, göra matlådor, köpa närproducerat från mindre gårdar (jag tänker att dessa inte slösar och slänger lika mycket), odla eget, ta till vara på varor med kort datum och handla efter årstiderna!
Har ni fler knep för att slösa mindre?
Bra tänk! Otroligt när man tänker på slöseriet. Jag blir ledsen när folk slänger varor med utgånget datum utan att ens lukta på det först, som om det vore en magisk gräns och maten blir oätlig precis just när klockan slår tolv... Sen kan man ju faktiskt skära bort dåliga delar av en grönsak/frukt om det behövs istället för att slänga hela.
Tack för en kul blogg!
Mvh Sofie
Tänker också på detta, dock för sällan. Här hemma slänger vi inte överdrivet mk mat tycker jag. Vi gör storkok på vissa rätter & fryser in. Rester efter middagen blir ALLTID lunchlåda på jobbet dagen efter. Nästa år ska vi förhoppningsvis börja odla lite eget *jippi* köper reavaror, för de är minst lika goda.
Min kompis jobbade på en mataffär där de inte fick sälja mat som höll på att gå ut :S
Vi gör alltid matlådor av sånt som blir över, även om det kanske inte räcker åt en vuxen så räcker det till dottern.
Själv gör jag mycket grytor av sånt som kanske inte är jätte fint i kanterna & storkok är ett måste i denna familjen på vissa rätter som vi äter ofta. Vi köper potatis, lök, broccoli, blomkål, vitkål mm av grannen som är bonde så länge han har. Ägg köper vi från ett lokalt hönseri i kommunen och köper bara svenskt kött.