Fundera över varför innan du dömer // En nagel i ögat på Putin och de trångsynta


"Han/hon är äcklig!" "Gud skapade man och kvinna, inte hen!" "Är det en hon eller han?"
 
Ingen har väl missat att fabulösa Conchita Wurst från Österrike överlägset vann årets upplaga av Eurovision Song Contest under gårdagen! Rise like a Phoenix, ljöd ur högtalarna och publiken var helvild. Kärleken flödade och Rysslands bidrag blev utbuat gång på gång. Man kan lugnt säga att årets Eurovision handlade om politik, statement och kärlek. Putin bet nog nervöst på naglarna under hela omröstningen och svimmade säkert av när
vinnaren korades. Eller så sjöng han med som resten av oss. Fast i smyg, förstås.
 
I mitt Facebookflöde dök det upp en himla massa kärlek ganska snart efter att Conchita vunnit. Folk var överlag glada och de flesta var överens om att det blev en storslagen seger, inte bara för vinnaren, utan för hela mänskligheten. Men så finns det ju såklart de som tvunget måste hata och förnedra. De som inte vet bättre helt enkelt, tänker jag. Conchita var tydligen både äcklig, "fel" och onaturlig. Att folk skulle uttala sig på det viset är såklart inget jag blir förvånad över, men jag kan ändå inte låta det gå obemärkt förbi.

Till de som uttrycker sig på det här viset vill jag bara fråga: Varför? På vilket sätt stör hen dig personligen? Vad ger dig rätten att döma någon annan på det viset? Vad får du ut av det? Är du troende (som flera hatande och förnedrande ironiskt nog varit) - är du den som bör döma? Varför tror du att du tycker som du gör?
 
Ännu en gång handlar det om samhällets trista, grå normer som fortfarande genomsyrar och härskar. Dessa normer har man vuxit upp med. Dom finns inborrade i våra huvuden och nergrävda i vår ryggrad sedan flera generationer tillbaka, och tyvärr är dom ganska svåra att tänka förbi och bli av med. Dessa förjävliga normer säger att Conchita är fel. Dom säger att hen är onaturlig och bör smutskastas. Det är ju det som vi har lärt oss och som vår värld förväntar sig av oss. Tillsammans kan vi dock kasta dessa dassiga normer åt helvete - genom att ifrågasätta och upplysa. För visst ska det väl vara självklart att alla människor är lika mycket värda? Om inte så är det samhället det är fel på, inte den skäggiga, glittriga kämpen i klackar som just spöade hela Europa i världens största sångtävling på bästa sändningstid. Ett långfinger åt Rysslands styrande och en nagel i ögat på alla trångsynta. Världen börjar fatta och jag är stolt över att vi i vårt avlånga land var tydliga med var vi står.
 
Det är inte över förrän den skäggiga damen sjunger, kan man väl säga. Och det var precis det som hände. Segern var total ♀♥

Kommentarer
Ellen säger:

Jag tycker det var fantastiskt kul att Conchita vann! Jag gillade både låten och budskapet, dessutom har hon ju en fantastisk röst! :-)

Har tyvärr också sett endel skitkommentarer, speciellt på hennes FB-sida...!

2014-05-11 | 15:14:27
Bloggadress: http://ellengblogg.blogg.se/
Jenny/Jema säger:

Är jätteglad över att hon vann!!!

2014-05-11 | 16:07:47
Bloggadress: http://jemarose.blogspot.com
Mia Hansson säger:

Kom att tänka på Jesus men i 2014 års skepnad. Förlöjligad, bespottad och... beundrad för att våga vara den hen är.

2014-05-12 | 23:14:31
Bloggadress: http://baralillaja.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback