En krönika om återbruk och slöseri

Jag är en riktig loppisälskare! Att handla på loppis är förstås bra både ur miljösynpunkt och rent ekonomiskt, och visst är det kul att göra ett riktigt fynd! Hela mitt hem är fyllt med second hand-prylar och främst är det 1950-talet som intresserar mig. Jag kan faktiskt stolt säga att varenda möbel utom sängen är köpta second hand! Jag skulle inte vilja ha det på något annat sätt. Det känns bra i själen och plånboken tackar mig.
 

Varje år slängs dock enorma mängder fullt fungerande och hela prylar, möbler och kläder på våra soptippar. Ting som många andra mer än gärna skulle öppna sina hem för och bli otroligt glada över. Detta tär såklart utan tvekan på vår redan skadade planet som snart har slut på resurser - kanske inte idag och heller inte i morgon. Men snarare än vi vill tro.

 

Vi lever i ett samhälle där vi konsumerar enorma mängder, det är ingen nyhet. Vi köper nytt som vi sedan slänger innan det ens har tjänat sitt syfte, för att sen kunna ersätta med ytterligare nya ting som vi behandlar på samma sätt. Vi lär våra barn att detta är okej, att man alltid kan köpa nytt.

 

Förr tog man hand om saker på ett helt annat sätt. Om ett plagg gick sönder, lagade man det. Om en möbel blev risig, renoverade man den. Man fick lära sig att ta hand om sina saker, ärva i flera generationer och ge till bättre behövande. Idag hamnar det mesta i containrarna på tippen.

 

Så fort prylen du slängt når containern och landar med en duns, är det soptippens ägodel. Ingen får ta något därifrån, det är stöld. För att försäkra sig om att ingen försöker ta till vara på dom hela sakerna händer det ofta att personalen förstör dom. Porslin krossas och  möbler knäcks itu. Hela, fungerande saker förstörs och ingen kan riktigt förklara varför. Det bara är så det är helt enkelt och så kommer det att fortsätta. Om ingen är beredd att kämpa för att göra skillnad, förstås.

 

Allt det här vet de flesta om. Jag vill dock göra skillnad och slå ett slag för återvinningen! Hur då?, tänker du. Jo, ALLA soptippar och återvinningscentraler borde ha en avdelning där man som kund kan få ställa sina hela och fullt fungerande saker, så att någon annan kan få nytta och nöje av dom. Kund?, tänker du. Ja, vi är ju soptippens kunder, och kunden har ju alltid rätt! Jag som kund kräver förändring. Jag kräver att detta slöseri upphör och att vi som faktiskt värnar om miljön, vill göra skillnad och rent av älskar second hand-prylar får chansen att ta vara på det som andra inte längre vill ha. Som kund ska man få lämna in saker på denna avdelning. Saker som man inte längre vill ha eller har nytta av. Personalen ska dessutom kunna rädda saker från containrarnas djup och lämna in dom på samma ställe. Inget ska krossas eller förstöras. Allt ska få en andra chans.

 

Idag lever vi i ett konsumtionssamhälle där vi slänger bort vår miljös framtid. Hjälp mig göra skillnad och kräv förändring på era lokala återvinningscentraler. Dom ska ju vara till för just det - återvinning.



Tänk på detta: Våra barn ärver inte planeten av oss. Det är vi som lånar den av våra barn.

 

 

 
 
 

Kommentarer
Ida Nielsen säger:

bra skrivet!

2013-11-07 | 18:28:38
Bloggadress: http://hebreiska.blogg.se/
Helena Högberg säger:

Håller med dig fullkomligt! De har ju börjat med sådan hantering på många ställen, jag kan inte förstå varför det inte kan finnas på alla återbruk!Jag tror också att om vi någonsin ska få bukt med köp-hysterin så måste saker göras i bättre kvalitet och bli DYRARE! Man ska inte kunna köpa t.ex nya ljusstakar för 5:- Vad får de stackare som tillverkar dem i lön?-ingenting, men miljön får betala priset!

Svar: Kul med likasinnade i den här frågan! Återbruk är den bästa sortens återvinning om du frågar mig! Synd att fler inte fattar grejen med det och inser att vår planet är döende. Lågprisvaruhusen tar över men vi tappra loppisälskare står minsann fast vid vårt miljötänk (och snygga inredning med för den delen!) och gör skillnad. Heja oss!Här i Finspång är de förresten jättestränga på tippen och man får inte ta någonting alls verkar det som... Slöseri på högsta nivå!
Och ja, vi såg ju var stackarna som tillverkar H&M:s kläder får i lön... :(
Bella

2013-11-07 | 21:04:30
Bloggadress: http://loppisloella.blogg.se
Betty säger:

Visst är det vansinnigt! Är lite stolt över vår annars tröga kommun som startat ett projekt för att arbetsträna och rehabilitera långtidsarbetslösa och långtidssjukskrivna genom att ta tillvara på "skräp" från tippen. Det renoveras vid behov och görs ibland helt om och säljs i butiken som även den sköts av människor som arbetstränar. Bra tänkt tycker jag.

"Port 5 — återvinningsbutik
Port 5 renoverar och säljer möbler och annat gods. Huvudsakligen handlar det om återvunnet gods som samlats in via Startpunktens samarbete med Må återvinningscentral. Arbetet med att bygga, montera, laga, limma och måla utför deltagarna i en snickeriverkstad som finns i anslutning till butiken. Där finns även en liten syateljé."

Svar: Heja Port 5! Häromkring har vi en butik med liknande konsept, men de renoverar inget utan säljer endast deg som privatpersoner lämnar in och skänker. Personalen består av folk som varit arbetslösa länge, så det är ju bra iaf :) synd bara att de inte tar vara på allt trots att de ligger precis intill återvinningen.
Bella

2013-11-11 | 11:35:01
Bloggadress: http://bettybenz.blogg.se
amanda säger:

Bra skrivet! tycker också att det är sjukt att saker som är helt fungerande slängs. En gång såg pappa två Bruno Mathsonstolar på en soptipp, helt perfekt skick, men då kunde han inte dra upp dom eftersom det var för djupt ner. Så synd! :(

Svar: Visst är det riktigt hemskt! Oj, vilket megafynd det hade varit! Jag har dock skrivit ett medborgarförslag till in kommun nu med förslag på hur man kan förhindra att hela och fina saker slängs :)
Bella

2013-11-13 | 13:27:48
Bloggadress: http://amandalowenberg.blogspot.se/
Madeleine säger:

Mycket viktigt att du skriver detta! Jag ska också skriva till kommunen, vi bör satsa mer på att få ett bra återbruk i Finspång!

Svar: Det låter som en bra idé! Jag skrev till Återvinningscentralen men gubben som svarade var både bakåtsträvande och bitter. Men ju fler som "tjatar" desto bättre! Kommunen kan nog göra mer än tippen som inte verkar bry sig.
Bella

2013-11-17 | 14:14:44
Bloggadress: http://whitemaskgirl.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback