Semifreddo med smak av choklad, apelsin och Nutella

Receptet har jag snattat av Leila Lindholm! Jag gjorde den här italienska glassen i lördags när det vankades tjejkväll här hemma hos mig. Den är enkel och blir sjuuuukt god! Gillar man inte apelsin så är det bara att skippa det. Annars smakar den som Rommerska bågar - mums!
 
 
Du behöver:
 
4 st ägg, ekologiska
1 dl strösocker
1 st apelsin, skal
1 st vaniljstång, färsk
2 dl vispgrädde
2 dl grekisk yoghurt, 10%
200 g mörk choklad, 70%
2 msk Cointreau (apelsinlikör) - kan uteslutas! Det gjorde jag...
0.5 burk Nutella, rumstempererad och rinnig
 
Gör så här!
 
Vispa grädden fluffig.
 
Separera äggulorna från vitorna (utan att det kommer någon äggula i vitorna).
 
Vispa gulorna, hälften av strösockret, apelsinskal och frön från en urskrapad vaniljstång vitt och poröst.
 
Bryt chokladen i bitar och smält den i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten). Se till att det inte kommer vatten eller någon ånga i chokladen! Då blir den tjock och grynig istället för smält.
 
Vispa äggvitor och resten av sockret till ett hårt skum - det är viktigt att använda en ren och torr bunke!

Blanda ner den smälta chokladen i äggulesmeten.

Vänd ner den vispade grädden och tillsätt likören.

Vänd ner tjock grekisk yoghurt.

Vänd försiktigt ner äggviteskummet i smeten och blanda till en jämn smet.

Varva glassmeten med nutella (som ringlas i smeten) i en ugnsform, skål eller plastlåda och frys den i 3–4 timmar så att den är ”halvfryst”. Den ska vara mjuk och kladdig i mitten. Halvsmält liksom!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback