Dulce de leche

Dulche de leche är en latinamerikansk, söt mjölkbaserad kräm. Den framställs genom att man låter helmjölk koka tillsammans med socker på svag värme under en längre tid, vanligtvis i flera timmar. Krämen kan även framställas genom att man kokar en oöppnad konservburk med kondenserad mjölk i vatten i 2-3 timmar.
 
Denna kolasmakande kräm kan användas i bla. bakverk, godis, tårtor och glass, eller helt enkelt som den är, varm eller kall. Det vanligaste (och enklaste) sättet är att man låter en oöppnad konservburk med sötad kondenserad mjölk koka under vatten i 2-3 timmar, beroende på vilken konsistens man vill ha.
 
Vill du testa detta?
Börja med att köpa en konservburk med sötad konderserad mjölk i din mataffär. Dessa kan köpas i de flesta mataffärerna numera, så som Ica, Coop, Willys mf. Välj din burk med omsorg! Köp inte en knöglig eller skadad burk. När burken sedan ska kokas måste etiketten tas bort. Skrapa även bort eventuella limrester. Lägg burken i en kastrull och täck den med vatten. Vattnet behöver sedan inte stormkoka, utan låt det puttra på medelsvag värme. Se till att burken alltid är täckt med vatten!
 
Hur länge ska burken koka då?
Om det är första gången du testar detta så rekommenderar jag att du kokar burken i 2,5 timmar. Krämen kan då användas i bakverk och glass, som sås eller varför inte som fyllning i en tårta? Jag tycker i alla fall att konsistensen på krämen då blir lagom till det mesta. Konsistensen beror helt enkelt på koktiden. Ju längre du låter burken koka, desto tjockare blir krämen.
Jag älskar den här krämen och tycker att den är awesome att använda i diverse bakverk! Den smakar som kolasås och den krämiga konsistensen är underbar!
 
 
Bilderna googlade jag fram.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback