33 jävligt bra anledningar.

"Varför feminism behövs" listar 33 utmärkta anledningar till att feminismen behövs i dagens samhälle. Jag skulle posta länken på Facebook så att andra kan ta del av och läsa den. Men gick det? Nääääää, såklart inte! Den har blivit blockerad av Facebook, troligtvis för att någon av facebookgubbarna anser att den är stötande eller något. Eller så har den blivit anmäld av ett gäng griniga män som inte ens har läst en enda av dessa anledningar.
 
Det här är väl jäääävligt bra anledningar?
 
 
 
 
 
Jag tänker genast; tänk om vi får en dotter? Är detta den värld vi vill presentera henne för? - en värld av kvinnoförryck, våld, sexism och ojämställdhet? Tänk om hon blir våldtagen? Tänk om hon blir utsatt för våld? Värst av allt... Ska hon växa upp och tro att det är okej? Ska hon behöva finna sig i det?
 
Eller... Tänk om vi får en son? Ska han växa upp och tro att det är okej att behandla kvinnor som det svagare könet? Kommer han att kämpa för jämställdhet? Tänk om han behandlar flickor/kvinnor illa? Tänk om han tar åt sig av allt som en del idioter i min omgivning säger och gör?
 
Kvinnosynen är inte som på 50-talet, där kvinnan skulle stå i köket medan mannen försörjde familjen. Eller som ännu tidigare, där kvinnan inte hade några rättigheter alls. Inte i Sverige i alla fall. Men i många andra länder är kvinnosynen tyvärr skrämmande lik den från förr - Kvinnor har inga rättigheter, de får stryk om de öppnar munnen och mannen bestämmer allt i och utanför hemmet. 
 
Ska man verkligen behöva vara rädd för sitt eget barn skull (innan hen ens är född dessutom)? Rädd för att vi lever i en sjuk, ojämställd värld som majoriteten av de styrande och högt uppsatta ledarna - MÄNNEN - inte vill ändra på? Kvinnor har kämpat i århundraden för sina rättigheter och vi lever i ett modernt och väl utvecklat samhälle. Ändå pratas det mer om t.e.x. rasism än om ojämställdhet. Båda dessa samhällsfrågor är precis lika viktiga och handlar om lika rättigheter, men en kvinnas rättigheter är tydligen inte lika viktiga? Lika rättigheter ska väl vara självklart, oavsett kön eller hudfärg? Tydligen inte...
 
Vi lär våra döttrar att hålla sig borta från "fula gubbar" och att "pojkar retas bara för att de är kära i dig". Kvinnan som blev gruppvåldtagen får skylla sig själv! Hon var ju faktiskt full OCH lättklädd. Även kvinnan som blev slagen i hemmet av sin man får skylla sig själv! Hon skulle inte ha varit så uppkäftig. Tjejen som fick alla dom där nedlåtande och kränkande kommentarerna får också skylla sig själv. Den där bilden var ju faktiskt ganska utmanande och hon var ju rätt tjock.
 
Varför lär vi inte våra söner att inte våldta, slå eller förnedra kvinnor? Är det så självklart att de kommer att växa upp till bra och förståndiga killar, som kommer att hamna i bra sällskap och inte påverkas av grupptryck? Är vi så naiva? Varför är det flickorna som lärs upp, redan från början, till att vara det svagare könet. Vi tjejer ska akta oss och ständigt vara på vår vakt - annars får vi helt enkelt skylla oss själva.
 
När jag gick på gymnasiet fanns det en "elevens val"-kurs som hette Självförsvar för tjejer. Där fick tjejer helt enkelt lära sig självförsvar. Ifall att de skulle stöta på några fula gubbar liksom... Det är väl jättebra, MEN... Varför fanns det ingen kurs för killarna? Kanske en "lär dig respektera kvinnor"-kurs? En kurs som gör att tjejerna en dag känner att de inte behöver gå nån jäkla självförsvarskurs?
 
Ja ja... Jag kan babbla på om deta i evigheter. Jag får helt enkelt konstatera att det finna en hel del idioter (de flesta råkar vara män) i min närhet som kommer att bidra till att mitt barn kommer att få en snedvriden kvinnosyn. Det kan räcka med speciella kommentarer eller att man postar en "feminister har bara fått för lite kuk"-bild på Facebook. Mitt barn kommer att påverkas, mer eller mindre. Jag får helt enkelt finnas här och se till att hen påverkas på så sätt att hen blir fast besluten att göra skillnad och sätta stop för helvetet. Som förälderkan man inte göra mer än sitt allra bästa.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback