Frulle

Dagens frulle bestod av yoghurt och ostsmörgåsar gjorda på mitt nybakade morotsbröd. Frallorna blev saftiga och jättegoda! Mums!
 
Scrolla ner förresten, om du vill ta del av receptet!
 
 
 
Du behöver:
 
8 dl mjölk
150 g smör
2 paket jäst
4 tsk salt
8 dl rivna morötter
10 dl rågsikt
2 dl grahamsmjöl (kan uteslutas och bytas ut mot vetemjöl)
14 dl vetemjöl (jag använde vetemjöl special)
 
Gör så här!
 
1. Skala och riv morötterna. (8 dl rivna morötter är ca 400 g eller 5 stora morötter)
 
2. Smula ner jästen i en bunke.
 
3. Smält margarinet i en kastrull. Häll på mjölken och värm vätskan till 37 grader.
 
4. Häll lite av degvätskan i bunken och rör tills jästen har löst upp sig ordentligt. Häll i resten av degvätskan.
 
5. Tillsätt salt, morötter, rågsikt, grahamsmjöl och ca 10 dl av vetemjölet. Grahamsmjölet kan uteslutas, ta då mer av vetemjölet i stället.
 
6. Arbeta/knåda degen i ca 10 minuter i maskin (lite längre tid om du gör det för hand).
 
7. Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter.
 
8. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den snabbt tills den är smidig och lättjobbad. Tillsätt mjöl efterhand tills degen inte längre är kladdig. Ta bara lite mjöl i taget, för om det blir för mycket blir brödet torrt.
 
9. Dela degen i ca 16 delar och forma till bollar. (Det blir rejält stora frallor så dela degen i fler delar om du vill ha mindre frallor, men då kanske du får justera gräddningstiden.) Lägg bollarna på plåt med bakplåtspapper och platta till dom något. Lägg dom inte för tätt, tänk på att dom kommer att växa ytterligare i ugnen.
 
10. Om du vill kan du pensla med ljummet vatten och strö över t.ex. solroskärnor, sesamfrön eller pumpafrön.
 
11. Låt frallorna jäsa under bakduk i 30 minuter till. (Jag satte in den första plåten efter 20 minuter för att undvika att den sista plåten blir överjäst.) Glöm inte att sätta ugnen på 225 grader!
 
12. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i ca 12 minuter. Låt svalna under bakduk.
 
Klart! Nu kan du njuta av nybakat bröd i ett par dagar framöver! Perfekt att frysa in och ta fram när det behövs.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback