Chokladtårta

Tårtan jag förberedde igår kväll (läs: natt) fikade jag och Linnea, frugis, på under eftermiddagen. Den bestod av ljusa chokladbottnar med ett lager Dulce de leche och ett lager hallon- och banangrädde emellan. Allsammans täcktes med ljus chokladgrädde och dekorerades med banan och hallon. Scrolla ner för att ta del av receptet, plus en hel del bilder som hjälper dig på vägen! Läs igenom receptet innan du börjar.
 
 
 
Chokladbottnar:
 
I det här receptet följer man lika delar-principen. Man misslyckas sällan och bottnarna blir både saftiga, luftiga och höga!
 
Du behöver ägg, vetemjöl, potatismjöl, bakpulver och socker (plus kakao om du, som jag, vill göra chokladbottnar) Följ anvisningarna nedan! Hur stor form har du tänkt att använda?
 
Till en form på 15 cm i diameter behövs 2 stora ägg + 1 tsk bakpulver
Till en form på 18 cm i diameter behövs 3 stora ägg + 1 tsk bakpulver
Till en form på 20 cm i diameter behövs 4 stora ägg + 1½ tsk bakpulver
Till en form på 24 cm i diameter behövs 5 stora ägg + 1½ tsk bakpulver
Till en form på 26 cm i diameter behövs 6 stora ägg + 2tsk bakpulver
Till en form på 30 cm i diameter behövs 7-8 stora ägg 2,½ tskbakpulver
 
Sätt ugnen på 175 grader. Ta fram tre lika stora glas. Knäck äggen i 1 glas. Fyll upp med socker i glas 2 (i samma nivå som äggen). Fyll halva delen av glas 3 med potatismjöl och resten vetemjöl, så att det når samma nivå som äggen och sockret. Om du vill göra chokladbottnar så tar du i stället 1/3 potatismjöl, 1/3 vetemjöl och 1/3 kakao.

Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt. Blanda de torra ingredienserna noga. Sikta i detta i äggblandningen och blanda försiktigt med luftiga tag. Smörj och bröa en form med löstagbar kant. Häll sedan i smeten.

Grädda kakan enligt:

20 minuter för 2 ägg, 25-30 minuter för 3-4 ägg och 35-40 minuter för 5-6 ägg. Känn på botten med t.ex. en tändsticka när du tror att den är färdig. Den ska inte bli kladdig. Kakan ska ha rest sig rejält, fått färg och vara luftig.

Kom ihåg att ingredienserna vispas bäst rumsvarma, så ta fram äggen ur kylskåpet i god tid innan du börjar baka. Och kom också ihåg att inte öppna ungsluckan under de första 20 minuterna, då kan botten sjunka ihop. Låt botten svalna innan du skär den i tre delar och påbörjar monteringen av tårtan.

 

 
 
 
Fyllning:

Det första lagret bestod av Dulce de leche - kokad kondenserad mjölk. Enkelt och gott. Jag kokade hela konservburken i 2,5 timmar och lät den sedan svalna. HÄR kan du läsa om hur du gör för att koka Dulce de leche. Om du vill så kan du blanda Dulce de leche-krämen med vispad grädde. Detta ger en fluffigare och mindre kompakt fyllning.

Det andra lagret fyllning bestod av vispad grädde som jag blandade med mosad banan och hallon. Mängden bestämmer du själv! Du kan även skiva en banan och lägga ut på detta lager, ovanpå gräddblandningen.

 När du ska fylla tårtan:

Börja med att dela din tårtbotten i tre lager. Lägg sedan den understa biten upp och ner (med den "yttre sidan" uppåt, mot fyllningen) i samma form som du gräddade botten i. Bre sedan på den första fyllningen och lägg på mittendelen av tårtbottnen. Bre sedan på den andra fyllningen och lägg på den sista delen. 

Genom att du använder dig av formen när du monterar ihop tårtan, kommer den att bli jämn och fin i kanterna. Dessutom så är det lättare att bre på fyllningen i ett jämnt lager!

 

 
Allra bäst är om du monterar ihop tårtan minst en dag innan du ska servera den. Den hinner då safta till sig! Den måste åtminstonne stå i kylen i ett par timmar innan du dekorerar och sedan serverar den. Dekorera tårtan strax innan den ska serveras!
 
Jag dekorerade min tårta med chokladgrädde, som du gör genom att koka upp vispgrädde i en kastrull och smälta ner valfri mängd choklad i den. Låt sedan grädden stå i kylskåpet i ett par timmar. Det är viktigt att den hinner bli helt kylskåpskall innan du vispar den. Sen är det bara att vispa den och bre den på tårta. Spritsa gärna dekorativt! Jag dekorerade även med skivad banan och hallon.
 
Klart! Du kan såklart variera val av botten och fyllnigar i all oändlighet men detta var mycket gott! Dulce de leche i kombination med hallon och banan - supergott!
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback