Glass i stora lass!

Glass, glass och ännu mera glass. Den senaste veckan har jag gjort glass typ tio gånger! En sjukt god semifreddo (Italiensk, krämig, halvsmält glass) smaksatt med t.ex. choklad, vanilj, hallon eller rabarber! Man behöver inte röra något i glassen medan man fryser den eller använda sig av glassmaskin. Jag ska definitivt göra semifreddo till skruttens namngivningskalas!
 
Scrolla ner så hittar du ett enkelt grundrecept som jag har använt mig av!
 
 
Semifreddo smaksatt med vanilj och hallon och semifreddo smaksatt med mjölkchoklad.
Vaniljglassen blir underbart gulaktig och fin eftersom att våra höns värper så fantastiska ägg med väldigt fin gula!
 
 
Du behöver:
 
2 normalstora ägg
3 dl 40%-ig grädde
2 dl turkisk eller gekisk yoghurt
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker (med äkta vanilj förstås!)
 
Gör så här!
 
1. Separera vitorna från gulorna (se till att det inte kommer någon äggula bland äggvitorna), Lägg gulorna och vitorna i separata bunkar/skålar.
2. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Det ska kunna bilda toppar! (Det är jätteviktigt att använda sig av rena och torra redskap!)
3. Vispa gulorna poröst tillsammans med sockret och vaniljsockret i en separat bunke. Blanda i yoghurten.
4. Vispa grädden i en separat bunke. Den ska vara ganska hårt vispad.
5. Rör ihop grädden med äggulesmeten  och tillsätt sedan äggviteskummet. Rör försiktigt för att hålla smeten lätt och luftig!
6. Häll smeten i en form som tål att frysas, t.ex. en ugnsform.
 
 
Tillsätt valfri smaksättning till denna grundsmet! T.ex:
 
- 200 g smält, svalnad choklad (mjölkchoklad, vit choklad, 70%-ig... Välj själv!)
- 200 g smält, svalnad choklad + rivet apelsinskal från  1 apelsin
- Mosade hallon, blåbär, jordgubbar eller andra mumsiga bär!
- Frön från 1 vaniljstång
- Rabarberkräm (hemgjord är godast! Rabarber ihopkokat med socker, helt enkelt)
 
Hitta på något gott! Blanda smaksättningen som du har valt med äggulesmeten. Följ annars receptet ovan! Eller så kan du ringla i smaksättingen i efterhand, så blir glassen superfin!
 
Glassen behöver minst 4-5 timmar i frysen för att bli genomfrusen. Ta sedan fram glassen ca 30 min innan den ska serveras. Den ska vara halvsmält och krämig. Semifreddo betyder nämligen halvfryst/halvfrusen!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback