Kladdkaka
Regn, regn och ytterligare lite regn... Trist idag men roligt senare i veckan när hela trädgården växer och frodas så att det knakar! Men det vore ju praktiskt om inte gräset växte så förbannat fort...
Jag tröstade mig med att knåpade ihop en snabb och enkel kladdkaka. Magen skrek nämligen efter något sött och chokladigt... Just den här kladdkakan är förresten superenkel att göra och smeten blandas ihop direkt i kastrullen! Mindre disk är väl alltid ett plus..? haha
Du behöver:
100 g smör
2 ägg
2,5 dl socker
1,5 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
3-4 msk kakao
1 krm salt (förhöjer chokladsmaken!)
(Jag brukar även klämma i ca ½ dl sirap - det blir extra kladdigt och liiiiiiiite kola-aktigt)
Gör så här!
Ställ in ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull och ställ sedan åt sidan. Blanda i socker (,sirap) och ägg och blanda väl. Tillsätt sedan de övriga ingredienserna och blanda till en jämn smet. Häll alltsammans i en smort och bröad form, gärna med löstagbar kant! Grädda i mitten av ugnen i ca 15 min. Kolla till den emallanåt så att den inte hinner bli torr! Alla ugnar gräddar nämligen olika... Låt kakan svalna och servera med t.ex. vispad grädde eller glass och bär!
TIPS!
Blanda i en mosad banan (eller t.o.m. två) i smeten - det blir sjukt gott!
Bröa formen med cocosflongor eller fint hackade/krossade nötter!
Dubbel smet ger en högre kaka som räcker till fler! En omgång smet ger nämligen en väldigt låg kaka. Räkna dock med att tiden i ugnen måste förlängas med några minuter, men du behöver absolut inte dubbla tiden!
Lycka till!
Kommentarer
Trackback