Soppa och goda portionsbröd

Idag har jag bakat bröd och gjort en mumsig soppa med bla. svarta bönor, rostad paprika, potatis och röda linser. Tillsammans med lite kryddor (salt, peppar, cayennepeppar, gurkmeja), grönsaksbuljong och en skvätt grädde så vips! ...blev det en soppa. Den ser fruktansvärt trist ut men den var god!
 
 
Här kommer receptet på brödet!
 
Du behöver:
 
5 dl mjölk
50 g jäst
50 g rumsvarmt smör
2 tsk salt
2 dl grovt rågmjöl
10 dl vetemjöl
 
Mjölk till pensling
Frön  (t.e.x solroskärnor eller pumpakärnor) eller havregyn
 
Gör så här:
 
Värm mjölken till fingervärme, ca 37°. Smula jästen i en bunke. Häll över mjölken. Rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt smör, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Jäs under bakduk ca 45 minuter. Sätt ugnen på 225°. Arbeta degen på mjölat bakbord och forma den till en rulle. Dela degen i ca 16 delar. Forma dem till runda bullar och platta ut dem till 10-12 cm i diameter. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 20 minuter. Pensla bröden med mjölk och strö över frön eller havregryn. Grädda bröden i mitten av ugnen 10-12 minuter. Låt bröden svalna på galler under bakduk.
 
Receptet har jag snott från Arlas hemsida! Enkelt att baka och gott till soppan!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback