Rödbetsbiffar med ljummen bulgursallad

Idag blev det rubinröda rödbetsbiffar till middag. Till det åt vi ljummen bulgurallad och mild vitlökssås med bla. citron och honung. Det var sjukt gott och väldigt mättande. 
Scrolla ner för att ta del av receptet!
 
 
 
 
Eftersom att jag har hittat på lite allt eftersom och inte följt ett recept så är det som vanligt svårt att ange exakta mått. Jag ska göra mitt bästa!
 
Rödbetsbiffar:
 
Ca 4 medelstora morötter
Ca 5 medelstora rödbetor
1 rödlök
1 burk/förpackning med dina favoritbönor (jag valde svarta bönor, som är supergoda och väldigt krämiga i konsistensen)
Ett par matskedar mjöl eller majsena
Ca 3 ägg, beroende på storleken
Salt
Peppar
Smör att steka i
 
How to?
 
Börja med att skala morötterna och rödbetorna. Riv dom sedan på den grova sidan av ett rivjärn och lägg i en bunke. Tillsätt bönorna, hackad rödlök och ägg. Mixa alltsammans med en stavmixer (eller i en matberedare, men stavmixer är enklast), men lämna en del bitar. Smeten ska alltså inte vara helt slät, utan ganska grov. Tillsätt ett par matskedar mjöl/majsena och rör om tills det har blandats. Låt smeten stå ett par minuter tills mjölet har svällt, annars kan det smaka mjöl. Är smeten fortfarande riktigt lös, tillsätt ytterligare ett par matskedar mjöl/majsena. Prova dig fram! Ett tips är att provsteka en biff och se hur den håller ihop. Salta och peppra sedan efter smak och tycke!
 
Smält smör i en het stekpanna. Forma smeten till bollar och lägg i stekpannan. Platta försiktigt ut dom med stekspaden och stek dom på medelhög värme, ett par minuter på varje sida tills dom har fått fin stekyta/färg. Det är lagom att steka ca 7 biffar åt gången i en normalstor sekpanna (se bilden ovan).
 
Smeten kan upplevas som ganska lös, om man jämför med vanliga färsbiffar. Är man försiktig så är det inte svårt alls att steka dom.
 
Kall sås:
 
Ca 4-5 dl turkisk yoghurt (Creme Fraische går också bra, men inget light/lätt-skräp)
Saften från en halv citron
Ca 2 msk flytande honung
Ca 2 msk olivolja
2-3 vitlöksklyftor
Salt
Peppar
 
How to:
 
Pressa vitlöken och blanda med yoghurten. Tillsätt sedan citronsaft, olivolja och flytande honung. Salta och peppra efter smak och blanda väl. Enkelt, gott och fräscht! Den här såsen kommer även att passa utmärkt till grillad kyckling.
 
Dessa mumsigheter serverar du tillsammans med kokad bulgur som har fått svalna lite och bli ljummen. Välj ut dina favoritgrönsaker och blanda med bulguren. Jag valde körsbärstomater, rödlök och en salladsblandning jag köpte på Ica. Det var det som fanns hemma för tillfället!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback