Vintage eller second hand? UPPDATERAD

Vintageplagg eller second hand? Vad är skillnaden? Retro, vad är det?
 
Ordet vintage används numera flitigt i tidningar, butiker och av klädkedjor för att locka till sig kunder. Många blir lurade av begreppet, som ofta används i fel sammanhang. Generellt sett är vintage något som är äldre än 25 år. Det är inte så himla noga egentligen, men plagget bör inte vara massproducerat och det ska vara av god kvalitet. Ingen kommer att halshugga dig om du köper ett 23-årigt plagg och kallar det vintage... Dom riktigt åtråvärda plaggen kommer från kända varumärken som t.ex. Coco Chanel, Dior eller Marimekko, men oftast hittar man plagg från mindre kända märken, som ändå håller god kvalitet och har rätt årgång. Många plagg är även omärkta eller t.om. hemsydda. När det gäller vintage kan det kan handla om allt från en vacker 40-talshatt eller en 50-talsklänning, till en 60-talsväska eller ett par 70-talsbrallor.
 
Second hand kan däremot vara ett begagnat plagg från förra säsongen. Så länge du inte är plaggets första ägare så är det second hand! Andra hand, helt enkelt! Att man ofta använder begreppet vintage i fel sammanhang kanske handlar om att second hand fortfarande är lite tabu. Vintage har varit inne länge, medan second sakta men säkert blir allt mer populärt. Och visst är det inget fel med second hand! Men kalla det inte för vintage.
 
Vintageplagg är såklart generellt dyrare än second hand-kläder. Gamla kläder och accessoarer masstillverkades inte som man gör idag, och det mesta håller hur länge som helst så länge man sköter om det! De som verkligen är medvetna om att vintageplagg är värda en hel del och är populära tar såklart bra betalt, men man kan göra riktiga fynd ändå! Spana på loppisar och hemma hos människor i din omgivning! Kanske har farmor eller mormor några riktiga guldkorn i garderoben?
 
Retro då? Retro syftar på att inspireras av eller intressera sig för en tidigare eras trender och mode. Inom mode syftar retro framförallt på produkter som har varit moderna eller trendiga. Dessa behöver inte nödvändigtvis vara av bättre kvalitet eller tillhöra ett dyrare märke. Nytillverkade produkter som inspirerats av en tidigare era kallas repro, dvs. reproducerade.
 
Blev det rörigt nu? Jag förstår det! Gränserna är luddiga, men det är faktiskt stor skillnad på äkta vintage, retro och second hand:
 
Vintageplagg
 
"Gammalt på riktigt"
God kvalitet och hållbart
Minst 25 år gammalt (20-tal - 70-tal räknar man oftast)
Ej massproducerat (som idag)
 
 
Second hand
 
Vilket begagnat plagg som helst
Kan vara från förra säsongen
Oftast massproducerat. Kan vara från H&M, Lindex eller vilket vanligt klädmärke som helst
 
 
Retro
 
"Inneplagg" som varit moderna och trendiga under en annan tidsera 
Behöver inte vara av god kvalitet
Något gammalt som blivit modernt igen kallas retro 
 
 
Det är lätt att ta fel! Det kan vara klurigt att se hur gammalt ett plagg är om det t.ex. är omärkt eller kommer från ett mindre känt märke. Idag finns det dessutom de som försöker tillverka plagg som ska se vintage ut, och därför lurar folk. Det är inte lätt alla gånger! Jag är ny på den här fronten och lär mig mer och mer för varje loppis jag går på och för varje plagg jag köper.
 
Ett plagg kan förresten vara nytillverkat, men sytt av ett vintagetyg! Nu blev det krångligt, va? Haha det är bäst att vi ger oss såhär...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback